jan_hus_na_stosie2 19.01.13, 06:39 co miesiąc określoną kwotę na własną emeryturę? czy nie robicie tego tłumacząc sobie "za mało zarabiam, zacznę odkładać za kilka lat gdy moje zarobki wzrosną" lub liczycie na emeryturę z ZUS? ciekawy jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
headvig Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 06:53 na razie to odkładamy co miesiąc, ale na spłatę kredytu Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 07:00 tak i to sporo, pracodawca 15%, ja roznie- w zaleznosci od przepisow podatkowych (przed podatkiem). aha, tutaj pieniadze w Twojego konta sa inwestowane wedle Twoich polecen. Mozesz zalozyc wlasny fundusz emerytalny i bawic sie na gieldzie, z bankami..... sporo ludzi tak robi www.ato.gov.au/superfunds/pathway.aspx?sid=42&pc=001/149/030&mfp=001/149&mnu=49150#001_149_030 i w doopie masz kolejne rzady. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 08:32 ja zamierzam pójść w ślady albo ojca albo pradziadka czyli umrę zanim dojade do emerytury, albo będę nestorem biznesu i za porady będę pobierał kwoty jak panienka za godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 08:54 > czy odkładacie regularnie > co miesiąc określoną kwotę na własną emeryturę? Ja nie, bo i tak raczej nie dożyję emerytury przy takim trybie życia. A jeśli dożyję, to i tak będę pracował, mam nawet kilka pomysłów na jesień życia. > liczycie na emeryturę z ZUS? Żarty się Was, użytkowniku, trzymają przy sobocie, jak widzę? :D Odpowiedz Link Zgłoś
lenka.magdalenka Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 09:35 nie gdyż jakbym zaczęłą odkładać na przyszłą emeryturę to w obecnych czasach musiałabym jedynie wegetować ....a jestem młoda wiec chcę korzystać z zycia tyle ile mogę wegetować będę na emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 09:42 Ja zamierzam pracować do śmierci :) A odkładam na inne wcześniejsze konieczne wydatki... Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 09:45 nie, mam wszelkie powody sądzić, że do emerytury nie dożyję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lady.godiva Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 10:31 Ciągle sobie obiecuję, że to zrobię i ciągle nie mam kasy. A mam świadomość, że trzeba, bo pracuję w firmie ubezpieczeniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 10:49 odkladam co miesiąc okresloną kwotę ale nie na emeryturę tylko na moj nowy dom :D o emeryturze nie myslę - zbyt odległa przyszłość ( patrząc na statystyki moge jej nie doczekać ) Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 11:09 nie i mam nadzieję, że nie doczekam emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 11:11 dlaczego masz nadzieję? boisz się starości ? Odpowiedz Link Zgłoś
nosorozecwlochaty Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 11:18 Planuję umrzeć przed emeryturą ;) I wydać za młodu na przyjemności a nie na starość na cewniki. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_charmante do emerytury zostało mi ponad 20 lat 19.01.13, 11:20 mam raka, raczej nie dożyję. wolę odłożyć na wakacje, póki mogę na nie pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 19.01.13, 11:25 madame_charmante napisała: > mam raka, raczej nie dożyję. jeśli to nie jest prawda to kiepski żart, jeśli prawda to rak o ile nie jest złośliwy i wcześnie wykryty niejednokrotnie bywa do wyleczenia Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 19.01.13, 12:14 > rak o ile nie jest złośliwy i wcześnie wykryty niejednokrotnie bywa do wyleczenia Ty się dobrze czujesz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 19.01.13, 13:21 napisał "bywa" - czyli zgodnie z prawdą. Ale swoją drogą niewiele osób nazywa nowotwór łagodny "rakiem". Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 19.01.13, 13:39 > napisał "bywa" - czyli zgodnie z prawdą. Zgodnie, nawet może częściej niż „bywa”, bo to nie są li jakieś pojedyncze przypadki. > Ale swoją drogą niewiele osób nazywa nowotwór łagodny "rakiem". Tak, to właśnie miałem na myśli. Rak to jeden z rodzajów nowotworu złośliwego, zatem rak jest zawsze złośliwy, z definicji. A pomyłka bierze się stąd, że w języku potocznym często traktuje się słowa nowotwór i rak jako synonimy, w rzeczywistości, oczywiście, synonimami one nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_charmante Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 19.01.13, 18:31 mam przewlekłą białaczkę szpikową. aktualnie jest to choroba przewlekła, bo są dobre leki, które choć nie leczą, to powstrzymują rozwój choroby. Rekordziści żyją z tym ok 15 lat. Ergo - zabraknie mi ok 5 lat do emerytury. Nawet jeśli się optymistycznie przyjmie, że będę żyła tyle co ci najwytrwalsi. No chyba, że co lepszego wymyślą jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 19.01.13, 18:46 > mam przewlekłą białaczkę szpikową. Ściśle rzecz biorąc to, zdaje się, nie jest rak. > Ergo - zabraknie mi ok 5 lat do emerytury. Cóż, nikt z nas nie zna swojej godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_charmante Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 19.01.13, 20:09 niestety - jest. chyba, że mój hematolog kłamie... skurczybyk jeden :P a swoją drogą - co to za różnica? i tak prawdopodobnie mnie to zabije, więc w sumie definicja mi tita.. jeśli lepiej się od tego poczujesz - taki mądrzejszy, wspanialszy etc - to niech to będzie inna nazwa kataru nawet :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 19.01.13, 21:12 > niestety - jest. Przykro mi, ale nie. Białaczka jest nowotworem złośliwym, ale nie jest rakiem, czyli «nowotworem złośliwym pochodzenia nabłonkowego». > chyba, że mój hematolog kłamie Nie sądzę, żeby kłamał. Mógł się pomylić, przejęzyczyć, świadomie w rozmowie z pacjentem stosować określenia potoczne w miejsce ścisłych itd. W każdym razie jego stwierdzenie nie było zupełnie ścisłe i zgodne z faktami. > a swoją drogą - co to za różnica? i tak prawdopodobnie mnie to zabije, więc w > sumie definicja mi tita.. jeśli lepiej się od tego poczujesz - taki mądrzejszy, > wspanialszy etc Wiesz, że to jest szantaż emocjonalny? :) Chciałem jedynie sprostować błąd w wypowiedź Husa o „niezłośliwym raku”. I raczej nie poczułem się od tego mądrzejszy czy wspanialszy, ponieważ to są informacje dostępne dla każdego z dostępem do internetu lub encyklopedii, naprawdę same definicje to nie jest wiedza tajemna. Gdybym wiedział, jak leczyć białaczkę, wówczas miałbym powód do dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_charmante Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 20.01.13, 10:13 to nie jest szantaż emocjonalny.. Raczej wyraz mojego zniesmaczenia przelewaniem z pustego w próżne. Czy coś, co cię zabija, nazwiesz rakiem, czy gąsienniczką.. wsio ryba (zostając przy terminologii zwierzęcej). A nawiasem mówiąc - wiedziałam, że sobie nie odmówisz, przeryjesz pól internetu i tryumfalnie zakrzykniesz- "nie, to nie jest rak" :)))).. Wróżka jestem chyba... :))) Mam wszelkie podstawy, by sądzić, że robisz to dla swojego lepszego samopoczucia, bo choć rzadko piszę na tym forum, to często je czytam.. Bardzo lubisz być mądrzejszy od reszty świata, prawda? :) Powinieneś zostać nauczycielem :)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 20.01.13, 11:09 > A nawiasem mówiąc - wiedziałam, że sobie nie odmówisz, przeryjesz pól internetu > i tryumfalnie zakrzykniesz- "nie, to nie jest rak" Nie, akurat to, że białaczka ściśle biorąc nie jest rakiem, wiedziałem już wcześniej. > Mam wszelkie podstawy, by sądzić, że robisz to dla swojego lepszego samopoczucia Ja też. Większość rzeczy robimy dla lepszego samopoczucia, pielęgnowania wysokiej samooceny itd. Czytałem o tym niemało. :) Zatem możliwe, że masz rację, że jakoś podświadomie robię to dla lepszego samopoczucia. Ta teza może być prawdziwa. > Bardzo lubisz być mądrzejszy od reszty świata, prawda? :) Nieprawda. Albo może inaczej: gdybym był, tobym lubił. Moja wiedza jest niestety w rzeczywistości bardzo powierzchowna i fragmentaryczna, nie mam zbyt gruntownego wykształcenia, choć oczywiście bardzo bym chciał mieć. Umówmy się, że po prostu nie lubię błędów i nieścisłości; najbardziej, rzecz jasna, u siebie, ale u innych również. Jeśli widzę, że ktoś pisze o niezłośliwym raku, to nie mogę tego nie sprostować. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 20.01.13, 17:18 Z białaczki się wychodzi, tylko mleka nie pij. Większość osób chorych na białaczkę zakaziło się mlekiem krowim, jogurtami, serami. To częsta choroba krów i przenosi się międzygatunkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 20.01.13, 00:40 badz dobrej mysli, wiele lat temu mojej mamy siostra cioteczna leczyla swoja bialaczke. Nie pamietam jej innej, tylko chora. Lekow w tamtym czasie nie bylo, za to kilka razy w roku miala "tankowanie" swiezej krwi. I tak przez wiele, wiele lat. Miala wspaniale poczucie humoru. Niestety, palila jak lokomotywa, co nie pomagalo. Mysle, ze zyla z choroba ponad 15 lat. Myslec, mysla, ale czy bedzie na liscie Arlukowicza, to osobna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_charmante Re: do emerytury zostało mi ponad 20 lat 20.01.13, 10:18 Dzięki za słowa wsparcia :) To że leki są na liście, że spełnia się wszelkie kryteria, że wszelkie przesłanki zarówno medyczne, jak i społeczne są po stronie pacjenta - nic nie znaczy... Zarówno kliniki, jak i NFZ-y robią wszystko, by leków nie przyznać lub opóźnić jego przyznanie jak najbardziej. Powód - moja miesięczna kuracja kosztuje 9 tysięcy złotych.. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 11:50 aby odkładać to najpierw trzeba mieć z czego ale w zasadzie jestem sknerą więc jesli miałam to odkładałam ale na konkretne cele jakoś o emeryturze do tej pory nie myślałam Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 11:54 odkładam 200 zł, regularnie, co miesiąc od 21 roku życia. wiem, że to nie kokosy, ale przynajmniej jeszcze nie było miesiąca, w którym bym nie odłożyła:) Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Polak wiecej wydaje, niz zarabia, ale reszte 19.01.13, 12:00 odklada. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Polak wiecej wydaje, niz zarabia, ale reszte 19.01.13, 12:19 > Polak wiecej wydaje, niz zarabia, a reszte odkłada :D Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 12:23 Odkładać można w celu zakupu ziemi, domu, samochodu, obrazów, może franków szwajcarskich i tym podobne, ale odkładać na emeryturę? Lepiej kupić sobie parę mieszkań lub domów, trochę ziemi i waluty, a potem w razie potrzeby sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 12:42 xolaptop napisał: > Odkładać można w celu zakupu ziemi, domu, samochodu, obrazów, może franków szwa > jcarskich i tym podobne, ale odkładać na emeryturę? Lepiej kupić sobie parę mie > szkań lub domów, trochę ziemi i waluty, a potem w razie potrzeby sprzedać. eyy nie wiem czy się śmiac, czy przytakną oczywiście zalecenia słuszne ale czy do zrealizowania przez większość ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 12:58 Policzmy tak, jedno mieszkanie po rodzicach, niektórzy mają jakieś mieszkanie po dziadkach, a więc już 2 mieszkania. W jednym się mieszka. Wiadomo, że w swoim życiu na jedno mieszkanie trzeba odłożyć pieniądze, więc wychodzi przynajmniej jedno mieszkania do przodu. Tyle w przypadku słabo zarabiających ludzi. Natomiast wystarczy we dwoje zarabiać w sumie miesięcznie 5000 netto i już można odłożyć przynajmniej 1000 złotych na inne cele, które wymieniłem. Wiem, że nie każdy dostaje mieszkania w spadku, ja na przykład nie dostałem, ale w takim przypadku trzeba sobie brak spadku wyrównać odpowiednią płacą, co też nie jest złe. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:00 Jeżeli ktoś dodatkowo unika brania kredytów, staje się jeszcze zamożniejszy, gdyż unika lichwy, która w naszym kraju, Polsce, jest bardzo duża. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:12 czasami nie da się uniknąć kredytu, jeśli zarobki są zbyt niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: czy odkładacie regularnie 20.01.13, 00:47 schemat jest dosc prosty - kupujesz lokum (dom, mieszkanie), wynajmujesz. Wszystkie koszty utrzymania lokalu (lacznie z obsluga dlugu) sa uwzgledniane w zeznaniu podatkowym. jesli wynajmowanie daje wynik ujemny (regula), to straty sa odliczane od podstawy podatku. Tutaj zwa to negative gearing. Wiele osob, zwlaszcza Chinczycy maja kilka mieszkan na inwestycje. Czesto oplaca sie kupic lepszy dom, mieszkac w wynajmowanaym mieszkaniu, co ulatwia splate kredytu. Czy w Polsce taki numer przejdzie, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:11 no tak, nie brałam pod uwagę spadków. Jednak często jest tak,że do takie spadku pretenduje kilka osób - rodzeństwo. Więc ewentualnie można otrzymać część mieszkania. Oczywiście, tu częśc i tu część i jakośsię uzbiera calość. Oczywiście jeśli wychodzi się z założenia,że rodzice mają mieszkanie własne. Co do odkładania z pensji z której można odłożyć to zgoda, ale proszę nie oczekiwać,że ktoś będzie odkładał z pensji która wystarczy na bieżące sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:22 gr.eenka, rozejrzyj się dookoła, to fakt, że są ludzie chodzący po śmietnikach i oni naprawdę są ubodzy, jednak większość ludzi wydaje kilkaset złotych na paliwo, stać ich, tak samo jest z papierosami, też ludzi stać. Mnóstwo przypadków jest takich, że ludzie mają wypłaty nieopodatkowane, pracodawca nie wykazuje dochodu i płaci "pod stołem". Ludzie są nawet tak chamscy, że nie biorą ślubu, bynajmniej nie z przyczyn światopoglądowych, ale po to, aby uzyskać lepszą kasę z budżetu państwa, zasiłki, dofinansowania poczynając od przedszkola i tym podobne. Niestety tacy ludzie okradają tych uczciwych, ale chodzi mi o to, że nie jest tak, jak myślisz, że ludzie nie mają pieniędzy. Większość ma dość pieniędzy, o ile można mówić o takim zjawisku, że pieniędzy jest wystarczająca ilość. Gdyby zrobić sondę, większość ankietowanych zawsze powie, że ma za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
irmina_anastazja Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 15:51 > Policzmy tak, jedno mieszkanie po rodzicach, niektórzy mają jakieś mieszkanie p > o dziadkach, a więc już 2 mieszkania. W jednym się mieszka. Wiadomo, że w swoim sporo ludzi- np. ja- po rodzicach dostanie co najwyzej niesplacony do konca kredyt :P Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:07 xolaptop napisał: > a potem w razie potrzeby sprzedać. skąd założenie, że znajdzie się kupiec? mamy niż demograficzny, mieszkań coraz więcej, ludzi coraz mniej Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:11 Zdaję sobie sprawę, że te przedmioty będą tracić na wartości, więc dostanie się za nie niższą cenę, ale nawet ta niższa cena zapewni bezproblemowy byt na emeryturze. Na niedrogie mieszkanie zawsze znajdują się kupcy, już od tysiącleci. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:14 W Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej ludzie odkładali pieniądze na swoją przyszłość i na przyszłość swoich dzieci. Jedna plajta i pieniądzy nie było. Rzeczpospolita Polska w tym względzie niczym się nie różni od Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Pero, pero, bilans musi wyjść na zero. Odpowiedz Link Zgłoś
aka666 Re: czy odkładacie regularnie 20.01.13, 19:48 xolaptop napisał: > Zdaję sobie sprawę, że te przedmioty będą tracić na wartości, więc dostanie się > za nie niższą cenę, ale nawet ta niższa cena zapewni bezproblemowy byt na emer > yturze. Na niedrogie mieszkanie zawsze znajdują się kupcy, już od tysiącleci. sprzedanie po kilkudziesięciu latach po niższej cenie nominalnej niż zakup to Twój sposób na oszczędzanie? Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 12:23 Odkładam, ale zamierzam zawiesić składki na jakiś czas na rzecz lepszego ubezpieczenia zdrowotnego, bo zdaje się, będzie mi bardzo potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:37 na emeryturę inwestuje się, nie odkłada. pieniedzy, tak, jak i roohania nie da się odłożyć na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:41 powszechne z tego, co czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:46 to mniej czytaj, będziesz zdrowszy. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:58 nie czytam nic oprócz fk. dozyję emerytury? Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 14:31 nie wiem, ile masz lat, ale skoro już masz kłopoty z prostatą, więc wątpię, żebyś dożył do emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 17:26 problem mam z nadmiarem testosteronu, nie prostaty. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 18:54 i w dodatku łysiejesz? Ale dobrze napisałeś, to twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: czy odkładacie regularnie 20.01.13, 00:15 łysieję na kończynach, ale to nie mój problem "at all" Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 20.01.13, 00:23 W dodatku golisz nogi. Kiedyś jeden mój kolega uprawiał kolarstwo i golił nogi. Uprawiasz kolarstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: czy odkładacie regularnie 20.01.13, 00:27 Nie potrzebuję golić! napisałem wyraźnie. Ale faktycznie: uprawiałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 13:38 taki prof. Kulesza też odkładał... Odpowiedz Link Zgłoś
light_in_august Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 15:01 Nie odkładam. Może to i nierozsądnie, ale wolę się cieszyć tym, co jest teraz niż myśleć 30 lat do przodu. Oczywiście oszczędzam(y), lubię mieć jakieś tam poczucie bezpieczeństwa w obszarze finansów, ale żeby specjalnie z myślą o emeryturze, to niestety jeszcze nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 15:22 odkładam co miesiąc moje własne pieniądze na moją własną emeryturę w jednym z największych towarzystw ubezpieczeniowych. umowa sformułowana jest tak, że gdybym w ciągu 5 lat od podpisania nie wyrobiła się ze składkami z, powtarzam, moich własnych pieniędzy na moją własną emeryturę, to zerżną ze mnie ostatni grosz i jeszcze odsetki wezmą. i to wszystko dla mojego dobra ;). wpłacam więc i patrzę, jak pieniążki miast mnożyć się, topnieją a towarzystwo rośnie w siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 15:28 Zerwij ten układ jak najszybciej. To nieodwzajemniona miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
blond_suflerka Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 15:28 A można zerwać ten układ? Jak to się robi? Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 15:38 Można to zrobić na Brunona albo na piśmie. Wybór metody zależy od temperamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh7 Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 15:43 Się nie da za bardzo, głośno o tym ostatnio. Ludzie klną, niedojadają, a płacą, bo mało kogo stać na straty rzędu paru tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
irmina_anastazja Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 17:54 zaczne prawdziwą pracę= zaczne zarabiać. albowiem na emeryturze zamierzam pić drinki z palemką, żreć belgijskie czekoladki i wynajmować zajebiście przystojnych zigolaków i urodziwe pielęgniarki. Odpowiedz Link Zgłoś
irmina_anastazja Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 17:54 *= zaczne odkładac, miało być Odpowiedz Link Zgłoś
myaka Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 18:07 Z pensji jest cos odkladane - pracodawca doplaca do prywatnej emerytury. Ale ja nie mieszkam w Polsce. Dodatkowo jakis czas temu zalozylam dodatkowe konto oszczednosciowe - wlasnie w celu odkladania kasy 'na potem'. Ustawilam automatyczny, comiesieczny przelew z mego konta - aby byly regularne wplaty. Bo znajac mnie, zawsze znalazlabym 100 powodow, by akurat w tym miesiacu nie przelac kasy, albo przelac mniej. Moj facet ma podobnie. Panstwowa, prywatna emerytura - tez pracodawca doplaca do tego + specjalne konto oszczednosciowe z mysla o 'starosci'. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 21:44 > co miesiąc określoną kwotę na własną emeryturę? Ja zamierzam zyc wiecznie, wiec nigdy nie bede na emeryturze.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 22:03 Prawo jest takie, że będziesz od 67 roku życia pobierał emeryturę i będzie to trwało wiecznie, a nie że nie będziesz dostawał emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 22:50 taaaa... odkładałam, może nie na emeryturę, tak po prostu odkładałam. A potem zaczęło brakować na codziennie życie na PODSTAWY i odkładałam część poprzedniej sumy, potem wcale już nie odkładałam, a jeszcze potem zaczęłam PODBIERAĆ, bo brakowało/brakuje nawet na minimum. I obecnie jestem w czarnej dupie finansowej i nie mam na czynsz! Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: czy odkładacie regularnie 19.01.13, 23:15 bezrobocie Cię dopadło? Odpowiedz Link Zgłoś