Dodaj do ulubionych

koniec świata

12.03.13, 20:09
dzisiaj zaczyna się konklawe.
pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem to jakies tam ciotki gadały że "podobno jak kiedys wybiorą czarnoskórego mężczyznę na papieża to będzie to według przepowiedni koniec swiata". i nie chodzi o to ze ktos jest rasistą i ma z tym problem emocjonalny tylko bedzie koniec swiata w sensie huknie, puknie i się rozleci.
słyszeliscie o tym (pytanie do starszej czesci forum) :D:D ?
pytam, bo ponoc są duze szanse na wybór czarnoskorego papieza :D
Obserwuj wątek
    • gr.eenka Re: koniec świata 12.03.13, 20:12
      znowu koniec świata?

owszem, słyszałam jak starsza kobieta mówiła o tym w tv, wczoraj inna kobieta mówił, że jej murzyn tzn czarny ..chwila zmieszania, zupełnie nie przeszkadza
      a mnie tak przez głowę przeleciało,
      czy to nie kościół nie zapoczątkował rasizmu?
      • marguy Re: koniec świata 12.03.13, 21:40
        gr.eenka napisał:
        > a mnie tak przez głowę przeleciało,
        > czy to nie kościół nie zapoczątkował rasizmu?

Bardzo slusznie tobie przelecialo. Glowna i jedyna podstawa apartheidu w RPA byla Biblia.

--https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ie/gf/mxda/LCjJeCitccIsRb4s7X.jpg Jestem Jazz vel Dziuniek :)
        • nie.mam.20 Re: koniec świata 12.03.13, 21:48
          > Bardzo slusznie tobie przelecialo. Glowna i jedyna podstawa apartheidu w RPA by
          > la Biblia.

a nie Tuwim i Sienkiewicz?
          • marguy Re: koniec świata 12.03.13, 22:33
            Myslisz, ze oni mogli miec wplyw na wydarzenia majace miejsce w XVII wieku???
            • nie.mam.20 Re: koniec świata 12.03.13, 22:42
              niepotrzebnie zwracasz uwage na malo istotne detale :P
    • facettt slyszelismy 12.03.13, 20:15
      przecie trombie od 1.go styczna, ze 2013 bendzie xujowy.

trza jakos przetrwac do 2014.
      • gr.eenka Re: slyszelismy 12.03.13, 20:17
        facettt napisał:

> przecie trombie od 1.go styczna, ze 2013 bendzie xujowy.
        >
        > trza jakos przetrwac do 2014.
        chyb najlepiej byłoby nie trzeźwieć
      • wielkafuria Re: slyszelismy 12.03.13, 20:17
        no ale kiedy słyszałeś? bo ja o TYM słyszałam jakies 25 lat temu.
        a jesli to prawda i wybiora czarnego to wszystkie staruszki zejda na zawal serca i nie doczekaja do konca swiata...
        co to za przepowiednia i w ogole o co chodzi?
        • facettt zbiorczo: 12.03.13, 20:23
          1. i nawet trzezwiec nie zamierzam.

2.. nie, no ja od jakichs dwoch lat - ale serdecznie w to wierze...
          A staruszki niech zejda.
          budzet troche odetchnie.
        • simply_z Re: slyszelismy 12.03.13, 20:23
          fałszywka Malachiasza
          • wielkafuria Re: slyszelismy 12.03.13, 20:26
            Gloria Olivae (chwała oliwki) przypisuje się Benedyktowi XVI[3], ponieważ jednym z symboli zakonu św. Benedykta jest gałązka oliwna[4] (zwolennicy przepowiedni uważają, iż przyjęcie takiego imienia przez Papieża doskonale łączy go z zakonem benedyktynów). Jeszcze inna interpretacja wiąże się z faktem, że Ratzinger urodził się 16 kwietnia, w dniu śmierci św. Benedykta Józefa Labrè (26 marca 1748 – 16 kwietnia 1783).
            Można spotkać się także z interpretacją, która sugeruje, że gloria olivae ma coś wspólnego z faktem, że Joseph Ratzinger był prefektem Kongregacji do spraw Nauki Wiary (zatem miał bronić doktryny Kościoła):

Obj. (Apokalipsa św. Jana) 11:4-5 Ci są dwie oliwy i dwa świeczniki, stojące przed obliczem Pana wszystkiej ziemi. A jeśliby im kto chciał szkodzić, ogień wynijdzie z ust ich i pożre nieprzyjacioły ich; a jeśliby im kto chciał szkodzić, ten też tak musi być zabity[5].

Jeszcze inna interpretacja jest następująca: Słowa chwała oliwki od dawna wiązano z ciemnym kolorem oliwki, co miałoby znaczyć, że papież będzie czarnoskóry. Benedykt XVI czarnoskóry nie jest, ale ma w herbie wizerunek głowy czarnoskórego mężczyzny. Kolejna łączy się z interpretacją drzewa oliwnego jako symbolu przywiązania do tradycji i konserwatyzmu.
            • nie.mam.20 furio, Boga nie ma, caly ten czarny interes nie ma 12.03.13, 21:39
              magicznego wplywu na swiat. Jest tylko szemrany interes, dzieci do przerobienia, wladza nad ciemnym ludem.
              Rownie dobrze mozemy pogadac o koncu swiata wedle Majow.
              Na blogu nie wygladasz na zabobonna :D
        • gr.eenka Re: slyszelismy 12.03.13, 20:32
          Znalazłam takie coś
          a słyszałam wczoraj i dziś w tv w wiadomościach różnych puszczają takie babcie jako specjalistki chyba
          • wielkafuria Re: slyszelismy 12.03.13, 20:36
            czyli o tym czarnoskorym papiezu to wszedzie trabia od lat i czyli ze trza sie bac bo koniec swiata bliski jest :D

swoja droga ja tez zejde z tego swiata ale ze smiechu :) bede chodzila pod kosciół i podsłuchiwała wszystkie staruszki jak komentuja wybór :D
            • nie.mam.20 zatem nie bedzie czarnego papy rimskiego 12.03.13, 21:47
              przeciez czarna sotnia nie pozbawi sie fuchy dla jakiegos egzotycznego goscia :P
              Miej ufnosc!!!! W finansowa madrosc ojcow kosciola ;)
    • headvig Re: koniec świata 12.03.13, 20:34
      pismo św podaje, że koniec świata przyjdzie niespodziewanie jak złodziej. tak więc każdy "spodziewany" czy "przepowiadany" koniec świata to bujda i dla katolika nie ma najmniejszego sensu.
      • wielkafuria Re: koniec świata 12.03.13, 20:36
        ta akurat - powiedz to wszystkim babciom
        • headvig Re: koniec świata 12.03.13, 20:42
          jak zjadą, to przynajmniej emerytury skończą pobierać :P zostanie więcej dla nas.
          • stephanie.plum Re: koniec świata 12.03.13, 20:48
            zostanie więcej dla na
            > s.

ja już bardziej wierzę we wszystkie przepowiednie o końcach świata, niż w to, że zostanie więcej dla nas...
        • stephanie.plum Re: koniec świata 12.03.13, 20:46
          ojtam,
          nie demonizuj tak babć :~)
          a zwłaszcza "wszystkich babć".
          ostatecznie, to nie są alieny z obcej planety, tylko dziewczyny, które żyją dużo dłużej niż Ty, ale tylko trochę dłużej niż ja.
          i nie różnią się tak bardzo od nas.

zgorszę Cię - byłam dzisiaj w k o ś c i e l e. wśród "babć" panował olimpijski spokój.

mnie się widzi, że "babcie" w swej masie byłyby raczej zachwycone papieżem murzynem.
          w Kościele mnóstwo się mówi o Afryce, to nie jest już coś nieznanego, co wzbudza niezdrowe emocje.
          • wielkafuria Re: koniec świata 12.03.13, 21:01
            > zgorszę Cię - byłam dzisiaj w k o ś c i e l e. wśród "babć" panował olimpijski
            > spokój.

:D:D:D prawie się udławiłam czekoladą. Czarną gorzką! i nie dowiedziałabym się kto zostal wybrany !!!!
            • stephanie.plum Re: koniec świata 12.03.13, 21:35
              ja mam sałatkę ziemniaczaną z zieloną pietruszką, czerwoną cebulą i takim dość pikantnym sosem.
              a do tego cudooowne, zimne piwo.
              jak zejdę z przejedzenia albo przepicia, to cóż, trudno; na papieża wybiorą na pewno jakiegoś kardynała, jak zawsze...
              :~)
    • mila2712 Re: koniec świata 12.03.13, 20:43
      wielkafuria napisał(a):

> dzisiaj zaczyna się konklawe.
      > pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem to jakies tam ciotki gadały że "podobno ja
      > k kiedys wybiorą czarnoskórego mężczyznę na papieża to będzie to według przepow
      > iedni koniec swiata". i nie chodzi o to ze ktos jest rasistą i ma z tym problem
      > emocjonalny tylko bedzie koniec swiata w sensie huknie, puknie i się rozleci.
      > słyszeliscie o tym (pytanie do starszej czesci forum) :D:D ?
      > pytam, bo ponoc są duze szanse na wybór czarnoskorego papieza :D
      >
      nie słyszałam
      a jeśli papieżem zostanie chińczyk to co wtedy ?
      • wielkafuria Re: koniec świata 12.03.13, 21:03
        noooo... ja tez dzisiaj usłyszalam o chinczyku, ale dopiero pierwszy raz wiec sie nie liczy. o murzynie słysze od 25 lat.

i usłyszalam ze jak wybiora chinczyka to zmieni sie diametralnie układ sił, ale nie wytlumaczyli o co chodzi.
        • mila2712 Re: koniec świata 12.03.13, 21:07
          Chińczycy ruszą na podbój Watykanu :)
    • dziala_nawalony Re: koniec świata 12.03.13, 20:45
      jedno jest pewne. Skoro kiedys swiat mial poczatek,to i koniec mieć bedzie..ale to juz tylko kwestia Boga i czasu..i jesli zgodzimy sie ze czas to pojecie abstrakcyjne slużące li tylko do zliczania ruchu wszelkiej materii to jedynym znającym prawdziwy termin jest nasz Stwórca...a oto jeszcze jeden z wizjonerów z całkiem nie odległej przeszłosci. koniec.2012.w.interia.pl/_ojciec_pio.html
    • wielkafuria Re: koniec świata 12.03.13, 21:38
      och och
      pierwszy dym z komina - czarny...

to chyba znak...
      • nie.mam.20 cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 21:51

• wielkafuria Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 22:22
          nie palę.
          bo mi potem niedobrze :P
          • pollarek Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 22:31
            wielkafuria napisał(a):

> nie palę.
            > bo mi potem niedobrze :P

No co Ty...:DDD
            • wielkafuria Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 22:38
              noooo poważnie. dzieki temu że nie pale mogę pozniej wozić tych ktorzy sie upalili :P
              mimo ze nawigują mnie... kazdy inaczej :P:P
              • pollarek Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 22:42
                wielkafuria napisał(a):

> mimo ze nawigują mnie... kazdy inaczej :P:P

W takich sytuacjach należy wyciągać średnią.
                I najlepiej, to kierować się na wprost...
                :DD
                • wielkafuria Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 22:52
                  no to jechalam ciagle na wprost, a jak raz skrecilam to weszlam w zakret bokiem az co poniektórzy byli zieloni.... a ci z przeciwka mieli oczy jak 5 złotych. pamietasz?
                  • pollarek Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 22:54
                    wielkafuria napisał(a):

> no to jechalam ciagle na wprost, a jak raz skrecilam to weszlam w zakret bokiem
                    > az co poniektórzy byli zieloni.... a ci z przeciwka mieli oczy jak 5 złotych.
                    > pamietasz?

Jak przez mgłę...
                    :DDDD
                    • wielkafuria Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 23:00
                      > Jak przez mgłę...
                      > :DDDD

tak myslalam :D:D
                      • pollarek Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 23:02
                        wielkafuria napisał(a):

> tak myslalam :D:D

I thanks God, bo inaczej bym nadal siedziała zaśliniona w kąciku, bujając się miarowo:DDD
                        • wielkafuria Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 23:08
                          ale w ktorym momencie bujałas sie miarowo?? w zakąskach? :P:P bo widzialam jak mrugalas do pana za Toba :P
                          • pollarek Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 23:09
                            wielkafuria napisał(a):

> ale w ktorym momencie bujałas sie miarowo?? w zakąskach? :P:P bo widzialam jak
                            > mrugalas do pana za Toba :P

Szusz!
                            :DD
                            • wielkafuria Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 23:14
                              > Szusz!
                              > :DD

że co?
                              mów do mnie po polsku!
                              • pollarek Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 23:14
                                wielkafuria napisał(a):

> że co?
                                > mów do mnie po polsku!

Dobra. Ciiiiii.....
                                :>
          • nie.mam.20 Re: cos Ty dzisiaj palila? nt 12.03.13, 22:42
            po tym, czy pozniej? ;)
    • foamcleane Re: koniec świata 12.03.13, 21:43
      Koniec świata z powodu czarnego papieża? Słyszałam i nie wierzę. Natomiast wierzę, że w Polsce dlatego tak źle się dzieje, bo ludzie najpierw robią odwrócony krzyż przed modlitwą, potem mówią Zdrowaś Mario do Isztar a na końcu wzywają demona Amona słowem amen. To jesty masowe bałwochwalstwo.
      • stephanie.plum Re: koniec świata 12.03.13, 21:56
        taaak.
        no strach się bać po prostu.
    • good_morning Re: koniec świata 12.03.13, 22:11
      zamkneli sie, imprezuja i udaja, ze nie wiedza, kogo wybrac. a lud czeka przestraszony
      (problem mnie absolutnie nie interesuje ale podbijam ci watek, bo mam dobry humor ;P)
      • wielkafuria Re: koniec świata 12.03.13, 22:23
        oni tam siedza zamknieci i rzucaja monetą: czarny czy chinczyk :D:D

a co Ci tak dobrze dzisiaj jest?
        co Ty paliłaś?
        • good_morning Re: koniec świata 12.03.13, 22:40
          mam swoje powody i bez palenia ;P
          p.s. mi jest przewaznie dobrze
    • kawoosia Re: koniec świata 12.03.13, 22:22
      nie bój furia, jak "huknie i puknie" to i tak będzie ci już wsio ryba.
      • wielkafuria Re: koniec świata 12.03.13, 22:25
        no nie wiem...
        bo ja mam plany :D:D wiec bym wolała zeby nic nie pukało, chociaż... ;)
        • kawoosia Re: koniec świata 12.03.13, 22:29
          No proszę Cię, zejdź na glebę. Jakie przepowiednie? Bzdury jakieś najaranych popaprańców.
    • kino.mockba Re: koniec świata 12.03.13, 22:26
      Po tytule myślałam, że też byłaś na ich koncercie.
    • salsadura Re: koniec świata 12.03.13, 23:18
      Furio, skąd się wzięłaś i skąd te ciotki były? Nie chcę być niemiła, ale nie za bardzo łapię klimat w którym wyrosłaś.
      (Może to wiele tłumaczy ? ;))

Jako starsza część forum odpowiadam, że nigdy, przenigdy podobnych bzdur nie słyszałam. Do teraz.
      I mam to centralnie w d.
      • wielkafuria Re: koniec świata 12.03.13, 23:20
        łosz kobito. wyluzuj. trzymaj dystans do świata.
        • salsadura Re: koniec świata 12.03.13, 23:24
          Trzymam.
          Tesz życzę :).
    • inka_blondynka1 Re: koniec świata 13.03.13, 00:50
      ja słyszałam. kiedyś ,będąc dzieckiem ,że ktoś czytał "przepowiednie Królowej Saby" i rzeczywiście tak było napisane, czarny Papież --po nim tylko koniec świata. hmmm......każdy z nas będzie miał kiedyś swój koniec świata .
    • 5th_element Re: koniec świata 13.03.13, 08:53
      ja zycze czarnej sekcie konca jej istnienia
      • foamcleane Re: koniec świata 13.03.13, 08:58
        Ja też chcę, żeby upadli.
    • coffei.na Re: koniec świata 13.03.13, 09:01
      słyszałam...boje sie....:(
      coś dla Ciebie Furcia by strach Cie opuścił....:

www.youtube.com/watch?v=Xb6rOPW2Nno
      :***
    • raduch Re: koniec świata 13.03.13, 10:30
      Słyszeliśmy. Po drodze miał być jeszcze Niemiec? Ale prawdziwy koniec świata to byłby dla posła Górskiego, gdyby ktoś go poprosił o komentarz. :->
    • twojabogini Re: koniec świata 13.03.13, 11:09
      Pamiętam i ja. Ale tyle tych końców świata już przeżyłam, że mnie to nie rusza. Jako dziecko żyłam z wizją atomowej zagłady. Jakoś tak przewijało się to raz po raz w rozmowach, choć przecież zimna wojna była już historią. Wiele rozmyślałam o Hiroszimie i Nagasaki, a jak usłyszałam o Quernice (uwielbiałam obraz Picassa, bo wyrażał cała tą panikę, którą czułam ja), to przeżywałam też i ten koniec świata. Przeżywałam legendy o potopie, nie tylko biblijne, ale również sumeryjskie, indiańskie i inne na które trafiałam. Potem natrafiłam na książki Singera i przeżywałam zagładę sztetli, potem usłyszałam o eksterminacji Cyganów i przezywałam też ich zagładę. Potem w fazie religijnej osobiście i dotkliwie przeżywałam ukrzyżowanie (uwielbiałam obraz o tym tytule Salvadora Dali, bo wyrażał cały mój ból), które nałożyło mi się na śmierć jednego z bohaterów Hair (do dziś prześladuje mnie końcowa scena na cmentarzu). Potem usłyszałam o Tybetańczykach, Indianach, potem nastąpiła eksterminacja Tutsi, przez osoby z plemienia Hutu...Bolały mnie i przejmowały wszystkie zagłady. Głód na świecie spędzał mi sen z powiek.
      Dorosłam. Każdego dnia zagładzie ulega czyjś świat, czasem jest to świat jednej tylko osoby, czasem całego narodu lub regionu, czasem kończy się pięknie, a czasem w bólu i cierpieniu. Natura wszechświata.
      A babcie mają za sobą tyle osobistych zagład, że konklawe im nie straszne. Dostarcza im raczej uczucia ekscytacji, tak, że ZUS nie ma co liczyć na spadek ilości beneficjentów.
    • wielkafuria KOŃCA świata nie bedzie 13.03.13, 21:00
      nowy papa nie jest czarny..........
      mozemy spac spokojnie :P
      • inka_blondynka1 Re: KOŃCA świata nie bedzie 14.03.13, 00:05
        no no nie tak spokojnie. w tv coś sugerowali ,że to tylko "przejściowy" Papież. kto wie na jak długo? Pozdrawiam i kłade sie spokojnie spać :)
        • wielkafuria Re: KOŃCA świata nie bedzie 14.03.13, 08:18
          mnie sie podoba :) widac ze taki jajcarz z niego :P
      • amel.ka Re: KOŃCA świata nie bedzie 14.03.13, 00:29
        nie wiem czy to ktoś już napisał - Benedykt miał w herbie Murzyna - no i co teraz?
      • stasi1 Nie do końca to tak jest! 14.03.13, 20:40
        Jak wybrali na papieża JP2 chodziły słuchy że trzeci papież po nim będzie murzynem i wtedy będzie koniec świata. Więc ten zapowiadany koniec świata(ze względu na papieża ) będzie już niebawem. Przy następnym będzie koniec.
        Ale to może być tak samo jak z Obamą. Ktoś (dokładnie poseł PiSu) stwierdził że to koniec cywilizacji. Może o to chodziło w tym?
    • marta.uparta Re: koniec świata 14.03.13, 21:45
      koniec świata będzie wtedy, kiedy czarnego wezmą na kolejnego Bonda. Jamesa Bonda.
      • dziala_nawalony Re: koniec świata 14.03.13, 22:52
        marta.uparta napisała:

> koniec świata będzie wtedy, kiedy czarnego wezmą na kolejnego Bonda. Jamesa Bon
        > da.

..he..he..dobre ! fajne skojarzenie..8)
      • mila2712 Poważnie ? 14.03.13, 23:15
        marta.uparta napisała:

> koniec świata będzie wtedy, kiedy czarnego wezmą na kolejnego Bonda. Jamesa Bon
        > da.

Masz z tym jakiś problem ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka