Dodaj do ulubionych

Czyżby samozapłodnienie?

IP: *.kki.krakow.pl 22.12.04, 12:49
Zajęta jestem w pracy i nie mogę się udzielać wszędzie tam, gdzie bym
chciała. Dopiero dziś czytam długaśny wątek pani, która "już nigdy nie
zatrudni kobiety" i mnie nosi. Ogólnie dużo ludzi uważa tam, że kobiety są
same sobie winne, bo zachodzą w ciążę i stanowią ciężar dla prężnego,
pracowitego i gotowego poświęcić dla pracy wszystko społeczeństwa. Niejaki
Max napisał: "Watpie ze to bzdura poniewaz wiekszosc kobiet ma dzieci i z
tego powodu wiekszosc kosztuje pracodawce wiecej niz meczyzna". Przepraszam,
ale jeśli większość kobiet ma dzieci, to chyba tyle samo mężczyzn (czyli
większość) też je ma. Dziecko ma chyba dwoje rodziców, prawda? Powiecie może,
że ojciec nie musi znosić ciąży i karmienia i w związku z tym jest bardziej
dyspozycyjny? No i co z tego? Każdy, kto urodził się z kobiecego łona (a
myślę, że nie ma tu innych) powinien naprawdę zastanowić się chwilę nad tym
co pisze.. Czy jeśli natura nierówno podzieliła role, to cywilizacja musi być
tak samo niesprawiedliwa? Każdy pochodzi z jakiejś ciąży do diabła. I
podkreślam, że nie mówię tu o ciążowych kombinatorkach. W wątku o którym
mówię ostracyzmowi poddane są wszystkie pracujące ciężarównki i matki. Tylko
jakoś nikt o tatusiach tych dzieci nie wspomina...
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Czyżby samozapłodnienie? 22.12.04, 12:54
      ja na szczescie trafilam w zyciu na prawdziwego mezczyzne i w niczym nie jestem
      sama. takze w ciazy.gdyby ktos o mnie napisal tak ja ta dziewczyna o swoich
      pracownicach to moj maz odebralby to takze przez swoj pryzmat, nie tylko moj.
      ciaza jest NASZA, nie tylko moja.
      malo facetow to rozumie. wiedza tylko ze maja kobiete w ciazy, o tym ze sa
      ojcami i wspolodpowiedzialnymi dowiaduja sie po porodzie jak musza pampersa
      zmienic.
    • maretina Truskawo 22.12.04, 12:58
      dodam jeszcze tyle, ze nikt z piszacych w tamtym watku nie wiedzial, czy te
      panie byly na uzasadnionych L4! wyrok zaoczyny-winne!:/
      • Gość: Truskawka Re: Truskawo IP: *.kki.krakow.pl 22.12.04, 13:11
        No właśnie. Fajnie, że są faceci, którzy zdają sobie sprawę ze "wspólnictwa".
        My z mężem mamy nawet tak, że jak jakaś znajoma para się spodziewa bejbisia, to
        mówimy, że są w ciąży, a nie że kobieta jest w ciąży. Nawet jakieś prymitywne
        plemię (nie pamiętam gdzie) ma rytuał zwany kuwadą, w którym babka otoczona
        innymi kobietami rodzi dziecko, a facet, otoczony innymi facetami z wioski
        imituje poród, w jakiś sposób uczestnicząc w tym wszystkim. I tak jak
        powiedziałam, fajnie, że są tacy faceci. Ale nie uważasz Maretinko, że to są
        tylko takie domowe i niezbyt powszechne sytuacje. A ogólny klimat, w
        perspektywie społecznej jest taki, że baba jest w ciąży albo ma dziecko i niech
        się martwi. Myślę, że ci wszyscy mądralińscy z tamtego wątku też w jakiś tam
        sposób dbają o swoje kobiety, ale nie umieją tego zrozumieć w jakiejś szerszej,
        społecznej perspektywie.
    • Gość: gizmo Re: Czyżby samozapłodnienie? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 22.12.04, 13:30
      nie zrozumialas autorki poprzedniego watku. nie chodzilo w nim o podejscie do
      kobiet w ciazy oraz o stosunek ich mezow/chlopakow/kochankow do nich czy do
      ciazy. sprawa jest oczywista: zeby miec dziecko musi byc on i musi byc ona;).
      jednak sek w tym, ze jest cala masa nieuczciwych kobiet, ktore zaraz
      po "zlapaniu"umowy robia sobie dzieciaka i ida na zwolnienie. nawet umowa na
      czas probny czy okreslony juz jest szubienica dla pracodawcy. wyobraz sobie
      taka sytuacje: malzenstwo prowadzi sklep, zatrudniaja 10 babek, 2 dziewczyny,
      ktore juz jakis czas pracowaly wlasnie przeszly na zwolnienie bo sa w
      zaawansowanej ciazy. w pewnym momencie zona - wspolwlascicielka miala powazny
      wypadek (polamany kregoslup). maz - wspolwlasciciel, zeby zajac sie chora zona
      musi zatrudnic 2 dodatkowe osoby - zatrudnil. obie byly w ciazy!!! i zaraz po
      podpisaniu umowy ze szczesliwa geba dostarczyly lewe zwolnienia lekarskie. co
      ma zrobic wlasciciel??? znow tracic czas na zatrudnianie? jak sklep moze dalej
      dzialac bez personelu???
      moim zdaniem wlasciciel powinien miec mozliwosc zazadania oswiadczenia, ze nowo
      przyjmowana panienka nie spodziewa sie dziecka i nie przyniesie lewego
      zwolnienia - niestety w naszym kraju jest jak jest
      • Gość: Truskawka Re: Czyżby samozapłodnienie? IP: *.kki.krakow.pl 22.12.04, 13:53
        Gość portalu: gizmo napisał(a):

> nie zrozumialas autorki poprzedniego watku. nie chodzilo w nim o podejscie do
        > kobiet w ciazy oraz o stosunek ich mezow/chlopakow/kochankow do nich czy do
        > ciazy.
        No nie wiem czy nie zrozumiałam. Jak to nie chodziło o podejście do kobiet w
        ciąży? To o co? O stosunek chłopów autorce faktycznie nie chodziło, ale
        odezwało się wielu facetów, którzy pisali tak, jakby wyszli z kapusty, a
        wykarmiły ich jakieś wilczyce w lesie.
        sprawa jest oczywista: zeby miec dziecko musi byc on i musi byc ona;).
        > jednak sek w tym, ze jest cala masa nieuczciwych kobiet, ktore zaraz
        > po "zlapaniu"umowy robia sobie dzieciaka i ida na zwolnienie. nawet umowa na
        > czas probny czy okreslony juz jest szubienica dla pracodawcy.
        Argument za argument: Przy dzisiejszych płacach niezatrudnianie kobiet i
        skazanie ich na utrzymywanie ich przez mężczyzn to dla nich szubienica. Nie
        mówiąc już o kobietach, które nie mają mężczyzn, nie mają z kim zajść w ciąże,
        ale nie są zatrudniane. I co? Kto je ma utrzymywać?
        wyobraz sobie
        > taka sytuacje: malzenstwo prowadzi sklep, zatrudniaja 10 babek, 2 dziewczyny,
        > ktore juz jakis czas pracowaly wlasnie przeszly na zwolnienie bo sa w
        > zaawansowanej ciazy. w pewnym momencie zona - wspolwlascicielka miala powazny
        > wypadek (polamany kregoslup). maz - wspolwlasciciel, zeby zajac sie chora
        zona
        > musi zatrudnic 2 dodatkowe osoby - zatrudnil. obie byly w ciazy!!! i zaraz po
        > podpisaniu umowy ze szczesliwa geba dostarczyly lewe zwolnienia lekarskie. co
        > ma zrobic wlasciciel??? znow tracic czas na zatrudnianie? jak sklep moze
        dalej
        > dzialac bez personelu???
        Podając przykład mówisz (jak wszyscy inni we wspomnianym wątku) o sytuacji
        ekstremalnej i wyjątkowej. Cztery kobiety w ciąży i złamany kręgosłup? Nie
        mówię, że to nieprawda, ale na pewno nie norma. A ja mówię o normie, o tak
        zwanej średniej krajowej.
        > moim zdaniem wlasciciel powinien miec mozliwosc zazadania oswiadczenia, ze
        nowo
        >
        > przyjmowana panienka nie spodziewa sie dziecka i nie przyniesie lewego
        > zwolnienia - niestety w naszym kraju jest jak jest.
        To może jeszcze zaczniemy przynosić kalendarzyki z zaznaczonymi dniami
        płodnymi, okresem, zaświadczenie od ginekologa o metodzie stosowanej
        antykoncepcji. A może postawimy policjanta przy każdym łóżku? Niech nie
        uprawiają seksu, przecież żadna metoda nie daje stuprocentowej ochrony. Albo
        może najlepiej zaświadczenie o przeprowadzonej pomyślnie sterylizacji, co?
        Zdajesz sobie sprawę, co proponujesz?
      • maretina gizmo 22.12.04, 13:56
        piszesz ":cala masa kobiet"...mam teraz mase kolezanek w ciazy... kurcze jakos
        zadna nie naciaga... gdzie masz te masy?
        • sagis Re: gizmo 22.12.04, 17:11
          Wiele osób wszystko od razu na masy przerabia. Tak jest im prościej. Nie muszą
          sami wysilać się i coś innego wymyślać, albo w razie czego mają gotową receptę
          na coś. Tylko nie na swoje życie.
          Proste myślenie(albo brak myślenia), bo wszyscy. Są tacy później spokojni, że
          pozbyli się jakieś odpowiedzialności.
          Tutaj społecznej!
    • dr.rocco Re: Czyżby samozapłodnienie? 22.12.04, 19:27
      Eh kobiety sie rodza by miec przej..... w zyciu , tak to juz jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka