Dodaj do ulubionych

pytanie do mam?

IP: *.speed.planet.nl 10.06.02, 10:23
w jakim wieku zaczynalyscie uczyc swoje pociechy siadac na nocniczek?
Obserwuj wątek
    • spacja Re: pytanie do mam? 10.06.02, 10:39
      Pierwszy raz posadziłam synka na nocniku jak tylko zaczął pewnie siedzieć.
      Skutek: pociecha od 9 m-ca życia kupki robi prawie wyłącznie na nocnik, a od
      niedawna (ma teraz 11 m-cy) sam woła żeby go posadzić. Z siusianiem, niestety,
      nie tak łatwo. Ważne, żeby dziecko traktowało nocnik jako coś zwyczajnego,
      normalnego.
      • Gość: droppie Re: pytanie do mam? IP: *.speed.planet.nl 10.06.02, 11:11
        no to fajnie..ja mam dwie corki,i jedna nauczylam pozno z tego wzgledu ze do 11
        miesiecy nosila gips na nozkach,a druga ma teraz rok i 8 miesiecy i juz na
        nocnik chodzi,tylko ze w nocy tez sie budzi bo chce na nocnik,i tak sie
        zastanawiam,moze to za wczesnie,bo teraz to juz w ogole sie nie wysypiam,bo
        musze jeszcze do starszej wstawac zeby ja posadzic na nocniczek i jeszcze ta
        mlodsza tez,w holandii,zaczynaja pozniej z tym siusianiem ,czasami widze,ze do
        4 latach dzieci nosza pieluche,ale dla mnie to dosc dlugo na pieluche..
        • Gość: maura Re: pytanie do mam? IP: 217.153.44.* 10.06.02, 11:29
          jak tylko nauczy sie pewnie siedziec, trezba je sadzac na nocnik, wtedy uzna za
          norme, ze w pieluchy juz sie nie robi. Ja na noc zakladalam jeszcze pieluche na
          wszelki wypadek, bo jak mała spała mocno to zdarzyly sie niespodzianki. Ale w
          ciagu dnia nie bylo mowy o pieluchach, za to na poczatku sadzalam ją na nocnik
          co godzinę czy wołała czy nie. I wtedy jak siedziała, to zrobiła siusiu, a
          potem się przyzwyczaiła że siusiu to tylko do nocnika.
    • Gość: frisky2 Re: pytanie do mam? IP: 62.233.139.* 10.06.02, 11:28
      Droppie, to taka z ciebie feministka? Mamy pytasz kiedy dzieci sadzac na
      nocniku, a tatowi, to co? Czyzbys uwazala, ze pieluszki, sadzanie dzieci na
      nocniku, a moze jeszcze (co gorsza) karmienie itp. to tdomena kobiet?
      • Gość: droppie Re: pytanie do mam? IP: *.speed.planet.nl 10.06.02, 12:05
        Gość portalu: frisky2 napisał(a):

> Droppie, to taka z ciebie feministka? Mamy pytasz kiedy dzieci sadzac na
        > nocniku, a tatowi, to co? Czyzbys uwazala, ze pieluszki, sadzanie dzieci na
        > nocniku, a moze jeszcze (co gorsza) karmienie itp. to tdomena kobiet?

a co tu feminizm ma cos do tego,jak narazie w swoim zyciu nie spotkalam
        mezczyzny,ktory robil by to,i nie z powodu,ze by nie chcial albo by nie
        lubil,ale poprostu,wiekszosc mezczyzn opiekuje sie domem w inny spoob,praca poza
        domem,i to nie feminizm,ale to zwykle przyzwyczajenie,kobiety sa zazwyczaj w domu
        a mezczyzni pracuja,i ja wcale sie temu nie sprzeciwiam,wrecz w przeciwnie,dla
        mnie to normalne..wiec chcialabym przeprosic wszystkich mezczyz,ktorzy tez
        zajmuja sie dzicmi,ktorzy maja wlasciwie czas na to ...jesli pracuja..wiec kiedy
        wy zaczynacie sadzac swe pociechy na nocniczku drodzy tatusiowie?
        • Gość: frisky2 Re: pytanie do mam? IP: 62.233.139.* 10.06.02, 12:08
          Jak juz sie wkurzymy na to ciagle zmienianie pieluszek, to mowimy do malego
          (malej): "moze zrobisz siusiu dla takiej kaczuski, co jest na nocniczku, ona
          sie bardzo ucieszy".:)
          • Gość: droppie Re: pytanie do mam? IP: *.speed.planet.nl 10.06.02, 12:13
            Gość portalu: frisky2 napisał(a):

> Jak juz sie wkurzymy na to ciagle zmienianie pieluszek, to mowimy do malego
            > (malej): "moze zrobisz siusiu dla takiej kaczuski, co jest na nocniczku, ona
            > sie bardzo ucieszy".:)

:0)
    • Gość: Insomnia Re: pytanie do mam? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 10.06.02, 23:43
      A moje dziecko nauczyło się siadać na nocnik dopiero w wieku 2,5 lat. Rok
      wcześniej próbowałam ją nauczyć, ale było na to po prostu za wcześnie i był to
      dla niej za duży stres. Za to właśnie w wieku 2,5 lat cała nauka przeszła
      zupełnie bezstresowo i szybko. Dlatego uważam, że najważniejsze jest wyczucie
      chwili. Jeśli jest na to za wcześnie to nie ma co dziecka zmuszać, tylko
      dlatego, że jego rówieśnicy już dawno robią sisi do nocniczka. Najlepsze do
      nauki jest lato, kiedy dziecko może swobodnie biegać w samych majteczkach i
      nawet jak zrobi siku do majteczek to łatwo je szybko przebrać nie obawiając się
      o jakieś podziębienie. Pozwól dziecku samemu zdecydować czy już dorosło do
      nocniczka, czy nie. Powodzenia!
      • Gość: droppie Re: pytanie do mam? IP: *.speed.planet.nl 11.06.02, 09:52
        dzieki,ale moje corki,juz siadaja na nocniczek,tylko teraz mecze sie z
        nocami,bo obie jeszcze sie budza,zeby zrobic siusiu,wlasciwie sie nie budza,ale
        placza przez sen i juz wiem,ze musze je posadzic na nocnicze i po krzyku,ale to
        troche ciezkie przy dwojce,przy czym one budza sie w innych godzinach..i musze
        wstawac pare razy w nocy..dlatego pytalam sie mam,I TATUSIOW,jak to oni to
        robia i w jakim wieku,ale dziekuje za wszystkie informacje...dzieki i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka