Dodaj do ulubionych

otyłość i papierosy

21.09.12, 19:21
Generalnie nie mam nic do palaczy ani do grubasów (bo nie chodzi mi tu a kilkukilogramową nadwagę).
Ale jak widzę palącego grubasa, to mnie krew zalewa. Niektórzy stwierdzą, że nic mi do tego, a ja powiem, że wszystkim nam do tego i to dużo, bo to z naszych podatków będą szły pieniądze na leczenie chorób wywołanych przez otyłość i na wieloletnie renty dla tych, którzy dość, że nie znają umiarkowania w jedzeniu i piciu, to jeszcze bardziej obciążają swoje serce dymem papierosowym.
Wokół słyszę, że nie należy wytykać osób otyłych palcami. Ale czy naprawdę powinniśmy akceptować osoby otyłe z papierosem w tłustej łapce?

ps. dziś widziałam dwie takie osoby i się wzburzyłam :)
Obserwuj wątek
    • kseniainc Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 19:25
      temat przewałkowany na wskroś-nuda;-p
    • mr.man Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 19:36
      każda aktywność ludzka wiąże się z jakimś ryzykiem, nawet uprawianie sportu. W każdym wypadku chcesz mieć coś do powiedzenia jako podatnik?
      • kseniainc Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 19:39

Masz rację.
        opalanie na solarium jest także szkodliwe-może przestań tak często się opalac(to odn. wątkodawczyni).
        • badda Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 20:15

> opalanie na solarium jest także szkodliwe-może przestań tak często się opalac(t
          > o odn. wątkodawczyni).

a skąd pomysł, że się opalam (w ogóle czy na solarium?)
          • kseniainc Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 23:21
            badda napisał(a):

>
            > > opalanie na solarium jest także szkodliwe-może przestań tak często się op
            > alac(t
            > > o odn. wątkodawczyni).
            >
            > a skąd pomysł, że się opalam (w ogóle czy na solarium?)
            Taka pierwsza myśl, by się dowiedziec co powoduje zacmienie myślenia;-p
        • josef_to_ja Solaria powinny być nielegalne. :P 22.09.12, 14:39
          Nie ma z nich żadnego pożytku.
    • georgia241 Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 19:39
      Mnie bardziej denerwują agresywne psy. Wołam je i pouczam, że nie wolno gryźć i straszyć, ale coś słabo kumają po polsku.
    • best.yjka Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 19:50
      badda napisał(a):

> Ale jak widzę palącego grubasa, to mnie krew zalewa. Niektórzy stwierdzą, że ni
      > c mi do tego, a ja powiem, że wszystkim nam do tego i to dużo, bo to z naszych
      > podatków będą szły pieniądze na leczenie chorób wywołanych przez otyłość

Zgadzam się! Jestem za tym, żeby akcyza z wyporów tytoniowych została użyta w całości na ratowanie zdrowia. Nie powinna łatać dziury budżetowej! I z produktów procentowych też ;) NFZ, pomimo korupcji nie byłoby tego wstanie "przeżreć". Wystarczyło by jeszcze na refundację leków.

• magnusg Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 20:14
      Zyjemy niestety w czasach dyktatury politycznej poprawnosci, gdzie zwykly czlowiek ma obowiazek tolerwac alkoholikow, bo sa przeciez biedni chorzy,pederastow masowo zarazajacych sie HIV i pozniej na nasz koszt sie leczacych czy palaczy,ktorzy na 90% beda sie w szpitalach pojawiac z rakiem pluc i zazadaja chemoterapii za kilkadziesiat tysiecy zlotych.
      Najgorzej nie nalezec do zadnej z tych grup , bo z zalozenia jestes wtenczas dyskrymujacym osobnikiem z brakiem empatii dla mniejszosci.
      Juz dawno udowodniono,ze koszty spoleczne uzywania tytoniu znacznie przerastaja wplywy z podatkow od sprzedazy papierosow, no ale nic z tego nie wynika i nie wyniknie,bo niestety kilkadziesiat procent palacych, to rowniez tyle samo wyborcow.
      • aka666 Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 20:37
        magnusg napisał:

> Zyjemy niestety w czasach dyktatury politycznej poprawnosci, gdzie zwykly czlow
        > iek ma obowiazek tolerwac alkoholikow, bo sa przeciez biedni chorzy,pederastow
        > masowo zarazajacych sie HIV i pozniej na nasz koszt sie leczacych czy palaczy,k
        > torzy na 90% beda sie w szpitalach pojawiac z rakiem pluc i zazadaja chemoterap
        > ii za kilkadziesiat tysiecy zlotych.
        > Najgorzej nie nalezec do zadnej z tych grup , bo z zalozenia jestes wtenczas dy
        > skrymujacym osobnikiem z brakiem empatii dla mniejszosci.
        > Juz dawno udowodniono,ze koszty spoleczne uzywania tytoniu znacznie przerastaja
        > wplywy z podatkow od sprzedazy papierosow, no ale nic z tego nie wynika i nie
        > wyniknie,bo niestety kilkadziesiat procent palacych, to rowniez tyle samo wybor
        > cow.

chętnie poznam ten dowód.
        tak na szybko: palacz palący paczkę dziennie przez 20 lat przekazuje państwu ponad 70 tys zł w podatkach (na dzień dzisiejszy w każdej paczce jest ok. 10 zł akcyzy i vatu). każdy. nie każdy zachoruje i nie każdy pali tylko 20 lat. to nawet trochę zostaje na twoje studia.
      • kk345 Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 20:59
        > Zyjemy niestety w czasach dyktatury politycznej poprawnosci, gdzie zwykly czlow
        > iek ma obowiazek tolerwac alkoholikow, bo sa przeciez biedni chorzy,pederastow
        > masowo zarazajacych sie HIV

Chetnie przeczytam wg jakiej statystyki pederaści masowo zarazają się HIV...
        • magnusg Re: otyłość i papierosy 22.09.12, 14:20
          Jest kilka takich statystyk i jakbys chcial to bez problemu sam je znajdziesz w necie.No ale to trzeba chciec.
          Polecam n.p. raporty amerykanskiej rzadowej agendy CDC moniturajacej choroby zakazne w USA,wedlug ktorej juz 19% pederastow w USA ma HIV-CO PIATY!!!!Podobne raporty publikuje niemiecki panstwowy Instytut Roberta Kocha,wedlug ktorego pederasci, ktorzy w spoleczenstwie stanowia 2-4% populacji sa odpowiedzialni za 65% nowych zakazen HIV.Czyli ryzyko zakazenia u nich jest kilkadziesiat razy wyzsze niz u mezczyzn hetero.
          Masz tu dwa linki,reszte sobie sam szukaj.
          www.cdc.gov/nchhstp/Newsroom/ngmHAAD2010PressRelease.html
          www.aidsmap.com/page/1515910/
      • best.yjka Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 21:19
        Tam gdzie mieszkam, cena papierosów ostatnio spadła z 8,85 na 8,30 euro za paczkę. Koszt wyprodukowania paczki papierosów, nie sięga 2 euro. Reszta to podatek akcyzowy. Cztery paczki tygodniowo, to podatek rzędu 100 euro miesięcznie. Za tą kwotę miałabym prywatne, pełne ubezpieczenie zdrowotne z usługami dentystycznymi w cenie + opiekę "na stare lata". W Polsce akcyza z papierosów i alkoholu, też łata dziurę budżetową. Zdążyli zapłać za usługi, których się nie doczekają.
        • magnusg Re: otyłość i papierosy 22.09.12, 14:25
          100 Euro na miesiac czyli 1200 Euro na rok.Biorac 30 lat to 36 k.A operacja na plucach z pobytem w szpitalu na zachodzie to spokojnie 20 k Euro.Jak dochodzi do tego chemoterapia albo naswietlania to suma podchodzi pod 100k.Do tego koszty pobytu na zwolnieniu,zasilki dla bezrobotnego itd.
          • aka666 Re: otyłość i papierosy 22.09.12, 14:52
            magnusg napisał:

> 100 Euro na miesiac czyli 1200 Euro na rok.Biorac 30 lat to 36 k.A operacja na
            > plucach z pobytem w szpitalu na zachodzie to spokojnie 20 k Euro.Jak dochodzi d
            > o tego chemoterapia albo naswietlania to suma podchodzi pod 100k.Do tego koszty
            > pobytu na zwolnieniu,zasilki dla bezrobotnego itd.

rozumiesz działanie ubezpieczenia? tak w skrócie, gdyby potraktować podatki w papierosach jako ubezpieczenie to działa to tak, że każdy płaci 100 euro na miesiąc, a tylko część z tego korzysta. jednym słowem są tacy którzy płacą te 36 k. i giną pod kołami samochodu. ich składki chętnie przytulasz, a wygrażasz tym którzy zapłacili tylko 36k a korzystają za 40k.

a tak przy okazji skąd wziąłeś kwoty?
            tutaj stoi że cała terapia nowotworowa w europie sięga max 30k euro
            www.kevinmd.com/blog/2012/04/high-cost-cancer-care-worth.html
    • eat.clitoristwood Mnie denerwuje 21.09.12, 20:22
      widok modlącego się grubasa.
      Jak sobie pomyślę, że z moich podatków finansowana jest ta czarna mafia wraz z jej bunkrami to też mnie krew zalewa. ;P
      • koham.mihnika.copyright nie jestes synu sam :((( nt 22.09.12, 02:48

• mm969696 Re: Mnie denerwuje 23.09.12, 23:06
        w Polsce ok.80%ludzi to katolicy więc spokojnie sami sobie opłacamy księży, bez twojej pomocy
    • real_mayer Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 20:32
      A mnie wkurza, że pieniądze przeznaczane są na walkę z terroryzmem. Skanowanie paluchów do paszportów, ustawianie kamer na każdym rogu. Z moich pieniędzy to idzie! O matko!
    • aka666 Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 20:39
      sądzisz że każdy powinien płacić tylko za to co go dotyczy? czyli bezdzietni mają się wymiksować z finansowania szkół, faceci z przesiewowej cytologii a pacyfiści z utrzymywania armii. jednym słowem walimy to państwo i każdy sobie rzepkę skrobie.
      • badda Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 20:53
        nie, nie sądzę, by każdy płacił tylko za to, co go dotyczy

nie mam dzieci, co nie znaczy, że uważam, że nie powinnam łożyć na szkoły
        wręcz przeciwnie, uważam, że powinnam to robić, bo dzięki edukacji, dzieci (przynajmniej teoretycznie) mają szansę na lepszą przyszłość
        to dla mnie ważne, by nie tylko moje dzieci były wykształcone
        wszystkie powinny chodzić do szkoły, bo od tego zależy jakość świata w przyszłości

podobny argument można wysunąć w stosunku wydatków na profilaktykę zdrowia mężczyzn (nie, nie jestem mężczyzną, ale chętnie zapłacę, by wielu z nich było zdrowych)

jednak co do pacyfistów to uważam, że mają prawo wypiąć się na państwo i jego armię, skoro to niezgodne z ich przekonaniami
        jestem też zdania, że nie powinnam płacić za czyjąś beztroskę i brak pomyślunku, a tak właśnie widzę osoby otyłe papierochem w ręku
        uważam, że jeśli nie obchodzi ich własny stan zdrowia, to czemu mnie miałoby to obchodzić
        • aka666 Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 21:05
          > jednak co do pacyfistów to uważam, że mają prawo wypiąć się na państwo i jego a
          > rmię, skoro to niezgodne z ich przekonaniami

tym zdaniem zaprzeczyłaś wcześniejszej deklaracji.
          jeśli można sobie wybierać które z funkcji państwa chcę finansować to właśnie oznacza to, że każdy sobie rzepkę skrobie.
          już widzę te spisy chętnych na zrzutkę na armię, drogi i leczenie innych. a ci niechętni nie muszą. bo to niezgodne z ich przekonaniami :)

> jestem też zdania, że nie powinnam płacić za czyjąś beztroskę i brak pomyślunku
          > , a tak właśnie widzę osoby otyłe papierochem w ręku
          > uważam, że jeśli nie obchodzi ich własny stan zdrowia, to czemu mnie miałoby to
          > obchodzić

a ty wyrabiasz normę dbania o zdrowie? robisz regularne i częste przeglądy u lekarza, jesz warzywa 5 razy dziennie, alkoholu nie tykasz, unikasz słodyczy i nie czytasz w nieodpowiednim świetle?

bo wiesz, jeśli sama nie dbasz o zdrowie to czemu ja mam za twoje leczenie płacić?

a tak zupełnie na marginesie, to tam wyżej wyliczyłam że palacze więcej zostawiają w budżecie niż z niego biorą, więc bądź dla nich miła.
          • badda Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 21:18
            nie zaprzeczam sama sobie - po prostu nie uważam, że wszystko muszę uznawać za słuszne

co do mojego stanu zdrowia: we wszystkim staram się zachować umiar - czy mi to wychodzi? niech osądzą ci, którzy mnie znają
            nieszczęścia chodzą po ludziach - i może mi się zdarzyć, ze trafię do szpitala, z takiego czy innego powodu, ale prawdopodobnie, nie z winy mojego zaniedbania
            jednak wybacz, niewydolność układu krążenia, która jest wynikiem stołowania się w macdonaldzie i wypalaniu paru petów przy piwie dla relaksu, to nie jest rezultat przypadku
            czy jest?

• aka666 Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 21:35
              badda napisał(a):

> nie zaprzeczam sama sobie - po prostu nie uważam, że wszystko muszę uznawać za
              > słuszne
              >
              > co do mojego stanu zdrowia: we wszystkim staram się zachować umiar - czy mi to
              > wychodzi? niech osądzą ci, którzy mnie znają
              > nieszczęścia chodzą po ludziach - i może mi się zdarzyć, ze trafię do szpitala,
              > z takiego czy innego powodu, ale prawdopodobnie, nie z winy mojego zaniedbania
              >
              > jednak wybacz, niewydolność układu krążenia, która jest wynikiem stołowania się
              > w macdonaldzie i wypalaniu paru petów przy piwie dla relaksu, to nie jest rezu
              > ltat przypadku
              > czy jest?
              >

nie rozumiesz. większość urazów i chorób sprowadzają na siebie ludzie w ten czy inny sposób. (w tym miejscu pozdrawiam panią która mi dziś uprzejmie wlazła przed samochód zza autobusu - ominęłam ją, ale teraz nie wiem czy powinnam, w końcu to jej wina by była).
              no więc ludzie źle się odżywiają, nie stosują profilaktyki, sportów nie uprawiają w ogóle (tylko na forum siedzą) albo sporty wyczynowe uprawiają i alkohol chleją bez umiaru. a jednak nikt im nie odmawia leczenia. tak jak nikt nie może odmówić leczenia ludziom którzy ze szpitala onkologicznego wymykają się na petka.

papierosy są szczególnie niebezpieczne, ale palacze płacą za to dodatkową ratę "ubezpieczenia" w postaci wysokich podatków. rozumiesz?
              • madzioreck Re: otyłość i papierosy 22.09.12, 00:38
                > no więc ludzie źle się odżywiają, nie stosują profilaktyki, sportów nie uprawia
                > ją w ogóle (tylko na forum siedzą) albo sporty wyczynowe uprawiają i alkohol ch
                > leją bez umiaru.

Ale dopóki są szczupli i/lub nie palą, to ta cała reszta nie ma znaczenia, bo przecież oni o zdrowie dbają, a tylko te tłuste kopciuchy tak obciążają budżet^^
        • stasi1 To w 39 niemcy wchodzą do Polski 22.09.12, 17:35
          Chcą rozstrzelać jakąś grupę cywili. Jeden z nich wychodzi, pokazuje zaświadczenie że jest pacyfistą i myslisz że nie zostanie rozstrzelany?
    • anna_sla Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 20:45
      wiesz, Ciebie denerwują palący otyli chociaż mam wrażenie, że sami otyli jednak też. Mnie denerwują kierowcy zapierd..jący przez miasto/teren zabudowany 70-120 z czego Ci ostatni to motocykliści i ogólnie jeżdżący bezmyślnie. Ile razy nie zginęłabym pod kołami jednego takiego z drugim, bo ten z tyłu nie zajarzył, że ten z przodu zatrzymuje mi się na pasach dla pieszych i go wyprzedza z niemałą prędkością i takie sytuacje nagminne na jedno jak i dwupasmówkach. Giną w wypadkach osieracając dzieci, ale to to jeszcze pół biedy, a ilu takich przeżywa i kaleka do końca życia. Koleżanki mąż pruł tak i teraz nic z życia nie ma ani on, ani jego żona, dzieci ojca praktycznie nie mają, bo on roślina do końca życia z uszkodzeniem mózgu włącznie.

A Ty, zdrowo się odżywiasz? Dbasz o zdrowie? Nie hodujesz raka? No bo wiesz.. to z naszych podatków pójdzie na Twoje leczenie...
    • obrotowy papieros odchudza. 21.09.12, 21:24
      uswiadom to sobie.
      a vodka tyje.
    • berta-death Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 21:36
      A mnie wkurzają sportowcy amatorzy. Siedzi taki cały rok na kanapie, zadyszki dostaje od sięgnięcia ręką w miskę chipsów a potem zakłada sobie na giczały profesjonalne narty, odpycha się kijkami a za akcje toprowców i wsadzanie go w gips płacą podatnicy. Zdajesz sobie sprawę jakie koszty generuje utrzymanie takiego zakopiańskiego szpitala, który głównie połamańcami narciarskimi się zajmuje? A potem na leki dla dzieci chorych na raka nie ma kasy.
      A to nie wszystkie wydatki, bo potem trzeba takiemu jednemu z drugim sponsorować wymianę rozchwierutanych stawów na sztuczne, opłacać zwolnienia lekarskie bo to i z pół roku albo nawet dłużej można leżeć w takim gipsie. A to dopiero narciarze są a gdzie reszta amatorów "zdrowego" życia za cudze pieniądze? Ci wszyscy rowerzyści, pływacy, kajakarze, łyżwiarze, rolkarze i cała reszta. Z turystami na czele, ci to dają popalić. A w sezonie to dnia nie ma, żeby jakiegoś szukać i pomocy mu udzielać nie trzeba było. Też oczywiście żaden z własnej kieszeni nie zapłaci, bo po co.

O kierowcach i motocyklistach już ktoś napisał. A co z pieszymi, którzy jak ćmy łażą po ulicach i wpadają pod samochody albo łamią się bądź skręcają spadając z krawężników? Albo z osobami, które zaniedbują bezpieczeństwo własnego domu i ulegają wypadkom?
      • koham.mihnika.copyright generalnie, to najgorsi sa ci, co z domow wychodza 22.09.12, 13:21

• maitresse.d.un.francais Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 21.09.12, 21:54
      Jacy podatnicy najbardziej wykorzystują pieniądze z twoich bezcennych podatków?

Odpowiedź brzmi: Ci, którzy NAJDŁUŻEJ ŻYJĄ.

• fuks0 Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 21.09.12, 22:27
        Wcale że nie, bo ci którzy przewlekłe chorują, a także:

- prokuratorzy
        - mundurowi
        - sędziowie
        - górnicy
        - energetycy
        - rolnicy
        - eurodeputowani
        • fuks0 Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 21.09.12, 22:30
          aaaaaaa no i bym zapomniał: oczywiście przedstawiciele różnych związków wyznaniowych (głównie KK)
          • maitresse.d.un.francais Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 21.09.12, 23:01
            fuks0 napisał:

> aaaaaaa no i bym zapomniał: oczywiście przedstawiciele różnych związków wyznani
            > owych (głównie KK)

Yyyyy skąd te wnioski?
            • fuks0 Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 22.09.12, 00:22
              A to na prawdę nie wiesz ile kasy idzie na KK? Zaczynając od pensji dla katechetów, emerytur, przez dofinansowanie do remontów kościołów oraz różnych organizacji katolickich, fundusz kościelny, oddawanie pod kościoły ziemi za symboliczną złotówkę (z czego nie zawsze KK wykorzystuje ją zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem), wyłudzanie od państwa odszkodowań za rzekomo utraconą ziemię/majątek (tzw. komisja majątkowa ) itd. itp.
              • maitresse.d.un.francais Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 22.09.12, 23:38
                fuks0 napisał:

> A to na prawdę nie wiesz ile kasy idzie na KK?

Określenie przedstawiciele związków wyznaniowych odnosi się również do całego laikatu, nie tylko do księży. Wyraziłaś się nieprecyzyjnie, dlatego dopiero teraz załapałam.
        • maitresse.d.un.francais Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 21.09.12, 23:00
          fuks0 napisał:

> Wcale że nie, bo ci którzy przewlekłe chorują

... ale żeby długo chorować, trzeba długo żyć!

A osoby szczupłe, niepalące często chorują przewlekle.

Tak, wiem, bardzo to dziwne, ale są jeszcze choroby niezwiązane z otyłością/paleniem.

, a także:
          >
          > - prokuratorzy
          > - mundurowi
          > - sędziowie
          > - górnicy
          > - energetycy
          > - rolnicy
          > - eurodeputowani

Ba!
          • fuks0 Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 22.09.12, 00:28
            > ... ale żeby długo chorować, trzeba długo żyć!

Niekoniecznie, wystarczy wcześnie zacząć chorować.

> Tak, wiem, bardzo to dziwne, ale są jeszcze choroby niezwiązane z otyłością/pal
            > eniem.

Są, z tym że palacze trują nie tylko siebie, ale również inne osoby w swoim otoczeniu.

> Ba!

No ba, ba. Z tego co ostatnio wyczytałem , to mundurowi nie tylko mogą liczyć na wczesne i wysokie emeryturki, ale na odchodne dostają po kilkaset tysięcy złotych (min. na mieszkanie, im większa rodzinka, i im wyższe stanowisko, tym więcej).

Nie ma to jak równi i równiejsi w naszym pięknym kraju. Dodatkowo po komentarzach przedstawicieli większości partii opozycyjnych kilka miesięcy temu można było odnieść wrażenie jakoby ich zdaniem mundurowi powinni mieć jeszce wyższe przywileje.
            • madzioreck Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 22.09.12, 00:41
              > Są, z tym że palacze trują nie tylko siebie, ale również inne osoby w swoim oto
              > czeniu.

Nie wszyscy, nie wszyscy. Tylko ci bezmyślni, egoistyczne betony. Nawet jak to większość, to jeszcze nie wszyscy.
              • maitresse.d.un.francais Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 22.09.12, 23:40
                Nawet jak to
                > większość

sprawdziłaś na grupie reprezentatywnej?
                • madzioreck Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 23.09.12, 16:56
                  Napisałam "nawet, jak to większość". Nie napisałam, że większość. Czego nie zrozumiałaś w moim poście? Czep się tych, którzy twierdzą, ze wszyscy palacze to chamy i egoiści, i im zadaj to pytanie.
            • maitresse.d.un.francais Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 22.09.12, 23:39

>
              > Są, z tym że palacze trują nie tylko siebie, ale również inne osoby w swoim oto
              > czeniu.

To samo czynią zmotoryzowani.
              • fuks0 Re: Otóż droga autorko mylisz się zasadniczo 23.09.12, 23:23
                1. Jest diametralna różnica pomiędzy szkodliwością trucia przez jednych i drugich.
                2. Jest diametralna różnica między wpływem motoryzacji i palenia tytoniu na obecny kształt życia ludzi na świecie.
    • samuela_vimes Re: otyłość i papierosy 21.09.12, 22:11

> nniśmy akceptować osoby otyłe z papierosem w tłustej łapce?

nie, ale jak kiedyś napisałam wątek o grubej córce koleżanki 'na co zwróciłam tej koleżance uwagę' to zarzucono mi bezczelność i obcesowość, hahahaha. Więc to jak ze śmierdzącym, śmierdzenie publiczne karalne nie jest przecie
    • madzioreck Ja proponuję dobrać się do zada... 22.09.12, 00:33
      Niektórzy stwierdzą, że ni
      > c mi do tego, a ja powiem, że wszystkim nam do tego i to dużo, bo to z naszych
      > podatków będą szły pieniądze na leczenie chorób wywołanych przez otyłość i na w
      > ieloletnie renty dla tych, którzy dość, że nie znają umiarkowania w jedzeniu i
      > piciu, to jeszcze bardziej obciążają swoje serce dymem papierosowym.

A odwalcie się żesz w końcu od grubasów i palaczy, niech może ktoś się zajmie tymi, którzy choćby żarli nie wiadomo ile, są szczupli i przez to czuja się bezkarni, i żrą te śmieci, pouczając innych zad schabowego albo paki chipsów. Szczupli też miewają zawały i raka, i z czyich podatków się ich leczy?
      No ale tego nie widać, nie? Najlepiej się przypiąć do grubego czy palącego, albo jedno z drugim razem, bo to z kilometra widać. Ale jak szczupły, to na pewno zdrowy jak byk.
      To już się nudne robi.
      • koham.mihnika.copyright pominmy tymczasowo grubianstwo, ale palenie 22.09.12, 02:56
        tytoniu z cala pewnoscia powoduje caly szereg chorob, ktorych leczenie kosztuje majatek. Nie ma powodu, aby to tolerowac. Jesli chodzi o etanol, to napoje do 20% wystarcza. Reszta moze byc zakazana. Zabronic leczenia nie mozna, ale palacze powinni otrzymywac pomoc w drugiej kolejnosci, czyli dzieci, niepalacy, palacy. Czy zasadne jest operowanie osoby NADAL palacej, pomimo udokumentowanej diagnozy, ze choroba powstala wskutek palenia? Oczywiscie tak, na koszt chorego.
        • thelma.333 Re: pominmy tymczasowo grubianstwo, ale palenie 22.09.12, 11:01
          zostaw, to niepopularne poglady jak widac po wypowiedziach;
          • koham.mihnika.copyright jedyna kara moze byc ostracyzm towarzyski, co nie 22.09.12, 13:19
            powoduje bezsennosci :P
            Poglady Polakow na temat palenia, picia oraz idiotycznych wyczynow na drogach sa niepokojace.
    • gobi05 Re: otyłość i papierosy 22.09.12, 08:44
      Ja z kolei nie mam nic do durniów; również zdaję sobie sprawę, że i zawistnicy muszą żyć na tym świecie; wiem też, że czasami bywa tak, że aż chciałoby się żyć w całkiem innej rzeczywistości. Mimo to najbardziej mnie wkurzają zawistni debile obrażeni na rzeczywistość. To tacy właśnie osobnicy obrzucają błotem sporą część naszego społeczeństwa (do której i ja należę) - czyli katolików.

Wkurza mnie pisanie o "czarnej mafii i jej bunkrach", o "sukienkowych", o "watykańskich sługusach".
      Sukienkowi przyłożyli rękę do likwidacji skutków Jałty oraz rozpadu państwa założonego przez Lenina, który notabene był finansowany przez Zachód.
      Watykańscy sługusi w Polsce (oraz często za granicą) co do jednego pochodzą spośród nas, z polskich rodzin, z polskiej rzeczywistości. Chyba, że ja źle rozumiem polskość?
      Czarna mafia była przez wieki elitą intelektualną Europy, przeniosła spuściznę Antyku przez jakieś dziesięć wieków zamieszania spowodowanego nasiloną imigracją z Azji, wspomogła rozwój technologiczny i wielkie odkrycia, propagowała humanitarne wzorce: władcy, rycerza, kobiety itd.

Ja wiem, że z punktu widzenia zwykłego konsumenta piwa i golonki, instytucja której perspektywa jest o wiele dalsza niż do następnej wypłaty, może wydawać się podejrzana, ale... Drogi konsumencie(-tko) piwa i golonki! Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i ty nabył(-a) taką perspektywę ;-) Zamiast z ponurą satysfakcją roz..lać coś, co miliony ludzi złączonych wspólną wiarą budowały przez wieki, spróbuj sam(-a) coś zbudować. Nie musi to być bunkier

https://malka19.blox.pl/resource/Kaplica_Czaszek.jpg

niech to będzie jakaś konstruktywna idea. Coś, co pomoże kulturze czerpiącej z Grecji i Rzymu przetrwać konfrontację z Konfucjuszem i Buddą. Nam zaś pomoże zachować wolność osobistą, bo jak na razie zadłużamy się tak, że wkrótce ziści się taka wizja z filmu:
      >>Yubaba: “You humans always make a mess of things. Like your parents who gobbled up the food of the spirits like pigs. They got what they deserved.”<<
      Ja jakoś mam nadzieję, że chrześcijanska kultura okaże się lepsza, a my nie zostaniemy przerobieni na golonkę.
      • koham.mihnika.copyright biorac pod uwage zaslugi (przecenione przez ciebie 22.09.12, 10:30
        oraz ciemne sprawki przez cale dwa tysiaclecia z okladem, to KK powinien posypac glowe popiolem i siedziec, milczec i prosic o wybaczenie.
        Ogolnie, sugerowane przez ciebie zaslugi KK wywolaly we mnie spore rozbawienie, co w sobotni wieczor jest milym uczuciem.
        • gobi05 Re: biorac pod uwage zaslugi (przecenione przez c 22.09.12, 11:37
          > Ogolnie, sugerowane przez ciebie zaslugi KK wywolaly we mnie spore rozbawienie,

Możesz wierzyć lub nie, ale bez scholastyki (tak, tej sztywnej, znienawidzonej scholastyki!) nie byłoby współczesnej chemii. Ludzkość naszej planety spokojnie mogłaby dotrwać do kolejnej epoki lodowcowej krzesząc ogień krzesiwem.
          Chińczycy mieli zapałki o 1300 lat wcześniej, niż Europejczycy. I co? I nic.
          • koham.mihnika.copyright Re: biorac pod uwage zaslugi (przecenione przez c 22.09.12, 13:46
            wsteczna rola KK w rozwoju nauki (medycyna, astronomia) jest powszechnie znana. Coz takiego zawdziecza chemia kosciolowi?
            Jak raz chemia to Anglia, Niemcy, Francja, zatem o ograniczonym wplywie kk.
            Do 19 wieku Europa dawala sobie rade bez zapalek, zatem wynalazek chinski nie byl az tak atrakcyjny. W odroznieniu od papieru czy jedwabiu. Poszukaj sobie ksiazki australijskiego historyka - The Shortest History of Europe" - John Hirst.

Chinese civilisation was for a long period more advanced than European. From China, Europe acquired printing, paper-making, the compass, gunpowder and locks for canals. Yet it was in Europe that steady economic growth first occurred and then the Industrial Revolution. And it was in Europe that representative government and individual rights, those other hallmarks of modernity, first developed. What is it about Europe?Celebrated historian John Hirst offers a fascinating exploration of the qualities that made Europe a world-changing civilisation.The Shortest History of Europe begins with a rapid overview of European civilisation, describing its birth from an unlikely mixture of three elements: classical learning, Christianity and German warrior culture. Over the centuries, this unstable blend produced highly distinctive characters - pious knights and belligerent popes, romantics spouting folklore and revolutionaries imitating Rome - and its coming apart provided the dynamic of European history in modern times.Meanwhile the common people were tilling the soil, until they became the first to enjoy the prosperity of an industrialised urban society.The Shortest History of Europe is a clear, humorous and thought-provoking account of a remarkable civilisation.

Nauka, technologia rozwijala sie w Europie nie dzieki, raczej wbrew kosciolowi, bowiem postep byl kaplanom nie na reke.
            Kosciolowi bylo po drodze z zabobonem, az do 21 wieku.
            Scholastyka to raczej filozoficzne szukanie pestek w g..nie, niz nauki scisle. Te byly rozwijane z daleka od klasztorow.
            • gobi05 Re: biorac pod uwage zaslugi (przecenione przez c 23.09.12, 10:00
              > Jak raz chemia to Anglia, Niemcy, Francja, zatem o ograniczonym wplywie kk.

Ograniczonym? Ograniczonym?! Tam akurat ten wpływ był ogromny! Może aż za duży był, troszeczkę (nie bez powodu jednak; i jakież dał korzyści), do czasów reformacji, naturalnie...

> Nauka, technologia rozwijala sie w Europie nie dzieki, raczej wbrew kosciolowi,
              > bowiem postep byl kaplanom nie na reke.

Były różne kraje i różni władcy: cesarze, królowie, książęta; nie rządzili oni jednak umysłami ani moralnością. Był też jeden kościół, jedna religijna instytucja w całej Europie Zachodniej (włącznie z Polską i Litwą która sięgała na obecną Ukrainę), z jednym językiem liturgicznym i wykładowym, z siecią szkół współdziałających, a nie ukrywających swoje osiągnięcia. Zamiast zbioru osobnych, zamkniętych szkół była sieć akademicka. Zamiast egoistycznych praw autorskich i zazdrosnego ukrywania dorobku było dzielenie się osiągnięciami.
              To jest chrześcijaństwo w praktyce, a nie zastanawianie się czy dusza jest podzielna, czy homogeniczna.
              Nie dziwię się, że scholastyka przeżuwająca samą siebie stała się w końcu synonimem czegoś bezpłodnego, jednak w istocie bezpłodną nie była - to na niej oparli się filozofowie tworząc podwaliny racjonalnego dowodzenia i podkreślając weryfikowalność w nauce.

> Kosciolowi bylo po drodze z zabobonem, az do 21 wieku.

Mówisz, że rozwój technologii był Kościołowi nie na rękę. Chyba widzisz kapłanów jako grupkę zabobonnych dziadków, szamanów jakichś, pustelników może - tymczasem byli to politycy, naukowcy, administratorzy (nadal są). Każdy z nich miał własne poglądy i wielu mocno stąpało po ziemi.
              Oczywiście, że ludzie Kościoła zwalczali herezje - tak czyni każda organizacja, której udaje się przetrwać więcej niż jedno pokolenie. Ale absolutnie nie ogłupiali ludzi, nie robili tego świadomie i intencjonalnie. Już raczej z ostrożności traktowali pewne teorie z rezerwą. Po prostu nauka była wówczas niezbyt zaawansowana, na przykład jeszcze w XX wieku ustawiano elektryczność w jednym rzędzie z duchami.

> on, describing its birth from an unlikely mixture of three elements: classical
              > learning, Christianity and German warrior culture.

Wybacz, ale nie zamierzam przeceniać wkładu kultury wojowniczych Germanów w rozwój europejskiej cywilizacji. Nawet tych z Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny. Nie cenię Niemców ani Szwedów wyżej niż Francuzów czy Litwinów - nie widzę powodu. Pozostałe się zgadza.
    • vandikia Re: otyłość i papierosy 22.09.12, 14:28
      akurat takiego podejścia nie lubię, dajmy jednak żyć ludziom tak jak im się podoba
      można krytykować grubych, palących, pijących
      ale to że płacisz za ich leczenie to wina systemu i tutaj skieruj pretensje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka