Dodaj do ulubionych

duma z Polski

05.06.12, 18:30
wisi mi euro 2012, tak,jak wisi mi pilka nozna.ale kiedy dzisiaj czytam w necie peany roznych krajow na czesc naszych stadionow czy miast (na jednym ze zdjec w Sopocie mozna zobaczyc "rozdziawione ze zdziwienia geby" Irlandczykow) , to jestem dumna,ze tak nas widza. przyjezdzaja z roznymi obrazami, a na miejscu sa w szoku. widza to,czego nam ciezko sie dopatrzec, bo jestesmy tak bardzo zapatrzeni w zachod,ze nie widzimy tego, co mamy,jako kraj. jestem obrzydliwa patriotka,choc nieraz sie tego wstydze. ale dzisiaj jestem dumna.
Obserwuj wątek
    • princess_yo_yo Re: duma z Polski 05.06.12, 19:22
      wstydzic sie patriotyzmu? co za pomysl, chyba ze to oderwana od rzeczywistosci wizja patriotyzmu, wtedy wstydzic sie mozna wlasnej glupoty.
      • sumire Re: duma z Polski 05.06.12, 19:33
        ooo, właśnie! podobnie chciałam zripostować.
        ale może ten wstyd wynika z tego, że w ostatnich latach słowo 'patriotyzm' kojarzyło się u nas głównie z łysymi młodzianami albo z Solidarnymi 2010? nie wiem...
        • simply_z Re: duma z Polski 05.06.12, 19:37
          to jest margines ,wszedzie znajdą sie dobrzy i źli ludzie
          Ja tam zawsze staram się mowić dobrze o kraju ,pokazywac to co interesujące ,oprowadzić itd.
          • bez_przekazu Re: duma z Polski 05.06.12, 20:00
            oprowadzic po czym?
            simply_z napisała:

> to jest margines ,wszedzie znajdą sie dobrzy i źli ludzie
            > Ja tam zawsze staram się mowić dobrze o kraju ,pokazywac to co interesujące ,op
            > rowadzić itd.
            • simply_z Re: duma z Polski 05.06.12, 20:07
              mieście itd...
      • bez_przekazu Re: duma z Polski 05.06.12, 19:59
        nooooo,byly czasy kiedy nawet nie mysl nie przyszlo wstydzic sie z bycia Polakiem.ale ciebie wtedy nie bylo na swiecie,wiec nie wiesz, jak to jest.
        princess_yo_yo napisała:

> wstydzic sie patriotyzmu? co za pomysl, chyba ze to oderwana od rzeczywistosci
        > wizja patriotyzmu, wtedy wstydzic sie mozna wlasnej glupoty.
        • sumire Re: duma z Polski 05.06.12, 20:14
          a teraz co?...
        • princess_yo_yo Re: duma z Polski 05.06.12, 20:42
          oh, jak to milo ze na forum moj archaiczny wiek nie rzuca sie w oczy.

moze to ze starosci, ale zadziwiaja mnie szybkie i niekonwencjonalne (zeby nie napisac nielogiczne) zwroty w dyskusji, od wstydu z patriotyzmu (badz glupiego partiotyzmu) teleportowalismy sie do wstydu z bycia polakiem. moze ktos mi wytlumaczy jak to sie stalo?
          • simply_z Re: duma z Polski 05.06.12, 20:45
            swoją drogą ...Onet sprzedali ,zdajecie sobie sprawę ,że poza naszym dziennikiem i NIE nie ma czysto polskiej gazety? to tak na marginesie patriotyzmu...:(
            • princess_yo_yo Re: duma z Polski 05.06.12, 20:57
              rozwazania nad czystoscia narodowa mediow bawia mnie niepomiernie, u mnie tez takowych raczej nie ma, wszystko albo hamerykanskie albo pod wladza spiskujacych koncernow ponad narodowych, aaaaa!!! ale na szczescie nikt nie pomstuje ze to wszystko po to zeby anglie zniszczyc i zrownac z ziemia, pewnie to efekt wypranych mozgow lemingow czy jak to sie teraz mowi w gwarze mlodziezowej.
    • jamesonwhiskey Re: duma z Polski 05.06.12, 19:40
      > w Sopocie mozna zobaczyc "rozdziawione ze zdziwienia geby" Irlandczykow)

mozesz rzucic jakiegos linka bo jakos szczegolnego zdziwienia nie zaobserwowalem
      • bez_przekazu Re: duma z Polski 05.06.12, 20:01
        na glownej stronie GW jest info o przylocie Irlandczykow.

jamesonwhiskey napisał:

> > w Sopocie mozna zobaczyc "rozdziawione ze zdziwienia geby" Irlandczykow)
        >
        >
        > mozesz rzucic jakiegos linka bo jakos szczegolnego zdziwienia nie zaobserwowale
        > m
        • jamesonwhiskey Re: duma z Polski 05.06.12, 20:23
          no sa cale dwa zdjecia ale gdzie ty to zdziwienie na gebach wynalazlas to jestem bardzo ciekaw
    • obiadu-nie-bedzie Re: duma z Polski 05.06.12, 19:50
      zdziwia sie jeszcze bardziej, jak zostana skonfrontowani z polska uprzejmoscia, hehehhehe
    • six_a Re: duma z Polski 05.06.12, 19:52
      chciałam zapytać, czy patryjoci tesz mają gęby, czy tylko irlandczycy?
      • bez_przekazu Re: duma z Polski 05.06.12, 20:03
        napisalam w cudzyslowie chyba, nie? juz Witkacy pisal "geba",wiec nie wiem,po co to glupie dziwienie sie.
        six_a napisała:

> chciałam zapytać, czy patryjoci tesz mają gęby, czy tylko irlandczycy?
        >
        • six_a Re: duma z Polski 05.06.12, 20:07
          bez urazy, ale do witkacego to trochę masz daleko, chyba że się wykrzywisz. noproooszę.
          • bez_przekazu Re: duma z Polski 06.06.12, 19:46
            nie aspiruje,chwale sie tylko znajomoscia literatury.

six_a napisała:

> bez urazy, ale do witkacego to trochę masz daleko, chyba że się wykrzywisz. nop
            > roooszę.
            >
            >
        • marguy Re: duma z Polski 11.06.12, 01:19
          Witkacy mowisz?
          No popatrz, a ja cale zycie trwalam w przekonaniu, ze najlepiej "gebe przyprawial" Gombrowicz w "Ferdydurke".
          Samo gombrowiczowskie "przyprawianie geby" ma sie nijak do patriotyzmu, bo w powszechnym tego slowa znaczeniu Gombrowicz wielkim patriota nie byl.
    • moonogamistka Re: duma z Polski 05.06.12, 20:12
      Ja bym chciala tylko, zeby zobaczyli, ze Polska stoi nie tylko Cepeliada;-)
      I, ze nie lazimy w strojach ludowych, mamy jakas cywilizacje, a nasze dziewczyny sa przepiekne:-)// laze po ulicach i podziwiam Polki :-D
      • six_a Re: duma z Polski 05.06.12, 20:16
        nie wiem, czy się orientujesz, ale myśmy u nich zrobili drugą polskę, więc trochę nas znają;)
        • moonogamistka Re: duma z Polski 05.06.12, 20:43
          Ja sie w niczym nie orientuje, wiec dziekuje, za uwage:-)
          • moonogamistka Re: duma z Polski 05.06.12, 22:12
            Glupio zabrzmialo- przepraszam.
            • koham.mihnika.copyright Re: duma z Polski 07.06.12, 04:51
              nie masz za co, mnie sie podoba. Tez w klimacie.
    • lonely.stoner Re: duma z Polski 05.06.12, 20:14
      oo, ze wyspiarze (brytyjczycy, irlandczycy i szkoci) maja jakies dziwne wyobrazenia na temat Polski i Europy to sie nie dziwie wcale. Im sie wydaje ze UK to jest po prostu szczyt techniki, cywilizacji, itd. A potem jada gdzie do Europy (w co nie wliczam wakacji na Majorce heh) i maja wlasnie takie rozdziawione miny :)
    • kitek_maly Re: duma z Polski 05.06.12, 20:18
      (na jednym ze zdjec
      > w Sopocie mozna zobaczyc "rozdziawione ze zdziwienia geby" Irlandczykow)

Hmmm, byłam tydzień temu w Sopocie i... Dokładnie przy samym molo 'coś' zostało wyrzucone na brzeg przez fale i tak waliło, że w trybie pilnym ewakuowaliśmy się byle dalej od tej woni. Może to ich tak zaskoczyło? ;))

A tak na serio, to dziś tak sobie pomyślałam, że fajnie, że to euro i kolorowe miasto i flagi itp.
    • maly_zlosliwiec Re: duma z Polski 05.06.12, 20:20
      Polskie jedzenie jest (było) fenomenalne.
      Gdzie indziej nawet organiczne pomidory tak nie pachną i nie smakuja jak w Polsce.
      O innych rzeczach nie wspomnę. Malbork jest super unikalny. Nie wiem, gdzie jeszcze jest tak wielki zamek średniowieczny.
      • simply_z Re: duma z Polski 05.06.12, 20:24
        coz Malbork raczej polski nigdy nie byl;) ,
        rdzennie polskie są Krakow i Wieliczka ,choc unowoczesnione przez Austriakow.
        jedzenie mamy dobre ,z wyjatkiem ryb.
        • maly_zlosliwiec Re: duma z Polski 05.06.12, 21:13
          Sprzeczałabym się. Kupilismy go sobie ) .
          Powaznie.
          • bez_przekazu Re: duma z Polski 06.06.12, 19:50
            jeszcze troche na odpowiedz poczekamy,bo simply wlasnie nadrabia historie na poziomie gimnazjum.

maly_zlosliwiec napisała:

> Sprzeczałabym się. Kupilismy go sobie ) .
            > Powaznie.
        • bez_przekazu Re: duma z Polski 06.06.12, 19:48
          a czyj byl? naucz sie historii zanim cos napiszesz.
          simply_z napisała:

> coz Malbork raczej polski nigdy nie byl;) ,
          > rdzennie polskie są Krakow i Wieliczka ,choc unowoczesnione przez Austriakow.
          > jedzenie mamy dobre ,z wyjatkiem ryb.
        • grassant Re: duma z Polski 06.06.12, 20:18
          jedzenie mamy dobre ,z wyjatkiem ryb.

no wiesz co? a karp po żydowsku, a ryba po grecku???
          • koham.mihnika.copyright Re: duma z Polski 07.06.12, 04:53
            sledzie, makrele i szprotki wedzone :D
      • jamesonwhiskey Re: duma z Polski 05.06.12, 20:28
        > Gdzie indziej nawet organiczne pomidory tak nie pachną i nie smakuja jak w Pols
        > ce.

bo to jest owoc z innej strefy klimatycznej , to cos na wpol zielone z polski to nie jest prawdziwy pomidor

• grassant Re: duma z Polski 06.06.12, 20:16
        Malbork jest super unikalny. Nie wiem, gdzie jeszcze jest tak wielki zamek średniowieczny.

a drugiej takiej kwatery Hitlera, jak w Gierłozi to nigdzie nie ma :)))
    • maitresse.d.un.francais Nie martw się, opowiedz im, ile wynoszą 05.06.12, 21:28
      polskie renty i zasiłki (w przeliczeniu na euro) i jak wygląda zusowskie orzecznictwo, to zaraz przestaną rozdziawiać gęby.

• paco_lopez Re: Nie martw się, opowiedz im, ile wynoszą 10.06.12, 23:12
        spoko. za pare lat u nich tez takie będą.
    • lidka449 Re: duma z Polski 05.06.12, 23:12
      cudze chwalicie, swego nie znacie;
      sami nie wiecie co posiadacie.

• potworski Re: duma z Polski 06.06.12, 19:49
      Mnie by nie nie było wstyd, gdyby nie sueleen.
      • grassant Re: duma z Polski 06.06.12, 20:20
        to Polka po andaluzyjsku ;)
        • best.yjka Re: duma z Polski 07.06.12, 03:06
          w sosie własnym ;)
          • simply_z Re: duma z Polski 07.06.12, 09:20
            taa ,tylko ,ze jezyka meza jakos nadal sie nie nauczyla.-
            • mariko8 Re: duma z Polski 10.06.12, 23:51
              oj tam, jemu pewnie wystarczy że zna francuski ;P
    • samuela_vimes Re: duma z Polski 06.06.12, 19:50
      ja absolutnie nie jestem patriotką wręcz nie przepadam za moim krajem ale trudno urodziłam się tutaj i jakoś musze sobie radzić w tych realiach. Jest natomiast mnóstwo rzeczy które mnie w naszym narodzie wkurzają.
    • best.yjka Re: duma z Polski 07.06.12, 02:48

Po takim spocie w irlandzkiej telewizji się nie dziwie.

Najbardziej zaskoczyło mnie stwierdzenie. "Zabytkowy tramwaj. Jechałam podobnym w San Francisco." Znajoma chciała być miła :)

Ziemniaki też mamy.

P.S. Tramwaje w Dublinie wyglądają tak ;)

https://www.brasileire.com/userfiles/luas_dublin.jpg
      • zefiryna.czarna Re: duma z Polski 09.06.12, 05:07
        I sa az dwie linie tramwajowe :)
      • mr.man Re: duma z Polski 09.06.12, 10:35
        Czy to jest prawdziwa reklama, czy żart? Pytam, bo udział urzędującego prezydenta miasta w reklamie do tej pory nie przyszedłby mi do głowy.
        • good_morning Re: duma z Polski 09.06.12, 14:04
          mr.man napisał:
          Pytam, bo udział urzędującego prezyden
          > ta miasta w reklamie do tej pory nie przyszedłby mi do głowy

czemu?
          • mr.man Re: duma z Polski 10.06.12, 00:05
            taki już staroświecki jestem.
            • good_morning Re: duma z Polski 10.06.12, 00:59
              aha
        • best.yjka Re: duma z Polski 09.06.12, 14:07
          Prawdziwa
          • marguy Re: duma z Polski 11.06.12, 01:44
            To, ze inne kraje, nie tylko zachodnie, maja przasne wyobrazenie o Polsce nie jest niczym dziwnym. Wystarczy przyjrzec sie z bliska historii polskiej emigracji.

Przez ponad poltora wieku, za wyjatkiem Wielkiej Emigracji, glownym elementem polskiej emigracji byly najnizsze i najmniej wyksztalcone warstwy spoleczne. Nie rozumiejacy innego swiata ludzie kurczowo trzymali sie tego co bylo im najblizsze: folkloru, kuchni i katolicyzmu. Nic wiec dziwnego, ze wiele spoleczenstw postrzega nas jako spoleczenstwo niezbyt wyksztalcone za to robotne i pobozne.
            Chcemy bowiem czy nie wizerunek Polski na swiecie od lat budowali ludzie prosci. Uczciwi, a jakze ale prosci do tego stopnia, ze trudno bylo sie im wtopic w nowe spoleczenstwo.
            Za to polska inteligencja integrowala sie w bardzo szybki sposob. Do tego stopnia, ze czesto zapominano o jej pochodzeniu. Bo jakze uznac za ludnosc naplywowa kogos, kto plynnie posluguje sie jezykiem oraz zna kulture i obyczaje kraju w ktorym zyje.

Przez lata cale z uporem Don Kichota walczylam z tym przasnym wyobrazeniem o kraju. Nie bylam sama i dzieki wysilkowi wielu ludzi Francuzi poznali polskich jazzmanow, polski teatr - Mrozek, Gombrowicz grani po francusku, malarstwo i muzyke.

Nie mam nic przeciw folklorowi ale to nie jest moja kultura. Dlaczego ktos, kto wychowal sie w duzym, akademickim miescie-zabytku ma pod grozba posadzenia o brak patriotyzmu, identyfikowac sie z folklorem, ktory tak naprawde nic mu nie mowi. Jedyne mazurki i kujawiaki jakie naprawde znam skomponowal Chopin wiec bez przesady!

Poniewaz watek jest o dumie z kraju, to choc Torun nic wspolnego z Euro nie ma, to z radoscia musze stwierdzic, ze jeszcze bardziej wypieknial. Szczegolnie moja ulica :)
            Trasa z Kolbaskowa do Torunia w doskonalym stanie, oznakowana, pomalowana i rowna jak stol. Same pozytywy :)
    • kora3 Dziwne to i smutne, ze Polacy wstydzą się 11.06.12, 07:55
      dumy ze swego kraju i rodaków:(

Nie, nie biega o to, ze mamy być z załozenia dumni z tego, ze żyjemy :) Chodzi o to, że jesli jest powód dop dumy, to nie trza się jej wstydzić:)

Z tym postrzeganiem Polaków za granicą bywa róznie. Niestety, tak to już jest, jak mawiał gefreiter Kania Kaniowski (Jan, Polak) - najszybciej w oczy rzuca się idiota:( No i jak taki łobcokrajowiec zna tylko upijających sie do nieprzytopmnosci prostaków z Polski, to tak sobie tych Polaków kojarzy. To jest oczywiscie ogromne uproszczenie, ale tak też bywa.

Co do folkloru, który też tu został "poruszony"...Przyznam się, że śmieszy mnie takie odzegnywanie się odeń, choć przyznaję, ze niektóre floklorystyczne akcenty wywołują we mnie uczucie niesmaku. I to też bywa u mnie takie nierówne, bo np. weselne sprośne przyśpiewki prezentowane na jakimś festiwalu folklorystycznym mogą co najwyzej zadziwiac skojarzeniami :), ale śpiewane na konkretnym weselu konmkretnych ludzi budza czasem niesmak w zwiazku z bezposrednim skojarzeniem z tymi osobami ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka