Dodaj do ulubionych

Agresja fizyczna

16.10.22, 13:06
Nie tak dawno " koleżanka" uderzyła mnie w plecy. Byłam w ciężkim szoku ...zareagowałam po jakiejś pół godzinie. Ona, na moja złość ,że ona mnie nie uderzyła ,że ona tak ma. I to nie złośliwe. Nazwała mnie zbyt wrażliwa. Plecy bolą mnie do tej pory. RTG nic nie wykazał. Bola w pozycji siedzącej. Kilka dni potem dałam jej jasno do zrozumienia,że sobie nie życzę tego. Ona,za temat dla niej skończony. Ja swoje,a ona ,że ja się uśmiechnęłam ,ja,że gada bzdury. W końcu raz jeszcze mnie przeprosiła ,ale co to zmienia. Teraz mnie omija szerokim łukiem jak gdybym ja coś złego zrobiła. Jestem wściekła
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 14:42
      Przede wszystkim to Ty omijaj ją szerokim łukiem. A jak się jeszcze raz coś takiego zdarzy, to jej mocno oddaj. Ja bym takiej kretynce wykręciła łapy i sprowadziła ją do parteru.
      • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 15:11
        No to było z zaskoczenia całkiem. Nie dodałam,że to jest osoba z pracy. Minął już prawie miesiąc.
      • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 15:12
        Było to prawie miesiąc temu. To osoba z pracy.
        • ta Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 17:45
          Zgłosiłaś ten fakt przełożonym?
          • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 18:41
            Nie zgłosiłam. Zastanawiam się czy tego nie zrobić. Co jeśli się dowiem że wydxiwiam czy coś
            • ta Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 18:51
              Nie zastanawiaj się, zgłoś.
    • eriu Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 15:11
      Trzeba było zgłosić napaść na policję i tyle.
      • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 15:12
        No,trzeba było. Po prostu zaregowalam z opóźnieniem.
        • horpyna4 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 18:51
          Ja to od razu mam podskok adrenaliny i dlatego szybko reaguję. A nie ma tam u was jakiegoś monitoringu?

Teraz już mleko się rozlało, ale na wszelki wypadek bądź gotowa na następny taki wyskok. Czy nie było przy tym osób trzecich?
          • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 19:55
            Jest,to nagrane. Tylko po jakimś czasie chyba koło miesiąca jest pamięć kasowana ...nie bardzo wiem co robić. Myślę się ewakuować
            • horpyna4 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 20:09
              Jeżeli jeszcze jest nagranie, to zgłoś szefostwu. Masz możliwość to sprawdzić? Wtedy zresztą możesz zgłosić to na policję.

A z takiej pracy rzeczywiście lepiej się ewakuować.
              • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 20:11
                Co jeśli szef zbagatelizuje? Ona ma dobre układy. I no przeprosiła mnie. Nie mam żadnych zasinień nic.
                • eriu Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 12:56
                  Szukaj nowej pracy. Dlaczego chcesz siedzieć w tym środowisku? Chyba Ci to już było pisane od dawna. Tak samo jak to żebyś szła do lekarza i na terapię.

No i się naucz na sytuacji. Skoro w pracy były nagrania nie powinnaś była czekać tyle czasu aż te nagrania zostały wymazane. Tak to byś zgłosiła sprawę na policję, ona by zgarnęła nagrania i by było po sprawie.
                  • lumeria Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 16:26
                    Tylko ze jak odczekała, to może być ofiarą. A o to chodzi.
                    • eriu Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 16:33
                      Ale ona się cały czas zachowuje jak ofiara i nie przestanie jak nie zacznie pracować nad sobą. To jest błędne koło.

Dodatkowo jest w takim środowisku, gdzie ewidentnie jest już uważana za ofiarę i popychadło.

Tylko, że ona sama też tę sytuację utrwala poprzez brak reakcji jak chociażby poprzez brak zgłoszenia napaści, gdzie dowód w postaci nagrania istniał, gdzie był dowód w postaci wizyty u lekarza. I to nie chodzi o to, że zwalam w tej chwili na nią winę, ale mówię, że ona musi w końcu coś zrobić ze sobą. Jak nie pójdzie do lekarza i na terapię to się nic nie zmieni.
                      • lumeria Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 16:59
                        Nie pójdzie, bo ma kompulsje by grac w "Kopnij mnie"
                        • eriu Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 19:23
                          Kompulsję kompulsjami ale jej mówiono długo i wyraźnie, że powinna nad sobą pracować. Mówiono jak. Wszystko olała. No i zbiera żniwo swoich decyzji. Nie chciała nad sobą pracować to ma wp…ol i tyle. Tu się nie ma co roztkliwiać. To nie jest dziecko tylko dorosła osoba, którą dosięgły konsekwencje jej wyborów. Że niemile, trudne i to przemoc. No tak, ale to było do przewidzenia, że jak nic nie zmieni to będzie tylko gorzej.
                          • lumeria Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 19:33
                            Nikt się nie roztkliwia, wręcz odwrotnie.
                          • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 20:36
                            Konsekwencje? Usprawiedliwia są czyjąś przemoc na mnie? Nie przyszło mi do głowy że mogę zostać uderzona.
                            • lumeria Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 20:55
                              >Usprawiedliwia są czyjąś przemoc na mnie?

Jak prowokujesz, to wreszcie ktoś ci dowalił.

>Nie mam zamiaru dać się bić. Gdybym nie była odwrócona to oddałbym jej.

I tak sie usprawiedliwia przemoc wobec innych.
                      • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 19:00
                        Ok zgłaszałam to kiero i co o, jeego nie bardzo może obchodzić co wtedy? Policja bagateli,bo obrażeń brak ,sprawa tylko cywilna...
                        • horpyna4 Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 20:22
                          Powinno go obchodzić, bo szef ma obowiązek zapewnić bezpieczne warunki pracy. Jak nie zapewnia, to jest na to paragraf.

Jeżeli jesteś dorosła i pracujesz, to trzeba było na początek wkuć na blachę prawo pracy w zakresie przepisów odnośnie bezpiecznych warunków. Jeżeli szef pozwala na to, żeby pracownik był walony pięścią po plecach, to powinien być to jego problem. I to całkiem spory. Od tego jest Państwowa Inspekcja Pracy.

Ale po co my usiłujemy Ci pomoc, kiedy tak naprawdę nie chcesz pomocy, tylko współczucia?
                          • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 20:34
                            Jego nie obchodzi. Więc ja muszę odejść
                  • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 18:57
                    Ale co policja by zrobiła? To nie uraz powyżej 7 dni. Jedynie naruszenie nietykalności.
                    • eriu Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 19:12
                      Powyżej 7 dni to jest pobyt w szpitalu. To nic nie rób i daj się bić. I będzie Cię miesiąc boleć i ciało i dusza.
                      • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 19:55
                        No tak. Nie mam jednak żadnych stluczeń,siniaków. Ona mnie za to przeprosiła. Jej i tak by nie zwolnili za to. Nie mam zamiaru dać się bić. Gdybym nie była odwrócona to oddałbym jej.
                        • eriu Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 20:53
                          Przecież się dajesz bić. Właśnie to udowodniłaś. I bynajmniej nie chodzi o to, że masz się wdawać w bójkę.

A co do przepraszania to znaczy, że można Ci złamać rękę a potem przeprosić i będzie ok bo się przeprosiło.
                          • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 21:06
                            Okej ona dostaje naganę jak to zmieni moja sytuację? Nic mi nie pozostaje poza odejściem.
                            • eriu Re: Agresja fizyczna 17.10.22, 21:09
                              A Ty uważasz, że zdrowiej jest siedzieć w tej robocie i robić za popychadło i osobę do bicia?
                              • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 18.10.22, 04:46
                                Nie
                                • malwa200 Re: Agresja fizyczna 18.10.22, 08:46
                                  tylko dlaczego poszkodowana ma zmieniać pracę? agresorka powinna
                                  • eriu Re: Agresja fizyczna 18.10.22, 12:24
                                    Poszukaj starych wątków autorki.
                              • brawurka887 Re: Agresja fizyczna 21.10.22, 07:10
                                Nie uważam,że lepiej siedzieć w tej robocie. Dlaczego uważasz ,że czymś prowokuje? To nie jest żadne usprawiedliwienie bicia. Brzydzę się tamta kobieta. Ona ma dziecko,ciekawe czy je też bije,zapewne tak.
      • stasi1 Re: Agresja fizyczna 16.10.22, 17:17
        Ale to tak łatwo nie jest. Trzeba obdukcję lekarską podać
    • zaczarowanyogrod Re: Agresja fizyczna 22.10.22, 18:54
      Dziwni są ludzie z którymi pracujesz. Nie wyobrażam sobie żeby w pracy ktoś mnie uderzył. Z różnymi ludźmi pracowałam ale nigdy nikt taki nie był.
    • antyvirus Re: Agresja fizyczna 13.12.22, 14:37
      Kamera w miejscu pracy i powiedz koleżance ze jak to się powtórzy to założysz jej sprawę.
    • friend_of_women Re: Agresja fizyczna 28.12.22, 15:34
      ...jak pół metra sznurka w kieszeni ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka