Dodaj do ulubionych

Dobra, dobra

30.01.13, 09:09
pytałam kiedyś o buddystę, zapytam o protestanta...
mam się bać? :D
Obserwuj wątek
    • paco_lopez Re: Dobra, dobra 30.01.13, 09:15
      a co za różnica. wpadniesz w furie jak ci się znudzi i będzie po protestancie. a luteranin czy reformowany ? w każdym razie protestant, to mniej nagięty katolik.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dobra, dobra 30.01.13, 09:24
        > w każdym razie protestant, to mniej nagięty katolik.

Twierdzisz że poziom fundamentalizmu i pogięcia zależy od wyznawanej religii?
        A to ciekawe.
        Szkoda że niezgodne z prawdą.
        • stokrotka_a Re: Dobra, dobra 30.01.13, 09:30
          g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Twierdzisz że poziom fundamentalizmu i pogięcia zależy od wyznawanej religii?
          > A to ciekawe.
          > Szkoda że niezgodne z prawdą.

Skoro niezgodne z prawdą, to znajdź fundamentalistów buddyjskich.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dobra, dobra 30.01.13, 09:57

> Skoro niezgodne z prawdą, to znajdź fundamentalistów buddyjskich.

Nie chce mi się szukać, ale idę o zakład że istniały odłamy fundamentalne i agresywne.

Ale to w Azji, u nas faktycznie takiego nie znajdziesz.
            • stokrotka_a Re: Dobra, dobra 30.01.13, 10:11
              g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Nie chce mi się szukać, ale idę o zakład że istniały odłamy fundamentalne i agr
              > esywne.

Poszukaj i porównaj stopień funademantalizmu w różnych religiach. Bardzo jestem ciekawa tych fundamentalnych i agresywnych odłamów w buddyzmie.
          • krakoma Re: Dobra, dobra 30.01.13, 12:39
            www.youtube.com/watch?v=oiT3xZ8HGHQ
        • paco_lopez Re: Dobra, dobra 30.01.13, 10:05
          zauważ, że fundamentalistą przeważnie bywa ktoś bardzo uczulony na punkcie religii obowiązującej oficjalnie i większościowo na danym obszarze . z tej szajby produkuje się rasizm, homofobia, mizoginia itp.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dobra, dobra 30.01.13, 10:07

paco_lopez napisał:

> zauważ, że fundamentalistą przeważnie bywa ktoś bardzo uczulony na punkcie reli
            > gii obowiązującej oficjalnie i większościowo na danym obszarze . z tej szajby p
            > rodukuje się rasizm, homofobia, mizoginia itp.

Zgoda.
            Ale jednocześnie wyznawca religii niedominującej może mieć tradycje i zwyczaje do których nie przywykliśmy. Nawet jeśli poziomem zaangażowania nie odbiega.
            • paco_lopez Re: Dobra, dobra 30.01.13, 11:24
              nasz polski protestant będzie jeździł po prawej stronie, a dla higieny wykąpie się i zmieni majty. furii w gruncie rzeczy wiemy , ze chodzi o ostry sex do wiosny i do tego potrzebuje odpowiedniego kandytata, żonaty być nie może itp. mnie jak się pytają o wyznanie , to mówie, ze jestem protestantem. nic kompletnie z tego nie wynika a propos wenętrznych zakazów, nakazów itd.
    • sundry Re: Dobra, dobra 30.01.13, 09:52
      Ja znam jednego, ma w sobie coś z psychopaty, ale nie sądzę, by wynikało to z wyznania.
    • jeriomina Re: Dobra, dobra 30.01.13, 10:15
      Bać się możesz dopiero, gdy zobaczysz, że jest fanatykiem.
      Albo usłyszysz zdanie "Zasady [religijne] są dla mnie ważniejsze niż Ty".
      Mówię z autopsji.
    • sumire Re: Dobra, dobra 30.01.13, 10:38
      poczytaj sobie dziennik Jerzego Pilcha przed randką, wyrobisz sobie pogląd.
      • wielkafuria Re: Dobra, dobra 30.01.13, 10:42
        nie lubię Pilcha
        • sumire Re: Dobra, dobra 30.01.13, 11:21
          a Małysza? ;) drugi znany protestant, tylko jakby rzadziej wypowiada się w temacie, w odróżnieniu od Pilcha właśnie.
    • rekreativa Re: Dobra, dobra 30.01.13, 11:53
      Znałam jednego baptystę. Straszny był.
      • simply_z Re: Dobra, dobra 30.01.13, 12:53
        katolikow sie bać:P
        • wielkafuria Re: Dobra, dobra 30.01.13, 13:01
          ja się boję :)
          jak słysze ze katolik (w dobie wierzacych niepraktykujacych) to juz sobie wyobrazam jak odmawiamy modlitwe przy jedzeniu, czy chodzimy w niedziele do koscioła.
          Ogolnie nie przeszkadza mi to ... u kogoś.
        • rekreativa Re: Dobra, dobra 30.01.13, 13:08
          Się boję... ale oni przynajmniej nie strzelają cytatami z Biblii przez cały dzionek boży :)
    • good_morning Re: Dobra, dobra 30.01.13, 14:42
      nie
    • krytyk-systemu-edukacji Re: Dobra, dobra 30.01.13, 21:01
      > pytałam kiedyś o buddystę, zapytam o protestanta...
      > mam się bać? :D

Ja boję się każdego wyznawcy każdej religii. Bo to wiadomo, kiedy taki potraktuje poważnie swoją Świętą Księgę i co mu wówczas strzeli do głowy?
    • mila2712 Re: Dobra, dobra 30.01.13, 21:16
      nie

mozna bać się nawiedzonego katolika - gorącego zwolennika TRWAM :p
    • astrofan Re: Dobra, dobra 30.01.13, 21:39
      to ciekawe, że tak was niepokoją wierzący, podczas gdy najbardziej agresywne i ludobójcze w historii ostatnich wieków to ideologie ateistyczne
      • zeberdee28 Re: Dobra, dobra 30.01.13, 21:59
        Istnieją zbrodnicze ideologie które jako swoją główną podstawę przyjmują ateizm ? Ja o takiej ideologii nie słyszałem głoszącej konieczność popełniania zbrodni w imię ateizacji.
        • krytyk-systemu-edukacji Re: Dobra, dobra 30.01.13, 22:04
          > Ja o takiej ideologii nie słyszałem głoszącej konieczność popełniania zbrodni w imię ateizacji.

Cóż, sowieci popełniali zbrodnie w imię ateizacji, ściśle biorąc w ramach walki z religią (pomijam tu oczywiście fakt, że komunizm też był religią, i to monoteistyczną).
          • zeberdee28 Re: Dobra, dobra 30.01.13, 22:10
            Komuniści popełniali zbrodnie w imię 'sprawiedliwości społecznej', religia była wg nich wrogiem owej 'sprawiedliwości', środkiem utrwalającym niesprawiedliwość(poniekąd słuszne rozumowanie) czyli jednym z elementów do usunięcia, natomiast ateizacja nie była ich głównym celem, ateizm nie był ich ideologią.
            • krytyk-systemu-edukacji Re: Dobra, dobra 30.01.13, 22:23
              > Komuniści popełniali zbrodnie w imię 'sprawiedliwości społecznej'

Eee, mit. Głównymi motywami zbrodni komunistycznych były chęć utrzymania władzy poprzez terror oraz kwestie narodowościowe.

> poniekąd słuszne rozumowanie

Moim zdaniem nie. Teoria nadbudowy, bo o niej mowa, to niestety wierutna bzdura, jak zresztą cały marksizm. Bzdura, bzdura, bzdura! I to oparta na w sumie banalnym błędzie w założeniach.

> ateizacja nie była ich głównym celem, ateizm nie był ich ideologią.

A gdzie ja napisałem, że głównym? Napisałem tylko tyle, że komuniści dopuszczali się zbrodni w imię ateizacji, to jest fakt. A że jedynie jakiś ułamek ich zbrodni miał takie podłoże, to już inna kwestia.

To zresztą jeden z powodów (choć nie główny: główny powód ma charakter logiczno-językowy), dla którego nie chcę mieć z „ateizmem” i „ateistami” nic wspólnego. Oczywiście nie wierzę w brednie o Bogu i innych bóstwach, spełniam zatem definicję formalną, mimo to prosiłbym mnie w miarę możliwości nie zaliczać. Z góry dziękuję.
      • krytyk-systemu-edukacji Re: Dobra, dobra 30.01.13, 22:02
        > to ciekawe, że tak was niepokoją wierzący, podczas gdy najbardziej agresywne i
        > ludobójcze w historii ostatnich wieków to ideologie ateistyczne

Ideologie areinkarnistyczne. Przyczyną triumfu totalitaryzmu było w pierwszym rzędzie odrzucenie wiary w reinkarnację.

PS Czemu, mądralo, porzuciłeś swoją świętą misję wklejania „dowodu” ontologicznego Anzelma-Gödela?
        • zeberdee28 Re: Dobra, dobra 30.01.13, 22:11
          > PS Czemu, mądralo, porzuciłeś swoją świętą misję wklejania „dowodu”
          > ontologicznego Anzelma-Gödela?

To w istocie ciekawa kwestia. Warta przypomnienia.
          • krytyk-systemu-edukacji Re: Dobra, dobra 30.01.13, 22:25
            > To w istocie ciekawa kwestia. Warta przypomnienia.

Ale co jest ciekawą kwestią: że przestał to wklejać czy sam dowód jako taki?
    • facettt Boj sie Pana, Dobra Kobieto. 30.01.13, 22:11
      wielkafuria napisał(a):
      zapytam protestanta... mam się bać?

mnie nie musisz, ale za innych nie rencze :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka