IP: 212.33.72.* 15.07.02, 15:49
Piszę ten list ponieważ mam problem. Niektórym może wydać się śmieszny ale
dla mnie jest poważny. Mam 13 lat i w sierpniu pierwszy raz w życiu mam
jechać na kolonie. Niedawno miałyśmy spotkanie z panią, która będzie tam
naszą opiekunką, dowiedziałam się że będziemy mieszkać w szkole gdzie do klas
wstawiono łóżka, a kąpać się będziemy pod prysznicami obok sali
gimnastycznej. Pani powiedziała, że co wieczór idziemy do szatni rozbieramy
się i na golasa idziemy pod natrysk. Wszystkie się z tego śmiałyśmy a ja
zdałam sobie sprawę, że bardzo się wstydzę. Nigdy nie rozbierałam się do naga
w obecności innych ludzi, właściwie od czasu kiedy sama zaczęłam się kąpać
nawet mama nie ogląda mnie rozebranej. W szkole w szatni nigdy nie zdejmujemy
majtek i staników. Chcę jechać na te kolonie ale kiedy myślę o tych kąpielach
to strasznie się boję. Wyobrażam sobie, że kiedy tam pójdziemy to nie dam
rady się rozebrać do końca tylko się rozpłaczę. Piszę na to forum bo nie mam
z kim o tym porozmawiać, moja najlepsza koleżanka wyjechała a mamie nie chcę
o tym mówić bo domyślam się co powie, że najpierw chciałam a jak już
zapłacili to zaczynam grymasić. Wiem, że na to forum piszą dorosłe kobiety
ale to chyba lepiej. Poruszyłam już ten temat na forum jednej gazety
młodzieżowej ale odpowiedzieli chyba tylko chłopcy, którzy nabijali się ze
mnie w wulgarny sposób. Proszę o odpowiedź osoby, które były kiedyś w takiej
sytuacji jak ja. Słyszałam, że w niektórych szkołach po każdym wf-ie chodzi
się pod prysznic, i że w internatach to normalne. Czytałam też, że w
Niemczech dziewczyny i chłopcy chodzą pod prysznic razem. Chciałabym się
dowiedzieć jak jest w takich miejscach, jak się tam zachowywać, co się czuje
kiedy się rozbiera przy innych dziewczynach? Myślę, że gdybym poznała
doświadczenia innych kobiet i w ogóle więcej dowiedziała się o takich
wspólnych kąpielach łatwiej byłoby mi przełamać strach.
Agata
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Wstyd IP: *.devs.futuro.pl 15.07.02, 17:24
      Witaj Agato,
      pamietam,ze kiedy ja jezdzilam na obozy tez mialam podobne obawy.Pozniej
      okazywalo sie,ze natrystyki w lazienkach byly oddzielone od siebie, byc moze
      tak tez bedzie u Ciebie. W szatni mozesz obwinac sie recznikiem. Jesli jestes
      niesmiala mozesz kapac sie w stroju kapielowym,to tez jakies wyjscie, w koncu
      to Twoje cialo i nikt nie powinien ogladac Cie nago wbrew Twojej woli! Pamietaj
      tez, ze na pewno niektore kolezanki z kolonii beda sie takze krepowaly,wiec
      moze warto z nimi porozmawiac. Nie martw sie, "strach ma wielkie oczy". Zycze
      Ci udanego wypoczynki!
      Pozdrawiam
      Agnieszka
      • Gość: Am Re: Wstyd IP: *.adsl.highway.telekom.at 15.07.02, 18:08
        zgadzam sie z Agniszka. nie ma czego sie bac. a jesli ktos zrobi Ci glupie
        uwagi, ze idziesz kapac sie w stroju kapielowym, albo obwijasz sie szczelnie
        recznikiem olej to. i nie martw sie, prysznice sa najczesciej odzielone od
        siebie (w przyzwoitych lazienkach;)) a jesli nie zawsze masz stroj kapielowy,
        tak jak radzila Ci Agnieszka.
        milej zabawy na koloniach i cieplej wody pod prysznicem :)) (to jest
        najwazniejsze;))
      • Gość: Patryk Re: Wstyd IP: 217.96.102.* 18.07.02, 01:56
        Gość portalu: aga napisał(a):

> mozesz kapac sie w stroju kapielowym,to tez jakies wyjscie

To jest dobre wyjście pod warunkiem, że masz zamiar wyprać strój, a nie umyć
        ciało. Dziwię się, że właśnie kobieta mogła coś takiego zaproponować. Jeżeli
        Twoja higiena ogranicza się do mycia w kostiumie, współczuję Tobie i Twoim
        znajomym.

Pozdrawiam,
        Patryk.
    • Gość: jotka Re: Wstyd IP: *.acn.waw.pl 15.07.02, 18:17
      'wstyd jest zdrowa reakcja na przekroczenie normy lub zlamanie konwencji. zdolnosc do jego przezywania oznacza
      miedzy innymi poszanowanie prywatnosci cudzej i wlasnej'.
      pamietam jak bedac mala dziewczynka dziwilam sie kobietom, ktore biorac prysznic przed basenem rozbieraly sie do
      naga. jak one sie nie wstydza??? pamietam, kiedy jezdzac na kolonie bylam jedna z tych dziewczyn, ktore prysznic
      braly... w kostiumie kapielowym, myjac sie 'pod kostiumem'. nie rozbieralam sie przed swoimi siostrami, przed mama
      (to mi zreszta zostalo do dzis).
      teraz nie korzystam z przebieralni na basenie (chociaz z damskiej szatni owszem :-))), nie zakrywam sie recznikiem,
      nie wstydze sie. tam moje cialo jest po prostu jeszcze jednym nagim cialem. ale zeby pozbyc sie wstydu pewnie
      musialam zobaczyc w zyciu pare golasow, byc pare razy zobaczona. rozumiem, ze tobie jest trudno, bo to bedzie ten
      'pierwszy raz'. za kazdym nastepnym bedzie ci latwiej.
      nie wstydz sie wstydzic - to zupelnie naturalne. mozesz rozbierac sie tylem do wszystkich, zawijac w recznik i
      zdejmowac go tuz przed wejsciem pod prysznic. moze pogadasz z wychowawczynia? pewnie nie zgodzi sie na
      mycie w kostiumie, ale moze jakos cie uspokoi? i tylko dodam, ze bedziesz tam jedna z wielu osob, skrepowana
      rozbieraniem sie przed innymi.
      trzymam za ciebie kciuki i zycze kolonii na szesc z plusem.

• Gość: Agata Wstyd IP: 212.33.72.* 16.07.02, 15:58
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na mój list. Trochę podniosły mnie na duchu.
        Niestety chyba nie będę mogła się nigdzie schować, bo z tego co mówiła
        wychowawczyni wynika, że to stara szkoła i to miejsce gdzie będziemy się kąpać
        to takie duże pomieszczenie z prysznicami obok szatni. Nie wiem czy pozwolą mi
        tam myć się w stroju kąpielowym. Bardzo się wstydzę rozbierać ale nie
        chciałabym być wytykana palcami. Chciałam jeszcze zapytać jak dużo dziewcząt
        kąpie się na koloniach w stroju kąpielowym, tzn. jaka jest ich ilość w stosunku
        do tych, które robią to nago?
        • Gość: Am Re: Wstyd IP: *.adsl.highway.telekom.at 16.07.02, 19:50
          Gość portalu: Agata napisał(a):

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na mój list. Trochę podniosły mnie na
          duchu.
          > Niestety chyba nie będę mogła się nigdzie schować, bo z tego co mówiła
          > wychowawczyni wynika, że to stara szkoła i to miejsce gdzie będziemy się
          kąpać
          > to takie duże pomieszczenie z prysznicami obok szatni. Nie wiem czy pozwolą
          mi
          > tam myć się w stroju kąpielowym. Bardzo się wstydzę rozbierać ale nie
          > chciałabym być wytykana palcami. Chciałam jeszcze zapytać jak dużo dziewcząt
          > kąpie się na koloniach w stroju kąpielowym, tzn. jaka jest ich ilość w
          stosunku
          >
          > do tych, które robią to nago?

ja akurat nie mam o tym pojecia, bo nigdy nie bylam na takich koloniach. ale
          powiem Ci jedno, olej to jesli bedziesz jedyna, ktora kapac sie bedzie w
          stroju (najlepiej zeby to bylo bikini, wtedy bedzie Ci wygodniej). nie msuisz
          chodzic przy obcych naga jesli nie masz na to ochoty. jesli ktos bedzie sie z
          Ciebie nasmiewal przejdz nad tym do pozadku dziennego (pewnie nie bedzie
          latwo). jak juz tu ktos wspomnial (chyba Agnieszka) Twoja nagosc to Twoja
          prywatna sprawa. zreszta to nic dziwnego, jesli dziewczynka w Twoim wieku
          wstydzi pokazywac sie nago nawet mamie (a co dopiero przy obcych). takze,
          pomysl, ze nie jestes w tym sama.
        • Gość: aga Re: Wstyd IP: *.devs.futuro.pl 16.07.02, 23:49
          Trudno mi odpowiedziec,bo w moim przypadku jak wspomnialam w lazienkach
          prysznice byly oddzielone.Nie przejmuj sie, co oni maja Ci do pozwalania,kazdy
          moze sie kapac w czym chce;),wazne jest Twoje samopoczucie, sama musisz
          zdecydowac czy lepsze wytkniecie palcem przez jakas osoba,czy tez to uczucie
          wstydu. Jak pisalam nie tylko Ty bedziesz miala podobne obawy, poza tym zawsze
          mozesz porozmawiac z wychowawczynia kolonii.A moze okaze sie,ze ten wstyd w
          ogole zniknie...
    • Gość: kapen Re: Wstyd? IP: *.chello.pl 17.07.02, 00:05

Rozbierasz się pierwsza i wchodzisz pod ten prysznic jakbyś nic innego nie
      robiła od urodzenia - przełamiesz wstyd raz i będzie po sprawie. Wybij sobie z
      głowy kostiumy kąpielowe, ręczniki okręcane, kożuchy narzucane, płaszcze
      matowe, szlafroki, partyzantkę podprysznicową i inne takie bo to włąśnie
      prowadzi do śmiesznosci i kompromitacji, a nie nagość. Kompleks własnej nagości
      to takie pośredniowieczne pozostałości polskie i im szybciej z tym skończysz,
      tym lepiej. Ciało każdy ma z grubsza takie samo i szoku nie przeżyje widząc, że
      ktoś inny potwierdza tę zasadę.
      Jak rozumiem, nie masz żadnych indywidualnych skaz na ciele, których musiałabyś
      się wstydzić, a pielęgnowany wstyd własnej nagości i to przed kobietami to
      dobry początek dla różnych kompleksów i uprzedzeń w późniejszym życiu.
      • mamosz Re: Wstyd? 17.07.02, 00:38
        Aga pojechałaś już na te kolonie? A może jednak poproś mamę,żeby pogadała z
        wychowawczynią,żeby ta z kolei nie forsowała tego prysznica na golasa a
        powiedziała głośno i wyrażnie,że jesli ktoś chce to niech się kąpie w
        kostiumie.Pamietam takie wspólne prysznice,na poczatku to był koszmar,pózniej
        bez wrażenia Pozdrawiam trzymaj sie ciepło mała.
        • noam Re: Wstyd? 17.07.02, 08:08
          > Aga pojechałaś już na te kolonie? A może jednak poproś mamę,żeby pogadała z
          > wychowawczynią,żeby ta z kolei nie forsowała tego prysznica na golasa a
          > powiedziała głośno i wyrażnie,że jesli ktoś chce to niech się kąpie w
          > kostiumie.

Bez przesady. Kąpanie się w stroju kąpielowym w obecności osób tej samej płci
          nie jest zdrowe i normalne. Można zrozumieć nastolatkę, która się wstydzi, ale
          taka kolonia to najlepsza okazja, żeby ten wstyd przełamać. Brak akceptacji dla
          własnego ciała stwarza potem mnóstwo problemów w życiu - i higiena osobista nie
          jest wcale najważniejsza.
          • Gość: Am Re: Wstyd? IP: *.adsl.highway.telekom.at 17.07.02, 08:24
            noam napisał:

> > Aga pojechałaś już na te kolonie? A może jednak poproś mamę,żeby pogadała
            > z
            > > wychowawczynią,żeby ta z kolei nie forsowała tego prysznica na golasa a
            > > powiedziała głośno i wyrażnie,że jesli ktoś chce to niech się kąpie w
            > > kostiumie.
            >
            > Bez przesady. Kąpanie się w stroju kąpielowym w obecności osób tej samej
            płci
            > nie jest zdrowe i normalne. Można zrozumieć nastolatkę, która się wstydzi,
            ale
            > taka kolonia to najlepsza okazja, żeby ten wstyd przełamać. Brak akceptacji
            dla
            >
            > własnego ciała stwarza potem mnóstwo problemów w życiu - i higiena osobista
            nie
            >
            > jest wcale najważniejsza.

ale zrorumcie, ze ona ma 13lat! w tym wieku to normalne, ze dziewczynka sie
            wstydzi, nawet jesli nie ma zadnych skaz na ciele i ma bardzo ladne cielo. a w
            bikibi mozna sie wygodnie umyc, jesli sie chce. a jeszcze przyjdzie czas kidy
            nie bedzie mila nic przeciwko pokazywaniu sie nago. trzeba samemu do tego
            dojsc.
            • mamosz Re: Wstyd? 18.07.02, 00:12
              No właśnie Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka