Dodaj do ulubionych

Login: HITLER, MENGELE i inne ohydztwa

21.09.04, 13:31
Czy waszym zdaniem, użycie loginów typu HITLER, MENGELE itp.(w czystej
postaci, bo wiem, że pomysłowość i durnota ludzka jest nieograniczona, więc
będą modyfikowane) nie powinno być automatycznie, przez system
uniemożliwione. Tym bardziej, że niestety kryją się za nimi osoby o
równie "fascynujących" poglądach. Miłośnikom bezgranicznej wolności, czytaj
anarchii, przypominam, że konstytucja w Polsce (i wielu innych krajach)
zawiera regulacje zabraniające propagowania pewnych, uznanych za zbrodnicze
idei i poglądów, a czymże jest używanie takich loginów, jak nie ich
propagowaniem.
Obserwuj wątek
    • ruda_szczurka Re: Login: HITLER, MENGELE i inne ohydztwa 21.09.04, 13:50
      banować można za wulgaryzmy a nie za podpis.
      zgodnie z ta teoria powinno sie usunac z ksiegarni wszystkie pozycje o Hitlerze
      i jemu podobnych oraz wymazac owe nazwiska z podrecznikow o historii.
    • biseks Re: Moja opinia 21.09.04, 13:52
      tomasdyg napisał:

> Czy waszym zdaniem, użycie loginów typu HITLER, MENGELE itp.(w czystej
      > postaci, bo wiem, że pomysłowość i durnota ludzka jest nieograniczona, więc
      > będą modyfikowane) nie powinno być automatycznie, przez system
      > uniemożliwione. Tym bardziej, że niestety kryją się za nimi osoby o
      > równie "fascynujących" poglądach. Miłośnikom bezgranicznej wolności, czytaj
      > anarchii, przypominam, że konstytucja w Polsce (i wielu innych krajach)
      > zawiera regulacje zabraniające propagowania pewnych, uznanych za zbrodnicze
      > idei i poglądów, a czymże jest używanie takich loginów, jak nie ich
      > propagowaniem.

Myślę, że nazbyt serio traktujesz Internet. W swoich założeniach, Internet ma służyć swobodnemu przepływowi informacji i myśli, a nie rygorystycznemu cenzurowaniu wypowiedzi, które tam się znajdują.

Za absurdalne uważam stawianie znaku równości pomiędzy użyciem przez kogoś nicka Hitler czy Mengele a chęcią krzewienia choćby nienawiści rasowej (jak udowodnisz osobie, która chce użyć takiego nicka, że jej celem jest łamanie prawa poprzez np. nawoływanie do nienawiści rasowych?). Czy z książek też chciałbyś pousuwać te nazwiska, które jednak tworzą kawałek (choć nie dla wszystkich chlubnej) historii? Czy Stalin, Beria, Cyrankiewicz, Kiszczak to też byłyby nieodpowiednie loginy? Myślę więc, że demonizujesz problem i nie zachowujesz odpowiedniego dystansu to tego miejsca, w którym przychodzi Ci teraz pisać.

Polecam Ci taką lekturę jak "Internet a prawo" pod redakcją Janusza Barta i Ryszarda Markiewicza (Kraków 1998 wyd. 1).

:-) biseks
      • ruda_szczurka Re: Moja opinia 21.09.04, 13:59
        a Ciebie należałoby zbanować za propagowanie biseksualizmu. Jest niezgodny z
        zawartymi w konstytucji ideami katolickimi i prorodzinnymi ;)
        Do mnie mogloby sie przyczepic TOZ i Animalsi za koncepcje farbowania
        szczurzego futra na rudo.
        Polowa nickow do zablokowania....
        • glonik Re: Moja opinia 21.09.04, 14:01
          ruda_szczurka napisała:

> a Ciebie należałoby zbanować za propagowanie biseksualizmu. Jest niezgodny z
          > zawartymi w konstytucji ideami katolickimi i prorodzinnymi ;)
          > Do mnie mogloby sie przyczepic TOZ i Animalsi za koncepcje farbowania
          > szczurzego futra na rudo.
          > Polowa nickow do zablokowania....
          >

No to ja też mam (nomen omen) przechlapane.... :-(
          • tomasdyg Re: Glonik -Moja opinia 21.09.04, 14:32
            cytując Rudą_Szczurkę
            > > szczurzego futra na rudo.
            > > Polowa nickow do zablokowania....

glonik napisała:
            No to ja też mam (nomen omen) przechlapane.... :-(

bosssss.... to GLONIK też farbowany???? :-((
        • tomasdyg Re: ruda_szczurka -Moja opinia 21.09.04, 14:27
          ruda_szczurka napisała:
          > szczurzego futra na rudo.

A ja biedny myślałem, że RUDA_SZCZURKA nie jest farbowana, wszak farbowanie
          to domena lisów :-((
          Pozdrawiam
      • tomasdyg Re: Biseks - Moja opinia -, a może kwestia smaku? 21.09.04, 16:40
        biseks napisał:
        Myślę, że nazbyt serio traktujesz Internet. W swoich założeniach, Internet ma
        służyć swobodnemu przepływowi informacji i myśli, a nie rygorystycznemu
        cenzurowaniu wypowiedzi, które tam się znajdują.

-Co do swobody obiegu informacji w Internecie, ja jej nie neguję, bo nie
        odnoszę się do całego netu. Proszę jedynie o wyrażenie Waszych opinii o FK,
        które ma swój regulamin, administratorów, a więc z założenia nakłada na
        uczestników dyskusji reżim, któremu albo mogą się poddać, albo nie, rezygnując
        z obecności na forum, które ma swojego czytelnego właściciela, biorącego
        odpowiedzialność za jego kształt, formę.
        Porównam to do sytuacji z życia wziętej. Jeśli zapraszam Damę Mojego Serca do
        pubu -oboje lubimy pienisty trunek- to wybieram taki lokal, w którym nie
        będziemy narażeni na towarzystwo meneli. To kwestia smaku, tak naszego, jak i
        właściciela lokalu, który nam to gwarantuje. Czytając Gazetę Wyborczą, do
        której też mam wiele zastrzeżeń, wiem i mam to zagwarantowane, że nie spotkam w
        niej pewnych treści.

biseks napisał:
        Czy z książek też chciałbyś pousuwać te nazwiska, które jednak tworzą kawałek
        (choć nie dla wszystkich chlubnej) historii? Czy Stalin, Beria, Cyrankiewicz,
        Kiszczak to też byłyby nieodpowiednie loginy? Myślę więc, że demonizujesz
        problem i nie zachowujesz odpowiedniego dystansu to tego miejsca, w którym
        przychodzi Ci teraz pisać.

-No cóż, a ty nie sądzisz, że mocno wyolbrzymiasz to, co napisałem? Nie mam
        zamiaru z kart historii wyrzucać ani Hitlera, ani Stalina, bo po prostu w niej
        byli, tworzyli ją. Sprowadzam to po prostu do kwestii smaku, czy rzeczywiście w
        loginach, na FK jest ich miejsce.
        Postawione przeze mnie pytanie tyczy więc raczej smaku właściciela, zarządcy
        FK, czy rzeczywiście potrzebne mu są przejawy "menelstwa" intelektualnego?
        Co do oceny osób, używających okreslonych loginów, w całości zgadzam się ze
        zdaniem blanchet.

Pozdrawiam
        • biseks Re: Biseks - Moja opinia -, a może kwestia smaku? 21.09.04, 16:52
          tomasdyg napisał:

> biseks napisał:
          > Myślę, że nazbyt serio traktujesz Internet. W swoich założeniach, Internet ma
          > służyć swobodnemu przepływowi informacji i myśli, a nie rygorystycznemu
          > cenzurowaniu wypowiedzi, które tam się znajdują.
          >
          > -Co do swobody obiegu informacji w Internecie, ja jej nie neguję, bo nie
          > odnoszę się do całego netu. Proszę jedynie o wyrażenie Waszych opinii o FK,
          > które ma swój regulamin, administratorów, a więc z założenia nakłada na
          > uczestników dyskusji reżim, któremu albo mogą się poddać, albo nie, rezygnując
          > z obecności na forum, które ma swojego czytelnego właściciela, biorącego
          > odpowiedzialność za jego kształt, formę.
          > Porównam to do sytuacji z życia wziętej. Jeśli zapraszam Damę Mojego Serca do
          > pubu -oboje lubimy pienisty trunek- to wybieram taki lokal, w którym nie
          > będziemy narażeni na towarzystwo meneli. To kwestia smaku, tak naszego, jak i
          > właściciela lokalu, który nam to gwarantuje. Czytając Gazetę Wyborczą, do
          > której też mam wiele zastrzeżeń, wiem i mam to zagwarantowane, że nie spotkam >w niej pewnych treści.

Gazeta Wyborcza i prezentowane w niej treści szybko równają w dół do takich brukowców jak Fakt czy SuperExpress. Forum jest tylko odzwierciedleniem ogólnej tendencji, którą obserwuję w stosunku do GW od pewnego czasu.

Nie wiem jak długo jestem forumowiczem, ale zapewniam Cię że intelektualnej rozrywki tutaj nie spotkasz, a i w kulturalny sposób nie podyskutujesz. Zapewne zaraz zadasz mi pytanie, dlaczego więc ja tutaj przesiaduję. Odpowiedź jest prosta: z przyzwyczajenia. Ale w bliskiej przyszłości mam zamiar to zmienić, bo jednak szkoda czasu na płodzenie tutaj jakichkolwiek treści mając pewność, że zdyskredytowany możesz zostać przez anonimowego forumowicza w ciągu kilku chwil.
          Nie ukrywajmy, to miejsce to niestety... śmietnik. Jakie miejsce, tacy forumowicze. Jakie forum, takie nicki. Jakie forum, takie prezentowane na nim poglądy.

>
          > biseks napisał:
          > Czy z książek też chciałbyś pousuwać te nazwiska, które jednak tworzą kawałek
          > (choć nie dla wszystkich chlubnej) historii? Czy Stalin, Beria, Cyrankiewicz,
          > Kiszczak to też byłyby nieodpowiednie loginy? Myślę więc, że demonizujesz
          > problem i nie zachowujesz odpowiedniego dystansu to tego miejsca, w którym
          > przychodzi Ci teraz pisać.
          >
          > -No cóż, a ty nie sądzisz, że mocno wyolbrzymiasz to, co napisałem? Nie mam
          > zamiaru z kart historii wyrzucać ani Hitlera, ani Stalina, bo po prostu w niej
          > byli, tworzyli ją. Sprowadzam to po prostu do kwestii smaku, czy rzeczywiście w
          >
          > loginach, na FK jest ich miejsce.
          > Postawione przeze mnie pytanie tyczy więc raczej smaku właściciela, zarządcy
          > FK, czy rzeczywiście potrzebne mu są przejawy "menelstwa" intelektualnego?
          > Co do oceny osób, używających okreslonych loginów, w całości zgadzam się ze
          > zdaniem blanchet.
          >
          > Pozdrawiam

Tomasdyg, żywię przekonanie, że obiektywnym okiem szybko spojrzysz na wszystkie fora GW i przekonasz się, że Gazecie Wyborczej wcale nie zależy na jakości tego miejsca. To miejsce ma tylko przyciągać ludzi, a przyciąga wszelkiej maści osobowości, poczynając od ludzi, którzy naprawdę w atmosferze kulturalnego dialogu chcieliby wymienić się swoimi poglądami, a skończywszy na wszelkiej maści marginesie społecznym, którzy swoje emocje wyrażają li tylko poprzez wulgaryzmy i publiczne lżenie z tych, co rzeczywiście coś mądrego mają do napisania.

Jeśli pragniesz uniknąć rozczarowań, takich jak choćby "podziwianie" poglądów osób o kontrowersyjnych nickach, nie pozostaje Ci nic innego jak załóżyć własne prywatne forum. Inaczej będziesz frustrował się tymi "małymi ludźmi" niemal co dnia, szarpiąc sobie nerwy, chyba że od razu podejdziesz do tego z dystansem, którego ja musiałem uczyć się dość długo.

Dzisiaj troglodyci, także na tym forum, nie robią na mnie wrażenia, choć coraz częściej dostrzegam, że najzwyczajniej marnuję swój czas przesiadując tutaj.

:-) biseks

• tomasdyg Re: Biseks - Moja opinia -, a może kwestia smaku-2 21.09.04, 17:22
            biseks napisał:
            ".... żywię przekonanie, że obiektywnym okiem szybko spojrzysz na wszystkie
            fora GW i przekonasz się, że Gazecie Wyborczej wcale nie zależy na jakości tego
            miejsca. To miejsce ma tylko przyciągać ludzi, a przyciąga wszelkiej maści
            osobowości, poczynając od ludzi, którzy naprawdę w atmosferze kulturalnego
            dialogu chcieliby wymienić się swoimi poglądami, a skończywszy na wszelkiej
            maści marginesie społecznym, którzy swoje emocje wyrażają li tylko poprzez
            wulgaryzmy i publiczne lżenie z tych, co rzeczywiście coś mądrego mają do
            napisania."

-Co do tej części, Twojej wypowiedzi, niestety muszę się z Tobą zgodzić

biseks napisał:
            "Gazeta Wyborcza i prezentowane w niej treści szybko równają w dół do takich
            brukowców jak Fakt czy SuperExpress. Forum jest tylko odzwierciedleniem ogólnej
            tendencji, którą obserwuję w stosunku do GW od pewnego czasu."

-Tu również nasze obserwacje są w pewnej części zbieżne, choć na całość
            działań, marki "Gazeta Wyborcza", patrzę jednak bardziej przyjaznym okiem,
            doceniając jej udział w sponsorowaniu i propagowaniu rozmaitych działań w
            sferze kultury.

Pozdrawiam

• Gość: baba Re: Moja opinia IP: *.acn.waw.pl 21.09.04, 17:13
        To, ze ktos ma z lekka zaburzona osobowosc wybierajac takie loginy, nie znaczy,
        ze od razu ma poglady podobne do pierwowzoru.
        Na forum Kobieta mielismy doktora Mengele' ktory mial poglady zblizone do
        normalnych, a na pewno nie szokujace.
        O hitleryzmie nie wypowiadal sie nigdy.Dostawalam gesiej skorki, gdy ten login
        widzialam, ale niebezpieczenstwa spolecznego nie moglam sie dopatrzyc.
        Pozdrawiam
        Tu sie chyba pierwszy raz z biseksem zgadzamy :-)
    • losiu4 Re: Login: HITLER, MENGELE i inne ohydztwa 21.09.04, 13:58
      trochę przesadzasz, ale w sumie wolno Ci :)

Pozdrawiam

Losiu
    • blanchet Re: Login: HITLER, MENGELE i inne ohydztwa 21.09.04, 14:32
      jest to wyraz słabości a utożsamianie się ze sławnymi (niewazne o jakim ładunku-
      pozytyw. czy negatyw.) ma dodać wyrazu, siły, coś podobnego jak bycie w grach
      kompuerowych złym bohaterem czy choćby chłopcem z mafii. taka słabość wzbudza
      litość i pożałowanie- efekt przeciwny jakby.
    • Gość: pollak Re: Login: HITLER, MENGELE i inne ohydztwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 20:18
      > Czy waszym zdaniem, użycie loginów typu HITLER, MENGELE itp.(w czystej
      > postaci, bo wiem, że pomysłowość i durnota ludzka jest nieograniczona, więc
      > będą modyfikowane) nie powinno być automatycznie, przez system
      > uniemożliwione.

Nie.

Czy jesteś również przeciwny loginom typu 'stalin' lub 'lenin'?
      • tomasdyg Re:pollak- Login: HITLER, MENGELE i inne ohydztwa 21.09.04, 20:38
        Gość portalu: pollak napisał(a):

> > Czy waszym zdaniem, użycie loginów typu HITLER, MENGELE itp.(w czystej
        > > postaci, bo wiem, że pomysłowość i durnota ludzka jest nieograniczona, wi
        > ęc
        > > będą modyfikowane) nie powinno być automatycznie, przez system
        > > uniemożliwione.
        >
        > Nie.
        >
        > Czy jesteś również przeciwny loginom typu 'stalin' lub 'lenin'?

-Moją opinię na ten temat znajdziesz w odpowiedzi dla Bisksa
        Re: Biseks - Moja opinia -, a może kwestia smaku?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=15969908&wv.x=2&a=15977499
        Pozdrawiam

• Gość: pollak Re:pollak- Login: HITLER, MENGELE i inne ohydztwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 19:15
          Może stanowi to kwestię smaku. Jednak co wtedy, gdy znajdzie się ktoś o
          podniebieniu dużo bardziej wrażliwym niż Twoje?
          Przy okazji, odbiegając nieco od tematu, zwróć uwagę na dziwną tendencję. Czy
          przeszedłbys się spokojnie po ulicy w koszulce z wizerunkiem tow. Hitlera, lub
          prezentującą sfastykę? Nie sądzę, gdyż zaraz pojawiłby się zarzut "szerzenia
          treści, idei" itp. Nie stanowi natomiast żadnego problemu oblepienie się
          czerwonymi gwiazdami, czy wizerunkami tow. Lenina lub Stalina. Wszyscy trzej
          siepacze warci siebie, jednak część z nich jest całkiem strawna dla pewnych
          środowisk. Mowa także o GW. Wyobrażasz sobie aby przeprowadzić kamapnię
          reklamową z wizerunkiem Hitlera, której główne hasło brzmiałoby "nasze miasto
          będzie oczyszczone"? Na podstawie doświadczeń w tropieniu
          wszelkich "rewizjonistów" można śmiało założyć iż GW trąbiłaby o tym na całą
          Polskę, byłyby cytaty "autorytetów", słowa "ofiar" i przepraszający prezydent.
          A niecały rok temu, jedno z większych miast w kraju, oblepione było plakatami z
          twarzą Lenina i dumną zapowiedzą "Wrocław znów będzie czerwony" (kampania
          reklamowa MediaMarkt).

... Chyba jednak ohydztwa dzielą się na te bardziej i te mniej zjadliwe. Stąd
          pytanie co będzie jeśli komuś "tomasdyg" wyda się niestrawny?
          • tomasdyg Re:pollak- Login:HITLER, MENGELE i inne ohydztwa-2 22.09.04, 21:04
            Gość portalu: pollak napisał:
            ".. Chyba jednak ohydztwa dzielą się na te bardziej i te mniej zjadliwe. Stąd
            > pytanie co będzie jeśli komuś "tomasdyg" wyda się niestrawny?"

-No właśnie nic tylko się z Tobą zgodzić. Ohydztwa dzielą się na mniej i
            bardziej zjadliwe, dlatego ja staram się wybierać miejsca bez meneli, z dobrą
            kuchnią. Co będzie jeśli komuś tomasdyg wyda się niestrawny? Jego sprawa, bo
            nie mówimy o bezosobowym kimś, ani o wolności w necie, ale o właścicielu,
            zarządcy FK, który opracowuje regulamin i zasady przebywania na swoim prywatnym
            terenie, w "swoim mieszkaniu". Jeśli regulamin takiego forum będzie wykluczał
            ludzi pokroju tomasadyg, to go po prostu tam nie będzie i on nie będzie miał o
            to pretensji. Nie mówimy o wolności w necie, ale o guście właściciela FK. To
            nie podwórko tomasadyg, ale dziedziniec Gazety Wyborczej i to ona ma prawo
            decydować o swoim smaku, ja jedynie mogę się dziwić jej gustowi i temu, że
            niekiedy nie popada w niestrawność. A widzę, że i ty nie podzielasz w pełni
            smaku GW, ale skupiasz się na innych niż ja potrawach.

Co do poruszonego przez Ciebie wątku historycznego, to materiał na zupełnie
            inne, długie opowiadanie. W skrócie, podstawową różnicą jaka dzieliła te
            socjalistyczne reżimy, było to, że hitleryzm był socjalizmem narodowym -czytaj
            rasistowskim- i naznaczał ludzi do eksterminacji już w chwili urodzenia. Stalin
            był Gruzinem, Krwawy Felek Polakiem, a wśród tak ofiar(najwięcej Rosjan) jak i
            katów byli przedstawiciele wszystkich narodowości. Inaczej mówiąc system
            stalinowski zostawiał zwykłym obywatelom furtkę, szansę -jak nomen omen, w
            rosyjskiej ruletce. System hitlerowski nie zostawiał żadnej szansy dla Żyda czy
            Cygana. Ale to tylko taka i aż taka różnica. Dla mnie oba systemy są równie nie
            do przyjęcia, równie zbrodnicze. Dlatego nie założę nigdy koszulki ani z
            podobizną Stalina, ani Hitlera hmmm...., znowu kwestia smaku.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka