0_maria 11.11.13, 11:32 Z czego Polacy mogą być dumni jako naród? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berta-death Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 11:37 Nie wiem, ale jaki by się im nie trafił produkt eksportowy, to i tak go zbrukają. Wystarczy sobie plotkarską prasę poczytać, albo plotkarskie serwisy internetowe i komentarze pod nimi. W zasadzie w nieplotkarskiej jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawka2013 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 11:39 z niczego. Za co nie kocham cię Polsko demotywatory.pl/4220289/Za-co-NIE-kocham-cie-Polsko Czas wyjeżdżać. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Duma jest 11.11.13, 11:39 cokolwiek prymitywnym i nieeleganckim zjawiskiem. Kojarzy się z pychą i megalomanią. I to w każdym znaczeniu, nie tylko w kontekcie przynależności stadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 11:48 z bitwy pod Grunwaldem Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 12:08 gdy polacy zaczną być dumni z ładu i porządku w miejscach publicznych, wtedy się do ich dumy narodowej przyłączę. na razie są jak marek piegus, co miał przygody z byle czego.. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 10:32 Polacy piszemy z duzej litery.Gdybys nim byl,to bys wiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 11:09 po polsku byłoby "wielką literą" albo "od wielkiej litery". ewentualnie "dużą/od dużej" jeszcze by uszło. "z dużej" - to błąd paskudny (rusycyzm). Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 12:12 najbardziej to chyba ze szczawiu gdyż jest on smaczny, zdrowy i darmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 12:19 szczaw został polakom narzucony przez tych, no, oprawców! Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 15:03 > szczaw został polakom narzucony przez tych, no, oprawców! razem z autostradami. żeby upłynnić ruch podczas najazdu - merci dass es dich gibt. zresztą szczaw to nie jedyny przykład państwa opiekuńczego. rodzime insekty są też za darmo. pono trwają degustacje z udziałem naczelnego entomologa rp. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:31 > najbardziej to chyba ze szczawiu > gdyż jest on smaczny, zdrowy i darmowy. Przestań się naigrywać z Pana Premiera, bo wróci PiS! Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:34 z grubsza to to samo, tylko będzie więcej mszy i pomników. a i tak mam pić i zamknąć się w chałupie, więc mam to w :) Odpowiedz Link Zgłoś
0_maria Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 12:40 No takich właśnie odpowiedzi się spodziewałam.:-) Wiem, że duma może kojarzyć się negatywnie, więc zadam pytanie inaczej: Co osiągnęliśmy jako naród - razem, nie jako jednostki? Politycznie i kulturowo... Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 12:51 Obecnie tzn. biorąc pod uwagę ostatnie 20 lat czy też historycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
0_maria Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 13:09 kombinerki.pinocheta zarówno jak i Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 15:30 Obecnie jestem dumny z rodaków, ponieważ mimo ucisku podatkowego i urzędniczego Polak jakoś sobie radzi. Nawet pracując na czarno i kombinując jak tutaj uniknąć płacenia podatków. Podejrzewam, że większość narodów nie poradziłoby sobie w takich warunkach. A tak na poważnie. Jesteśmy w czołowej trójce na świecie pod względem pracowitości - razem z Koreańczykami i bodajże Amerykanami. Jesteśmy w czołowej trójce na świecie pod względem ilości zakładanych firm - razem z Turkami i Chińczykami. Ja to nazwałbym kreatywnością. Do tego należałoby dodać trochę kapitału i mamy trzy podstawowe wartości potrzebne do zdobycia dobrobytu, czyli pracowitość, kreatywność i pieniądze. Jednak nie pozwoli na to Pan Władza, bo do tego potrzebne byłoby uproszczenie prawa, a tutaj kontrola nad społeczeństwem umyka i goście z Brukseli na to nie pozwolą. Do tego indywidualne sukcesy Polaków w wielu dziedzinach - to opisała Berta. Jeżeli chodzi o przeszłość to co nas wyróżniało i co akurat pamiętam: Myśl polityczna: - Tolerancja - ugoda sandomierska, konfederacja warszawska - Bracia Arianie, kalwiniści, żydzi, Bracia Czescy, muzułmanie, luteranie, katolicy, prawosławni - wszystko żyło i jakoś funkcjonowało w jednym państwie. Oczywiście występowały konflikty, ale to nic w porównaniu do tego co działo się w krajach ościennych czy też we Francji. - Demokracja szlachecka - wokół nas zamordyzm, u nas względny spokój. - Ustawa majowa - pierwsza tego typu w Europie. Wzięcie chłopów pod ochronę prawa., możliwość wyzwolenia chłopa spod pańszczyzny (w Europie po Wiośnie Ludów). - Rada Nieustająca - nowoczesna forma sprawowania władzy. Pięć ministerstw, modernizacja armii, gospodarki, szkolnictwa. - Komisja Edukacji Narodowej - pierwsze w Europie ministerstwo oświaty. Polska nauka chwalona w Europie. Wszystko dzięki pracy ostatniego Króla i ludziom, którzy zdawali sobie sprawę z zacofania kraju. Niestety dla nas Konstytucja 3 Maja, Rada Nieustająca czy też Komisja Edukacji Narodowej nie zdołały rozwinąć skrzydeł, ponieważ zmiany w Polsce nie podobały się Niemcom z Fryderykiem Wilhelmem, Katarzyną II i habsburgami na czele, tak dzisiaj chwalonym przez niejakiego socjologa Sowę na głównej Wybiórczej. - Po I WŚ przyznanie praw wyborczych kobietom, 8 godzinny dzień pracy, pomoc socjalna, zakaz pracy dzieciom do określonego roku życia (nie pamiętam którego), system emerytalny (tego nie jestem w 100% pewny). Żeby ktoś nie wyskoczył, że przecież na całym świecie dawno już to wszystko wprowadzono to dla zapatrzonych w Zachód kilka dat: W kolejnych dziesięcioleciach prawa wyborcze uzyskiwały kobiety w kolejnych państwach: 1893 – Nowa Zelandia 1906 – Finlandia 1918 – Polska 1918 – Austria i Niemcy 1920 – Stany Zjednoczone 1924 – Turcja 1927 – Turkmenistan 1928 – Wielka Brytania i Irlandia Północna 1931 – Portugalia 1944 – Francja 1946 – Włochy 1971 – Szwajcaria (kanton Appenzell Innerrhoden – dopiero w 1990 roku) 1984 – Liechtenstein Wojskowość (wyjątkowe na swoje czasy): - UR, 7TP, - polska szabla husarska - uważana przez znawców za najlepszą białą broń w historii, - konie (żyjące do XVIII wieku) - krzyżowanie wschodniego typu z tarpanem - silne, szybkie, wytrzymałe - idealne na polu walki, każda armia chciała takiego posiadać, - drążona kopia dochodząca do 6,2 metrów długości, - technika walki husarii, - kawaleria - husaria, ułani, - wysokie morale armii - częste wygrane, gdy przeciwników było kilkukrotnie więcej, Do tego należałoby dodać stroje polskie, które robiły furorę na Zachodzie - suknie, stroje szlacheckie, żołnierskie. Mazurki, polonezy. Popularność języka polskiego na dworze rosyjskim do czasów Piotra Wielkiego. Polonizowanie Wschodu. To tak na szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:41 > Jesteśmy w czołowej trójce na świecie pod względem ilości zakładanych firm - razem > z Turkami i Chińczykami. Ja to nazwałbym kreatywnością. A to jest liczone razem z samozatrudnieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:57 kombinerki.pinocheta napisał: > - Demokracja szlachecka - wokół nas zamordyzm, u nas względny spokój. Demokracja szlachecka??? Przecież to była szlachecka anarchia, która doprowadziła do likwidancji państwa polskiego. > - Ustawa majowa - pierwsza tego typu w Europie. Wzięcie chłopów pod ochronę pra > wa., możliwość wyzwolenia chłopa spod pańszczyzny (w Europie po Wiośnie Ludów). O czym ty piszesz? Odchodzenie od pańszczyzny zaczęło się w Europie Zachodniej w XVI wieku, podczas gdy w naszej części Europy poddaństwo miało się dobrze a nawet coraz lepiej w wyniku dominacji stanu szlacheckiego. Na terenach I RP poddańśtwo znieśli zaborcy. > Niestety dla nas Konstytucja 3 Maja, Rada Nieustająca czy też Komisja Edukacji > Narodowej nie zdołały rozwinąć skrzydeł, ponieważ zmiany w Polsce nie podobały > się Niemcom z Fryderykiem Wilhelmem, Katarzyną II i habsburgami na czele, tak d > zisiaj chwalonym przez niejakiego socjologa Sowę na głównej Wybiórczej. Gdzie ty histori się uczyłeś? A o knfederacjach przeciwko Konstytucji 3 Maja słyszałeś? To sami Polacy robili powstania przeciwko tym zmianom. Że z pomocą pańśtw ościennych? A które państwo w tamtych czasach nie wykorzystałoby anarchii generowanej przez obywateli swojego sąsiada? > Popularność języka polskiego na dworze rosyjskim do czasów Piotra Wielkiego. Po > lonizowanie Wschodu. No, duma z polonizowania wchodu bardzo mi się podoba. Nie ma to jak kolonizowanie innych narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 18:00 > Demokracja szlachecka??? Przecież to była szlachecka anarchia, która doprowadzi > ła do likwidancji państwa polskiego. Głupoty wypisujesz. Anarchia wzięła się z upadku gospodarczego i biedy, a nie przez demokrację. Szlachta broniła RON-u, rozwijała, dbała o kulturę i chłopów. RON nie upadła przez szlachtę tylko przez magnaterię, a to jest kolosalna różnica. W skrócie, bo masz duże braki, a mi nie chce się tłumaczyć. Potop/WWP --> wybicie ludności --> brak rąk do pracy --> ucisk pozostałych --> upadek gospodarstw/brak pieniędzy --> szlachta golota -->sprzedawanie majątków magnaterii/kupno głosów od szlachty > O czym ty piszesz? Odchodzenie od pańszczyzny zaczęło się w Europie Zachodniej > w XVI wieku, podczas gdy w naszej części Europy poddaństwo miało się dobrze a n > awet coraz lepiej w wyniku dominacji stanu szlacheckiego. Na terenach I RP podd > ańśtwo znieśli zaborcy. Właśnie o tym piszę, że myśl najpierw narodziła się u nas, a dopiero później pojawiła się w konstytucjach typu francuskiego. Chłop wzięty był pod opiekę prawa i magnat nie mógł się nad nim znęcać, ani zabić, a dodatkowo chłop, dzięki służeniu w armii był zwolniony z pańszczyzny. Teoretycznie mógł się jeszcze wykupić z pańszczyzny. 1811-1850 - zniesienie pańszczyzny w Prusach. 1848 r. - zniesienie pańszczyzny w Austrii. 1861 r. - zniesienie pańszczyzny w Rosji. > Gdzie ty histori się uczyłeś? A o knfederacjach przeciwko Konstytucji 3 Maja sł > yszałeś? To sami Polacy robili powstania przeciwko tym zmianom. Że z pomocą pań > śtw ościennych? A które państwo w tamtych czasach nie wykorzystałoby anarchii g > enerowanej przez obywateli swojego sąsiada? Wąska grupa magnatów, która dbała o własne interesy i chciała rozbicia dzielnicowego. Z tego co pamiętam na 6 dzielnic, którą miały rządzić największe rodziny magnackie. Głoszenie, że Polacy robili powstania sugerując, że chodzi o naród jest nadużyciem i czystą manipulacją. A co do sąsiadów to mnie nie rozśmieszaj. Prusy chciały nas wymazać i to one dążyły do rozbioru, ale same były na to za słabe, bo za nami stała Rosja, więc Prusy czekały na hasło od "Rosjan" (Niemra i dwór petersburski, czyli myśl niemiecka). > No, duma z polonizowania wchodu bardzo mi się podoba. Nie ma to jak kolonizowan > ie innych narodów. Zabawna jesteś. Wyżej byłaś wyrozumiała i usprawiedliwiając rozbiorców głosisz, że przecież musieli bo u nas była anarchia. A co było na wschodzie? Tam nie było nawet narodów tylko jakieś grupki bez administracji, wojska i inteligencji. Polska/litewska kolonizacja była pokojowa w porównaniu do rosyjskiej. Nasze kolonizowanie wschodu to przede wszystkim przywileje dla tamtejszej szlachty i tolerancja dla prawosławnych. Nienadanie przywilejów Zaporożcom było błędem, a Unia Hadziacka odbyła się 10 lat za późno, ale każdy popełnia błędy. Najlepsze jest to, że spora część chłopstwa i szlachty kozackiej to byli Polacy, którzy uciekali z terenów Korony. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 18:15 kombinerki.pinocheta napisał: >Głupoty wypisujesz. Mogę dokładnie to samo napisać o twojej wypowiedzi. > W skrócie, bo masz duże braki, a mi nie chce się tłumaczyć. > Potop/WWP --> wybicie ludności --> brak rąk do pracy --> ucisk pozo > stałych --> upadek gospodarstw/brak pieniędzy --> szlachta golota -- > 2;sprzedawanie majątków magnaterii/kupno głosów od szlachty Ty masz takie braki, że nie da się ich skrócić. ;-) > Właśnie o tym piszę, że myśl najpierw narodziła się u nas, a dopiero później po > jawiła się w konstytucjach typu francuskiego. Chłop wzięty był pod opiekę prawa > i magnat nie mógł się nad nim znęcać, ani zabić, a dodatkowo chłop, dzięki słu > żeniu w armii był zwolniony z pańszczyzny. Teoretycznie mógł się jeszcze wykupi > ć z pańszczyzny. Mitami żyjesz. ;-) Myśl u nas, a oni zastosowali ją pierwsi! hahaha Poczytaj trochę o zmianach dotyczących pńaszczyzny i powinności feudalnych w Europie Zachodniej. To nie od rewolucji we Francji się zaczęło. > Wąska grupa magnatów, która dbała o własne interesy i chciała rozbicia dzielnic > owego. Z tego co pamiętam na 6 dzielnic, którą miały rządzić największe rodziny > magnackie. Głoszenie, że Polacy robili powstania sugerując, że chodzi o naród > jest nadużyciem i czystą manipulacją. No tak, wąska grupa magnatów dbała o własne interesy, a szlachta o swoje nie dbała! Ależ z nich głupcy byli! Niestety, historia to takie zwierzę, którą postrzegamy przez pryzmat poglądów politycznych i romantycznej wizji historii "wynalezionej" przez naszych pobratymców. > A co do sąsiadów to mnie nie rozśmieszaj. Prusy chciały nas wymazać i to one dą > żyły do rozbioru, ale same były na to za słabe, bo za nami stała Rosja, więc Pr > usy czekały na hasło od "Rosjan" (Niemra i dwór petersburski, czyli myśl niemie > cka). Gdyby w I RP nie było anarchii szlacheckiej, to sąsiedzi nasi nie daliby rady nas "rozebrać". Chyba zapomniałeś, że w I RP nie było regularnego systemu opodatkowania szlachty, nie było regularnej armii ani niezależnej a wykształconej "kasty" urzędników państwowych, którzy byliby w stanie państwem zarządzać w efektywny sposób. > Zabawna jesteś. Wyżej byłaś wyrozumiała i usprawiedliwiając rozbiorców głosisz, > że przecież musieli bo u nas była anarchia. Ja coś usprawiedliwiam??? Ja tylko stwierdzam fakty. Kolonizowanie nas przez innych było tak samo złe jak kolonizowanie innych przez nas. > A co było na wschodzie? Tam nie by > ło nawet narodów tylko jakieś grupki bez administracji, wojska i inteligencji. > Polska/litewska kolonizacja była pokojowa w porównaniu do rosyjskiej. Nasze kol > onizowanie wschodu to przede wszystkim przywileje dla tamtejszej szlachty i tol > erancja dla prawosławnych. hehehe Pokojowa kolonizacja w wykonaniu naszych przodków!!! Mitami żyjesz. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 18:25 W tak wielu kwestiach się mylisz, że ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Poczytaj dokąd uciekało chłopstwo z Prus i Rosji po Konstytucji 3 maja co bardzo nie podobało się Katarzynie, co stało się z podatkami, skąd nagle byli chętni do armii, skąd miały wziąć się pieniądze na armię, jakie prawa nadawano Żydom i mieszczanom. To raczej gorączka reformatorska była gwoździem do trumny Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 13.11.13, 08:34 kombinerki.pinocheta napisał: > W tak wielu kwestiach się mylisz, że ta dyskusja do niczego nie prowadzi. To samo mogę napisać o tobie. > To raczej gorączka reformatorska była gwoździem do trumny Polski. Oczywiście, tylko że ten gwóźdź wbijany był rękami poslkich przeciwników reform, którzy bronili prywatnych interesów kosztem dobra wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 13.11.13, 11:58 Do międzywojnia dorzuciłabym jeszcze piekielnie trudne i niedoceniane zagadnienie unifikacji- dostaliśmy zlepek różnych krajów - różnych systemów edukacji, systemów prawnych, infrastruktury, polityki, waluty. I z tego trzeba było zmontować w miarę szybko, w miarę jednolity kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 13:28 Z modelek, operatorów filmowych, informatyków, rzemieślników, niektórych dziedzin sportu, naukowców i specjalistów zasilających swoim potencjałem i kompetencjami renomowane międzynarodowe instytucje i firmy. Tylko czy to jest efekt jakichś cech narodowych i polityki państwa, czy raczej skutek uboczny kulejącej gospodarki, która wymusza na ludziach, żeby ci jednak się kształcili, podnosili swoje kwalifikacje i szukali szczęścia zagranicą, jak nie chcą klepać biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:10 najlepsze kabarety, nie trzeba nic wymyslac, wystarczy cytowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 13:21 WOŚP - że czasami potrafimy się zjednoczyć w słusznej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
naiwnababa12 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 13:25 1) z Chopina, ktorego niestety nie promujemy za bardzo jako Polaka (ludzie mnie pytaja zdziwieni: a to on byl Polakiem? hmm myslalem/am ze Francuzem...) 2) z tego, ze Polki sa piekne a polscy mezczyzni tez maja zadatki, jesli bardziej zadbaliby o siebie (tu generalizuje, bo niektorzy sa zadbani:) 3) z tego, ze jestesmy pracowitym i pomyslowym narodem, a bieda nauczyla nas sztuki przetrwania i zrobienia czegos z niczego ;) 4) mamy duzo zdolnych ludzi w narodzie, ale nie umiemy ich promowac (jest cos takiego w polskich ludziach, ze z zazdrosci lubia podkladac innym swinie i ciesza sie, jesli tym zdolnym sie nie powiedzie - trzeba to zmienic! trzeba juz od dziecka edukowac ludzi spolecznie, uczyc wspierania sie jako narod) 5) a teraz konkretnie: z Szymborkiej, Milosza, Sklodowskiej-Curie 6) ja osobiscie jestem dumna z Rozewicza, Witkacego, Gombrowicza, z tego jak przelozyli swoje doswiadczenia na jezyk literatury Tak sobie mysle, ze jest tysiace rzeczy i tysiace ludzi, ktorych nazwiska moznaby w takim watku wymieniac. Problem w tym, ze jest w nas jakas narodowa auto-agresja, lubimy sie nawzajem niszczyc zamiast autentycznie wspierac i promowac. Mamy duzo kompleksow jako narod... A tak naprawde to w kazdym panstwie jest duzo przyglupow, ktorzy glosuja na politykow-idiotow, w kazdym panstwie jest jakis procent ludzi madrych. Mysle, ze jako narod nie odstajemy pod tym wzglem od innych narodow, wiec nie ma co sie wstydzic za tych rydzykow, kaczynskich itepe. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Kto, My ? 11.11.13, 13:30 naiwnababa12 napisała: > Mamy duzo kompleksow jako narod... - kto, My ? nie mam i nie mialem od 30-tu lat pobytu na Zachodzie ZADNYCH. no ale ja jestem warszawiakiem - po studiach na UJ :))) Odpowiedz Link Zgłoś
naiwnababa12 Re: Kto, My ? 11.11.13, 13:36 good for you ;) Wiesz, j-k, taka forma 'my' nie znaczy, ze ja pisze o Tobie konkretnie :) Uzywam tego, z grzecznosci, zeby nie pokazywac palcem kto konkretnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k I Szczesc Boze :) 11.11.13, 15:06 naiwnababa12 napisała: > good for you ;) > > Wiesz, j-k, taka forma 'my' nie znaczy, ze ja pisze o Tobie konkretnie :) alesz viem. Uzywam tego, z grzecznosci, zeby nie pokazywac palcem kto konkretnie ;) i oto chodzi, ze oboje mozemy pisac po polsku.. nie pytajac innych o zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
0_maria Re: Kto, My ? 11.11.13, 13:42 A politycznie co osiągnęliśmy? Jak broniliśmy się w czasie wojen? Czy to, że Polska jest teraz na mapie to naprawdę nasza zasługa czy mieliśmy farta, że Stalin, Churchill i Truman tak a nie inaczej zadecydowali? Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Kto, My ? 11.11.13, 14:05 > Czy to, że Polska jest teraz na mapie to naprawdę nasza zasługa czy mieliśmy farta, że > Stalin, Churchill i Truman tak a nie inaczej zadecydowali? Powinniśmy okazać wdzięczność, zwłaszcza narodowi radzieckiemu (obecnie z braku ww. – rosyjskiemu) za to, że ich przywódca, tow. Stalin, tak dzielnie negocjował w sprawie pozostawienia naszej Ojczyzny na mapie. Poza tym gdyby nie tow. Stalin, człowiek Karol Wojtyła nie zostałby papieżem, żeby pozostać człowiekiem, a generał Jaruzelski nie mógłby godzinami cyzelować przemówień ani opowiadać o swoich zwyczajach śniadaniowych: „Piję herbatę, bez cukru i – czemu się wszyscy dziwią – od dwudziestu lat zjadam na śniadanie kromkę razowego chleba, biały ser i miód, nic więcej”. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kto, My ? 11.11.13, 14:12 system.tzw.edukacji napisał: > Poza tym gdyby nie tow. Stalin, człowiek Karol Wojtyła nie zostałby papieżem, ż > eby pozostać człowiekiem, a generał Jaruzelski nie mógłby godzinami cyzelować p > rzemówień ani opowiadać o swoich zwyczajach śniadaniowych: „Piję herbatę, > bez cukru i – czemu się wszyscy dziwią – od dwudziestu lat zjadam > na śniadanie kromkę razowego chleba, biały ser i miód, nic więcej”. Gdyby nie tow. Stalin i Herr Hitler, to zapewne nie urodziłbyś się ty, a my (tzn. ja i tysiące inych ludzi) żylibyśmy w nieświadomości, co do szkodliwości systemy edukacji oraz mafijnej psychoanalizy. Gdyby nie ci dwaj, to nie mógłbyś o swojej walce opowiadać na publicznym forum. Bądź im zatem wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Kto, My ? 11.11.13, 14:19 > Gdyby nie ci dwaj, to nie mógłbyś o > swojej walce opowiadać na publicznym forum. Za to głównie jestem wdzięczny generałowi Jaruzelskiemu. Kiedyś właśnie ktoś na forum mi zwrócił na to uwagę, przy okazji mojej niczym nieuzasadnionej krytyki tego generała, że gdyby nie on, to nie mógłbym teraz wypisywać tych swoich bzdur. To Generał wywalczył dla nas wolność, i za to Mu chwała. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kto, My ? 11.11.13, 14:28 system.tzw.edukacji napisał: > Za to głównie jestem wdzięczny generałowi Jaruzelskiemu. Kiedyś właśnie ktoś na > forum mi zwrócił na to uwagę, przy okazji mojej niczym nieuzasadnionej krytyki > tego generała, że gdyby nie on, to nie mógłbym teraz wypisywać tych swoich bzd > ur. To Generał wywalczył dla nas wolność, i za to Mu chwała. No widzisz, jest tak wielu ludzi godnych twojego krytycznego zacięcia. Nigdy nie zabraknie ci tematów do twoich krytycznych "opracowań". A tak przy okazji, jak tam z krytyką Tuska i Kaczyńskiego (a nawet dwóch)? A Franciszek I, Barack Obama i Putin to co? Pomijasz ich lekceważącym milczeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Kto, My ? 11.11.13, 14:30 > Barack Obama Barack Obama zdobył dla swojego kraju nagrodę Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kto, My ? 11.11.13, 14:37 system.tzw.edukacji napisał: > Barack Obama zdobył dla swojego kraju nagrodę Nobla. Na pewno dla kraju? Ale nawet gdyby, to co z tego? Odpowiada za zabijanie ludzi (w tym swoich obywateli) w ramach wyroków wydawanych bez sądu. Odpowiada za łamanie praw człowieka m.in. w Guantanamo. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Kto, My ? 11.11.13, 15:24 tow. stalin plany miał zupełnie inne. że zostały mu pokrzyżowane, to już nie jego zasługa. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 13:55 > Sklodowskiej-Curie A mogłabyś mi wyjaśnić, czemu niby mielibyśmy być z Marie (Skłodowskiej-)Curie dumni jako Polacy, bo nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:14 poniewaz byla Polka i zrobila dla tego kraju bardzo duzo. Zostaw Stalina w stanie rozkladu i poczytaj o Marysi. Fajna dupa byla. I madra. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:21 > poniewaz byla Polka i zrobila dla tego kraju bardzo duzo. Aha, myślałem, że dlatego, iż zdobyła dla polski Nobla jako polska noblistka, jak to sugerowano mi w placówkach MEN-owskich, do których miałem przyjemność (wątpliwą) uczęszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 DWA Noble, w dodatku kobieta. 11.11.13, 14:25 Polska i Francja maja rowne prawa do jej osiagniec. W dodatku powila noblistke, co jest ewenementem. Porownaj sobie MSC do takiego buca jak Gore czy ten drugi...... nie widzisz roznicy na korzysc MSC? Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: DWA Noble, w dodatku kobieta. 11.11.13, 14:28 > Polska i Francja maja rowne prawa do jej osiagniec. Chyba żartujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: DWA Noble, w dodatku kobieta. 11.11.13, 14:43 system.tzw.edukacji napisał: > Chyba żartujesz. To prawda - on żartuje. 100% praw do nagrody Nobla dla MSC ma sama MSC. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: DWA Noble, w dodatku kobieta. 11.11.13, 14:53 Jeśli chodzi o wkład w jej rozwój to bardziej Francji się należy niż Polsce. Ona tylko urodziła się na terenie polskim w polskiej rodzinie. No i po polskich przodkach dostała geny, które sprawiły, że była ambitna i wiedziała jak ze swojego potencjału zrobić użytek. Natomiast całą resztę odwaliła Francja, to ona dała jej wykształcenie, kasę na badania, możliwość kontaktów ze światem nauki a potem protegowała do nagrody. Polska ani jako państwo, którego i tak wówczas nie było, ani jako naród, palcem nie kiwnęli. Dlatego wcześniej napisałam, że jako naród możemy być dumni z emigrantów, bo oni są wizytówką polskich genów na świecie. Część z nich ma naprawę spory potencjał i potrafi go wykorzystać. Natomiast jako kraj, to słabiutko. Nie inwestujemy w swój potencjał. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: DWA Noble, w dodatku kobieta. 11.11.13, 15:07 berta-death napisała: > Jeśli chodzi o wkład w jej rozwój to bardziej Francji się należy niż Polsce. Na problem można też spojrzeć zupełnie o naczej - to MSC wniosła wkład w rozwój francuskiej nauki i przyniosła Francji uznanie na arenie międzynarodowej dzięki swojej pracy i dzięki nagrodzie Nobla. Może być więc tak, że to kraj zawdzięcza więcej komuś kto zdobył tę nagrodę, niż ten ktoś krajowi. > On a tylko urodziła się na terenie polskim w polskiej rodzinie. Chyba nie urodziła się na poslkim terenie, bo polskiego terenu wtedy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
female.pl Re: DWA Noble, w dodatku kobieta. 11.11.13, 15:32 Jasne, zwlaszcza, ze we Francji nazywano ja przybleda i wypominano na kazdym kroku jej pochodzenie. I poczytaj sobie, w jakich warunkach ona i jej maz pracowali. Zmienisz szybko zdanie, zapewniam cie. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 stosujac twoja logike, nagroda dla Milosza powinna 11.11.13, 22:34 zasilic konto USA? Czy ofiarowanie grama radu nie jest swiadectwem, gdzie bylo jej serce? MS dala swoj geniusz i prace, Francja ciacki i stanowisko. Poczytaj sobie, jak bardzo pod gorke miala na Sorbonie. Sukces ma wielu ojcow, porazka jest sierota. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 13:51 > Z czego Polacy mogą być dumni jako naród? Z wybitnych Polaków, takich jak Jan Paweł II, generał Wojciech Jaruzelski, Lech Wałęsa, Adam Małysz, Robert Kubica, Lech Kaczyński czy kpt. Wrona. Pisałem zresztą już kiedyś o tym na forum: Plan Boży splata ze sobą drogi tych właśnie najwybitniejszych synów naszego Narodu. I tak na przykład dzięki niezwykle świetnemu ustrojowi, którym rządził Wojciech Jaruzelski, Karolowi Wojtyle dane było zostać wybitnym Polakiem Janem Pawłem II (pozostał zresztą po wyborze na Tron Piotrowy patriotą, co do tego nie ma dwóch zdań), a także uratować Roberta Kubicę przed amputacją dłoni oraz kpt. Wronę przed rozbiciem statku powietrznego (przy czym obu czynów dokonał Jan Paweł II, że tak powiem, zaocznie) – którego to kpt. Wrony kunszt doceniono przede wszystkim dzięki męczeńskiemu poświęceniu Lecha Kaczyńskiego. Osobiście wierzę, że nic nie dzieje się bez przyczyny, we wszystkim Bóg ma swój cel, choć nieraz jest to tajemnica, jaki to cel. PS A poza tym uważam, że freudyzm i gestaltyzm to bujda na resorach. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:13 Jak się na te postaci patrzy nie przez pryzmat polskich wewnętrznych waśni i znanych głównie Polakom biografii tych osób zawierających kupę brudów i kompromitujących faktów, tylko oczami cudzoziemca, który nie zna ani historii Polski, ani polskich problemów politycznych, ani nawet nie pofatyguje się, żeby w wikipedii sprawdzić kto zacz, to mogą oni spokojnie robić za produkt eksportowy. JPII czynnie uczestniczył w zwalczaniu komunizmu na świecie i tak jest postrzegany przez przeciętnego obywatela tego świata. Był wszechstronnie wykształcony, ambitny, pracowity, szczwany i awansował z nizin społecznych na sam szczyt. Nie był tylko i wyłącznie bezwolną marionetką, działał też samodzielnie. Jako polityk działający na rzecz danego stronnictwa, spełnił w 100% pokładane w nim oczekiwania. Wałęsa podobnie. Polityk, który zapoczątkował przewrót polityczny będący bezpośrednią przyczyną obalenia komuny. Pierwszy demokratycznie wybrany prezydent pierwszego demokratycznego kraju postkomunistycznego. Taki Nelson Mandela zza żelaznej kurtyny. On tak jest postrzegany przez świat. Podobnie jest z Kubicą czy Wroną. Fachowcy w swojej dziedzinie, znani z tego, że są lepsi niż konkurencja. Dzięki takim ludziom, Polak nie jawi się jedynie jako zapity menel zrywający azbest i bohater polish jokes. Dzięki takim ludziom nie jest totalnym wstydem przyznać się do swojej narodowości. Podkreślanie tego, że ktoś wybitny, czy chociażby dobry w swoim fachu ma pochodzenie takie a nie inne, daje jego wszystkim rodakom szacunek społeczny na arenie międzynarodowej i wpływa na ich postrzeganie. Inaczej to jest jak z cyganami. Oni średnio dbają o to, żeby podkreślać romskie korzenie wśród znanych tego świata. I są postrzegani tylko i wyłącznie poprzez pryzmat żebrzącego i kradnącego menelstwa. A potem robi się błędne koło i jak ktoś już coś osiągnie, to zamiast podkreślać swoje korzenie, to się ich wstydzi i za wszelką cenę ukrywa. A to trzeba jak Żydzi. Nie ważne, że ktoś tam w siódmym pokoleniu miał jakiegoś żydowskiego przodka, co nie jest nawet dobrze udokumentowane, jak już wszyscy grzmią, że znów żyd dostał nobla albo oscara. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:24 > mogą oni spokojnie robić za produkt eksportowy John Paul, Walesa, kielbasa, pierogi, polish vodka… > Dzięki takim ludziom, Polak nie jawi się jedynie jako zapity menel zrywający > azbest i bohater polish jokes. Dzięki takim ludziom nie jest totalnym wstydem > przyznać się do swojej narodowości. Wdzięczność. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:54 Nic lepszego nie mamy, więc po co brukać to co jest skoro jest całkiem nie najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 15:08 berta-death napisała: > Nic lepszego nie mamy, więc po co brukać to co jest skoro jest całkiem nie najg > orsze. Jak to nie mamy? Mamy krytyka.systemu.edukacji, bez którego nie wiedzielibyśmy kogo i za co krytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 15:16 > Jak to nie mamy? Mamy krytyka.systemu.edukacji, bez którego nie wiedzielibyśmy > kogo i za co krytykować. Aha, bo oczywiście to ja jeden wpadłem na to, że Jan Paweł II, Wałęsa, system edukacji czy freudyzm nie są tak wspaniałe, jak to próbują przestawiać ich zwolennicy? Bez żartów, nie sprzeciwiam się niczemu, co już nie jest szeroko krytykowane. To naprawdę nie są moje prywatne wymysły. Oczywiście jest to sprytna zagrywka: przedstawić wszystko, co piszę, jako rojenia samotnego szaleńca. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 15:24 system.tzw.edukacji napisał: > Aha, bo oczywiście to ja jeden wpadłem na to, że Jan Paweł II, Wałęsa, system e > dukacji czy freudyzm nie są tak wspaniałe, jak to próbują przestawiać ich zwole > nnicy? Bez żartów, nie sprzeciwiam się niczemu, co już nie jest szeroko krytyko > wane. To naprawdę nie są moje prywatne wymysły. No daj spokój, nie sugerowałam, że jesteś jedynym na świecie krytykiem. Chodziło mi tylko o sub-światek zawarty w tym forum, który bez ciebie tkwiłby w mrokach średniowiecza. I zauważ, że w świecie internetu zjawisko "szerokiej krytyki" jest rzeczą powszechną. Taki JP II to święty dla jednych a zło wcielone dla innych. Wałęsa to przywódca związku zawodowego z olbrzymimi osiągnięciami a dla innych zdrajca i Bolek. Barack Obama to laureat nagrody Nobla a jednocześnie człowiek podpisujacy wyroki śmierci na ludzi zabijanych za pomocą bezzałogowych samolotów. Nie ma ludzi, których nie da się za coś skrytykować. > Oczywiście jest to sprytna zagrywka: przedstawić wszystko, co piszę, jako rojen > ia samotnego szaleńca. Nie jesteś samotny w tworzeniu matrixów. Popatrz na matrix zamachu smoleńskiego i zniewolonej Polski, która jest kondominium rosyjsko-niemieckim. 25% spośród 38 milionów w to wierzy. Ty po prostu masz sój własny matrix, ale nie jesteś samotnym jego wyznawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 15:59 > Nie jesteś samotny w tworzeniu matrixów. Popatrz na matrix zamachu smoleńskiego > i zniewolonej Polski, która jest kondominium rosyjsko-niemieckim. 25% spośród > 38 milionów w to wierzy. Aha, czyli powątpiewanie w pośmiertne uzdrowienia autorstwa Jana Pawła II jest tworzeniem matriksu i stawia mnie w jednym rzędzie z Jarosławem Kaczyńskim oraz innymi cierpiącymi na zespół Macierewicza? Trochę się w tym gubię, bo akurat cały czas mi się wydaje, że staram się z matriksu uwolnić, np. z matriksu polskiej mitologii. No, ale te mniemania to także pewnie życie w matriksie. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:04 Chodzi o to, że nie ma osoby kryształowo czystej, która miałaby tylko zasługi, bez żadnych porażek i żadnych kompromitujących wpadek. Do tego większość tych bohaterów wszelakich to nic więcej tylko zgrabne produkty marketingowe. Nie mniej jednak udało się z nich zrobić produkty eksportowe i znaki firmowe danego kraju i narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:00 system.tzw.edukacji napisał: > Aha, czyli powątpiewanie w pośmiertne uzdrowienia autorstwa Jana Pawła II jest > tworzeniem matriksu i stawia mnie w jednym rzędzie z Jarosławem Kaczyńskim oraz > innymi cierpiącymi na zespół Macierewicza? A gdzie w ogóle ja napisałam, że moja ocena twojej krytykanckiej postawy wiąże się z twoim powątpiewaniem w cuda autorstwa JP II? > Trochę się w tym gubię, bo akurat c > ały czas mi się wydaje, że staram się z matriksu uwolnić, np. z matriksu polski > ej mitologii. No, ale te mniemania to także pewnie życie w matriksie. Moim zdaniem, starając się uwolnić od jednego matixa tworzysz sobie inny. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:20 > JPII czynnie uczestniczył w zwalczaniu komunizmu na świecie i tak jest postrzegany > przez przeciętnego obywatela tego świata. Był wszechstronnie wykształcony, > ambitny, pracowity, szczwany i awansował z nizin społecznych na sam szczyt. Nie > był tylko i wyłącznie bezwolną marionetką, działał też samodzielnie. > Wałęsa podobnie. Polityk, który zapoczątkował przewrót polityczny będący bezpośrednią > przyczyną obalenia komuny. Obaj byli postaciami, które odegrały rolę w ówczesnych wydarzeniach, wybór Polaka na Tron Piotrowy oraz przyznanie nagrody nobla (od czasu pokojowej dla Obamy nie zasługuje ona na pisanie dużą literą), decyzje na wskroś polityczne, miały wpływ na układ sił, natomiast nie należy też tej roli przeceniać (Wałęsa np. rzeczywiście uwierzył, że sam obalił komunizm, co jest śmieszne). Główną przyczyną tzw. upadku komunizmu był stopniowy uwiąd ZSRR jako mocarstwa, które borykało się z ogromnymi problemami wewnętrznymi, przegrywało z kretesem wyścig propagandowo-gospodarczy z USA czy szerzej z Zachodem i tak dalej. To było nieuniknione. Jakoś za czasów potęgi ZSRR ówczesnemu papieżowi, który nadmiarem dywizji nigdy nie dysponował, obalanie komunizmu szło raczej kiepskawo, natomiast Wałęsą nikt raczej był nie został, a nawet jeśli, to długo by się tym nie nacieszył. Powtarzam: przyczyną upadku ZSRR były przede wszystkim procesy historyczne, a nie działalność pojedynczych wybitnych jednostek – co ciekawe, z powstaniem ZSRR było raczej na odwrót, ale to temat rzeka. Ponadto dzisiaj, patrząc z perspektywy czasu, na chłodno, tzw. obalenie komunizmu nie wydaje się aż takim sukcesem jak kiedyś: zbrodnie komunistyczne w ogromnej większości nie zostały rozliczone, w większości krajów postkomunistycznych nomenklatura uzyskała ogromną władzę gospodarczą i tak dalej. I co niby ma dobrego wyniknąć z tej deifikacji i stawiania pomników głównym aktorom tamtych wydarzeń: Wojtyle, Wałęsie czy Jaruzelskiemu? Skupmy się na ustalaniu faktów i ich realnej ocenie, a nie na mitologiach, narracjach, symbolikach i kultach jednostek, bo to do niczego dobrego nie prowadzi. > Jako polityk działający na rzecz danego stronnictwa, spełnił w 100% pokładane w nim > oczekiwania. Masz na myśli tuszowanie pedofilii? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:58 > > Ponadto dzisiaj, patrząc z perspektywy czasu, na chłodno, tzw. obalenie komuniz > mu nie wydaje się aż takim sukcesem jak kiedyś: zbrodnie komunistyczne w ogromn > ej większości nie zostały rozliczone, w większości krajów postkomunistycznych n > omenklatura uzyskała ogromną władzę gospodarczą i tak dalej. > > I co niby ma dobrego wyniknąć z tej deifikacji i stawiania pomników głównym akt > orom tamtych wydarzeń: Wojtyle, Wałęsie czy Jaruzelskiemu? Skupmy się na ustala > niu faktów i ich realnej ocenie, a nie na mitologiach, narracjach, symbolikach > i kultach jednostek, bo to do niczego dobrego nie prowadzi. > oczywiście,że tak ,czy ktoś wierzy w tne mit jpII? Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:01 Ja nie twierdzę, że oni faktycznie samodzielnie i w 100% dokonali tego, co im się przypisuje. Natomiast niewątpliwie są symbolami istotnych zmian politycznych, są rozpoznawalni i kojarzą się pozytywnie. Jak ten nieszczęsny Mandela, którego też można by przecież nieźle z błotem zmieszać i zrobić kukłę. I trzeba kuć żelazo póki gorące i zamiast te osoby z błotem mieszać, to wykorzystać ich dobry PR dla własnych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:05 system.tzw.edukacji napisał: > Ponadto dzisiaj, patrząc z perspektywy czasu, na chłodno, tzw. obalenie komuniz > mu nie wydaje się aż takim sukcesem jak kiedyś: zbrodnie komunistyczne w ogromn > ej większości nie zostały rozliczone, w większości krajów postkomunistycznych n > omenklatura uzyskała ogromną władzę gospodarczą i tak dalej. Mało tego, dla niektórych obalenie komunizmu to w rzeczywistości jego tryumf, ponieważ tak naprawdę komuniści obalili się sami po to, żeby przejąć dobra doczesne i władzę już w ramach innego spisku. Jak widzisz można stworzyć dowolny matrix i publicznie wypowiadać dowolne oceny wydarzeń historycznych, ale gdyby ludziom znów przyszło żyć w czasach komunistycznych, to szybko zmieniliby swą negatywną ocenę zmian po upadku komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:08 'Patriotyzm to choroba umysłowa, która zabijała, zabija i wedle wszelkiego prawdopodobieństwa będzie zabijać' - Albert Einstein. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
0_maria Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 14:17 gyubal_wahazar Wszystko zależy od definicji. Jeśli zakładasz, że patriotyzm koniecznie musi wiązać się z poczuciem lepszości i porównywaniem się do innych to tak. Ja myślę, że można być z siebie dumnym/ zadowolonym z siebie/ wolnym od kompleksów, bez porównywania się do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 15:02 Na moje, patriotyzm to kochanie własnego narodu. A ja nie widzę powodu, bym jakikolwiek naród miał kochać mniej, czy bardziej niż własny, bo nie widzę powodu, dla którego w którymkolwiek miałoby być więcej, czy mniej ludzi porządnych niż zwykłych pętaków, niż w dowolnym innym Fakt więc, że paręset lat temu iluś gości mówiących po polsku wygrało pod Grunwaldem z ilomaś gośćmi mówiącymi po niemiecku, nie rodzi we mnie jakichś szczególnych, bogoojczyźnianych uniesień Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 15:07 Dlatego kochać to ja mogę mamusię, tatusia i swoje dzieci, a kochanie narodu(ów) pozostawiam natchnionym poetom, babykisserom i innym twórcom aniołków fruwających Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 19:36 "Większość internautów uwierzy w wyssane z palca cytaty, jeśli widnieje przy nich nazwisko wybitnej osoby" - Abraham Lincoln. gyubal_wahazar napisał: > 'Patriotyzm to choroba umysłowa, która zabijała, zabija i wedle wszelkiego praw > dopodobieństwa będzie zabijać' - Albert Einstein. > > Amen Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:10 Z nieprzerwanego wzrostu gospodarczego od 20 lat, z dobrej absorbcji inwestycji zagranicznych, ze zrównoważonego bilansu wymiany towarowej z zagranicą, z dobrze wykształconych ludzi, z pracowitych ludzi, ze zmian w infrastrukturze, z posiadania bardzo silnej pozycji w Europie w produkcji części samochodowych, sprzętu AGD, innych wyrobów przemysłowych, z dobrej jakości żywności, z ładnych kobiet. Także z kultury kompromisu, którą obecnie usiłuje się podważyć, jednak myślę, że to krótkotrwały trend (skutek polityki propagandowej jednej partii). Z tolerancji wobec obcych (narodowości, wyznań), choć na razie nie ma ich zbyt wielu. Niewątpliwie z kreatywności i zaradności, choć czasem ma dziwne lub szokujące przejawy (np. lekceważenie procedur lotniczych pod Smoleńskiem 10.04). Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:12 A jeszcze za plus bym dodał dość zachowawczy, ale stabilny o i względnie wyższym niż na zachodzie udziale kapitałów własnych - system bankowy. Zadłużenie gosp. domowych w Polsce jest wyraźnie niższe niż na zachodzie, choć i poziom oszczędności, czy wartość majątku także. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:14 System polityczny, mimo wad też się w miarę sprawdza. Jest dość ostrożny, trudno jest zrobić zmianę bez większego, powszechnego poparcia - uprawnienie prezydenta, trybunał konstytucyjny. To nie ma znaczenia się politycy się kłócą, taki mają fach. Odpowiedz Link Zgłoś
sl.13 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:22 Z tego, że umieją sobie radzić i przystosować się do różnych, czasami ekstremalnych sytuacji, kombinować (w pozytywnym i negatywnym sensie). Poza tym od jakiegoś czasu Polska przestaje kojarzyć się tylko w Wałęsą i Wojtyłą - są sportowcy, filmowcy, naukowcy. Dla mnie tyle, dla Polaków przychylniej nastawionych do kraju pewnie znajdzie się więcej. Patrzę właśnie na coroczne bydło narodowe i jakoś przechodzą mi pozytywne odczucia związane z dzisiejszym dniem. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:49 z cebuli i skarpetek do sandałów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sl.13 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 16:52 I mocnych głów - rekordów w przyjętych promilach (chociaż tu chyba jednak Rosja wygrywa). Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:00 Polscy piją coraz mniej ,to raczej mit z tymi głowami. Patrzę na to bydło w TV i przechodzi mi duma ,poza tym my tak naprawde jestesmy uksztaltowani przez wiele lat zaborów i przejawia sie w naszych charakterach przeróżnych. Szybko się uczymy i dostosowujemy i jak jesteśmy mily to do rany przyłóż. Odpowiedz Link Zgłoś
sl.13 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:23 A zaraz będzie kto zaczął, kto prowokował, że media, że politycy, bla bla bla. Nienawidzę takich manifestacji, agresji, niszczenia mienia, nawet na pobazgrane mury, śmieci w lesie, połamane ławki złość mnie bierze, to jest właśnie wyraz braku szacunku do miejsca, w którym się żyje. Spalenie tęczy symboliczne i pokazuje jakiego kraju chcą niektórzy. Czy my wszyscy jesteśmy zdolni do funkcjonowania w jednym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:29 od czego jest policja? dlaczego zezwala się na marsze i niszczenie mienia? Hanka na serio jest koszmarnym prezydentem miasta ale policja też powinna raz na zawsze spałować bydło albo nie dopuścić ich do opanowania centrum. Pomyślcie ,stolica ,spore europejskie państwo ,a oni nie mogą sobie dac rady z karkami. Odpowiedz Link Zgłoś
sl.13 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:33 Zacznijmy od tego, że jeśli już wydaje się pozwolenie na taki marsz (nie wiem, po cholerę, skoro co roku jest to samo), to osoby składające wniosek powinny ponosić odpowiedzialność finansową za zniszczenia i straty. A ewentualne wyroki w postaci prac społecznych. Z drugiej strony nie oszukujmy się - taka sytuacja jest na rękę kilku środowiskom, zaczynając od zadymiarzy, przez drugą stronę która może dobrze wypaść na takim tle, na mediach kończąc. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:49 wszystko i tak zaczelo się od PIS..pare lat temu nikt nawet nie obchodzil hucznie tego święta. Ewentualnie złożenie kwiatów i szkolne akademie... ale potem zaczęło się wzajemne szczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
sl.13 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 18:30 Fakt, sami wyhodowali sobie wrzoda. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:49 simply_z napisała: > Hanka na serio jest koszmarnym prezydentem miasta ale policja też powinna raz n > a zawsze spałować bydło albo nie dopuścić ich do opanowania centrum. A co ma z tym wspólnego Hanka??? > Pomyślcie ,stolica ,spore europejskie państwo ,a oni nie mogą sobie dac rady z > karkami. Nie wiem czy zauważyłaś, ale te karki są stawiane Narodowi Polskiemu jako przykład patriotyzmu i są brane w obronę przed złym rządem Tuska przez przedstawicieli niektórych sił opozycyjnych. Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:55 na Tuska na pewno nie będę głosować ale ta cała reszta z rodzinami smolenskimi na czele irytuje mnie jeszcze bardziej.Nadal nie rozumiem ,kto wydał zgode na organizacje marszu ( Hanka nie ma nic do powiedzenia?) i jak potem beda rozliczane szkody.Rozwalone samochody,podpalone ogrodzenie przy ambasadzie itd. totalna anarchia ale paplajmy dalej o tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 17:59 simply_z napisała: > na Tuska na pewno nie będę głosować ale ta cała reszta z rodzinami smolenskimi > na czele irytuje mnie jeszcze bardziej. Na SLD możesz zagłosować. > Nadal nie rozumiem ,kto wydał zgode na o > rganizacje marszu ( Hanka nie ma nic do powiedzenia?) A jak Hanka wydała to co? Czy ty wiesz, co zrobiłby PiS, gdyby Hanka nie wydała zgody? Przecież byłby to zamach na demokrację i przykład działań "reżimu" Tuska. > i jak potem beda rozlicza > ne szkody.Rozwalone samochody,podpalone ogrodzenie przy ambasadzie itd. > totalna anarchia ale paplajmy dalej o tolerancji. Dla jednych anarchia, a dla innych walka o niepodłegłe państwo. Lata propagandy pisowskiej przynoszą rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
sl.13 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 18:28 > A jak Hanka wydała to co? Czy ty wiesz, co zrobiłby PiS, gdyby Hanka nie wydała > zgody? Przecież byłby to zamach na demokrację i przykład działań "reżimu" Tuska. No nie bardzo, bo PiS jest w Krakowie, a ostatnio im nie po drodze z narodowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 09:43 sl.13 napisała: > No nie bardzo, bo PiS jest w Krakowie, a ostatnio im nie po drodze z narodowcami. A co z tego, że PiS był w Krakowie? Jestem pewna, że gdyby Hanka nie wydała zgody na marsz, to PiS nie przepuściłby okazji, żeby dołożyć PO i rządowi. Odpowiedz Link Zgłoś
sl.13 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 14.11.13, 19:31 To inna inszosć, ja tylko zwracam uwagę na to, że burdomarsz nie był pod ich egidą ani nawet pod egidą zaprzyjaźnionego z nimi środowiska. Btw. dzisiaj w autobusie jakaś pani (koło 50-tki, bardzo elegancka i atrakcyjna, wyglądająca normalnie, nie jak moher) rozmawiała ze swoją trochę mniej zadbaną rówieśniczką i bardzo cieszyła się ze spalenia tęczy, bo na Placu ZBAWICIELA coś takiego (hmm, jakiego?) nie powinno mieć miejsca. Pozdrawiam dwie nastolatki, które razem ze mną chichotały z tych pań. Jednak jest jakaś nadzieja w młodym pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 22:19 stokrotka_a napisała: > Na SLD możesz zagłosować. czyli na millera, szczura uciekającego z tonącej samoobrony, czy na kwaśniewskiego, który uzyskał urząd prezydenta rzeczypospolitej na podstawie fałszywego oświadczenia? a może wprost na włodka czarzastego, zwierzchnika obu wyżej wymienionych? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 13.11.13, 08:36 To była wypowiedź z peną dozą sarkazmu, więc twój tekst pozostawię bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 18:10 >dlaczego zezwala się na marsze I to jest bardzo dobre pytanie. Zamiast marszów organizować wiece. Tłum się nie będzie przesuwał, ulice nie będą zamknięte, łatwiej to można kontrolować, mniejsze koszta, szybciej można znaleźć i wyciągnąć z tłumu agresywny element. Odpowiedz Link Zgłoś
astrofan Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 19:38 z kauczuków emulsyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 19:57 Co z tymi kauczukami? Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 20:36 > Co z tymi kauczukami? kauczuk dobrze się pali. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 21:22 Niestety, tu małpujemy... www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article3708226.ece Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 21:46 omasz, a właśnie te opony sobie wybrałam, mam nadzieję, że nie wszystkie spalili, byłoby szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 19:41 - Bitwa pod Wiedniem 1683 - Konstytucja 3 maja 1791 (pierwsza w Europie, druga na świecie) - Bitwa warszawska 1920 - obalenie komunizmu 1989 - WOŚP - bigos - piękna przyroda - Mikołaj Kopernik Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 22:05 > - Bitwa warszawska 1920 Bardzo się z tym zgadzam. Lenin wraz z towarzyszami dostali po dupie aż miło. :) > - obalenie komunizmu 1989 Ok, dwa szybkie pytania: Kto był prezydentem Polski po owym „obaleniu komunizmu”? W którym roku opuścił Polskę ostatni sowiecki (rosyjski?) żołnierz? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 23:01 system.tzw.edukacji napisał: > Ok, dwa szybkie pytania: Kto był prezydentem Polski po owym „obaleniu kom > unizmu”? Jaruzelski, ale od od grudnia 1989 był prezydentem już Rzeczypospolitej Polskiej a nie Ludowej :) > W którym roku opuścił Polskę ostatni sowiecki (rosyjski?) żołnie > rz? to ja zadam inne pytanie, w którym roku opuścił RFN ostatni amerykański żołnierz? Odpowiedz Link Zgłoś
astrofan Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 19:51 z kotłów fluidalnych Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 20:34 Arthur Schopenhauer bardzo trafnie scharakteryzowal dume narodowa: „Najmniej wartosciowym rodzajem dumy jest duma narodowa. Kto bowiem sie nia odznacza, zdradza brak cech indywidualnych... kazdy zalosny duren, ktory nie posiada nic na swiecie, z czego moglby byc dumny, chwyta sie ostatniej deski ratunku, jaka jest duma z przynaleznosci do danego narodu. Z wdziecznosci gotow jest bronic rekami i nogami wszystkich glupstw, jakie ten narod reprezentuje”. Osobiscie bylabym dumna, gdyby bylo to mozliwe, z tego, ze ludzie sa szczesliwi, zyczliwi i uprzejmi, maja poczucie obywatelskiego obowiazku, sa dobrze traktowani w pracy, kolezenscy, nie sa zawistni i zazdrosni, interesuja sie przyszloscia kraju i wlasna wyciagajac wnioski z przeszlosci. chyba sie rozmarzylam ... Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 22:16 Podpieranie się autorytetem znanego filozofa do wzmocnienia własnej opinii jest trochę nie fair, gdyż filozofia nie jest jedną spójną nauką, a wielcy filozofowie mieli przeciwne zdania na większość tematów i w zasadzie za każdą pojedynczą opinią mógłby się na przestrzeni wieków jakiś filozof podpisać. Jeśli zaś chodzi o dumę narodową, to nie wie widzę powodu, dla którego nie można mieć prawa jej odczuwać. Może i nie świadczy o indywidualnych osiągnięciach, ale o dojrzałości całego narodu. Jeśli jakiś naród stworzył państwo, w którym wszystkim się dobrze żyje, ludzie są szczęśliwi - dlaczego nie być dumnym? Zresztą jest jeszcze druga strona medalu, duma narodowa idzie w parze ze wstydem narodowym. Będąc dumnymi, mamy obowiązek się wstydzić, a wyrzekając się dumy, mamy prawo wyrzec się wstydu. Jeśli ktoś odmawia mi prawa do dumy narodowej, niech nie każe mi się wstydzić na mój naród. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 22:29 tycho99 napisał: > Jeśli jakiś naród stworzył państwo, w którym wszystkim się dobrze żyje, > ludzie są szczęśliwi - dlaczego nie być dumnym? jeśli naród stworzył państwo, to z natury rzeczy nie wszystkim się w nim dobrze żyje. jeśli państwo tworzy naród, może być jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 22:36 > jeśli naród stworzył państwo, to z natury rzeczy nie wszystkim się w nim dobrze > żyje. a to czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 22:49 a to temu, że na terytorium państwa znajdą się ludzie do narodu się nie poczuwający. jak serbowie w kosowie albo ślązacy w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 22:55 każdego państwa utworzonego przez naród. chyba że potrafisz wskazać wyjątek, wtedy odszczekam i przeproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 23:05 Nie, to na Tobie ciąży obowiązek wykazania, że w każdym państwie są nieszczęśliwi, i to właśnie z tego powodu, że żyją w tym państwie. Co do wymienionych przez Ciebie przykładów, to z tego co wiem Serbowie mają własne państwo, więc nie mieszajmy w to mniejszości. A Ślązakom (niektórym) marzy się niepodległość bo żyją na bogatej w surowce ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 23:10 tycho99 napisał: > z tego co wiem możemy wrócić do tematu, gdy już będziesz wiedzieć więcej. dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 23:23 Słusznie. Ja doczytam co nieco o rzekomym zniknięciu Serbii z map świata, a Ty w międzyczasie zapoznaj się z regułami logicznego wnioskowania. Przyda ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 10:02 bądź uprzejmy nie wybierać mi lektur, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 19:28 Nie bywam uprzejmy wobec osób, które nie umiejąc obronić własnego stanowiska urywają dyskusję, zarzucając mi nieuzasadnioną ignorancję. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 21:08 nie interesuje mnie, czy twoja ignorancja jest uzasadniona. zresztą, w jaki sposób? trudne dzieciństwo? dzieciństwo zawsze jest trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 21:28 Dobra, widzę, że twoja strategia na zatuszowanie własnych głupot to obrażanie i pieprzenie 3 po 3 w nadziei, że czytający zapomni jaki był temat rozmowy. Liczyłem na jakieś konkrety z twojej strony, przeliczyłem się. Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 22:41 tycho, nie widze dlaczego uzycie cytatu, ktory prawie doskonale wyraza, szczegolnie w ostatniej jego czesci, moj punkt widzenia. I malo wazne, ze autorem cytatu jest filozofem. Na dowod cytat Franka Zappay: Umysl jest jak spadochron: jesli nie jest otwarty, zostanie tylko miazga. Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 22:52 > nie widze dlaczego uzycie cytatu, ktory prawie doskonale wyraza, szczegolnie w > ostatniej jego czesci, moj punkt widzenia. dlaczego użycie cytatu co? > I malo wazne, ze autorem cytatu jest filozofem. Wbrew pozorom jest to dość ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Z czego polacy mogą być dumni? 11.11.13, 22:24 Jako naród? Że są Europejczykami a nie tylko Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 13:02 Z tego chociażby, że przetrwał nasz język, mimo zaborów i innych przeciwności. Z bohaterskich, choć beznadziejnych zrywów patriotycznych (np. obrona Westerplatte - taki przykład z mojego regionu). Łatwo dzisiaj krytykować, że to było bez sensu - ale ci ludzie potrafili ten sens dostrzec i woleli zginąć z poczuciem, że o coś walczyli, że się nie poddali. Z tego, że jednak w jakiś sposób Europa widzi w nas katalizator upadku komunizmu. Kilku naukowców światowej sławy też mieliśmy. Papieża Polaka. Mamy świetną kuchnię, zróżnicowane pod względem urody kobiety (a i mężczyźni powoli się zabierają za siebie i są coraz atrakcyjniejsi. Zwłaszcza odkąd przestali uparcie nosić wąsy). Pracowitość i gościnność widoczną wyraźnie w oczach obcokrajowców. Z największej ilości drzewek w Yad Vashem - żaden inny naród nie pomógł tylu Żydom podczas II wojny. Z wielu artystów światowej sławy, zwłaszcza w dziedzinie muzyki (ale nie tej masowej). Z tego, że nie staliśmy się Białorusią, Ukrainą. Przecież niewiele brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 21:09 przetrwały również języki, ktore były w znacznie, znacznie gorszych opałach. na przyklad ukraiński i białoruski. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Np. z takich obrazków... 12.11.13, 14:43 bi.gazeta.pl/im/0/14936/m14936670,KLM-9109A.jpg To efekt kilkuletnich starań PiS, środowisk skrajnie prawicowych i Kościoła, który pod swoje skrzydła wziął "patriotyczną" młodzież "broniącą" polskości i "tradycyjnych" wartości za pomocą kija bejsbolowego i innych po(d)ręcznych narzędzi. I jak tu nie być dumną? Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: Np. z takich obrazków... 12.11.13, 18:04 > To efekt kilkuletnich starań PiS, środowisk skrajnie prawicowych i Kościoła, kt W twoim stylu napiszę - to spisek, a ja jestem agentem Jara. Po czym poznajesz, że to prawicowcy? Przecież tam było kilkadziesiąt tysięcy ludzi, a rozróbę zrobiło kilkaset chłopa. Nie żebym ich usprawiedliwiał, bo najchętniej wpuściłbym tam prewencję żeby chłopaków uspokoić (czytaj - lać i patrzeć czy równo puchnie - KLIK), ale takie generalizowanie jest tak samo głupie, jak głoszenie, że Polską rządzą Żydzi, Niemcy i Rosjanie. Niczym się nie różnisz w swoim antykościelnym, antypisowskim zacietrzewieniu od ludzi, którzy wierzą w każdą wersje katastrofy według Macierewicza. Wchodzę na Wybiórczą, pomijam treść artykułu i pierwsze co robię to patrze na komentarze. Od razu "wina Kaczyńskiego", "faszyści od Pisu", "PISdowcy", "PISuarczycy robią rozróbę". Wyborcy PO czy PISu to jeden c.h.uj.. Jedyna różnica między nimi jest taka, że jedni wierzą w Trójcy Jedynego Prawdziwego, a drudzy w Zieloną Wyspę. Sam bym się przeszedł na Marsz Niepodległości zorganizowany przez Narodowców, ale tylko wtedy, gdy byłoby bezpiecznie. Podobała mi się inicjatywa wspólnego biegu, Marszu Prezydenckiego. W wielu miastach polskich odbyły się marsze. Potrzebna jest prewencja, wysokie kary. Jeszcze raz. Po czym poznajesz, że goście niszczący Stolicę mają prawicowe poglądy? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Np. z takich obrazków... 12.11.13, 18:16 kombinerki.pinocheta napisał: > Niczym > się nie różnisz w swoim antykościelnym, antypisowskim zacietrzewieniu od ludzi, > którzy wierzą w każdą wersje katastrofy według Macierewicza. Mój drogi, o jakim zacietrzewieniu mówisz? Naprawdę nie dociera do ciebie znaczenie tego, co od lat robi PiS, Kościół i skrajna prawica? Nie widzisz, że sieją nienawiść do innych (obcych) i do nieprawdziwych Polaków? Nie widzsz tego, że Kaczyński od lat głosi poglądy podważające legalność najwyższych władz w Polsce (prezydenta i rządu)? Ci zadymiarze to "działacze" którzy ideologię głoszoną przez Kaczyńskiego i mu podobnych wprowadzają w czyn. > Jeszcze raz. Po czym poznajesz, że goście niszczący Stolicę mają prawicowe pogl > ądy? A czy ja napisałam, że ten gość na zdjęciu albo ci, którzy zniszczyli tęczę, mają prawicowe poglądy? Mogą mieć np. poglądy socjalistyczno-narodowe. Ważne jest to, że oni czynią to, co ideowi retorycy na scenie politycznej w mniej lub bardziej wyraźny sposób gloryfikują. Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: Np. z takich obrazków... 12.11.13, 18:49 > Mój drogi, o jakim zacietrzewieniu mówisz? Bardziej czyim. Twoim. Plucie na wszystko co nie pokrywa się z twoimi poglądami. Druga strona robi tak samo. > enie tego, co od lat robi PiS, Kościół i skrajna prawica? Nie widzisz, że sieją > nienawiść do innych (obcych) i do nieprawdziwych Polaków? Nie widzsz tego, że > Kaczyński od lat głosi poglądy podważające legalność najwyższych władz w Polsce Widzę. Teksty o wykształciuchach (bardzo mi się podoba to określenie, sam do tej grupy należę), układzie i prawdziwych Polakach, a później "zmieniam kanał" i z drugiej strony padają hasła o słoikach, moherach i dożynaniu watahy. > (prezydenta i rządu)? Ci zadymiarze to "działacze" którzy ideologię głoszoną p > rzez Kaczyńskiego i mu podobnych wprowadzają w czyn. Nie. To zwykłe bydło. Podejrzewam, że oni nie potrafią odróżnić prawicy od lewicy i nie mają żadnych poglądów, a interesuje ich jedynie zadyma. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Np. z takich obrazków... 13.11.13, 08:41 kombinerki.pinocheta napisał: > Bardziej czyim. Twoim. Plucie na wszystko co nie pokrywa się z twoimi poglądami > . Druga strona robi tak samo. Ach tak, to ja pluję, a PiS, skrajna prawica i Kościół, biorąc pod swoje skrzydła przestępców stadionowych i im podobnych "patriotów" kwiatki tylko sadzi. > Widzę. Teksty o wykształciuchach (bardzo mi się podoba to określenie, sam do te > j grupy należę), układzie i prawdziwych Polakach, a później "zmieniam kanał" i > z drugiej strony padają hasła o słoikach, moherach i dożynaniu watahy. Nikt nie jest bez winy, ale po katastrofie smoleńskiej była doskonała okazja do zasypania przepaści podziałów. To z winy PiS ta przepaść została pogłębiona. > Nie. To zwykłe bydło. Podejrzewam, że oni nie potrafią odróżnić prawicy od lewi > cy i nie mają żadnych poglądów, a interesuje ich jedynie zadyma. To bydło zostało nakarmione ideologicznym mlekiem przez grupę polityków i Kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshuntr Re: Np. z takich obrazków... 12.11.13, 21:40 > Mój drogi, o jakim zacietrzewieniu mówisz? Naprawdę nie dociera do ciebie znacz > enie tego, co od lat robi PiS, Kościół i skrajna prawica? Nie widzisz, że sieją > nienawiść do innych (obcych) i do nieprawdziwych Polaków? Nie widzsz tego, że > Kaczyński od lat głosi poglądy podważające legalność najwyższych władz w Polsce > (prezydenta i rządu)? Ci zadymiarze to "działacze" którzy ideologię głoszoną p > rzez Kaczyńskiego i mu podobnych wprowadzają w czyn. Oczywiscie masz razje. Sikorski zapowiedział....flv Tuaj, jako dowod, Jaro nawoluje do nienawisci. Najwyrazniej wolanie nie poszlo w las na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Np. z takich obrazków... 12.11.13, 21:15 kombinerki.pinocheta napisał: > tam było kilkadziesiąt tysięcy ludzi, a rozróbę zrobiło kilkaset chłopa. i kilkadziesiąt tysięcy nie potrafiło powstrzymać kilkuset? jeden procent uczestników ukradł całą imprezę? więc może na przyszłość niech choć co dziesiąty z tych kilkudziesięciu tysięcy wyhoduje sobie parę jajec, bo na razie w/g twoich słów nie mają. wtedy będą mieć przewagę 10:1 i może będą w stanie zrobić cywilizowaną demonstrację. Odpowiedz Link Zgłoś
nudzimisie_strasznie Re: Np. z takich obrazków... 12.11.13, 21:26 Lubię to po stokroć. Odpowiedz Link Zgłoś
hhesse Nieee 12.11.13, 21:59 Cóż to znaczy przy kolesiu, który przybił sobie klejnoty rodzinne do podłoża w proteście przeciwko rządom Putina? Ten to dopiero miał fantazję... I klejnoty... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 15:16 "Ożył facebookowy profil ONR. W pierwszym od wczoraj wpisie narodowcy polecają relację z marszu przygotowaną przez Telewizję Trwam. Telewizja pokazuje płonącą Tęczę, a dziennikarz w habicie rozmawia ze związanym z prawicą historykiem dr Krzysztofem Kawęckim. Za nimi przemieszcza się tłum z flagami. - Ci ludzie nie godzą się na zachwianie fundamentów polskiej rodziny. Chcą zdrowej polskiej rodziny. Normalnego związku kobiety i mężczyzny. Rodziny silnej Bogiem - zagaja redemptorysta. - No tak, występują w obronie normalności, przeciw dewiacjom, które są lansowane. Ta Tęcza nie może być symbolem Warszawy. To widok przerażający: Tęcza naprzeciw kościoła Najświętszego Zbawiciela, który jest znany z wielu patriotycznych uroczystości. Nic dziwnego, że został podpalona. Hańbą nie jest, że ona płonie, ale że została tu umieszczona - mówi Kawęcki. - Wybór tego miejsca dla Tęczy nie był przypadkowy. To policzek wymierzony moralności, Warszawie, mieszkańcom, katolikom - dodaje historyk." Powyżej wypowiedź duchownego i chrześcijańskiego naukowca. Wyraz gonej podziwu miłości do bliźniego w duchu chrześcijańskim. Tak, jestem dumna, że jestem Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus a muszą w ogóle? 12.11.13, 15:24 być z czegokolwiek dumni? może z zadym? naród to sztuczny twór, ale to truizm. Odpowiedz Link Zgłoś
astrofan [...] 12.11.13, 19:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: Z czego polacy mogą być dumni? 12.11.13, 18:06 z tego, ze się dzisiaj nie ganiają z karabinami po polach. oraz z tego, ze są świetnymi operatorami koparek i customizerami motocykli. Odpowiedz Link Zgłoś