Dodaj do ulubionych

do krakusów

13.04.05, 09:14
sprawa jest taka- jeden buc pracodawca wystawił mi bardzo niekorzystne
referencje. kumpel który sie z nim w podobny sposób rozstał powiedział, że
niemal rozesłał za mną "listy gończe". ktokolwiek dzwoni po referencje jestem
spalona.

czy może mi ktoś podpowiedzieć, gdzie w tym pięknym mieście są normalne
doradztwa personalne, w których przeprowadzają testy, rozmowy a nie oceniaja
tylko na podstawie cv i opinii ostatniego pracodawcy?

to mój poważny problem i prosze o pomoc

Obserwuj wątek
    • sagis Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 09:37
      jeśli Twój były pracodawca taki list gończy rozesłał, to znaczy, że wchodzą
      tutaj jakieś złe emocje i nawet nie z Twojej winy robi Ci świństwo. Tak pomyślą
      doświadczeni w rekrutacji ludzie.
      Nie przejmuj się, bo dzięki temu też znajdziesz rozsądnego pracodawcę.
      Ci, głupi sami dzięki temu odpodną.

Pozdrawiam Cię.
      • powazna.jak.nigdy Re: Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 09:46
        widzisz Asik, żeby wielu było podobnie myślących jak Ty nie miałabym żadnego
        problemu

dzięki
        • sagis Re: Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 10:09
          To nie tylko ja tak myślę. Tam myślą w szanujących się i doświadczonych
          doradztwach personalnych, jak i ludzie w działach HR w firmach.
          Wiem, że to jest duży problem dla Ciebie. Jeśli możesz, to zataj tego
          pracodawcę w CV, albo pójdź do niego i wyjaśnij sytuację. Powiedz, że to nie
          jest w porządku tak komuś świnić w związku z pracą(tylko nie dosłownie:-))
          Ułagodź jego jakoś. Bądź miła i życzliwa. Powiedź, że bardzo sobie chwalisz
          pracę u niego. Podkreśl coś, z czym on jest bardzo czuły. U facet wiedzę i
          kompetencje, a u kobiety, że też dobrą atmosferę budowała. Będzie wtedy
          bardziej zobowiązany, aby lepiej o Tobie mówić i aby Ci nie szkodzić.
          • powazna.jak.nigdy Re: Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 10:15
            nie da się, uwierz to nie jest człowiek do jakiegokolwiek dialogu

poza tym nie dałabym rady słodzić takiej ludzkiej szmacie, było by to
            maksymalnie poniżające. poza tym i tak by wiedział ze robie sobie jaja, więc to
            nie przejdzie
            • sagis Re: Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 10:21
              On właśnie może teraz oczekuje od Ciebie wrogości. Zaskocz jego. Wystarczy, jak
              przypadkowo, niby nic pojawisz się w firmie z dużym uśmiechem. Niby, że coś
              zostawiłaś w firmie.
              Nie zaszkodzi, a może pomóc.
              Bądź miła, a w razie czego nie przejmuj się. I tak mądrzy to na nim poznają
              się. A, z głupimi to lepiej nie zaczynać.
              • powazna.jak.nigdy Re: Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 10:26
                on niczego nie oczekuje, ani wrogości ani sympatii. juz Ci mówiłam ze to nie
                jest człowiek do rozmów, nawet lepiej sie jemu nie przypominać:)

powiedz gdzie warto pojsc w sensie HR
                • sagis Re: Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 10:33
                  Boisz się, czy coś narobiłaś i masz czego?
                  Nie wiesz, czego on naprawdę oczekuje. A, takich prymitywów najlepiej wziąć pod
                  włos:-)
                  • powazna.jak.nigdy Re: Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 10:39
                    ja tylko mu bardzo grzecznie powiedziałam co myśle kilka razy i wcale mu sie to
                    nie podobało. to jest taki typ jak np. w sytuacji która Ci opisze

siedziałam z kumpelą na plotach w sobote i zachciało nam sie żywca (nie chciało
                    nam sie iść bo za daleko, do samochodu nie bardzo można bylo wsiąść).
                    zadzwoniłam na radio taksi w sprawie zakupów. u kazdego z obdzwanianych dowóz
                    zakupów ma stały koszt, jednak debile jak mieli jechac po 4 zywce odmawiali.
                    wkoncu nam przywieźli:))
                    później dzwoniła kumpela w sprawie wiekszego zamówienia i nie było problemu:)

czysta paranoja
                    z człowiekiem który nie myśli nie da sie rozmawiać
                    • sagis Re: Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 10:53
                      Czasami lepiej nic nie mówić.
                      "Milczenie jest złotem, a mowa srebrem".
                      • powazna.jak.nigdy Re: Poważne doradztwa i pracodawcy domyślą się,że 13.04.05, 11:03
                        Ja to teraz wiem, wogóle bym z kims takim teraz nie rozmawiała, nie poszlabym
                        pracowac do buca który od poczatku zrobił na mnie niemiłe wrażenie. ale teraz
                        już jest za późno, gryze sie z tym od dłuższego czasu, jest mi cieżko i źle.

jednak to pierwsze wrażenie jest zawsze najważniejsze
    • six_a Re: do krakusów 13.04.05, 09:39
      nie uwzględniaj buca pracodawcy w cv :)
      • powazna.jak.nigdy Re: do krakusów 13.04.05, 09:46
        nie jest to takie proste, bo poprzedni pracodawca od którego mnie buc sprzątnąl
        to buca znajomy
        • six_a Re: do krakusów 13.04.05, 09:54
          eee tam, i myślisz, że będą śledzić każdy Twój krok?
          to już lepiej napisz w tym CV powód rozstania - niezgodność charakterów ;),
          przynajmniej będzie szczerze i biuro nie będzie dzwonić po referencje.
          • powazna.jak.nigdy dobre, dzięki:)) 13.04.05, 09:55
            skorzystam napewno
          • sagis Re: do krakusów 13.04.05, 10:14
            Tak napradę, to biura doradcze nie polegają za bardzo na telefonicznych
            referencjach. Jeśli nie spytają się wcześniej o zgodę kandydata, to samemu
            dzwonienie jest nieetyczne.
            Można ich nawet o to do sądu podać.
            A podczas rozmowy kwalifikacyjnej oczywiście powinnaś właśnie mówić o
            niezgodności charakterów. Starałaś się, ale niestety z tego powodu było to
            trudne. Ale, musisz zawsze pozytywnie mówić o tamtym pracodawcy i
            współpracownikach.
            • powazna.jak.nigdy Re: do krakusów 13.04.05, 10:16
              no właśnie, dlatego spytałam o normalne biuro HR
    • margie Re: do krakusów 13.04.05, 10:29
      Po pierwsze, popros o pisemna opinie od buca. Jesli wystawi zla- to do sadu
      pracy go. Jesli odmowi ( bo takie ma niestety prawo), to na rozmowie
      kwalifikacyjnej po prostu powiedz prawde- ze z powodow osobistych facet
      wystawia zle slowne referencje, wiec jesli chca dzwonic, , to z gory wiadomo,
      jaka bedzie odpowiedz. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze to skutkuje, a poza
      tym, najwazniejsze jest i tak wrazenie, jakie zrobisz na rozmowie- szcerosc
      zawsze dobrze robi:))
      • powazna.jak.nigdy Re: do krakusów 13.04.05, 10:39
        to gdzie sa ci ludzie którzy doceniaja szczerosc, powiedz mi prosze, bo ja juz
        mam dość, uwierz
      • mmagi Margie nie wcinaj się to było do krakusów:> 13.04.05, 11:03

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka