Dodaj do ulubionych

Kobieta i jej życiowe role

14.01.13, 07:38
Kobieta może w życiu pełnić wiele ról :żony, matki, przyjaciółki kochanki itd ( w dowolnej kolejności)
w trakcie rozmowy usłyszałam od koleżanki że kobieta ma tylko 2 role w życiu żony i matki i powinna być być z tego dumna ja się z tym nie do końca zgadzam a Wy?
miłego dnia wszystkim życzę
Obserwuj wątek
    • coffei.na Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 08:00
      mila2712 napisała:

> Kobieta może w życiu pełnić wiele ról :żony, matki, przyjaciółki kochanki itd (
      > w dowolnej kolejności)
      > w trakcie rozmowy usłyszałam od koleżanki że kobieta ma tylko 2 role w życiu żo
      > ny i matki i powinna być być z tego dumna ja się z tym nie do końca zgadzam a W
      > y?
      > miłego dnia wszystkim życzę

nie przejmuj się rola bo i tak Cie opie...lą :)

miłego :D
    • horpyna4 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 08:24
      No nieeee... jeszcze może zostać zakonnicą.

A tak serio, to osobniki wygłaszające podobne teorie przestają być moimi rozmówcami w trybie natychmiastowym. Bo z czymś takim nie da się rozmawiać, oni potrafią wyłącznie nadawać jedynie słuszne poglądy. Na wysłuchanie innych są całkowicie impregnowani.

Opisany przez Ciebie typunio uważa, że kobieta nie jest człowiekiem, tylko jakimś podgatunkiem. Niepełnowartościowym, jeżeli nie sypia z facetem. Oczywiście wolno mu tak uważać w cichości ducha, ale głoszenie pewnych poglądów to już chamstwo.

Ja kiedyś zetknęłam się z takim przypadkiem mądrali, który w towarzystwie obcych mu kobiet nadawał, że "kobieta bez dziecka nie jest nic warta". I w dodatki był to starszy już pan, wykształcony i uchodzący (jak widać niesłusznie) za kulturalnego. Ciekawe, co po usłyszeniu takiej opinii poczułaby kobieta, która bardzo pragnie dziecka, ale jest bezpłodna - przecież to tak, jakby napluł jej w twarz.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 12:43

> Ja kiedyś zetknęłam się z takim przypadkiem mądrali, który w towarzystwie obcyc
        > h mu kobiet nadawał, że "kobieta bez dziecka nie jest nic warta". I w dodatki b
        > ył to starszy już pan, wykształcony i uchodzący (jak widać niesłusznie) za kult
        > uralnego. Ciekawe, co po usłyszeniu takiej opinii poczułaby kobieta, która bard
        > zo pragnie dziecka, ale jest bezpłodna - przecież to tak, jakby napluł jej w tw
        > arz.

To nie takie proste.
        Taką osobę najlepiej zweryfikować - czy jej poglądy ograniczają się jedynie do jednej płci, czy też patrzy na całość społeczeństwa bez seksizmu - i dla niego wszyscy mają sztywno zapisane role i zadania.
        To drugie podejście, choć naturalnie również dyskusyjne, nie jest obraźliwe dla kobiet.

A swoją drogą - zdziwiłabyś się jak często kobiety wystawiają skrajnie negatywną recenzję mężczyźnie który nie porusza się w myśl kobiecego spojrzenia na życie i rolę faceta w tymże.
        • rekreativa Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 13:06
          Racja.
          Jeśli ten pan np. jednocześnie uważa, że każdy mężczyzna, który nie zarabia tyle, by żona mogła siedzieć w domu z dziećmi jest nic nie wart, albo że mężczyzna, który z własnego wyboru się nie ożenił i nie spłodził dzieci jest nic nie wart, to wtedy taki pan nie będzie seksistą, tylko po prostu konserwatywnym betonem.
          • panjerzy21 Re: Kobieta i jej życiowe role 17.01.13, 14:09
            "tylko po prostu konserwatywnym beton
            > em." - Jesli poczytasz jakiekolwiek forum na którym poruszana jest kwestia polityki, to zauwazysz ze sa tam same lemingi, lewacy, komuchy, polszewia betony, konsertwy, pislamiści itp.
            Nikt juz nie jest poprostu osobą o innym poglądzie na swiat, z którą moze mozna ciekawie porozmawiac i zweryfikowac czesc swoich przekonan, jesli zajdzie taka potrzeba.
            Jesli wiec nazywasz kogos tak lekko betonem, to wybierz sobie prosze ktoreś z pierwszych 4 określen, i niech rodzina sie tak do Ciebie zwraca.

Tradycyjny model ma pewne plusy,wiem bo przez pewnien czas w takim funkcjonowalem. Pod pewnymi względami, moze nawet przeciwdzialać patologiom - ale to nie na temat.
            Tacy ludzie SĄ niepełnowartościowi (wiem pan powiedzial ze nic nie warci, ale zalezec moze to od wielu czynników: nastroju chwili,ilości krwi w alkoholu itd...mogł tez poprostu nie miec racji).
            • rekreativa Re: Kobieta i jej życiowe role 17.01.13, 14:47
              Zarzucasz mi, że zbyt restrykcyjnie nazywam kogoś o odmiennych poglądach "betonem", a sam piszesz "Tacy ludzie SĄ niepełnowartościowi ".
              A kim Ty jesteś, żeby oceniać wartość innych ludzi? Możesz co najwyżej napisać, że Tobie tacy ludzie WYDAJĄ SIĘ niepełnowartościowi.
        • mariuszg2 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 13:19
          > A swoją drogą - zdziwiłabyś się jak często kobiety wystawiają skrajnie negatywn
          > ą recenzję mężczyźnie który nie porusza się w myśl kobiecego spojrzenia na życi
          > e i rolę faceta w tymże.

Ja się nie dziwię.... tak jest bez dwóch zdań....kobiety bywają ograniczone...
      • panjerzy21 Re: Kobieta i jej życiowe role 17.01.13, 14:14
        " A tak serio, to osobniki wygłaszające podobne teorie przestają być moimi rozmów
        > cami w trybie natychmiastowym. Bo z czymś takim nie da się rozmawiać, oni potra
        > fią wyłącznie nadawać jedynie słuszne poglądy.'' - I Twoje jedyne słuszne poglądy nie zdobędą uznania. Tak to bolesne.

"Opisany przez Ciebie typunio uważa, że kobieta nie jest człowiekiem, tylko jaki
        > mś podgatunkiem. Niepełnowartościowym, jeżeli nie sypia z facetem. Oczywiście w
        > olno mu tak uważać w cichości ducha, ale głoszenie pewnych poglądów to już cham
        > stwo." - Po pierwsze to chyba nie "typunio" a "koleżanka", po drugie: to manipulacja - widzisz różnice pomiedzy "byciu żoną i matka" a "sypianiu z facetem"?

"to już cham
        > stwo." - Wiec na świecie jest mnóstwo chamstwa...a Twoj pogląd że to chamstwo, to chamstwo.
    • akle2 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 08:31
      Mila, nie wyspałaś się? :)
      • mila2712 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 08:36
        No właśnie że nie się wyspałam
        za dużo ostatnio rozmyslam o kimś/czymś ... :D
        • mariuszg2 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 09:12
          i o czym tu rozmyślać.... nie kalkuluj tak bo i tak z tego guzik będzie... tu musze się zgodzić (czego nie lubię) z kofeiną....
          • mila2712 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 09:25
            Mariuszu piszesz tak jakbyś kobiet nie znał....
            będzie będzie ....
            jeszcze parę nocy i rozwikłam zagatkę jestem na dobrej drodze :D
            • mariuszg2 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 09:50
              nie znam kobiet....
              • mila2712 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 09:55
                Źle oceniłeś jakąś kobietę ? bo ja widać nie rozumiem facetów
                mam dzisiaj mega doła ....więc .....
                • mariuszg2 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 09:58
                  staram si nie oceniac zanim dobrze nie poznam a że mam kłopot z poznaniem więc ... czekam aż sie ten dzien zakończy i spokojnie zajmę się tym co lubie :)
                  • coffei.na Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:11

> staram si nie oceniac zanim dobrze nie poznam

hahahahaha

i jeszcze coś:

hahahahahahahahaha

> ... czekam aż sie ten dzien zakończy i spokojnie zajmę się tym co lubie :)

biedna..taka bezbronna,zapalona,stłuszczona..wątroba :(
                    • mila2712 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:24
                      ale masz dobry humor pozazdrościć
                      a wątroba to może być od leków
                      • coffei.na Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 10:35

> ale masz dobry humor pozazdrościć

to po części Twoja zasługa...i już od paru wątków :) ale cicho sza...:P show must go on...

> a wątroba to może być od leków

noo zgadza się..leki+alko...nieodzowny duet :D
                        • mila2712 Re: Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 10:40
                          Naczelna zasada umiliś komuś życie
                          po katolicku - bo po kolędzie jestem - nie smiejmy się z innych :)
                          • coffei.na Re: Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 10:49

> Naczelna zasada umiliś komuś życie

już Ty nie bądź taka altruistka-ja tylko ostrzegam,tak po katolicku-by bliźniemu się krzywda nie stała...pomnij na me słowa :)
                            • mariuszg2 Re: Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 10:51
                              tez Mile uprzedzam ale ona mnie nie słucha...może z Tobą siostro lepiej poskutkuje...
                              • coffei.na Re: Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 10:56

> tez Mile uprzedzam ale ona mnie nie słucha...może z Tobą siostro lepiej poskutk
                                > uje...

tak - poskutkowało - skutecznie mnie UPRZEDZIŁEŚ
                              • mila2712 Re: Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 11:01
                                ja nie słucham ?
                                • mariuszg2 Re: Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 11:04
                                  mnie nie...ale to dobrze jak się okazuje...
                                  • mila2712 Re: Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 11:05
                                    no a czego nie słucham ?
                                    • mariuszg2 Re: Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 11:11
                                      nie no...osłabiasz mnie....ile ty masz lat?
                                      • mila2712 Re: Mila,Mileczko,Millagross:) 14.01.13, 11:15
                                        mniej od Ciebie
    • berta-death Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:00
      Nie wyczerpałaś tematu, pała i do domu. Jutro rodzice mają się stawić w szkole.
      Temat pracy brzmiał ile zawodów ma mama i trzeba było wymienić chociaż część: sprzątaczka, praczka, prasowaczka, krawcowa, garderobiana, kucharka, pomywaczka, pokojówka, lokaj, ładowaczka zakupów na paletę, dostawca, kierowca, ...
      • mariuszg2 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:05
        bertha....łapiesz się za zbyt wiele zajęć....pewnie żadnego nie wykonujesz należycie....
        • berta-death Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:19
          Za żadne się nie łapię, mam alergię na prace fizyczne. I to jest jeden z głównych powodów, dla których wolałabym iść do pracy niż być kurą domową. Charakter pracy zarobkowej mogę sobie wybrać, charakter pracy gospodyni domowej, jest narzucony odgórnie i nie ma wielkiego pola do manewru.
          • mariuszg2 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:44
            bertha! co ty wypisujesz! jak to jest narzucone od góry? pierwsze słysze..... to co było od góry narzucone już minęło....
            • berta-death Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:52
              Jak to co jest narzucone z góry. Prace domowe są bardzo skonkretyzowane i są to wyłącznie prace fizyczne, typu sprzątanie, gotowanie, pranie, szorowanie garów. Natomiast praca zarobkowa jest różna, może być fizyczna a może też być biurowa, umysłowa, czy jeszcze jakaś inna. Jaki sobie zawód wybierzesz, taki masz.
              • mariuszg2 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 11:00
                no wiesz.... to kwestia nazewnictwa...gospodyni domowa możemy nazwac hołm menadżer.... ranga rośnie i dochodzi element umysłowy, manewrowania oraz sterowania a także zarządzania kurzem, ściera, zarządzanie poprzez płyn do mycia naczyń oraz delegowanei uprawnień na mężczyne np w zakresie wyrzucania śmieci cyz tez odkurzania lub mycia sedesu.... poza tym jak podają reklamy środków czystości...praca z nimi to czysta przyjemność... a abkterie i zarazki oraz brut jak się okazuje na animacjach to całkiem sympatyczne i rezolutne stworki....
                • berta-death Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 11:13
                  Można ją nazwać również konserwatorem powierzchni płaskich, itp.
                  • mariuszg2 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 11:16
                    o widzisz....konserwator to już mi się ze sztuka kojarzy i zabytkami...powierzchnie płaskie czyli malarstwo.... są powierznie owalne....rzeźba np....
                    jak więc widzisz kura domowa może być jednocześnie wysokiej klasy menedzerem jak i artystka.....
          • rotkaeppchen1 Re: Kobieta i jej życiowe role 13.05.13, 03:32
            Czy ja wiem? Ktoś powiedział, ze dobra gospodyni to nie ta, która wykonuje wszystkie prace domowe, tylko taka, która umie je odpowiednio rozdzielić między domowników. Mnie się ta definicja podoba i staram się właśnie taką gospodynia być. A jak łapie się na tym, ze zaczyna ze mnie wyrazić kura domowa, od razu ukrecam jej łeb ;-)
      • potworski hehe 14.01.13, 10:13
        berta-death napisała:

> Nie wyczerpałaś tematu, pała i do domu.

O właśnie=to jest ta trzecia rola kobiety. Tylko kolejność odwrotna.
        • berta-death Re: hehe 14.01.13, 10:22
          Tu się nie ma z czego śmiać, naprawdę jest taka czytanka dla dzieci pt ile zawodów ma mama. Założę się, że naprawdę w szkołach to przerabiają i zapewne jest to tematem pracy domowej. A z tego co pamiętam tak to wygląda jak uczeń sobie zadanie oleje. Pisownia oryginalna.
        • mariuszg2 Re: hehe 14.01.13, 10:45
          nie kolejnośc tylko miejsce...ja w domu nie lubie...wolę podczas masażu w spa
      • mila2712 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:25
        księgowa
      • panjerzy21 Re: Kobieta i jej życiowe role 17.01.13, 14:17
        Znajdź sobie meżczyzne to Ci łatwiej bedzie.
        Ale coż, taki to koszt bycia samodzielną i niezależną.
    • jeriomina Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:32
      Różne ludzie mają powody do dumy jak widać :D
    • triismegistos Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:32
      Ja mam dzisiaj zamiar pograć rolę leniwca-kanapowca. Czy to oznacza, że jestem złą kobietą?
      • mila2712 Re: Kobieta i jej życiowe role 14.01.13, 10:41
        jasne że nie
    • gr.eenka1 a ja 14.01.13, 11:51
      mila2712 napisała:

> Kobieta może w życiu pełnić wiele ról :żony, matki, przyjaciółki kochanki itd (
      > w dowolnej kolejności)
      > w trakcie rozmowy usłyszałam od koleżanki że kobieta ma tylko 2 role w życiu żo
      > ny i matki i powinna być być z tego dumna ja się z tym nie do końca zgadzam a W
      > y?
      > miłego dnia wszystkim życzę
      ja ja chyba mimo wszystko - jestem człowiekiem.
      nie jestem żoną ani matką kochanką też nie ani przyjaciółką i jakoś żyję
      • mila2712 Re: a ja 14.01.13, 11:55
        ja jestem : żoną, matką i przyjaciółką ( przyjaźń trwa już 20 lat ) :)
      • mariuszg2 Re: a ja 14.01.13, 12:27
        > ja ja chyba mimo wszystko - jestem człowiekiem.
        > nie jestem żoną ani matką kochanką też nie ani przyjaciółką i jakoś żyję

ciekawe kim jestes jako greenka....
        • gree.nka Re: a ja 11.05.13, 09:03
          mariuszg2 napisał:

> > ja ja chyba mimo wszystko - jestem człowiekiem.
          > > nie jestem żoną ani matką kochanką też nie ani przyjaciółką i jakoś żyj
          > ę
          >
          > ciekawe kim jestes jako greenka....
          >
          greenka - to ja
    • stedo Ex domonikanin.. 14.01.13, 14:22

.. Jacek Krzysztofowicz, o którym w wątku poniżej, uważa że:
      ".. kobieta jest "koroną stworzenia" - najlepszym i najdoskonalszym dziełem Boga. Efektownie mówił o tym m.in. w czasie rekolekcji w Warszawie w 2007 r. - nagranie dostępne jest w internecie, na stronie www.vitae.pl. Krzysztofowicz uważa, że "Kościół jest kobietą", a marginalna rola kobiet w katolicyzmie jest nieporozumieniem i na dłuższą metę sytuacją nie do utrzymania."

• maly.jasio Osobiscie to lubie... 14.01.13, 14:36
      Osobiscie to lubie... gdy pelni role praczki, sprzataczki i kuchary
      bo z reszta funkcji to nie ma problemu, by cos pasujacego znalezc.
    • julka1800 Re: Kobieta i jej życiowe role 15.01.13, 13:16
      rola dyplomaty i negocjatora. To ostatnie z ról, które gram:)
    • sid_l Re: Kobieta i jej życiowe role 15.01.13, 19:23
      Biedna. :(
    • maitresse.d.un.francais My wnosimy że koleżanka prawaczka 15.01.13, 23:28
      i tyle.
      • mila2712 Re: My wnosimy że koleżanka prawaczka 15.01.13, 23:49
        nie trafiłaś
        • maitresse.d.un.francais Re: My wnosimy że koleżanka prawaczka 16.01.13, 00:06
          mila2712 napisała:

> nie trafiłaś

???

Bardzo dziwne.

Lewaczka, znaczy? Obyczajowa, rzecz jasna. Nie chodzi mi o to, na kogo głosuje.

• panjerzy21 Re: My wnosimy że koleżanka prawaczka 17.01.13, 14:20
            Uważaj bo jak sie okaże że nie, to Ci się jeszcze obwody przepalą. "File not found."
            • maitresse.d.un.francais Re: My wnosimy że koleżanka prawaczka 18.01.13, 18:22
              panjerzy21 napisał:

> Uważaj bo jak sie okaże że nie, to Ci się jeszcze obwody przepalą. "File not fo
              > und."

Dziękuję, obwody mam w znakomitym stanie i gotowe na duże napięcia intelektualne. :-PPP
            • mila2712 Re: My wnosimy że koleżanka prawaczka 18.01.13, 19:30
              a co kolega taki bojowy ?
    • zakochana_jane Re: Kobieta i jej życiowe role 18.01.13, 15:53
      Niestety ale ja też się z takim stereotypem spotykam na codzień.
      Dla większości osób kobieta w pewnym wieku powinna zajmować się dziećmi, gotować i prać męskie gacie :)
      • gr.eenka Re: Kobieta i jej życiowe role 18.01.13, 17:43
        zakochana_jane napisała:

> Niestety ale ja też się z takim stereotypem spotykam na codzień.
        > Dla większości osób kobieta w pewnym wieku powinna zajmować się dziećmi, gotowa
        > ć i prać męskie gacie :)
        z tym praniem męskich gaci to taki chyba ma być ciężar, mam wrażenie,że ktoś kto to pisze nie używał nigdy pralki. To już nie średniowiecze gdy się siedzi nad rzeką i kijem tłucze w zimnej wodzie
    • irmina_anastazja Re: Kobieta i jej życiowe role 18.01.13, 17:39
      pełnię zyciową rolę przemęczonej studentki polibudy, okazjonalnie roznosicielki ulotek i wyprowadzaczki psa. jakoś mi to wystarcza
      • mila2712 Re: Kobieta i jej życiowe role 18.01.13, 19:29
        a ja czas studiów wspominam bardzo mile - oj kiedy to było ....
    • bgz0702 Re: Kobieta i jej życiowe role 11.05.13, 09:26
      Czy to masakra jakaś po opuszczeniu przez boga czy w związku z życiem w bogu?
      • gree.nka Re: Kobieta i jej życiowe role 11.05.13, 09:30
        dlaczego w bogu a nie z bogiem?
        • bgz0702 Re: Kobieta i jej życiowe role 11.05.13, 09:55
          gree.nka napisała:

> dlaczego w bogu a nie z bogiem?
          >
          Nie wiem greenko ;) chyba "miej ufność w bogu" odegrało tu jakieś znaczenie
    • minasz Re: Kobieta i jej życiowe role 11.05.13, 09:49
      za duzoi oglada tv to głupie seriale narzucaja normy społeczne np ten tak wyglada to ma sie tak zachowywac
    • raduch Re: Kobieta i jej życiowe role 13.05.13, 13:18
      basiulka11 napisał(a):

> zgadzam się z tobą w 100%
      > wszystkie niezależne, zadbane kobitki zapraszam do sklepu www.pikna.com.pl

Zapomniałaś dodać "subtelne" :D
    • stokrotka_a Re: Kobieta i jej życiowe role 13.05.13, 13:39
      mila2712 napisała:

> ny i matki i powinna być być z tego dumna ja się z tym nie do końca zgadzam a wy?

Ja się z tym w ogóle nie zgadzam.
    • rotkaeppchen1 Re: Kobieta i jej życiowe role 13.05.13, 16:57
      A co ma zrobic bezdzietna panna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka