kotmanka 07.08.02, 20:36 Denerwuje mnie ta forma: Pan/i, Panu/i Powinno byc Pan/Pani etc, no? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sol Re: Pan/i ???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 07.08.02, 21:02 ale ktory przypadek deklinacji masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek No cóz 08.08.02, 09:28 kotmanka napisała: > Denerwuje mnie ta forma: Pan/i, Panu/i > Powinno byc Pan/Pani etc, no? Trzeba nauczyś sie z tym żyć. Ja tez nie moge scierpiec "w moim przekonaniu" Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha27 Re: No cóz 08.08.02, 10:07 matrek napisał: > kotmanka napisała: > > > Denerwuje mnie ta forma: Pan/i, Panu/i > > Powinno byc Pan/Pani etc, no? > > Trzeba nauczyś sie z tym żyć. Ja tez nie moge scierpiec "w moim przekonaniu" A to: "w każdym bądź razie"? Sama tak mówię i nie mogę się oduczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: No cóz 08.08.02, 10:16 agniecha27 napisała: > matrek napisał: > > > kotmanka napisała: > > > > > Denerwuje mnie ta forma: Pan/i, Panu/i > > > Powinno byc Pan/Pani etc, no? > > > > Trzeba nauczyś sie z tym żyć. Ja tez nie moge scierpiec "w moim przekonani > u" > > A to: "w każdym bądź razie"? Sama tak mówię i nie mogę się oduczyć... > Nie martw się Aga, ja też tego używam. I to nawet stosunkowo czesto :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kotmanka Re: No cóz 08.08.02, 14:30 ale ktora forma jest jezykowo poprawna? czasem mam cos do przetlumaczenia i upieram sie przy Pan/Pani, i poprawiam jak widze Pan/i - czy to moja osobista krucjata, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: No cóz 08.08.02, 15:00 kotmanka napisała: > ale ktora forma jest jezykowo poprawna? czasem mam cos do przetlumaczenia i > upieram sie przy Pan/Pani, i poprawiam jak widze Pan/i - czy to moja osobista > krucjata, czy jak? Trudno w tym drugim przypadku mówić o jakiejkolwiek formie językowej. To po prostu skrót. Mniej, czy bardziej szczęśliwy. Odpowiedz Link Zgłoś