Gość: juska28 IP: *.rsk.pl 15.05.02, 20:14 Mam problem jak rozszyfrować kwotę "co łaska" za udzielenie ślubu kościelnego. Bardzo proszę świeżych małżonków o informację i pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: faq Re: Ile się płaci IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 20:30 u nas to byla stowka - Dominikanie pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo to moze niezle kosztowac :-( IP: 209.226.65.* 15.05.02, 21:15 mam fatalne doswiadczenia z "co laska". ubieglej jesieni bylismy w polsce pochowac ciotke mojego meza. w kosciele uslyszelismy, ze pogrzeb "bez dodatkow" bedzie kosztowal "co laska", a jesli chcemy "z dodatkami" to tu jest licznik. okazalo sie, ze dodatkiem bylo wszystko lacznie z rozstawieniem krzesel w kosciele i ustawieniem palmy (!) kolo oltarza - na kazda taka czynnosc byla cena. z cennika wynikalo, ze "bez dodatkow" za "co laska" mozna miec pusty kosciol, samemu ustawic trumne na katafalku (!) i miec ksiedza ale tylko w kosciele, nie przy grobie! nie bardzo mielismy wybor jesli chodzi o kosciol, bo jest on przy cmentarzu, na ktorym chowalismy ciotke wiec bylismy zdecydowanie przyparci do muru. mam nadzieje, ze w kwestii slubu nie ma takich obyczajow juz chocby dlatego, ze jak wam nie bedzie odpowiadac cena czy traktowanie, to mozecie isc gdzie indziej. z ciocia w trumnie "wolny rynek" jest zdecywanie bardziej ograniczony. wszystkiego dobrego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: to moze niezle kosztowac :-( 16.05.02, 10:52 A u nas w kościel to też się płaci co łaska ale nie mniej niż 500 zł. I co wy na to? Więc znajomi się wkurzyli i pojechali do Częstochowy tylko z rodzicami i świadkami i tam faktycznie wzięli ślub za co łaska. Odpowiedz Link Zgłoś
bes Re: Ile się płaci 16.05.02, 07:46 Ja brałam ślub w kwietniu w swoim kościele parafialnym. Też usłyszeliśmy "co łaska" i uznaliśmy, że będzie to kwota 300. Ale ślub był super, oczywiście konkordatowy, ksiądz sam z siebie, z własnej inicjatywy wspomniał na mszy o moim niedawno zmarłym tacie, czym wzruszył i mnie i moją mamę, wszystkim się msza podobała, były klęczniki, ministranci, ksiądz podziękował gościom za aktywne uczestnictwo w mszy (prawie wszyscy przystąpili do komunii), po mszy nam gratulował. Spodziewałam się, że to będzie szybka, półgodzinna msza, a trwała tyle samo co niedzielna i tak samo wyglądała. Ogólnie mam wrażenie, że gdybyśmy dali 100, byłoby to samo. Po prostu ten ksiądz jest w porządku:-) Oczywiście sami musieliśmy ponieść koszty strojenia kościoła (kwiaty na ołtarz i ozdoby przy klęcznikach) oraz organisty i śpiewaczki. Nie wiedzieliśmy, ile to jest "co łaska". W związku z tym nie wiem, czy daliśmy dużo, czy mało. bes Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_c_h_a Re: Ile się płaci 16.05.02, 09:13 zazdroszcze wam bardzo ja placilam 600 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kudi Re: Ile się płaci IP: *.pwpw.pl / 10.1.4.* 16.05.02, 10:27 Ja w Warszawie płaciłem okolo 400 zł pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: Ile się płaci IP: 217.153.22.* 16.05.02, 18:29 Gość portalu: Kudi napisał(a): > Ja w Warszawie płaciłem okolo 400 zł > pozdrawiam Moja koleżanka w Warszawiae dała 100, w ko�ciele na targówku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Ile się płaci IP: *.decsoft.com.pl 16.05.02, 09:54 Jaj ja płaciłam za śub to ksiądz powiedział, że różnie dają 400, 500, ale można i więcej. Daliśmy 400. Myśle że w zupełności wystarczy. Tak naprawde kwota zależy od księdza. Mojemu koledze ktory bral slub w kosciele pod Warszwa ksiadz od razy powiedzial 650. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sicilian Re: Ile się płaci IP: 212.106.6.* 16.05.02, 09:58 To zależy, ale np. w katedrze w Radomiu (a jest to najdroższy kościół)ślub kosztuje 600-700 - organista w cenie (oczywiście ksiądz mówi co łaska po czym dodaje przeważnie dają ...). Do tego musisz doliczyć opłaty za zapowiedzi: jeżeli bierzesz ślub nie u siebie w parafi to musisz zapłacić 3 razy: u narzeczonego, u siebie i w kościele w którym bierzecie ślub. Jeżeli bierzesz ślub u siebie w parafii, to płacisz 2 razy. Opłaty, przynajmniej w Radomiu to ok 100zł za zapowiedzi, natomiast mój narzeczony, który mieszka pod Warszawą dał księdzu 50zł, bo ten nie podał mu żadnej konkretnej kwoty (i myślę że tyle by wystarczyło). W sumie nasza impreza w kościele będzie kosztować 850zł. To już chyba przesada, ale cóż, trzeba zaplacić pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Ile się płaci IP: 62.233.135.* 16.05.02, 10:05 Masz niewątpliwe szczęscie trafić na "normalnego" księdza. Ja biorę ślub w sierpniu. Na pytanie ile kosztuje, usłyszałam: na dzień dzisiejszy (było to jakieś 4 miesiące temu) 500 zł. Także szczerze mówiąc nie wiem czego mam się spodziewać :) Mało tego, na naukach przedmałżeńskich pt. "Sakrament małżeństwa..." mieliśmy wykład od proboszcza na temat wysokości podatków płaconych przez księży (o zgrozo!). Na koniec,aby ładnie zakończyć naukę proboszcz dał nam do zrozumienia, że jeśli damy mu mniej niż 500 zł nie poprowadzi pary młodej do ołtarza, a taki jest właśnie zwyczaj w mojej parafii. Wracając do Twojego pytania, myślę że kwota 300-350 zł będzie jak najbardziej odpowiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
m.ina Re: Ile się płaci 16.05.02, 10:11 Dwa lata temu - W-wa - usłyszałam - "Co łaska nie mniej niż 500zł". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Ile się płaci IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 10:43 a na mnie obraziła się siostra zakonna, która za darmo przyniosła klęczniki do ołtarza ogólnie żle wspominam i nauki za które na końcu zbierali co łaska i księdza, który powiedział niektórzy dają 400 jak nie mogą więcej już lepiej byłoby gdyby istniał odgórnie przyjęty cennik ja dałam 600 uważam, że to zdzierstwo a jeszcze jedno za odpis chrztu zarzadali 100 ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks.marek Re: Ile się płaci IP: *.wifak.uni-wuerzburg.de 16.05.02, 13:06 coz rodacy,my polacy jestesmy ostoja chrzescijanstwa na tym kontynencie.a zaszczyty kosztuja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Ile się płaci IP: *.stacje.agora.pl 16.05.02, 14:13 Bierzcie cywilny to kosztuje 50 zeta ni mniej ni więcej. i nie musicie się urzerać z cymbałami, którzy powinni spełniać swoje obowiązki z czystego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Ile się płaci IP: 193.0.117.* 16.05.02, 15:16 To zalezy, jakiego jestes wyznania. Ja nie zaplacilem ani grosza, a duchowny na kosz kosciola przyjechal z Warszawy do Czestochowy. Ale to bylo w jednym z kosciolow protestanckich, a one nie sa nastawiane na zbijanie kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: Ile się płaci IP: *.chello.pl 16.05.02, 15:58 Dobrze, ze wczesniej nie czytalam tego watku! Alez ceny! My za odpisy aktow chrztu dawalismy po 10 zlotych ( w Warszawie - Kosciol na placu Zbawiciela i na Ochocie). Za slub dalismy 200 zlotych (na Kabatach). Slub byl moze nieco nietypowy, bo po 10 latach malzenstwa cywilnego, byli tylko swiadkowie, moi rodzice i nasze dzieci i odbyl sie w srode po poludniu, za to mielismy tez pelna godzinna msze i wspanialy chor (ale to prezent od mojej swiadkowej, ktora prowadzi chor koscielny). Do glowy mi nie przyszlo, zeby dawac wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anan Re: Ile się płaci IP: *.derep.cegelec.alcatel.fr / 10.22.33.* 16.05.02, 16:02 A ja placilem 200 zl w Katowicach. Platne po mszy wiec nawet gdyby mi powiedzial malo to bym sie wypiat jesli nie ma ofiacialnego cennika to wszystko zalezy od tego jak ci sie msza spodobala i jakie masz mozliwosci finansowe. Dla mnie gorna granica to 200 i tyle dalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Ile się płaci IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 16:51 Ja też brałam ślub w kościele protestanckim ( podobnie jak Paul )i nie tylko , że nic nie zapłaciłam ( w naszym kościele nie ma zwyczaju płacić za cokolwiek ), to jeszcze dostaliśmy prezent w wysokości 5oo zł.Ludzie nie dawajcie się klechom obedrzeć ze skóry! Bóg jest wszędzie Ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: Ile się płaci IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.05.02, 18:05 Mojemy koledze w krakowie ksiadz powiedzial tak: slub jest konkordatowy, koszt wynosi 150 zl( dokumenty, ksiadz musi dostarczyc je do USC itd), to co ponad to jest wasza ofiara na kosciol, ale jak nie macie pieniedzy to ja wam i tak udziele slubu. Odpowiedz Link Zgłoś