lena_zet 19.04.05, 18:54 to se Niemiec nome wybrał.Czemu takie akurat?Wiecie coś?Bo ja nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peti_szapo Re: Benedykt XVI 19.04.05, 18:57 z jakimś dziwnym niepokojem czekałam i przyjęłam to do wiadomości sama nie wiem dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: Benedykt XVI 19.04.05, 18:58 ja również się nie ucieszyłam.dlaczego?przecież to żadna różnica, i tak już takiego papieża jakim był Jan Paweł II nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aretse11 a ja wam powiem dlaczego ja sie nie ucieszylam.. 19.04.05, 22:15 niby jestem tolerancyjna..nie jestem rasistka..itd..ale jak uslyszalam ,ze Niemiec zostal Papiezem..to bre..chyba przejde na islam..Nie wiem..ale po prostu nie lubie Niemcow..i chociaz jeszcze mnie na swiecie nie bylo podczas 2giej wojny swiatowej..to mam uraz do nich za to tez..a juz widze mine tych wszystkich babci co do kosciola biegaja..i pamietaja czasy wojny..a teraz papiez bedzie do nich napier...po niemiecku..powtorka z rozrywki.. Odpowiedz Link Zgłoś
flood101 Re: a ja wam powiem dlaczego ja sie nie ucieszyla 19.04.05, 22:54 A mi z kolei jest obce wspolczesne rozumienie slowa "toleracja", a fakt, ze papiez jest Niemcem w ogole mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
peti_szapo Re: Benedykt XVI 19.04.05, 18:59 może dlatego ze trudno byłoby byc np Janem Pawłem III jak podołac tak wielkiemu poprzednikowi Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:05 nie wqrwiajcie mnie jeszcze bardziej, bo naprawdę już mam trochę podwyższone ciśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
severina Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:06 to ja zrobie kawe .... bo mnie tez tak jakos ... Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:08 to ja z mlekiem poproszę.I 3 łyżeczki cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
severina Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:17 Prosze bardzo :) Goraca , pachnaca i w ogole :) Odpowiedz Link Zgłoś
mysliwy_z_kijem Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:18 Oj lena, lena, benedykt - hitler, joseph- jozef , stalin? Daj spokoj dziewczyno, za samo imie bys mu dala w pysk? Benedykt bo byl w latach dwudziestych Benedykt XV, dlatego Rotzinger przyjal XVI. Jan pawel drugi nazwal sie na wzor swojego poprzednika Jana Pawla I. A ile jeszcze bedzie Grzegorzy, Urbanonow, innocentych, Clemensow i nnych to sie juz nie dowiemy, bp pewnie nas nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:35 eh, z czystej ciekawości pytam, bo może akurat coś oznacza fakt, że nowy papież nazwał się akurat benedyktem.A co do uprzezeń, to faktycznie je mam, do niemców :( współpracuję z wielema firmami w niemczech i cały czas dają mi do zrozumienia, że polska dla nich jest gów.nem. Odpowiedz Link Zgłoś
mvsliwy_z_kijem Tu zobacz. Ciekawe calkiem. 19.04.05, 23:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=22391266 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=22391266&a=22938964 Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza Re: Benedykt XVI 20.04.05, 09:36 ja sie bardzo ucieszylam, ze ratzinger zostal papiezem. on jest z bawarii, a moja przyjaciolka tez i to w dodatku z ratysbony, gdzie brat ratzingera jest pralatem i dyryguje najslawniejszy chor w niemczech. bawarczycy to nie sa typowi niemcy, to po pierwsze. sa bardzo podobni do polakow, sa weselsi, maja ciety jezyk i bardziej rodzinni niz reszta rfn. sa tez jedynym tak katolickim i w ogole wierzacym bundeslandem. z ratysbony mam tylko pozytywne wspomnienia. wspaniala, ciepla rodzina mojej przyjaciolki, ludzie ktorzy zyja swoim zyciem nie egzaltujac sie najnowszym modelem komorki czy sokowirowki. poza tym, moja przyjaciolka opowiadala mi, ze gdy Jan Pawel II odwiedzil bawarie, ludzie sporzadzili mu tak entuzjastyczne i cieple przyjecie, ze powiedzial, ze sie tu czuje jak w polsce. i racje mial, bo nie tylko pozytywne aspekty bawarii sa podobne do polski, lecz tez pewne negatywne stereotypy do nich przywrly, dlatego reszta niemiec ich nie lubi: ze sa zacofani (ciekawe, ze siemens siedzi w bawarii), ze sa dumni (maja bardzo rozwiniety lokalny patriotyzm), ze sa uparci (dokladnie jak polacy, obstaja zawsze przy swoim) i - czego polnocny niemiec (cieple kluski) nie zrozumie - maja temperament (dokladnie jak polak sarmata). PROSZE WAS ZATEM O WIECEJ PRZYCHYLNOSCI DLA PAPIEZA Z BAWARII Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Benedykt XVI 19.04.05, 21:16 Jeden z książąt Amberu* miał tak nawet na pierwsze. Ale czego to dowodzi? * - taki cykl powieściowy Rogera Zelaznego. Polecam, swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:07 też się zastanawiam a w ogóle podobno typowano imiona: Benedykt, Jan Paweł III i Pius - ciekawe, dlaczego akurat Pius i Benedykt (bo JPIII to rozumiem) Odpowiedz Link Zgłoś
peti_szapo Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:11 i przez to wszystko zamiast skupic sie na pisaniu pracy mgr to "siedzę" na forum jakas niespokojna Odpowiedz Link Zgłoś
peti_szapo Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:13 u babci jeszcze mąz po pracy wroci razem z nią a ja tracę czas oj należy mi się jakaś reprymenda za tworcze lenistwo aha wrocilam do pracy fajnie jest Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:15 to fantastycznie :) czyli co-dom, praca i szkoła?współczuję-mam to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
peti_szapo Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:16 praca super mały awans na razie bez podwyżki ale może będzie Natalia zdrowa mąż kochany tylko studia ostatni rok a tak mi cieżko o motywacje Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:36 to wspaniałe wiadomości! bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
loola1 Re: Benedykt XVI 19.04.05, 20:05 hmm tu mozna roznie to interpretowac czemu wybral sw.Benedykta, ktory jest patronem dobrej smierci, ale tez i calej Europy. a z Polska Sw.Benedykt tez ma wiele wspolnego, choc niejako posrednio, poniewaz zalozyl opactwo benedyktynow na Monte Cassino, gdzie czerwone maki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
loola1 Re: PS 19.04.05, 20:06 www.benedyktyni.pl/benedykt.htm tu jest link o Sw.Benedykcie, bardzo ciekawie napisane :) Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: Benedykt XVI 19.04.05, 21:26 ..Św. Benedykt jest pierwszym patronem europy,czyli widać już na jakich wartościach nowy papież Benedykt XVI poprowadzi jednoczący się kontynent. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka-kreska Re: Benedykt XVI 19.04.05, 22:37 A mnie sie nie podoba jego program ani dotychczasowe wypowiedzi (o epizodzie z wehrmachtem nie wspominam, bo z grzeczności nie będę starca osądzać za czyny popełnione jako dziecko). Nie podoba mi się postulat utwardzania Kościoła, uznawania homoseksualizmu za zło moralne, różnicowania kobiet i mężczyzn w wierze, uznawanie innych religii za gorsze. Miałam nadzieję, że wybiorą kogoś z bardziej postępowych kandydatów. Nie cieszę się Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: Benedykt XVI 19.04.05, 22:48 kropka-kreska napisała: > A mnie sie nie podoba jego program ani dotychczasowe wypowiedzi (o epizodzie z > wehrmachtem nie wspominam, bo z grzeczności nie będę starca osądzać za czyny > popełnione jako dziecko). Nie podoba mi się postulat utwardzania Kościoła, > uznawania homoseksualizmu za zło moralne, różnicowania kobiet i mężczyzn w > wierze, uznawanie innych religii za gorsze. Miałam nadzieję, że wybiorą kogoś z > bardziej postępowych kandydatów. Nie cieszę się _____ ..rozumiem Twoje zastrzeżenia,lecz ze swojej strony ich nie podzielam.Dlaczego?.. ano zjawisko sodomii jest uznawane za zło w każdej religii monoteistycznej i nie widzę powodów dla których miałoby być inaczej w tej kwestii z tym czy innym papieżem.W wierze nie ma różnicowania kobiet i mężczyzn, natomiast są wyznaczone powołania oddzielne dla kobiet i oddzielne dla mężczyzn.Tu znów przykładem mogą służyć inne wyznania.Judaizm też rozdziela role kobiece i męskie od kilku tysięcy lat i nie zanosi się aby ten stan zmienił się choćby na jotę.Jestem bardzo zadowolony z wyboru Benedykta XVI na Biskupa Rzymu i Papieża.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka-kreska Re: Benedykt XVI 19.04.05, 23:08 >zjawisko sodomii jest uznawane za zło w każdej religi i monoteistycznej i nie widzę powodów dla których miałoby być inaczej w tej kwestii z tym czy innym papieżem. Nie przykładam dogmatów innych religii do własnej. Łatwo jest powiedzieć - jesteście źli i zepsuci. Czy o to jednak chodzi w religii katolickiej? Czy taki ma być nasz Kościół - skierowany do wyłacznie doskonałych moralnie? Czy rolą Papieża nie jest nawracanie, troska o wiernych bez względu na to, co robią w łózkach? > są wyznaczone powołania oddzielne dla kobiet i oddzielne dla > mężczyzn. Tu znów przykładem mogą służyć inne wyznania. I tu także nie widze potrzeby przykładania innych wyznań, szczególnie że nie tak łatwo tu o jednoznaczną odpowiedź (przykładem choćby kobiety-pastorki). Dopuszczenie kobiet do kapłaństwa nie jest kwestią dogmatu wiary, tylko formy wiary - która może - i moim zdaniem powinna - podlegać ewolucji. Zapewne wiesz, że jeszcze w latach 70. XX wieku msze odprawiane były po łacinie, a ksiądz stał tyłem do wiernych podczas mszy. Czy uważasz że zmiana tego wyszła Kościołowi na złe? No i pozostaje jeszcze szereg innych zastrzeżeń co do osoby Ratzingera i opcji konserwatywnej w Kosciele. Antykoncepcja (szczególnie w kontekście AIDS i krajów trzeciego świata. Zapłodnienia in vitro (komu to do cholery szkodzi?). Kwestionowanie innych wiar i wynoszenie katolicyzmu jako jedynie słusznej wiary świata (pomijam nawet niebezpieczeństwo polityczne z tym związane, pozostaje jednak kwestia nieuzasadnionej "jedynej słuszności"). I tak dalej niestety... pozdrawiam również Odpowiedz Link Zgłoś
flood101 Re: Benedykt XVI 19.04.05, 22:59 Wiem, ze niektorzy zarzucaja Ratzingerowi zbytni konserwatyzm. Ale ciekaw jestem na czym wedlug nich mialby polegac liberalizm zwierzchnika Kosciola? Bo nie wierze, by ktorykolwiek z uczestnikow konklawe (nawet tych najmniej konserwatywnych) byl zwolennikiem legalizacji aborcji, eutanazji, malzenstw homoseksualnych, czy kaplanstwa kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
daimona z ciekawości - co jest złego w kapłaństwie kobiet 20.04.05, 02:20 że wyminia się je jednym tchem z aborcją i homoseksualizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
kaya11 Re: z ciekawości - co jest złego w kapłaństwie ko 20.04.05, 04:03 kropka-kreska: Calkowicie zgadzam sie z Toba. Inni ludzie - Boze, weszliscie do Europy, nie badzcie nacjonalistami czy rasistami. Dlaczego piotrze "dobrze ze nie czarny" ? Ty jestes chrzescijaninem ? Ja nie moge czytac co wy piszecie. A moze jak wybrano Jana Pawla II to Niemcy pomysleli - o Boze, tylko nie polak ! Czas skonczyc z rasizmem i nacjonalizmem ! Mamy 2005 rok i wszyscy sa rowni. Polacy mysla ze sa lepsi niz murzyni, ale Niemcy tak wcale nie uwazaja tak? Tak jak spiewal kiedys sp. Czeslaw Niemen - dziwny ten swiat gdzie czlowiek rani czlowieka slowem tak jak nozem. Dlaczego wszystkie rasy nie moga zyc w zgodzie i pokoju? Jesli chodzi o kandydatow to byl jeden kardynal liberalny -moj faworyt. Mam przed soba gazete i tam jest napisane ze kardynal Carlo Mari Martini mial pomysl na zreforomowanie kosciola, nosil sie z zamiarem -zniesienia zakazu antykoncepcji -zniesienia celibatu - dopuszczeniu kobiet do pewnych stanowisk koscielnych Nie wybrano go, niestety. Wiele ludzi odejdzie teraz od kosciola. Mam paru znajomych homoseksualistow ktorzy sa gleboko wierzacymi ludzmi. Powiedzcie - jak mozna kogos karac za to ze taki sie urodzil ? Moze zacznijmy karac niewidomych i niepelnosprawnych ? Tak jak Hitler, o ktorym juz ktos wspomnial... Niektorzy na tym forum przypominaja jego poglady... Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: z ciekawości - co jest złego w kapłaństwie ko 20.04.05, 13:25 Gwoli ścisłości - KK nie uważa homoseksualizmu za grzech; grzechem są, według niego, ZACHOWANIA HOMOSEKSUALNE. Ergo -> wzywa wierzących homoseksualistów do swoistego celibatu. Ewentualnie częstej spowiedzi, heh... :) Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: z ciekawości - co jest złego w kapłaństwie ko 20.04.05, 09:06 daimona napisała: > że wyminia się je jednym tchem z aborcją i homoseksualizmem? _______ ..zbyt daleko idąca interpretacja,a wymienianie nie znaczy tożsamości tych zjawisk.Choć wszystkie one nie są dobrodziejstwem dla ludzkości..8)Gdyby kobiety miały być kapłanami to zapewne już wśród apostołów znalazłby się z wyboru samego Jezusa...8) Odpowiedz Link Zgłoś
flood101 Re: z ciekawości - co jest złego w kapłaństwie ko 20.04.05, 15:38 daimona napisała: > że wyminia się je jednym tchem z aborcją i homoseksualizmem? Oj nie czepiaj sie tu juz tak, po prostu wymienilem kilka problemow, ktore akurat przyszly mi na mysl. Odpowiedz Link Zgłoś
midorii Re: Benedykt XVI 20.04.05, 04:25 genialnie i dialog między różnymi wyznawcami zmieni na bezwzgledny jedyny słuszny katolicyzm i ponowne zamkniecie sie kościola na laików.oby sie tak nie stalo! Odpowiedz Link Zgłoś
mala_rozia Re: Benedykt XVI 20.04.05, 09:27 lena_zet napisała: > to se Niemiec nome wybrał.Czemu takie akurat?Wiecie coś?Bo ja nie mam pojęcia. a mnie sie podoba. jakos do np piusa" nie moglam sie przekonac, "jan pawel III" wydawalo mi sie lekkim naduzyciem pamieci Jana Pawla II (przeciez nie wiadomo jak nowy papież poprowadzi pontyfikat.. a potem dzieci w szkole na historii by sie myliły czy to był jeszcze drugi drugi czy już trzeci i zasługi nie temu co tzreba przypisywały .... :)) ). poza tym, kto odwazylby sie przejac brzemię odpowiedzialności za kontynuację Dobrego imię Jana Pawła Wielkiego... Benedykt jest w sam raz. do tego wybor ktory nie jest "trzesieniem ziemi" dla katolikow tylko spokojniejszym przejsciem od pontyfikatu JP II, pozwoli ochłonąć po Jego stracie. a Niemcom tez jest teraz potrzebny zastrzyk ducha. bedzie dobrze. moze nie tak "wesoło" jak za Naszego Papieza, ale dobrze. oczywiscie kto bedzie chcial wieszac na nowym papiezu psy to bedzie, jak i na JPII niejeden wieszal... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka-kreska Re: Benedykt XVI 20.04.05, 10:50 >oczywiscie kto bedzie chcial wieszac na nowym papiezu psy to bedzie nie o wieszanie psów tu chodzi, tylko o konstruktywną krytykę programu nowego papieża ;) Charlie_x pisze, że jedynym powodem, dla którego nie dopuszcza się kapłaństwa kobiet, jest fakt, iż Jezus tego nie robił. Jednak Jezus nie narzucił też swym Apostołom i ich kontynuatorom celibatu - a ten przecież obowiązuje. Stanowisko Kościoła jest więc dwuznaczne - w kwestiach odpowiadających jego interesom wykazuje elastyczność, w innych - okopuje się na stanowisku. Ktoś wspomniał tu o aborcji, eutanazji, homoseksualnych ślubach itd. To są stanowiska skrajne i nie należy sądzić, że kościół je zaakceptuje. Tyle że ten brak akceptacji akurat niczego nie dowodzi, a na reformę czeka masa innych kwestii. Niewielu jest dzisiaj ludzi, któryz wierzą że za "złe prowadzenie się" spadnie na nich natychmiastowy gniew boga: ich dziecko umrze albo zabije ich piorun. Do współczesnych ludzi, których granice i rozumienie wolności znacznie się zmieniły od czasów średniowiecza, trzeba mówić inaczej. Mówienie "zabraniam, nie wolno wam, zakazuję" tylko zraża ludzi do kościoła, szczególnie jeśli zakazy dotyczą własnie cywilizacyjnych norm - antykoncepcji, in vitro itd. Na reformy moim zdaniem czeka poza tym wiele innych spraw. Porządek mszy. Piesni liturgiczne. Jako kościół utknęliśmy w obrzędowości barokowej, która nijak na się do dzisiejszego porządku świata. Kościół JEST ludem bożym, nie tylko organizacją administracyjno-prawną. Jesli tego nie zrozumie, stanie się to, co mówiły proroctwa - nastapi koniec świata, co według mnie jest czystą metaforą konca koscioła. Z wielkiej, dominującej liczebnie religii stanie się zrzeszającym garstkę ultra-konserwatywnych wyznawców kościołem mniejszościowym. I to będzie smutne, i nie będzie to wina "złych ludzi", tylko złego zarządzania - tak administarcyjnego, jak i ekumenicznego. Odpowiedz Link Zgłoś