Dodaj do ulubionych

Niskie cisnienie z rana. Co polecacie?

15.05.12, 17:05
Niskie cisnienie z rana utrudnia mi zycie: chdze jak pijana, ledwo sie obudze chce mi sie spac. Sok owocowy wlewam do kawy. Mam 90/60. Po dwoch kawach i sniadaniu laskawie podskoczy do 100 na 66 i dopiero wtedy jako tako zyje. Zawsze bylo niskie, ale nie az tak. Umieram? Sa jakies medykamenty na ta przypadlosc?
Obserwuj wątek
    • vesna94 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:08
      Podlaczam sie. Mam ten sam problem, niech ktos pomoze :(
      • horpyna4 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:26
        Podobno pomaga szybkie wypicie dużej ilości wody, tak słyszałam kiedyś od pewnej emerytowanej pielęgniarki. Nie sprawdzałam, bo ja akurat muszę obniżać.
    • ultimate.strike Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:19
      TVN24 albo inny TV trwam, działa natychmiastowo.
      • dzioucha_z_lasu Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:20
        O tak - żadna kawa tak nie podniesie rano ciśnienia, jak porządny wkurw.
        • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 16:04
          Dzisiaj sie wkurzylam na "pracownika administracji panstwowej" i wbzurzenie trawo godzine, ale juz przeszlo.
          Telewizja i njusy mnie nie ruszaja, co najwyzej smiesza.
          • ultimate.strike Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 18.05.12, 17:33
            A śmiech to zdrowie i może ciśnienie ustabilizować. :)
      • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 15:55
        Od smiechu tez sie podwyzsza cisnienie?;)
    • princessjobaggy Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:26
      U mnie 90/60 to norma.

Kawa ma to do siebie, ze powoduje chwilowe podniesienie cisnienia, zeby pozniej je obnizyc.

Najgorsze jest to, ze przy tak niskim cisnieniu w ogole trace chec do zycia, wszystko mnie przytlacza, wolniej mysle, do nikogo sie nie odzywam. Tragedia.

Po dobrej kawie czuje sie jak niektorzy po alkoholu - robie sie nieco zywsza (z naciskiem na nieco).

W weekend zazwyczaj wystarcza jedna rano. Niestety w tygodniu juz tak latwo nie jest.

Nie wiem czy sa jakies medykamenty, jakos tam sobie radze bez, chociaz ogolnie przez jakies 2/3 dnia zyc mi sie nie chce. ;)
    • kseniainc Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:26
      Tak łatwo się nie umiera;-p Dobry seks z rana jak śmietana;-)
    • skrytapiromanka Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:28
      otwarte okno (w nocy zresztą też), żeby wygonić dwutlenek plus jakieś przysiady, wymachy nogami, rękoma. a jak nie pomaga, to najlepsze medykamenty ma zawsze lekarz.

ja mam podobnie, a od kawy mnie odrzuca, ha. i co ja mam robić?
    • alpepe Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:42
      chyba jestem z Tobą spokrewniona. Ja, ostatnio, o 12, po śniadaniu, kawie i prosto z rowera, miałam 80/60, a kawę wypiłam, bo do lekarza miałam iść, a powieki mi leciały. Lekarka zaleciła mi brodzenie w zimnej wodzie do kolan po 15 minut lub naprzemienne prysznice gorące i zimne, bo leki to zuo! Kto wie, może to działa? Lekarka jest na pewno dobrze po 70. więc wodolecznictwo metodą Dr. Kneippa ma pewnie w jednym palcu.
      • headvig Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:46
        mnie kiedyś laborantka zaleciła picie kawy przed każdym badaniem krwi, bo z powodu niskiego ciśnienia nie mogły żył u mnie zlokalizować. trzy panie mnie dźgały, aż w końcu czwartej się udało. od tego czasu biorę to na serio i piję słabą czarną przed badaniem, oczywiście bez cukru :)
      • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 16:07
        Tez mi pewna pani zalecial prysznice naprzemienne, ale ja z tych co sie rano nie kapia. Latem owszem robie takie prysznice dla urody i faktycznie samopoczucie jest swietne. Moze jednak zawlec sie do lazienki z rana chocby na czworakach? Czlowiek sie obwinia o lenistwo, a to wina paru kresek na cisnieniomierzu:)
    • headvig polecam :) 15.05.12, 17:44
      na podniesienie ciśnienia polecam mocny wkurw - możesz faceta poprosić, by ci to z rana dziennie fundował :)

lekarka mi kiedyś koniaczek zaleciła - codziennie kielonek, ale abstynentka jestem.
      można też krople z kofeiną, ale lepiej już kawę.
      sport też dobrze robi podobno, tylko jak mam niskie ciśnienie, to mogę jeździć z na orbitreku z zamkniętymi oczami, na wpół śpiąco i nic :)

a mam takie samo ciśnienie, wiecznie niskie, wiecznie ospała i apatyczna. pierwsza rzecz rano to parzę siekierę, a potem lecę się myć. bez tego jestem nietomna, mam zawroty i bóle głowy. u mnie w standardzie 80/60, po kawach też skacze łaskawie do 100 :)
    • georgia241 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:45
      Jeden z objawów niedoczynności tarczycy
    • zamysleniee Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:47
      niskie ciśnienie reguluje cały czas dostarczanie płynów, najlepiej woda niegazowana
      pić nawet jak się nie chce
      kawa podnosi na chwilę bo potem odwadnia lekko czyli znowu obniża ciśnienie
      zielona herbata parzona do 3 min również działa pobudzająco, powyżej 3 min uspokaja/usypia
      • donnaanna Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 17:56
        kiedys w Polsce possysalam cos co sie chyba nazywalo glucocardiamid...
        • magdaprzed Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 19:58
          A jak masz już wybrać kawę,to polecam teraz w Lidlu jest kawa Monte Santos .Jakosciowe lepsza od jacobsow czy Tchibo i cena mniejsza..jest i Arabica i inne rodzaje.polecam
    • akle2 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 19:59
      Ja brałam cardiamid z kofeiną -krople.
    • soulshunter Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 20:00
      > Sa jakies medykamenty na ta przypadlosc?
      tak, sa, prawie darmowe. Wlacz sobie jakies dzien dobry tvn, albo inne stacje z njusami.
      • moonogamistka Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 20:21
        Ostatnio zastanawialam sie co z Toba. Tesknie!
    • moonogamistka Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 20:14
      bieganie o 5h rano, seks, kawa... Co wolisz?;-)
      • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 16:09
        probowalam cwiczyc z rana, ale ciezko mi szlo z zamknietymi oczami:)
    • vandikia Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 20:19
      seks
      zrelaksowane ciało po śnie łatwo wchodzi w rytm seksu, szybko się pobudza no i ciśnienie wyższe zapewnione
      • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 16:08
        Z rana moge co najwyzej udawac dmuchana lalke:/
    • piataziuta Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 20:29
      a solisz?
      • marguy Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 21:16
        Lekarzy u was wybili czy co?
        Gdy mialam niskie cisnienie poszlam do lekarza, dal mi prochy i wrocilam do normy.
        Teraz nie mam zadnych problemow, cisnienie doskonale 12/8. W Polsce licza w setkach wiec 120/80.
        • mojemieszkanie24 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 15.05.12, 21:18
          posluchaj z rana wiadomości- mi pomaga
        • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 16:01
          Wow, jutro lece po "pigulke szczescia":) Dzieki. A mozesz mi powiedziec jak sie zwaly?
          • marguy Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 18.05.12, 21:11
            Nie pamietam, bo to bylo dosc dawno.
            W kazdym razie postawily mnie do pionu do tego stopnia, ze juz nigdy
            w zyciu nie mailam problemow z cisnieniem.
            • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 19.05.12, 16:57
              Szkoda. Ale ciesze sie, ze sa jakies srodki. Pojde do ekarza we wtorek, moze i mnie wylacza. Mam tyle do zrobienia, a tu takie samopoczucie:/
      • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 16:11
        No wasnie, tyle trabia o nadcisnieniu, ze zdrowo jest malo solic, dlatego sie ograniczalam. Wlasnie wygooglowalam, ze sol pomaga i sobie rabnelam pomidorka tak posolonego jak lubie. I juz sobie wiecej zalowac nie bede:)
        • best.yjka Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 16:52
          kochanic.a.francuza napisała:

> No wasnie, tyle trabia o nadcisnieniu, ze zdrowo jest malo solic, dlatego sie
          > ograniczalam. Wlasnie wygooglowalam, ze sol pomaga i sobie rabnelam pomidorka t
          > ak posolonego jak lubie. I juz sobie wiecej zalowac nie bede:)

Właśnie pomidor z solą podnosi ciśnienie. Na dłużej niż kawa. Codziennie na śniadanie pomidor z dodatkiem soli powinien zlikwidować twój problem.
    • koham.mihnika.copyright poczekaj 25-30 lat 16.05.12, 09:27

• kochanic.a.francuza Re: poczekaj 25-30 lat 16.05.12, 16:12
        ?
        Co sie stanie?
        • koham.mihnika.copyright Re: poczekaj 25-30 lat 16.05.12, 16:25
          zrobia sie zlogi w tetnicach i zylach :) urosnie do 160 na 100.
          • kochanic.a.francuza Re: poczekaj 25-30 lat 18.05.12, 17:17
            Jak sie ie pije, nie pali, nie je smalcu i miecha tez?
    • chienne_mechante_1 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 09:38
      bardzo mocna herbata z cukrem - w dużej ilości
    • bella_roza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 10:03
      90/60 mam po porządnej kawie :) przede wszystkim trzeba duuuużo pić, przed pobraniem krwi co najmniej szklankę pół godziny przed, inaczej żadnej żyły mi nie znajdą. a jak jest dramatycznie tzn jestem zmęczona i b niskie ciśnienie atmosferyczne to glucardiamid.
    • m-kow Telefon 16.05.12, 16:17
      Telefon od szefa jest dobry na to.
    • madame_charmante Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 21:51
      pepsi albo cola. koniecznie świeżo otwarte, z dużą ilością gazu. Mają kofeinę i cukier, więc dobrze pobudzają, a ponoć gaz w napoju sprawia, że kofeina szybciej przedostaje się do krwi. Tak mi powiedziała znajoma piguła, gdy odpłynęłam prawie przy ciśnieniu 90/50 :)
      stosuję i faktycznie działa, choć nie wykluczam efektu placebo...

aha - napoje energetyczne też na mnie działają w podobny sposób :)
      • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 18.05.12, 17:19
        Nie lubie takich sztucznych napojow.
    • gram.w.zielone Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 16.05.12, 23:00
      Moja mama jako mloda osoba poskarzyla sie na ten sam problem lekarzowi, to jej poradzil szklaneczke koniaczku... naprawde!

Ja tez tak mam, bardzo trudno mi rano wstac :-( Regularne cwiczenia fizyczne pomagaja.
    • lidka449 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 18.05.12, 19:15
      faktycznie b,niskie i czesto Ci jest zimno,konczyny lodowate ?
      to podobno idzie w parze niskie cisnienie i ciagle poczucie zimna.
      • grassant Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 18.05.12, 19:57
        > faktycznie b,niskie i czesto Ci jest zimno,konczyny lodowate ?
        > to podobno idzie w parze niskie cisnienie i ciagle poczucie zimna.

słyszałem, że przy podwyższonym ciśnieniu :)
      • kochanic.a.francuza Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 19.05.12, 17:00
        Zgadza sie. Zime spedzam zawinieta w koc, na wiosne, jak wszyscy zaczynaja stekac, ze goraco ja sie czuje w koncu komfortowo. Jak innym jest komfortowo, ja mam gesia skorke z zimna.
    • kol.3 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 18.05.12, 19:21
      Mam ten sam problem i jakoś z tym żyję. Wolę mieć niskie niż wysokie. Ciśnienie 130 na 70 mnie dobija.
    • kol.3 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 18.05.12, 19:22
      Pij napoje gazowane
    • kol.3 Re: Niskie cisnienie z rana. Co polecacie? 18.05.12, 19:24
      Z kropli to aktualnie można zażywać effortil, na receptę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka