wierna1 18.06.02, 08:39 Polscy naukowcy twierdzą, że jądra atomowe są kanciaste. Świat się wywraca do góry nogami! Co na to nasi forumowi panowie, którym przy okazji życzę miłego dnia i "gorących" tematów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: frisky2 Re: Kwadratowe jądra IP: 62.233.139.* 18.06.02, 08:40 Dla mnie moga byc i trojkatne. Zycze rowniez goracych tematow. Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 08:45 Gość portalu: frisky2 napisał(a): > Dla mnie moga byc i trojkatne. Zycze rowniez goracych tematow. To wcale nie jest wykluczone, że ostatecznie okaże się, że mają kształt właśnie trójkąta. Padło na razie stwierdzenie, że są kanciaste. Ale mimo wszystko, kanciaste jądra to jakoś dziwnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: Kwadratowe jądra IP: 62.233.139.* 18.06.02, 08:49 NIe wiem , co w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 08:54 Gość portalu: frisky2 napisał(a): > NIe wiem , co w tym dziwnego? O Jezu! Jądra kojarzą mi się z kształtem obłym, a Tobie z jakim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: Kwadratowe jądra IP: 62.233.139.* 18.06.02, 08:58 Nie zastanawialem sie. Jadra atomu, to dla mnie jego srodek, centrum, a jaki ma ksztalt? Skad moge wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: Kwadratowe jądra IP: *.desy.de 18.06.02, 08:43 wierna1 napisał(a): > Polscy naukowcy twierdzą, że jądra atomowe są > kanciaste. a podasz zrodlo tej informacji? milego dnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 08:47 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > Polscy naukowcy twierdzą, że jądra atomowe są > > kanciaste. > > a podasz zrodlo tej informacji? > > milego dnia :) Dzisiejsza GW str.1. Założyłam ten wątek, bo czytając tę informację nasunęło mi się dziwne skojarzenie (hi,hi) i że będą z tego niezłe jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xavier Re: Kwadratowe jądra IP: 217.153.10.* 18.06.02, 09:26 Poza Twoim skojarzeniem nie widze zwiazku. Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 09:52 Czy wy Panowie musicie do tematów podchodzić naukowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: Kwadratowe jądra IP: *.desy.de 18.06.02, 12:24 wierna1 napisał(a): > Czy wy Panowie musicie do tematów podchodzić naukowo? pewnie nie musza, ale czasem to jest ciekawsze :) poczytalam o tych jadrach. na razie oni tylko teoretycznie dopuscili mozliwosc istnienia takich jader [symulacja komputerowa]. mnie BARDZO interesuje, jak do tego podejsc doswiadczalnie! to byloby doswiadczenia jak ta lala. mam nadzieje, ze szybko cos wymysla i potwierdza ta teorie! :) a do tej pory panowie powinni sie pogodzic z mysla, ze moga byc kanciasci co-nieco... ... chociaz raczej nie wszyscy - pod "kanciastosc" podchodza tylko jadra o liczbie skladnikow rownej magicznej liczbie symetrii tetrahedralnej: 20, 32, 40, 56, 70, 90... ... wiec chyba nie trzeba sie bac [jeszcze...] :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 12:28 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > Czy wy Panowie musicie do tematów podchodzić naukowo? > > pewnie nie musza, ale czasem to jest ciekawsze :) > > poczytalam o tych jadrach. na razie oni tylko > teoretycznie dopuscili mozliwosc istnienia takich jader > [symulacja komputerowa]. mnie BARDZO interesuje, jak do > tego podejsc doswiadczalnie! to byloby doswiadczenia jak > ta lala. mam nadzieje, ze szybko cos wymysla i potwierdza > ta teorie! :) > > a do tej pory panowie powinni sie pogodzic z mysla, ze > moga byc kanciasci co-nieco... > ... chociaz raczej nie wszyscy - pod "kanciastosc" > podchodza tylko jadra o liczbie skladnikow rownej > magicznej liczbie symetrii tetrahedralnej: 20, 32, 40, > 56, 70, 90... > ... wiec chyba nie trzeba sie bac [jeszcze...] :)) A widziałaś zdjęcia jądra? To ostatnie jest najbliższe oryginałowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: Kwadratowe jądra IP: *.desy.de 18.06.02, 12:36 wierna1 napisał(a): > A widziałaś zdjęcia jądra? To ostatnie jest najbliższe > oryginałowi. nie wszystko da sie zobaczyc na zdjeciu... ... nie sadze aby fotograf okdryl ksztalt jadra atomowego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 12:40 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > > A widziałaś zdjęcia jądra? To ostatnie jest najbliższe > > oryginałowi. > > nie wszystko da sie zobaczyc na zdjeciu... > ... nie sadze aby fotograf okdryl ksztalt jadra atomowego > :)) > To źle się wyraziłam. Jest bliższe wyglądowi jądra męskiego. Czyli, reasumując, wygląd jądra atomowego ma kształ zbliżony do jądra męskiego (co kiedyś nie było prawdą). Teraz wiemy skąd te eksplozje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: Kwadratowe jądra IP: *.desy.de 18.06.02, 12:42 wierna1 napisał(a): > Czyli, reasumując, wygląd jądra atomowego ma kształ > zbliżony do jądra męskiego a moze na odwrot?... jakby tak isc od malenkosci do wielkosci?... no jak to jest z tym jajkiem i kura??? :) > (co kiedyś nie było prawdą). no tego to nie rozumime??? co nie bylo prawda? co sie zmienilo - jadro atomowe czy meskie??? > Teraz wiemy skąd te eksplozje. e tam eksplozje, jadra atomowe sa wyjatkow spokojne i pokojowo nastawione :) Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 12:44 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > > Czyli, reasumując, wygląd jądra atomowego ma kształ > > zbliżony do jądra męskiego > > a moze na odwrot?... jakby tak isc od malenkosci do > wielkosci?... no jak to jest z tym jajkiem i kura??? :) > > > (co kiedyś nie było prawdą). > > no tego to nie rozumime??? > co nie bylo prawda? > co sie zmienilo - jadro atomowe czy meskie??? > > > Teraz wiemy skąd te eksplozje. > > e tam eksplozje, jadra atomowe sa wyjatkow spokojne i > pokojowo nastawione :) Ale w połączeniu z z jakąś substancją nieźle eksplodują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: Kwadratowe jądra IP: *.desy.de 18.06.02, 12:47 wierna1 napisał(a): > > e tam eksplozje, jadra atomowe sa wyjatkow spokojne i > > pokojowo nastawione :) > > Ale w połączeniu z z jakąś substancją nieźle > eksplodują. powiedzialaby raczej, ze w kupie eksploduja... :)) ... a i to nie wszystkie [i nie zawsze] Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 12:49 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > > > e tam eksplozje, jadra atomowe sa wyjatkow spokojne i > > > pokojowo nastawione :) > > > > Ale w połączeniu z z jakąś substancją nieźle > > eksplodują. > > powiedzialaby raczej, ze w kupie eksploduja... :)) > ... a i to nie wszystkie [i nie zawsze] Gdzie????????????????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: Kwadratowe jądra IP: *.desy.de 18.06.02, 12:51 wierna1 napisał(a): > > > Ale w połączeniu z z jakąś substancją nieźle > > > eksplodują. > > > > powiedzialaby raczej, ze w kupie eksploduja... :)) > > ... a i to nie wszystkie [i nie zawsze] > > Gdzie????????????????????????????????????????????????????????? o masie krytycznej slyszala? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 13:13 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > > > Ale w połączeniu z z jakąś substancją nieźle > > > > eksplodują. > > > > > > powiedzialaby raczej, ze w kupie eksploduja... :)) > > > ... a i to nie wszystkie [i nie zawsze] > > > > > Gdzie????????????????????????????????????????????????????????? > > o masie krytycznej slyszala? :))) No, jak przez trzy dni nic to u mnie robi się krytycznie z tą masą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: Kwadratowe jądra IP: *.desy.de 18.06.02, 13:18 wierna1 napisał(a): > No, jak przez trzy dni nic to u mnie robi się > krytycznie z tą masą. moze wiec jedzenie pomoze??? to juz zawsze cos... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 13:27 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > > No, jak przez trzy dni nic to u mnie robi się > > krytycznie z tą masą. > > moze wiec jedzenie pomoze??? > to juz zawsze cos... :)) Masy czy jąder? Już się pogubiłam. A o czym to my właściwie rozmawiamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: Kwadratowe jądra IP: *.desy.de 18.06.02, 14:15 wierna1 napisał(a): > Masy czy jąder? Już się pogubiłam. A o czym to my > właściwie rozmawiamy? a zebym ja to wiedziala :))) tylko, Wierna, wiesz, nie zabieraj sie do jedzenia jader, bo Cie zaraz do homoseksualistow porownaja... ... chyba cos takiego sie w jakims watku przewinelo :)) oczywiscie nie doslownie, pozwolilam sobie na luzna interpretacje :) goraco mi :( Odpowiedz Link Zgłoś
biale_myszy Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 14:16 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > Masy czy jąder? Już się pogubiłam. A o czym to my > > właściwie rozmawiamy? > > a zebym ja to wiedziala :))) > > tylko, Wierna, wiesz, nie zabieraj sie do jedzenia jader, > bo Cie zaraz do homoseksualistow porownaja... > ... chyba cos takiego sie w jakims watku przewinelo :)) > oczywiscie nie doslownie, pozwolilam sobie na luzna > interpretacje :) > > goraco mi :( Odpowiedz Link Zgłoś
biale_myszy Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 14:16 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > Masy czy jąder? Już się pogubiłam. A o czym to my > > właściwie rozmawiamy? > > a zebym ja to wiedziala :))) > > tylko, Wierna, wiesz, nie zabieraj sie do jedzenia jader, > bo Cie zaraz do homoseksualistow porownaja... > ... chyba cos takiego sie w jakims watku przewinelo :)) > oczywiscie nie doslownie, pozwolilam sobie na luzna > interpretacje :) > > goraco mi :( Odpowiedz Link Zgłoś
biale_myszy Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 14:17 Gość portalu: sagan napisał(a): > wierna1 napisał(a): > > > Masy czy jąder? Już się pogubiłam. A o czym to my > > właściwie rozmawiamy? > > a zebym ja to wiedziala :))) > > tylko, Wierna, wiesz, nie zabieraj sie do jedzenia jader, > bo Cie zaraz do homoseksualistow porownaja... > ... chyba cos takiego sie w jakims watku przewinelo :)) > oczywiscie nie doslownie, pozwolilam sobie na luzna > interpretacje :) > > goraco mi :( Odpowiedz Link Zgłoś
biale_myszy Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 13:07 wierna1 napisał(a): > Polscy naukowcy twierdzą, że jądra atomowe są kanciaste. > Świat się wywraca do góry nogami! > Co na to nasi forumowi panowie, którym przy okazji życzę miłego dnia > i "gorących" tematów. Odpowiedz Link Zgłoś
biale_myszy Re: Kwadratowe jądra 18.06.02, 13:07 wierna1 napisał(a): > Polscy naukowcy twierdzą, że jądra atomowe są kanciaste. > Świat się wywraca do góry nogami! > Co na to nasi forumowi panowie, którym przy okazji życzę miłego dnia > i "gorących" tematów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Kwadratowe jądra IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 13:37 apropo jąder: Polscy pilkarze sa jak meskie jaja, biora udzial, ale nie wchodza dalej Odpowiedz Link Zgłoś