Dodaj do ulubionych

Ukraina zimą...

27.11.22, 11:05
m.facebook.com/303131106767462/posts/pfbid0o996vhZC5g39xhCVxFAE8k19JodWAy17JSixDq5PefeJRAnqz7sBXhxbHcYzxXHil/?app=fbl
Jeśli macie namiary na wiarygodne zrzutki to proszę, podzielcie się.

Obserwuj wątek
    • taniarada Re: Ukraina zimą... 27.11.22, 13:53
      Danusia udostępniła link na swoim forum . Ja mam tu inne .Trochę osłabła pomoc dla Ukrainy ,mówię sensie datków prywatnych . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.gazetasenior.pl/pomoc-dla-ukrainy-lista-wiarygodnych-zbiorek-i-akcji&ved=2ahUKEwiR_c7hsM77AhUDmIsKHfnwCLMQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw2gb53MzMbRqyeQgnZKj3ef
      • taniarada Re: Ukraina zimą... 27.11.22, 15:39
        Warto sobie to przypomnieć ja znam to na pamięć . m.youtube.com/watch?v=O3efQ8yXmFg
      • stasi1 Re: Ukraina zimą... 27.11.22, 19:59
        Że osłabła to nic dziwnego. Wojna się przejadła
        • taniarada Re: Ukraina zimą... 27.11.22, 22:54
          Ale ludzie tam cierpią i to kobiety i dzieci .W niczym nie są gorsi od innych .Jeśli chce ktoś pomagać bo ma takie serducho to trzeba mu w tym pomóc . Serce pęka na pół Stasiu i to po równo .Dwie połówki .A łzy kap ,kap .
          • stasi1 Re: Ukraina zimą... 29.11.22, 10:59
            Masz w tym rację. Pomocy nigdy nie jest za wiele
            • hana2 Re: Ukraina zimą... 29.11.22, 16:42
              To jest naturalne, że duży ogień się wypala. A potem niewielki się tli, ale jednak się tli. W Lidlu do którego zaglądam nadal stoi kosz z produktami dla Ukraińców i on się zapełnia. I nie sądzę, że wrzucają do niego jedynie zamożni ludzie.

• taniarada Re: Ukraina zimą... 29.11.22, 19:25
                Lidl od dawna wspiera pomoc dla Ukrainy Zbiórki zywności odbywają się dwa razy w roku – przed Wielkanocą oraz Bożym Narodzeniem. W każdym sklepie objętym zbiórką znajduje się oznakowany kosz na żywność, ustawiony za linią kas można wrzucać .
      • milku90 Re: Ukraina zimą... 30.11.22, 13:36
        No niestety, już powoli panuje znieczulica...
        • taniarada Re: Ukraina zimą... 09.01.23, 14:24
          Być może .Bo ludzie żyją swoimi sprawami .U mnie wynajmuje mieszkanie kobieta z trójką dzieci .Nie widzę by im jakoś się przelewało . Ile tej kasy dostaje .A ceny utrzymania wysokie. Jedzenie ,opłaty .Pewnie nie ma kasy by sobie kupić jakieś kosmetyki i perfumy tak jak potrzebuje kobieta .Biednie .Wcześniej mieszały dwie młode Ukrainki ,ale się wyprowadziły . Życie dla nich to nie bajka .
    • lumeria Re: Ukraina zimą... 30.11.22, 20:14
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,173312449,173312449,Linki_do_watkow_Ukraina_wojna.html
    • lumeria Re: Ukraina zimą... 30.11.22, 22:59
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,174379088,174379088,Zima_i_brak_pradu_w_Ukrainie.html
      • taniarada Re: Ukraina zimą... 30.11.22, 23:57
        Przecież Hana wie bo czyta ematkę Tu nie o to chodzi .Nic nie rozumiesz .
    • taniarada Re: Ukraina zimą... 09.01.23, 09:20
      UE przekaże 18 miliardów euro na pomoc Ukrainie . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2022/12/10/council-adopts-18-billion-assistance-to-ukraine/&ved=2ahUKEwiMncKzhbr8AhWL6CoKHbSuDA4Q0PADKAB6BAgKEAE&usg=AOvVaw3q93-vSvdgwWgWiyM8vtCi
    • hana2 Re: Ukraina zimą... 26.02.23, 23:23
      Pamiętam, jak rok temu wieczorem płynął z radia ukraiński śpiew. Pamiętam, jak kolejne kraje zaczęły ogłaszać pomocowe pakiety.

Po dwóch dniach bohaterskiej walki Ukraińców i po dwóch dniach konsternacji po słowach putina, aby nikt nie ważył się przeszkadzać w operacji, zachód okazał Ukrainie, że w tej walce nie jest sama i nie jest zdana tylko na siebie.

youtu.be/saEpkcVi1d4

• taniarada Re: Ukraina zimą... 26.02.23, 23:48
        Ja pamiętam te słowa: "Po raz pierwszy od dłuższego czasu sąsiedzi z północy, dla nas także ze wschodu, pokazali twarz, którą znamy od setek lat. Ci sąsiedzi uważają, że narody wokół nich powinny im podlegać. My mówimy nie! I my też świetnie wiemy, że dziś Gruzja, jutro Ukraina, pojutrze państwa bałtyckie, a później może czas i na mój kraj, na Polskę Lech Kaczyński "Gdyby wtedy zachód był bardziej zdecydowany .Nie klepał zbrodniarza po plecach ,nie było by tyle nieszczęść .Jeszcze parę dni temu Polska brała ropę od Rosjan taka polityka .PS Czasami do szczęścia nie wiele potrzeba tak jak mnie .Wiem że wygląda to idiotycznie ,ale ostatnio jestem przemęczony i godzę się na pewne warunki, choć było mi łatwiej być przy kim innym .
        • stasi1 Re: Ukraina zimą... 24.04.23, 19:52
          Szkoda że jego słów na powarzenie nie brał jego brat, który do przyjaciół Putina zwracał się słowami: To nasi przyjaciele
          • taniarada Re: Ukraina zimą... 25.04.23, 04:48
            stasi1 napisał:

> Szkoda że jego słów na powarzenie nie brał jego brat, który do przyjaciół Putin
            > a zwracał się słowami: To nasi przyjaciele
            Z forum FK przeniosło Ci się tutaj .Możesz wkleić linka ? Kaczyński J. jeden z pierwszych polityków był w Kijowie .USA pompuje sporo kasy na Ukrainę i wszystko zależy, gdzie będzie nowa wschodnia granica Ukrainy. Zgadnij kto jeszcze musi wyrazić zgodę na ten kompromis ?
            • stasi1 Re: Ukraina zimą... 25.04.23, 21:21
              Ile razy pisowiec premier, prezydent był w Ukrainie od 15 ? Ciekawe czy więcej mieli spotkań z prezydentem Ukrainy niz z przyjaciółmi Putina? Czarnek dostał ta swoją fuchę za to że kiedyś upokorzył prezydenta Ukrainy. Rzeczywiście po wybuchu wojny zachowanie PiSu według Ukrainy nie budzi zastrzeżeń.
              Tylko co jeśli po tej wojnie ktoś na Ukrainie stwierdzi: Gdyby przed tą wojną ktos z Polski zamiast układać się z przyjaciółmi Putna powiedział do nich; Jeśli wasz przyjaciel zaatakuje Ukrainę zrobimy wszystko aby jednak pomóc im przetrwać. Może wtedy Putin by nie zaatakował? Nie było by zniszczenia kraju, nie było by ofiar. Więc może wina za wojnę częściowo jest po Polskiej stronie?
              • taniarada Re: Ukraina zimą... 25.04.23, 22:28
                Stasiu co Ci się robi .Te twoje opowiastki o złym Pisie .Kto ci się układa z Rosją .Jakieś bzdury gadasz .Tu chodzi o półwysep krymski . A użycie małej brudnej bombki nuklearnej ,dalej aktualne .
                • stasi1 Re: Ukraina zimą... 28.04.23, 17:40
                  A kto mówi że się układa? Stwierdzam fakt i pytam sie kiedy po raz pierwszy była szydło albo Morawiecki w Ukrainie?
                  • taniarada Re: Ukraina zimą... 28.04.23, 19:12
                    Stasiu nie interesuje mnie już polityka ,ani ideologia religijna .Na FK już się nie pojawię ,ani na forum Religia .Z tamtejszym adminem mi nie podrodze .Choć kiedyś byliśmy kumplami .Jedynie na religię zerkam bo mam tam pewną znajomą i patrzę czy się pojawi czasami .Reszta to mi lotto.Czy będzie ten rząd czy inny to nic nie zmienia i nie zmieni .Trzeba pracować by coś osiągnąć .Można wyjechać i pracować za godziwe pieniądze . Nikt Ci nie da nic za darmo . Nie dla wszystkich jest eldorado ,ludzie mają różne problemy .Fajnie by było by rządzili młodsi i więcej kobiet ,ale u nas to facet jest potegą w polityce ,w domu i w zarobkach .Kobiety mają gorzej .Wątek możemy podbijać bo trwa wojna i ludzie giną .Siemka Stachu .
                    • stasi1 Re: Ukraina zimą... 30.04.23, 08:34
                      Ciekawe czy ty sam głosowałeś na kobiety albo na młodszych? Kiedyś znajomy narzekał że w polityce są ciągle ci sami. Pytam się na kogo głosował? Na znanego posła. A czemu na niego? Bo nikogo innego nie zna. Więc ci inni mają być skoro na tych samych głosuje? Ja to nawet nie wiem na kogo głosuje bo i tak nie wchodzi do sejmu
                      • taniarada Re: Ukraina zimą... 30.04.23, 14:35
                        stasi1 napisał:

> Ciekawe czy ty sam głosowałeś na kobiety albo na młodszych? Kiedyś znajomy narz
                        > ekał że w polityce są ciągle ci sami. Pytam się na kogo głosował? Na znanego po
                        > sła. A czemu na niego? Bo nikogo innego nie zna. Więc ci inni mają być skoro na
                        > tych samych głosuje? Ja to nawet nie wiem na kogo głosuje bo i tak nie wchodzi
                        > do sejmu
                        Większości to bujałem się zagranicą i dalej się bujam .Ale chyba dwa razy mi się udało głosować .Na kobiety i na prezydenta Dudę .A zagranicą tyłka sobie nie zawracałem z ambasadą i wyrabianie zaświadczenia do głosowania .Tak jest to skonstruowane Stachu ,że nawet jak głosujesz na kogoś z niższej listy i tak wchodzi ten cwaniak u góry .Moja rodzina też ma wybór i na PIS nie głosują ,jedynie moja ma takie same poglądy ,mimo że nie jest nam już po drodze .Ale to dobra kobieta .
                        • stasi1 Re: Ukraina zimą... 02.05.23, 16:56
                          Przynajmniej masz o tyle dobrze że rodzinę masz normalną. Wchodzą najczęściej ci z góry bo na nich większość głosuje. Są na gorze bo są znani
                          • taniarada Re: Ukraina zimą... 02.05.23, 18:09
                            Ja moim dzieciom Stachu nie narzucam poglądów politycznych i religijnych .Syn kiedyś był ministrantem długo był .Kiedyś przyszedł i powiedział koniec , mocno by wkurzony .Ja się nie pytałem dlaczego .Ostatni raz służył jak umarł mój ojciec ,proboszcz go zobaczył i poprosił . Niech robią co chcą to dorośli ludzie jedynie pomoc finansowa bo ciężkie czasy .
                            • stasi1 Re: Ukraina zimą... 04.05.23, 19:52
                              Może trzeba było się spytać?
                              • taniarada Re: Ukraina zimą... 04.05.23, 21:50
                                Po co ? Jego wybór .Wrócił wkurzony .To dobry chłopak .Skończył studia psychologiczne w Katedrze Psychologii ,ale pracuje w innym zawodzie .
                                • stasi1 Re: Ukraina zimą... 06.05.23, 23:34
                                  Może chciał się komuś wyżalić?
                                  • taniarada Re: Ukraina zimą... 07.05.23, 04:57
                                    stasi1 napisał:

> Może chciał się komuś wyżalić?
                                    Nie pan psycholog to twardziel i nikomu się nie żali .Dawniej to prężył swoje muskułki ,ale wrzucił sobie już dawno na luz .Ma swoją żonkę i się kochają .
                          • taniarada Re: Ukraina zimą... 03.05.23, 10:37
                            stasi1 napisał:

> Przynajmniej masz o tyle dobrze że rodzinę masz normalną. Wchodzą najczęściej c
                            > i z góry bo na nich większość głosuje. Są na gorze bo są znani
                            Ta wojna jest wyniszczająca . I nie ma końca .Putin nie popuści i ma siłę .Nie ma teraz alternatywy dla Ukrainy .A zachód jest bezradny .Ta cała Unia i USA .
      • taniarada Re: Ukraina zimą... 24.04.23, 15:32
        Coś się zmienia na Krymie .Może ta wojna w tym roku się zakończy .Na P to raczej się nie spotkamy .Jest tam inny wodzirej .I nie jest przykro po paru wpisach ,które doczytałem .Pozdrówka .
        • e-zybi Re: Ukraina zimą... 25.04.23, 05:23
          Sam doszedłeś do wniosku, że wyżej zadka nie podskoczysz!
          • taniarada Re: Ukraina zimą... 25.04.23, 05:39
            Myślę że ty masz ewidentny problem ze mną ,pisałem ci już i dlaczego jest potrzeba trzymania psa na wsi .Nie umiesz dyskutować .Wtracasz się nie swoje sprawy .Chyba że potrzebujesz to na piśmie .Bez odbioru .
            • e-zybi Re: Ukraina zimą... 25.04.23, 10:45
              Ty i myślenie? Ewidentnie Cię męczy ;-) Ja mieszkam od urodzenia w mieście, więc po co ujadasz i skomlisz na temat psów!
    • hana2 Re: Ukraina zimą... 29.09.23, 08:30
      W kraju, gdzie tylu Ukraińców znalazło schronienie przed wojną, rząd w kampanię wyborczą zaczyna włączać nastroje antukrainskie. Nie zważają na to, że dają tym przyzwolenie na przemoc wobec Ukraińców. Pewnie już wielu przybyszów ze wschodu poczuło się tutaj mniej bezpiecznie, doświadczyło ataków, pretensji.

Rządzą nami ludzie pozbawieni skrupułów. Życie i bezpieczeństwo ludzkie się nie liczy, gdy chodzi o ich nieprzerwany dostęp do koryta.

• taniarada Re: Ukraina zimą... 29.09.23, 10:57
        O czym piszesz .Nie wdawaj się politykę bo zwariujesz .U mnie na placu ćwiczeń osiedlowym spotykam sporo Ukrainek z dziećmi ,jakby nie miały gdzie się z nimi bawić .Jak są place zabaw dla dzieci .Wczoraj wieczorem pojechałem poćwiczyć i przyszła jedna dziewczyna .Mówię jej ciemno mogły być tu lampy .Ale ona nie rozumie .Jest tu ponad półtora roku i nie zna ni w zab języka .Na mieście też sporo kobiet z rana z dziećmi .Czyli biorą świadczenia od tego państwa i nic się nie zmieniło mimo kłótni gdzieś na górze .W Obi to samo lub w Biedronce wykładają towar ,ale z polskim językiem cienko Haniu .
        • hana2 Re: Ukraina zimą... 29.09.23, 11:48
          O tym właśnie piszę. Jest przyzwolenie żeby nimi pogardzać i jątrzyć, co właśnie czynisz w powyższym poście. Katoliku, klęczący przed starym obrazem Jezusa.

"Spotkałem policjantów, strażników granicznych i żołnierzy, którzy ze łzami w oczach chodzili po lasach i tak szukali, żeby nikogo nie znaleźć, a przy okazji przypadkowo zgubić kanapki, które w dziwnie dużych ilościach zrobiła im żona. (...)"

"Ale byli też gestapowcy(...)"

"Wyjąłem tego malucha z mokrego śpiwora. Dziecko było tak przemarznięte, że minęło dobrych kilka sekund, zanim wyczułem jakikolwiek oddech. Ono nie miało już nawet siły płakać. Rozebraliśmy je do naga, przebraliśmy w suche ciuchy (...) i ogarnęła mnie taka absolutna bezradność..."

"Nigdy nie wiedziałem, gdzie przebiega ta linia podziału, czy przypadkiem nie gadam z kimś, kto uważa, że każdy Irakijczyk marzy tylko o tym, żeby zniewalać polskie kobiety w haremie. A może to po prostu osoba, która tak jak ja uważa, że las zimną jesienią to nie jest miejsce dla niemowlaka czy małego dziecka, i nieważne już, jak te dzieci się tam znalazły. (...)"

Tekst linku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka