eat.clitoristwood 26.08.15, 13:24 Lubicie pikantne, wodziaste, takie tajskie ala, czy bardziej siermiężne, gęste i tłuste? Wolicie pogryzać w takiej zupie śifuda, czy może krówkę, warzywo albo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziala_nawalony Re: Zupkultury 26.08.15, 13:59 mam ochote na zsiadle mleko & kartofelki z duzymi skwarami z boczku., cienka zupka nawalony sie nie opedzi. tak teraz mnie naszlo, o! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Zupkultury 26.08.15, 14:32 czernina...zupa z krwi...na ostro z zakrzepami i pazurkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: Zupkultury 26.08.15, 14:42 Rosół. Najlepsza zupa świata. A najlepszy z wołowinki. I zupy przecierane. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: Zupkultury 26.08.15, 14:58 mendiga napisał(a): > Rosół. Najlepsza zupa świata. A najlepszy z wołowinki. > I zupy przecierane. > ,..pomidorowa, raczej, a rosolek owszem ale z ziemniaczkami, nie makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: Zupkultury 26.08.15, 15:11 Rosół z ziemniakami?! Nie przeginaj, bo choć wiele jestem w stanie przełknąć, to moja tolerancja nie jest niezmierzona. Odpowiedz Link Zgłoś
miau.weglowy Re: Zupkultury 26.08.15, 16:22 a co w tym dziwnego, czesc Polski tak je tradycyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: Zupkultury 26.08.15, 16:27 Nie wiem. Ziemniaki toleruję w formie frytek, a frytki jakoś nie pasują mi do rosołu. Nie no, nie rozmawiajmy już o tym. Toż to okropne. Coś jak zrobić ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Można, pewnie. Ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: Zupkultury 26.08.15, 16:28 miau.weglowy napisała: > a co w tym dziwnego, czesc Polski tak je tradycyjnie > dziwia sie? ..8) nie wiedza co dobre!! taki rosolek z marcheweczka, cebulka i czosnkiem,..mniaaam pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: Zupkultury 26.08.15, 16:29 nie dość, że ziemniaki to jeszcze czosnek? Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: Zupkultury 26.08.15, 16:31 Czekaj, zaraz wypali, że jeszcze ze szpinakiem. Nawalony, to, co jesz, to nie jest rosół. To jest rosół zanieczyszczony ziemniakami i czosnkiem. Denaturat to niedokładnie spirytus. Odpowiedz Link Zgłoś
miau.weglowy Re: Zupkultury 26.08.15, 16:40 ktos slyszal o jedynie slusznym przepisie na rosol? bo ja nie ;P nie lubisz ziemniakow, twoja sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: Zupkultury 26.08.15, 17:00 Podobno jego stary coś w nich maczał. Trzeciego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Zupkultury 26.08.15, 21:42 mendiga napisał(a): > Denaturat to niedokładnie spirytus. o tak...toż to barbarzyństwo dodawać ocet spirytusowy do zupy... powinno lać się łyżkę stołową denaturatu i podpalić w celu redukcji wywaru...tak samo skandalicznym nieporozumieniem jest wrzucanie selera i pietruszki do wywaru zupowego... Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: Zupkultury 26.08.15, 16:19 a pomidorowa z ryżem czy z makaronem czy bez niczego? Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: Zupkultury 26.08.15, 16:26 a pomidorowa, moze byc ze wszystkim, wsio rawno!! Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: Zupkultury 26.08.15, 15:29 czernina oraz wszystkie te do których mogę bezkarnie władować potrójną porcję śmietany :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Zupkultury 26.08.15, 15:33 Zupkulturysty rysopis oczywisty: flaczki:/ Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy kazde 26.08.15, 15:36 byle z solidna wkladka miesna, albo chociaz z jajeczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: Zupkultury 26.08.15, 16:23 Wszelkie eintopfowe i flaczki. Lubię podgryzać wszystko naraz - ziemniaki (lub makaron) i inne warzywa oraz mięso lub boczek Odpowiedz Link Zgłoś
sid_15 Re: Zupkultury 26.08.15, 18:07 O, tajska - tom yum się nazywa, czy jakoś tak. Bardzo dobra. Poza tym klasyka, czyli ogórkowa i pomidorowa. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Zupkultury 26.08.15, 19:26 sid_15 napisała: > O, tajska - tom yum się nazywa (...) Tom yum chyba nie jest jedynie tajską specjalnością. Są jej też różne rodzaje, chociaż chyba najpopularniejsza jest z śifudem. Te, które jadłem miały nieco za dużo trawy cytrynowej, jak na mój smak. Odpowiedz Link Zgłoś
sid_15 Re: Zupkultury 26.08.15, 20:05 Ja jadłam taką z krewetkami i kurczakiem, podoba mi się połączenie smaków, bo i pikantne i kokosowe i właśnie owoce morza i imbir i coś tam pomidorowego. Lubie słodko-kwaśne smaki. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: Zupkultury 26.08.15, 18:33 Wszystkie. Bez różnicy. Byle nie zupa-krem. I chwaląc się robię mistrzowską pomidorową. :cool: Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy Re: Zupkultury 26.08.15, 21:09 wersja_robocza napisała: > I chwaląc się robię mistrzowską pomidorową. :cool: zglos sie do mnie. robie miszczowska ogorkowa. - zobaczymy - kto lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
sid_15 Re: Zupkultury 27.08.15, 16:16 > > I chwaląc się robię mistrzowską pomidorową. :cool: > > zglos sie do mnie. > robie miszczowska ogorkowa. > - zobaczymy - kto lepszy. Zgłaszam się do sędziowania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Zupkultury 26.08.15, 21:44 wersja_robocza napisała: > I chwaląc się robię mistrzowską pomidorową. :cool: ja myślę, że należy to sprawdzić poprzez degustację... Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: Zupkultury 26.08.15, 21:30 Co jakiś czas w supermarketach kupuję najtańsze zupki chińskie. Dlatego najtańsze że im tańsza tym bardziej przypominają te jedzone w akademiku, choć te obecne nie są tak ostre. Ech wspomnień czar ;) Odpowiedz Link Zgłoś