Dodaj do ulubionych

2ms na portalu randkowym

08.11.13, 11:36
Jak to jest, ze wszyscy narzekaja, ze sa sami, a 90% dziewczyn na jakies 200 maili, nie chce nawet nawiazac kontaktu mailowego, wydajac "wyrok" o danej osobie tylko po profilu .
(Nie uwazam zeby moj profil odstraszal, -pisze w nim o swoich pasjach i konkretnie kogo szukam, jestem przecietny z urody:)).
Kiedy pisze ponownie dlaczego ( tak dla siebie) -nawet nie dostaje odp.
Czy kolezanki szukaja" ksiecia" na bialym koniu
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 11:57
      Śmieszny jesteś. Tak, kobiet mają prawo do niewpadania w zachwyt nad kazdym, kto do nich napisze. I niby na jakiej podstawie mają oceniać, jeśli nie po profilu? Z kazdym jak leci mają na randki biegać?
      • maly.jasio niekoniecznie... 08.11.13, 12:02
        triismegistos napisała:
        Kto nie pali i nie pije
        będzie dawcą organów

niekoniecznie.
        nie pale i umiarkowanie pije - ale szczesliwie przeszedlem zoltaczke.
      • jamesonwhiskey Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 14:14
        > Śmieszny jesteś. Tak, kobiet mają prawo do niewpadania w zachwyt nad kazdym, kt
        > o do nich napisze.

to niech pozniej kretynki nie smeca
        jestem taka wspaniala jestem sama nikt mnie nie chce

• triismegistos Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 01:32
          Ja nie smęcę :D
      • wielkafuria Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 19:25
        no chyba ze to jej sposob na zycie, jak dostanie 200 maili i propozycji spotkania to na prawie cały rok ma zapewniony obiad albo kolacje, a w najgorszym razie kawe :)
        to musze byc spore oszczednosci :D:D
        • azja35 Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 00:06

wielkafuria napisał(a):

> no chyba ze to jej sposob na zycie, jak dostanie 200 maili i propozycji spotkan
          > ia to na prawie cały rok ma zapewniony obiad albo kolacje, a w najgorszym razie
          > kawe :)
          > to musze byc spore oszczednosci :D:D

Noooo, Furia...o tym nie pomyślałem. Okazuje się, że forum może mieć przełozenie na wyniki ekonomiczne. Obiad / kolacja x ilość dni w roku x zaoszczędzona kasa x liczba lat ;-)
          Właśnie zostałaś odkrywcą uniezależniania się od ZUS-u i emy w wieku 67; Przez te "...dzieści" lat sporo można odłożyć ;)

Lecę założyć sobie jakieś konto na randkowym ( a najlepiej na kilku )
          • wielkafuria Re: 2ms na portalu randkowym 10.11.13, 00:10
            no widzisz... ciesze sie ze moglam pomoc. tylko czy zarobię na tym innowacyjnym pomysle milijony????? a co z moim zusem i emeryturą????
            tez ide zalozyc!
    • gree.nka Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 12:02
      daj namiary na ten portal to może coś odpiszę
      tak, to już desperacja z mojej strony.
      • azja35 Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 00:11
        Greenka, to zróbmy spółkę : daję białego wierzchowca ( będziesz księzniczką na białym, nie desperatką ) i się umawiasz z pasjami. Jak Ci podpasuje - bierz, ale spółkę zachowujemy : będziesz sie umawiać z desperatami i "zabierać brata" ( yupi 22 ). Z zaoszczędzonych pieniędzy 25% dla mnie. Konia daje gratis. No i - gwoli uczciwości - 5% tantiemy dla Furii.
        ;)
        • gree.nka Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 08:04
          nie bardzo rozumiem co do mnie mówisz, ale po co ja mam płacić jeszcze Furii?!
    • fiigo-fago Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 12:17
      „Targowisko próżności” – tak bym nazwał portale randkowe. Faceci głownie szukają na nich seksu, a kobiety ideału. Jako że sam urody jestem też raczej przeciętnej, to na widok moich zdjęć kobiety szału niedostają. ;) Więc gdy pierwszy raz założyłem profil na portalu randkowym to odzew był słabiutki, bo opis w profilu był taki – zwyczajny. Dopiero później ubrałem opis mojej osoby w „słowa” - tak lubiane przez kobiety. Reakcja była więcej niż zadowalająca: dostawałem wiadomości że czegoś takiego w życiu nie czytały, inne znów płakały czytając mój profil, inne znów od pierwszego „przeczytania” zauroczyły się we mnie. Gdybym miał charakter Kasanowy to mógłbym co dzień z inną kobietą z tego portalu iść do łóżka. Wbrew obiegowej opinii nie jestem, mimo że z kilkoma najpiękniejszymi poszedłem. :P Ale znów jak te kobiety z portali randkowych też szukam swojego ideału (może nie do końca, ale coś zbliżonego), i z mało którą pisałem/czy utrzymywałem kontakt dłużej, bo poza urodą i seksem większość nie miała niczego co by mnie zainteresowało.
      • gyubal_wahazar Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 12:29
        > inne znów płakały czytając mój profil

Wrzuć jakąś próbkę, jeśli można posić. Tylko taką raczej miętką na początek, bo też uczuciowy jestem, a nie chcę się usmarkać
      • kama265 Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 14:48
        wow, dawaj, ja chcę się popłakać ;)
        skąd wiesz, że płakały ze wzruszenia / zachwytu? może nad Tobą płakały? ;))))
        • fiigo-fago Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 15:12
          Wiem, bo mi kilka napisało że tak ich poruszyły moje słowa. :) Kwestia wrażliwości pewnie. A co do jakiś próbek, to ja tak na zawołanie i ku uciesze nie umiem, znaczy - bardziej nie chcę. Bo to co pisałem na tym portalu to nie był jakiś bajer, ale JA – tyle że ubrany w akuratne słowa. W dzisiejszych czasach bycie sobą z pełną wrażliwością to mocniejszy afrodyzjak niż tani bajer. ;)
          • six_a Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 09:59
            >A co do jakiś próbek,

¡No pasarán!
    • kseniainc Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 12:19
      może zbyt konkretnie piszesz o tym czego szukasz, a nie kogo?;-p
    • feel_good_inc A czego się spodziewałeś? 08.11.13, 12:58
      Na portalach randkowych są trzy grupy ludzi:
      - babki szukające bogatego faceta do zaślubienia
      - faceci szukający babek do podymania
      - pojedyncze indywidua, którym wydaje się, że portale randkowe mają coś wspólnego z randkowaniem, nie będące bogatym facetem ani atrakcyjną babką i dziwiące się, że nikt im nie odpisuje
      • solaris_1971 Re: A czego się spodziewałeś? 08.11.13, 14:14
        W Europie Zachodniej na tych portalach jest 5 razy wiecej facetow niz kobiet. Dlatego kobiety sa zasypywane mejlami, na ktore nie maja czasu odpowiadac.
        • maly.jasio a w Polsze odwrotnie :) 08.11.13, 14:34
          solaris_1971 napisała:
          > W Europie Zachodniej na tych portalach jest 5 razy wiecej facetow niz kobiet.

A w Polsze odwrotnie.
          Co za szczesliwy kraj...
        • fiigo-fago Re: A czego się spodziewałeś? 08.11.13, 15:20
          U nas w kraju mimo że facetów jest chyba porównywalnie tyle co kobiet na portalach randkowych, to jednak kilkakrotnie więcej facetów pisuje pierwszych do kobiet niż odwrotnie. Kwestia kulturowa – czyli wzorzec taki iż to facet „ma” pierwszy zagadać. Dlatego tylko niewielki procent kobiet ma wykupione konta umożliwiające pisanie na takich portalach. Co sprytniejsi faceci zostawiają w wiadomościach swoje namiary z poza portalu. ;) Tak czy siak te najbardziej atrakcyjne kobiety u nas na największych portalach randkowych też potrafią dostawać dziennie kilkadziesiąt wiadomości, i wtedy tylko ciekawa wiadomość może się wybić.
        • magnusg Re: A czego się spodziewałeś? 09.11.13, 08:28
          Jest dokladnie odwrotnie w Europie Zachodniej-75-80% userow to kobiety.Mowa oczywiscie o portalach platnych,gdzie sa raczej osoby,ktore naprawde czegos szukaja a nie fake-profile.
      • triismegistos Re: A czego się spodziewałeś? 09.11.13, 18:51
        A także babki szukające facetów do seksu, faceci, szukający zwiazku, ludzie płci obojga reklamujacy płatne usługi seksualne.
    • light_in_august Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 15:03
      Łojessu, a co w tym złego, że ludzie szukają swojego ideału? I że mają o sobie dobre zdanie, nawet jeśli obiektywnie są całkiem zwyczajni? Jak dziewczyna jest średniej urody/gruba/biedna/itp., to nie ma prawa szukać fajnego faceta (fajnego wg niej)? Poza tym w necie trudniej się kimś zauroczyć niż w realu - w rzeczywistości działają różne bodźce, sposób mówienia albo marszczenia brwi może się spodobać, głos, zapach, kolor sznurówek itp. i jak już to coś się spodoba, to reszta traci znaczenie. A w necie jest tylko płaskie zdjęcie i parę banalnych słów - co tu do podobania?
    • kama265 Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 15:10
      a mnie dziwi, że Ciebie dziwi, że nie dostajesz uzasadnienia dlaczego nie odpisują ;)
      więc, jeśli Cię to tak męczy, to ja Ci napiszę - bo nie, nie jesteś interesujący, nie ten target, więc skoro nie zareagowały na pierwszą informację, to masz jak w banku, że na prośbę uzasadnienia najwyżej wzruszą ramionami ;)
      No i poza wszystkim, każdy na jakieś warunki brzegowe, Ty też :)
    • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 08.11.13, 18:38
      Kiedyś, wieki temu, jak zamiast portali randkowych były biura matrymonialne, widziałam wywiad z właścicielami takiego przybytku. I oni wprost mówili, że ludzie szukają księcia i księżniczki z bajki. Czyli tak jak to ktoś wcześniej napisał, panie bogatych, przystojnych kawalerów a panowie pięknych, młodych i seksownych kobiet. Samemu oczywiście nie będąc żadną pierwszą ligą, ani nawet drugą. Pierwsze czy nawet drugie ligi nie muszą zazwyczaj uciekać się do pomocy biur matrymonialnych w znalezieniu sobie partnera. I w związku z tym żadna z przedstawianych kandydatur im się nie podobała i na żadną nawet spojrzeć chcieli, oczekując, że pracownicy przedstawią im cały szereg ósmych cudów świata. A takowych, oczywiście w ofercie biura nie ma.

Udane związki czy jakiekolwiek spotkania miały miejsce dopiero po tym jak pracownikom udało się przekonać delikwenta, że trzeba zejść na ziemię i nie czekać na bajkową postać, tylko zadowolić się tym łysiejącym panem z brzuszkiem, po czterdziestce, żyjącym ze skromnej pensji urzędnika, bo on mimo, że nie bogaty i nie ładny to poczciwy i na męża się nada. A pana przekonać, że dobijająca 40, lekko puszysta pani Krysia w okularach z grubymi szkłami, w niemodnych ciuchach to sympatyczna dziewczyna, która mimo że jak miss świata nie wygląda to świetną żoną i kochanką będzie.

A w przypadku portali randkowych nikt nikomu niczego nie doradza. Jak ktoś sobie ubzdura czekanie na księcia, to dopóki sam nie zda sobie sprawy, że to sensu nie ma, to będzie czekał przez resztę wieczności. Stąd te portale takie są a nie inne. Część z nich jeszcze oszustw się dopuszcza, podobnie jak i biura matrymonialne. Czyli zatrudniają modelki i modeli, żeby ci udawali klientów i za pieniądze umawiali się na randki z frajerami a potem pod byle pretekstem znajomość zakończyli. Bo za każdy kontakt do nowej osoby trzeba płacić.
      • mvszka Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 07:10
        Samemu oczywiście nie będąc żadną pierwszą ligą, ani nawet drugą. P
        > ierwsze czy nawet drugie ligi nie muszą zazwyczaj uciekać się do pomocy biur

scharakteryzuj mi proszę drugą ligę kobiet ..
      • gree.nka Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 08:43
        ladnie napisane:)
    • system.tzw.edukacji Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 00:28
      > Jak to jest, ze wszyscy narzekaja, ze sa sami, a 90% dziewczyn na jakies 200 maili,
      > nie chce nawet nawiazac kontaktu mailowego, wydajac "wyrok" o danej osobie
      > tylko po profilu .

To zupełnie jak z pracodawcami. :( Kończysz studia, na przykład politologię albo europeistykę, a potem wysyłasz 200 spisanych wedle najlepszych wzorów curriculum vitae – i nic, pracodawcy nie chcą nawet nawiązać kontaktu mailowego ni telefonicznego. :/

Taki to jest właśnie świat.

Na szczęście jednak na tym podłym świecie funkcjonuje instytucja psychoterapii. Polecam. Taki psychoterapeuta pomoże Ci wyartykułować swoje potrzeby, nauczy wyrażania siebie; wspólnie zastanowicie się na tym, czego oczekujesz od relacji i jakie deficyty z dzieciństwa próbujesz zaspokoić tymi rozpaczliwymi próbami wchodzenia w relacje.

PS Kosztuje taka psychoterapia niestety około stu złotych za godzinę, ale naprawdę warto zainwestować te pieniążki, ponieważ człowiek to najlepsza inwestycja.
      • kalllka Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 00:44
        Ja tam nie wiem po jakiemu to curriculum vitae piszesz, ale swiata za nie, nie obwiniaj, tzw krtku.
      • nie.mam.20 Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 00:56
        skoro 200, to liczba mnoga, skoro liczba mnoga to chyba curricula vitae?
        ciesz sie, ze mieszkasz w zadymionym Krakowie i godzina szczerosci kosztuje cie 100 pln. U nas bys zaplacil lekutko 120, a jak psycholog kliniczny to i 160. Nic dziwnego, ze sie buduja pod Warszawa.
        • system.tzw.edukacji Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 01:44
          > skoro 200, to liczba mnoga, skoro liczba mnoga to chyba curricula vitae?

Bardzo to możliwe. Niestety, nie umiem zbyt dobrze po łacińsku. :(

> ciesz sie, ze mieszkasz w zadymionym Krakowie i godzina szczerosci kosztuje cie 100 pln.

Ja akurat nie uczęszczam, ponieważ mam alergię na bullshit (a poza tym radzę sobie ze swoim życiem), uczęszcza natomiast mój kolega, i to do epigonki starego kokainisty Freuda. Kolega co prawda po kilku miesiącach psychoterapii nadal jest nieudacznikiem i gnidą, ale teraz przynajmniej wie, że to nie jego wina. :)
          • nie.mam.20 Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 07:31
            odeslij gnide i nieudacznika do Pollarka. Ona juz wie, jak sie zachowac.
      • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 01:46
        Zapomniałeś dodać, że tylko psychoterapia gestalt się liczy, ewentualnie jeszcze psychoanaliza freudowska.
        • system.tzw.edukacji Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 01:55
          > Zapomniałeś dodać, że tylko psychoterapia gestalt się liczy, ewentualnie jeszcze
          > psychoanaliza freudowska.

Funkcjonuje kilkaset różnych szkół psychoterapii (tzw. modalności), trudno mi wymienić wszystkie. Ale tak, o ile wiem, Gestalt i psychoanaliza biją rekordy niedorzeczności. Prawdę mówiąc trudno wymyślić coś równie absurdalnego, chyba tylko dogmatyce katolickiej udało się cokolwiek zbliżyć.

Ech, co te narkotyki robią z ludźmi… Freud był kokainistą – ciekawe, co furali twórcy Gestaltu. :D
          • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 02:27
            > Ech, co te narkotyki robią z ludźmi… Freud był kokainistą – ciekawe, co furali twórcy Gestaltu. :D

Też kokainę, co innego można było brać w tamtych czasach. Jeszcze jakieś opiaty mogły w grę wchodzić.
          • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 10:50
            system.tzw.edukacji napisał:
            >
            > Ech, co te narkotyki robią z ludźmi… Freud był kokainistą – ciekaw
            > e, co furali twórcy Gestaltu. :D

Bardziej ciekawe jest, co Ty furasz.
            • system.tzw.edukacji Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 11:24
              > Bardziej ciekawe jest, co Ty furasz.

Ja? Nic. Co mnie jednak intryguje, to że jacyś oficjalni przedstawiciele psychoterapii twierdzą, iż wszystkie te wspominane modalności mają „zbliżoną skuteczność” (przy czym ludzie ci utrzymują, oczywiście, że skuteczność ta jest znaczna).

Nie wydaje Wam się to dziwne? Tyle różnych metod, każda z innej parafii, jedne oparte na jakichś mętnych filozofiach (tzw. humanistyczne), inne przypominające religie, jeszcze inne zgoła religijne; jedne behawioralne, drugie gadane, trzecie słuchane – i wszystkie mają „zbliżoną skuteczność”!? To szczególne!

Moim zdaniem zdaniem albo łachmyty łżą i wcale nie prowadziły żadnych sensownych badań, albo po prostu działa na tych ich zagubionych w podłym świecie pacjentów sam fakt „poddania się terapii” – co zwyczajnie oznacza znany z medycyny efekt placebo; ewentualnie swoje robi czas, człowiek przecież ostatecznie może sam z siebie wrócić do równowagi psychicznej, nawet po traumatycznych przejściach.

Polecam zresztą przy okazji ową kuriozalną stronkę, możemy się z niej dowiedzieć m.in. co następuje:

* Psychoanaliza, NLP i Gestalt „spełniają kryteria wiarygodności naukowej” (żeby była jasność: jest to ordynarne kłamstwo).

* Psychoterapia jest dziedziną naukową (otóż nie jest)

* Zaburzenia psychiczne dotykają trzecią część obywateli (niezła żyła złota, co? :D)

* Psychoterapia nie daje skutków ubocznych (znów: ordynarne kłamstwo)

* Poziom etyki profesjonalnych psychoterapeutów jest wysoki (kłamstwo)

* Koszty psychoterapii są niższe od farmakoterapii (kłamstwo, wierutne)

Ale trzeba też przyznać, że na tej stronce znalazł się i prawdziwy akapit (bo to da się dwadzieścia cztery na dobę kłamać?):

W Polsce nie ma prawnych uregulowań dotyczących zawodu psychoterapeuty. Oznacza to, że każdy może zarejestrować działalność psychoterapeutyczną i ją prowadzić. W rzeczywistości stwarza to możliwość nadużyć oraz działań niebezpiecznych i szkodliwych społecznie.
              • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 11:36
                Oj Ty, Ty, kłamczuszku, przecież nie raz pisałeś o swojej inklinacji do ziół.
                Rób test z plamą, będzie jasne.
                • system.tzw.edukacji Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 11:48
                  > Oj Ty, Ty, kłamczuszku, przecież nie raz pisałeś o swojej inklinacji do ziół.

Owszem, swego czasu używałem marihuany (niestety, przestała na mnie działać, a szkoda), i nie mam zamiaru się tego wypierać ani żałować. (Zresztą aktualnie jestem na etapie stabilizacji swojego, że tak powiem, życia osobistego, więc nawet by mi nie wypadało jarać).

Tyle że marihuana nie jest narkotykiem, a w każdym razie nie jest narkotykiem tzw. twardym – w przeciwieństwie np. do zażywanej przez Froïde’a kokainy.
                  • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 11:54
                    O jej ależ jesteś słodki, ale czemu Ty mnie zły chłopaku, ciągle podpuszczasz do naigrywania się z Ciebie? No w każdym zdaniu normalnie.
                    • system.tzw.edukacji Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 12:06
                      > O jej ależ jesteś słodki, ale czemu Ty mnie zły chłopaku, ciągle podpuszczasz
                      > do naigrywania się z Ciebie? No w każdym zdaniu normalnie.

Ależ do woli! :) Sam zresztą lubię nieraz z siebie nieco ponaigrywać, bo jestem momentami zabawnym człowieczkiem… Co nie zmienia faktu, że szarlatanerii, pseudonauce i religii nie odpuszczę!!! i jeśli tylko uda mi się kiedyś zgromadzić jakieś większe środki pieniężne, wszystko pójdzie na walkę z tym towarzystwem. Panowie, wynoście się!
              • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 11:42
                Homeopatia też jest uznaną dziedziną nauki. W aptece to się sprzedaje i nawet lekarze dyplomowani przepisują "leki" homeopatyczne. I co najśmieszniejsze ludzie twierdzą, że to im pomaga. Podobnie jest z różdżkarstwem, bioenergoterapią i innymi badziewiami. Wiedziałeś, że można zostać technikiem tarocistą? Policealne szkoły, akredytowane przez państwowe kuratoria oświaty, działające pod patronatem ministerstwa edukacji, kształcą w tego typu profesjach i dają państwowe dyplomy swoim absolwentom. Potem można być dyplomowanym wróżem. A ty się dziwisz psychoterapii.

Jak sobie szukałam różnych info na ten temat, to najbardziej mnie zaskoczyły wypowiedzi tzw pacjentów, zwanych przez psychoterapeutów słusznie klientami. Bo to nic innego jak zwykły biznes jest. Oni na ogół nie polecają terapeutów z polskiego towarzystwa psychiatrycznego czy psychologicznego, bo ci nie działają w żadnym z oficjalnych nurtów. Jeśli o mnie chodzi, to duży plus dla tych towarzystw, że nie zaprzedali się żadnej ze szkół psychoterapii, tylko sami sobie szkolą terapeutów, żeby ci umieli wykorzystać the best of każdej szkoły, plus jeszcze coś od siebie i wiedza z dziedziny psychologii klinicznej. Nie twierdzę, że to im skuteczności przydaje, ale przynajmniej nie brzmi to aż tak absurdalnie, że nfz komuś terapię gestalt refunduje.
                • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 11:50
                  O jeza, Berta, co Ty za bzdury wypisujesz. No weź chociaż luźny związek z faktami zachowaj. Weź sobie sprawdź jaki jest system "zapisu" do PTP i kto i jak jest zatrudniany w publicznych placówkach. A później wróć i odwołaj te nonsensy.
                  • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 12:02
                    Caluśką prawdę i tylko prawdę piszę. Naprawdę o tych akredytowanych przez PTP gadają, że są niekompetentni, bo nie działają stricte w jednym nurcie. No i nie działają, to nie jest tak, że PTP wymaga określenia się czy terapeuta jest psychoanalityk, gestaltowiec czy jakiś inny i że musi się trzymać ściśle wytycznych jednej szkoły. Oni nawet nie muszą skończyć akredytowanych przez dane szkoły kursów ani zdobyć certyfikatów np licencjonowanego behawiorysty. Naprawdę mogą czerpać ze wszystkich szkół podczas pracy z klientem, czego nie może robić np licencjonowany psychoanalityk freudowski działający pod patronatem freudowskiej szkoły. Dla ludzi takie n w 1 to fuszerka i oszustwo, chcą bawić się w konkretną szkołę, bo wierzą, że dane przypadłości można tylko określonym nurtem sterapeutyzować. A jak się miszmasz zrobi, to nic z tego nie wyjdzie.
                    • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 12:07
                      berta-death napisała:

> Caluśką prawdę i tylko prawdę piszę. Naprawdę o tych akredytowanych przez PTP g
                      > adają,

Słowo "gadają" jest kluczowe w Twoich enuncjacjach.
                      Weź dowiedz się jak jest, a nie jak gadają, a potem się razem pośmiejemy z tego co napisałaś.
                      • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 12:14
                        Naprawdę gadają. Poczytaj sobie fora o polecanych terapeutach i co jedni forumowicze radzą innym. Przecież w tej całej rozmowie z Krytykiem nie chodzi o to jaka jest prawda, tylko w co ludzie wierzą bądź w co nie wierzą. I jak się czyta te różne fora to wychodzi z nich, że jednak wierzą w prawdziwość poszczególnych szkół. Do tego stopnia, że tylko licencjonowani przedstawiciele poszczególnych nurtów są dla nich wiarygodni. Tacy, którzy tylko w danym nurcie się obracają, nie zawracają sobie głowy innymi. A co za tym idzie, psychoterapeuta, który w swojej pracy korzysta z różnych metod, jest postrzegany jako mniej wiarygodny i mniej kompetentny, niż taki ortodoksyjny freudysta.
                        • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 12:26
                          berta-death napisała:

> Przecież w tej całej rozmowie z Krytykiem nie chodzi o to ja
                          > ka jest prawda, tylko w co ludzie wierzą bądź w co nie wierzą.

Yyyy, serio, to powiedz o tym Krytykowi, bo on chyba nie wie.

I jak się czyta
                          > te różne fora to wychodzi z nich, że jednak wierzą w prawdziwość poszczególnych
                          > szkół. Do tego stopnia, że tylko licencjonowani przedstawiciele poszczególnych
                          > nurtów są dla nich wiarygodni. Tacy, którzy tylko w danym nurcie się obracają,
                          > nie zawracają sobie głowy innymi. A co za tym idzie, psychoterapeuta, który w
                          > swojej pracy korzysta z różnych metod, jest postrzegany jako mniej wiarygodny i
                          > mniej kompetentny, niż taki ortodoksyjny freudysta.

Zacznijmy od tego, że w Polsce w ogóle nie ma ortodoksyjnych freudystów, a jeśli już to bardzo niewielu. Się przypięliście tego Freuda i dyskutujecie z nim, jakby ktoś jeszcze pracował posługując się dosłownie jego dorobkiem. Jego teorie zostały już dawno obalone. Pozostała już raczej filozofia i metodyka pracy, zresztą naprawdę mało popularne. Zestawiacie to z Gestaltem, który akurat powstał w opozycji do psychoanalizy, co jest dosyć zabawne jak się Was czyta.
                          A jeśli chodzi o PTP to zrzesza psychoterapeutów ze wszystkich nurtów. Więc opowiadasz bajki, myląc PTP z integracyjną szkołą psychoterapii.

Jak już chcesz się z miną mędrca, kategorycznie o czymś wypowiadać, to przydałoby się mieć chociaż elementarną wiedzę na ten temat.
                          • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 14:20
                            Z tym PTP chodzi mi o to, że nie zrzesza terapeutów tylko i wyłącznie jednego nurtu a co za tym idzie, nie uważa żadnego za ważniejszy i jedynie słuszny. Co więcej, nie wymaga od członków, żeby byli licencjonowanymi terapeutami którejś z uznanych szkół. Mogą ale nie muszą pracować w konkretnym nurcie. W związku z tym jak się idzie do terapeuty zrzeszonego w PTP nie można przewidzieć tylko i wyłącznie na podstawie faktu jego członkostwa, w którym nurcie pracuje ani czy w ogóle pracuje w którymś, bo równie dobrze może czerpać sobie z każdej ze szkół po trochu i jeszcze podpierać się swoim doświadczeniem i intuicją. I to się nie podoba wielu osobom, które radzą, żeby terapeutów nie szukać na listach PTP tylko na listach licencjonowanych przedstawicieli poszczególnych szkół psychoterapii, bo oni wg nich są bardziej kompetentni.
                            • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 14:41
                              berta-death napisała:

> Z tym PTP chodzi mi o to, że nie zrzesza terapeutów tylko i wyłącznie jednego n
                              > urtu a co za tym idzie, nie uważa żadnego za ważniejszy i jedynie słuszny. Co w
                              > ięcej, nie wymaga od członków, żeby byli licencjonowanymi terapeutami którejś z
                              > uznanych szkół.

O doprawdy? Bo mi się wydaje, że zdobycie certyfikatu PTP jest niemożliwe bez szkoły psychoterapii. Wpisanie na listę członków chyba rzeczywiście wymaga jedynie ukończenia psychologii, co prawdę mówiąc, nie jest najlepszą rekomendacją.
                              Ale jaka by nie była procedura, to Berta, przeczytaj sobie swój pierwszy post w dyskusji ze mną i powiedz mi czy rzeczywiście wynika z niego, to co teraz napisałaś.
                              I dla Twojej wiadomości prawie każdy praktykujący w Polsce psychoterapeuta jest na liście PTP, więc to co piszesz jest zwyczajnie teoretyzowaniem dla teoretyzowania, z którego mniej więcej wynika, że lepiej iść do terapeuty nie wiedząc jaki nurt reprezentuje, lepsza jest loteria, niż świadomy wybór. Trochę to bez sensu.
                              • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 14:59
                                Szkolenie z zakresu bycia psychoterapeutą to nie jest to samo szkolenie co szkolenie z zakresu bycia np psychoanalitykiem. Certyfikaty psychoanalityków dają inne instytucje niż certyfikaty z zakresu ukończenia szkolenia psychoterpeutycznego honorowanego przez PTP. Jedno jest niezależne od drugiego.

Chyba dość jasno się wyrażam. Mamy taki nurt jak gestalt i związku z tym są gestaltowskie szkoły psychoterapii kształcące terapeutów w tym kierunku. Część z nich ma oficjalne licencje na nadawanie certyfikatów, przyklepane przez twórców danego nurtu. To trochę jak franczyza działa, ktoś wymyśli jakiś nurt a potem sprzedaje patent dalej. I identycznie jest z każdym jednym nurtem psychoterapii. I to działa niezależnie od PTP. Można być licencjonowanym freudystą albo gestaltowcem, mieć nawet międzynarodowy certyfikat i ani nie stać obok PTP. I odwrotnie, można być licencjonowanym psychoterapeutą PTP, mieć wszystkie kwalifikacje i uprawnienia, natomiast nie mieć certyfikatu instytucji będącej oficjalnym przedstawicielem szkoły psychoanalizy, gestalt czy jakiejkolwiek innej.
                                • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 15:16
                                  Berta, wpisanie tego w google zajmuje 3 sekundy, ale Ty będziesz walić posty zamiast sprawdzić:
                                  Warunki uzyskania certyfikatu:
                                  "1. posiadanie wykształcenia wyższego w stopniu magistra przy czym osoby o wykształceniu innym niż psychologiczne powinny przed przystąpieniem do procedury zdać egzamin z psychologii klinicznej przed podkomisją powołaną przez Komisję Certyfikatów Psychoterapeutycznych.
                                  2. 5 lat samodzielnej pracy psychoterapeutycznej w wymiarze nie mniejszym niż 10 godzin tygodniowo;
                                  3. 1250 godzin szkolenia teoretycznego i praktycznego w zakresie psychoterapii, w tym:
                                  co najmniej 150 godzin superwizji, w tym, co najmniej 30 godzin superwizji indywidualnej,
                                  staż kliniczny umożliwiający kontakt z pacjentami o różnej diagnozie - min. 300 godzin;
                                  4. psychoterapia własna lub inne doświadczenie rozwojowe spójne z wyuczonym i stosowanym podejściem, gwarantujące, że kandydat będzie świadom swojego osobistego wkładu w proces psychoterapii i będzie mógł ten wkład kontrolować - co najmniej 250 godzin, w tym co najmniej 60 godzin psychoterapii indywidualnej lub co najmniej 100 godzin innych form doświadczenia rozwojowego w relacji z tą samą osobą, certyfikowaną przez Polskie Towarzystwo Psychologiczne lub Psychiatryczne (albo inne uznane towarzystwo zrzeszające profesjonalnych psychoterapeutów) lub też psychoterapeutę zaakceptowanego przez ośrodek szkolący."

Gdybyś chciała się pogrążać w krainie nonsensu, to informuję PTP nie organizuje szkoleń, jedynie je rekomenduje. "1250 g szkolenia w zakresie psychoterapii" to ni mniej, ni więcej ukończenie szkoły psychoterapii - te rekomendowane przez PTP to m.in Rasztów (psychodynamiczna), Kraków (Gestalt).
                                  Nie bredź już, tylko się doinformuj.
                                  • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 16:20
                                    Przecież ja zupełnie o czym innym piszę. PTP nie wymaga, żeby ktoś był wyszkolony w konkretnym nurcie psychoterapii na poziomie licencjonowanego np gestaltowca, który skończył certyfikowane szkolenia w instytucjach rekomendowanych przez międzynarodowe ośrodki sprzedające prawa do posługiwania się nazwą i opracowujące nowe techniki w ramach swojego nurtu. On tylko wymaga, żeby wiedział o co w danym nurcie chodzi i żeby umiał mniej więcej posługiwać się tymi narzędziami jakie daje dana szkoła psychoterapii. I na tym etapie zaczynają się schody, bo wg ortodoksyjnych zwolenników danych nurtów, to jest za mało, żeby samodzielnie i skutecznie prowadzić np psychoanalizę. Wg nich mieszanie różnych nurtów jest błędne, bo tylko czysta forma danej psychoterapii może być skuteczna. Inne to oszustwo i brak kompetencji. Poza tym jak ktoś jest ortodoksyjnym zwolennikiem danej szkoły, to terapeuta, który w swojej pracy korzysta również z innych, będzie dla niego niekompetentny, niewiarygodny i nieskuteczny. Stąd zastrzeżenia do czlonków PTP, którzy niejako statutowo muszą znać wszystkie nurty i umieć się nimi posługiwać.

A to co chciałam przez to powiedzieć, to że fanatyzm w dziedzinie psychoterapii ma się dobrze. I co za tym idzie, ludzie święcie wierzą w skuteczność tych metod. Tak jak z religiami, chrześcijaństwo ok, tutaj nie dostrzega się żadnych niedorzeczności, ale już buddyzm czy islam to głupie i nieracjonalne bajki. I jak ktoś wierzy tylko w psychoanalizę, to nie wierzy w gestalt, ani nic innego a już na pewno nie w mix tych wszystkich nurtów. A jak się przegląda oferty psychoterapeutów zrzeszonych w PTP, to tam naprawę mało który pracuje w jednym nurcie, w którym osiągnąłby wszystkie stopnie wtajemniczenia. Niekiedy jeden jest im bliższy niż inny, ale na ogół wprost na swoich stronach piszą, że ich metody są indywidualnie dopasowane do potrzeb danego klienta i wykorzystują w terapii narzędzia z różnych nurtów. I to się nie wszystkim podoba.
                                    • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 19:24
                                      Aha, czyli jednak nonsens. Naprawdę nie rozumiesz, czy brniesz w głupstwo, które palnęłaś, bo nie umiesz się wycofać?
                                      Na wypadek tej pierwszej opcji, ja Ci to narysuję:
                                      studia -> szkoła psychoterapii -> certyfikat PTP

Szkoły psychoterapii kształcą w różnych nurtach, wśród nich jest nurt integracyjny (łączący różne nurty). Nie ma jednak jakiejś nadreprezentacji czy preferencji podejścia integracyjnego czy jakiegokolwiek innego, wśród certyfikowanych psychoterapeutów PTP. Jeśli rekomendujesz komuś wybór specjalisty z listy certyfikowanych psychoterapeutów PTP, to rekomendujesz kogoś doświadczonego, kto na pewno spełnia pewne standardy (terapia własna, superwizja) ale może być to zarówno gesztaltysta, analityk czy przedstawiciel każdego innego nurtu. I nie jest to kwestia ocen, a faktów.

Być może (przypuszczenie, nie fakt) duże doświadczenie wiąże się z większą elastycznością i skłonnością do stosowania mieszanych metod, ale nie ma to związku z byciem członkiem PTP.

Zastanawia mnie jednak czemu tak forsujesz PTP, który rzekomo jest orędownikiem integracyjnych metod, skoro i tak potępiasz wszystkich terapeutów w czambuł, uznając ich za hochsztaplerów? Co jedni są mniejszymi, a inni większymi? Trzymając się Twoich religijnych metafor, chrześcijanin-buddysta jest bliżej boga, bo podwójnie?

I na koniec: pomylić się, nie mieć racji, nie wiedzieć, to nic złego, ale uparte tkwienie w błędzie jest trochę jakby antyinteligenckie.
                                      • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 19:39
                                        Matkoboskoczestochosko, przecież ja niczego nie forsuję. Przytoczyłam tylko swoje obserwacje dotyczące wpisów na forach psychoterapeutycznych. To co mnie tam uderzyło to właśnie stwierdzenia, że psycholodzy z PTP są niepolecani z powodu tego, że nie poświęcili się bez reszty jednej szkole, tylko najczęściej korzystają ze wszystkich na raz. A te fora to są oblegane najczęściej przez niemalże fanatycznych zwolenników danych nurtów psychoterapeutycznych. Stąd zapewne ta ich niechęć do PTP. Spotkałam się wręcz z odradzaniem komuś z pójścia do terapeuty z listy PTP, bo lepiej udać się wprost do takiego co ma certyfikat i pracuje w instytucji psychoterapii jakiegoś tam nurtu.

Ja osobiście nie mam żadnych preferencji w tej dziedzinie. Jak już to bym się zdecydowała na jakiegoś z PTP, który nie jest fanatycznym purystą jednej doktryny psychoterapeutycznej, tylko potrafi jakoś sensownie korzystać ze wszystkich dostępnych narzędzi. Mnie, podobnie jak i Krytykowi, w głowie się pomieścić nie może, jak takie cudo jak psychoterapia, zwłaszcza taka ortodoksyjna jednonurtowa może komuś pomóc.
                                        • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 19:50
                                          Aaaaaaaaaaaaaaaaaa Berta!!! Czytaj - certyfikowany terapeuta PTP jest jednocześnie przedstawicielem jednego z nurtów. Nie może dostać certyfikatu jak nie ukończył jakiejś szkoły psychoterapii. Certyfikat jest dodatkiem, czymś ponad, a nie zamiast. Dżizas, no jaśniej już nie umiem.
                                          • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 20:21
                                            No to już nie wiem, czemu ich się tak czepiają. Piszę co wyczytałam. Puryści z jakiegoś powodu nie lubią tych z PTP i uważają ich za mniej kompetentnych.

• nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 20:35
                                              Nie, Berta, dalej nic nie wiesz. Wyjaśniłam Ci jak się dostaje certyfikat PTP. Natomiast członkiem PTP może zostać każdy magister psychologii. Ludzie nie rozróżniają tych dwóch kwestii. Ci puryści, jak ich nazywasz, rekomendują przedstawicieli jakiegoś nurtu, gdyż to oznacza, że ktoś skończył nie tylko studia, ale i szkołę psychoterapii. I to jest znacznie lepiej, bo ktoś wyłącznie po studiach nie ma żadnych kompetencji do prowadzenia terapii - i to nie znaczy bynajmniej, że jest otwarty na różne podejścia, to znaczy, że jest magisterkiem bez warsztatu i jeszcze długa droga przed nim.
                                              Certyfikat PTP jest za to dodatkową wartością, zwieńczeniem. Rysowałam Ci już schemat.
                                              • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 21:09
                                                A tak z innej beczki, bo domyślam się, że masz jako takie pojęcie o samej psychoterapii i jej różnych nurtach. Zwłaszcza o jej praktycznym zastosowaniu. Czytając opisy poszczególnych metod, to średnio się można zorientować jak to działa, zwłaszcza ta nieszczęsna Gestalt. W związku z tym mam pytanie, którego nie bardzo mam gdzie i komu zadać.

Taka hipotetyczna sytuacja. Mam fobię dotyczącą pracy i nienawidzę swojego szefa. Na samą myśl, że w poniedziałek znów znajdę się w biurze i zobaczę mojego szefa, to już w niedzielę jestem chora. Nienawidzę swojego szefa i całego biurowca. Jest to kompletnie nieracjonalne uczucie, szef w rzeczywistości jest miłym, kompetentnym ludzkim szefem, którego nie ma się czego czepiać a ja odczuwam do niego irracjonalną nienawiść i niechęć. Podobnie z firmą, świetna atmosfera, praca na miarę moich kompetencji, przyjazne wnętrza, nie ma się żywcem czego czepiać a ja dostaję ataku paniki na samą myśl o przekroczeniu bram biurowca. Mimo to zaciskam zęby, chodzę do tej pracy bo mam 3 dzieci na utrzymaniu, kredyt do spłacenia i nie znajdę prędko drugiej tak dobrej roboty. A jednak stres mi żyć nie daje, coraz gorzej się czuję, odbija się to na moim zdrowiu i rodzinie. Zatem udaję się do psychoterapeuty. I jak ta terapia będzie wyglądać w praktyce w zależności od tego czy trafię do psychoanalityka, psychodynamika, behawiorysty, czy gestaltowca?
                                                • nudzimisie_strasznie Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 21:26
                                                  Mam pytanie, którego nie bardzo mam gdzie i komu zadać.

Taka hipotetyczna sytuacja. Mam 3 dzieci. Nie mam pomysłu na ich wychowanie. Przedstaw mi proszę metody wychowawcze od średniowiecza do dziś.
                                                  • berta-death Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 21:31
                                                    Pisałam poważnie, czymś te nurty muszą się od siebie różnić i inaczej do sprawy podejdzie freudowiec a inaczej gestaltowiec. Naprawdę szukam kogoś kto mi łopatologicznie wyjaśni na prostych przykładach co punkt po punkcie będą z tym fantem robili terapeuci poszczególnych nurtów. Bo tak naprawdę tylko tego brakuje w tych wszystkich ogólnodostępnych opisach poszczególnych nurtów. Jest dużo teoretyzowania a mało konkretów.
                • system.tzw.edukacji Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 12:01
                  > Homeopatia też jest uznaną dziedziną nauki. W aptece to się sprzedaje i nawet
                  > lekarze dyplomowani przepisują "leki" homeopatyczne. I co najśmieszniejsze ludzie
                  > twierdzą, że to im pomaga.

Dla mnie jedno jest tylko zagadką: jakim cudem tym ludziom udało się przeforsować korzystne dla siebie przepisy w ustawie o lekach (jako bodaj jedyni nie mają obowiązku dowodzić skuteczności swoich preparatów). Obawiam się niestety, że musiała pójść za tym spora kasa, której zresztą homeopaci mają pod dostatkiem, sprzedając cukier po tysiąckrotnie (dosłownie!) wyższej cenie niż rynkowa.

> Wiedziałeś, że można zostać technikiem tarocistą? Policealne
                  > szkoły, akredytowane przez państwowe kuratoria oświaty, działające pod patronatem
                  > ministerstwa edukacji, kształcą w tego typu profesjach i dają państwowe
                  > dyplomy swoim absolwentom.

Tego akurat nie wiedziałem. Jest to oczywiście skandal, ale cóż… na ministerstwie edukacji zdążyłem się już poznać, mało mnie prawdę mówiąc jest w stanie jeszcze zdziwić. :/
              • system.tzw.edukacji Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 11:51
                > Zaburzenia psychiczne dotykają trzecią część obywateli

„Trzeciej części” miało być, oczywiście. Niezwykle kompromitujący błąd z mojej strony, przepraszam. :(
                • stokrotka_a Re: 2ms na portalu randkowym 11.11.13, 12:08
                  system.tzw.edukacji napisał:

> „Trzeciej części” miało być, oczywiście. Niezwykle kompromitujący b
                  > łąd z mojej strony, przepraszam. :(

No i jak, biedaku, będziesz teraz żył z tą kompromitacją?
    • lady.godiva Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 20:51
      Mam profil na takim portalu. Nie zawsze wykupuję abonament- więc to może być powód nieodpisania. Po drugie mam kilka kryteriów- po pierwsze i najważniejsze facet musi być interesujący, aby mi się chciało odpisać. Błędy orograficzne eliminują z marszu. Podobnie jak pewne cechy w profilu.
      --
    • weronikaweronika123 Re: 2ms na portalu randkowym 09.11.13, 21:45
      a jak już do nich piszesz, to w jaki sposób zagadujesz?

najgorsze to: "powiedz coś o sobie", "czym się zajmujesz na co dzień" lub "co słychać?"

używasz takich?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka