Dodaj do ulubionych

Rozwod-pomocy

09.01.06, 06:50
Drogie prawniczki.Zwracam sie do Was z prosba o pomoc.Moja sytuacja wyglada
nastepujaco.Mieszkam obecnie w Stanach ,moj maz zas w Polsce.On zlozyl pozew o
rozwod i wlasnie otrzymalam papiery do podpisu.Dogadalismy sie ze rozwod ma
byc bez orzekania o winie,bez podzialow.Mam jedno pytanie dotyczace kosztow
rozwodu.Poniewaz nie mieszkam w Polsce chcialabym byc pewna ,ze nie beda
ciazyc na mnie jakies zalegle oplaty sadowe.Wiec czy jesli on sklada pozew to
jest zobowiazany do pokrycia kosztow?Bardzo prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • domiviki Re: Rozwod-pomocy 09.01.06, 12:57
      Sąd orzeka w wyroku kończącym kto i w jakiej części ponosi koszty postępowania.
      Jeżeli zajdzie potrzeba pokrycia kosztów w trakcie postępowania (np. zaliczka
      na opinię biegłego) Sąd zawiadamia o tym stronę zobowiązaną do ich pokrycia.
      Zarządzenia i postanowienia są wysyłane na adres strony znajdujący się w
      aktach. Zastanawiam się jakie papiery do podpisu otrzymałaś, bo obowiązujące w
      Polsce procedury różnią się od tych "amerykańskich" i tu strony składają
      wyjaśnienia, a rozwodu może udzielić tylko sąd. Strony mogą się "dogadać" co do
      podziału majątku, orzekania o winie, opieki nad dziećmi.
      • mala_us Re: Rozwod-pomocy 09.01.06, 19:43
        Dziekuje Ci za odpowiedz.My dogadalismy sie nastepujaco,rozwod bez orzekania o
        winie,bez podzialu majatku ja wyjechalam zostawiajac mu wszystko co mielismy,a
        dzieci nie mamy.Maz powiedzial ,ze za wszystko zaplacil lacznie z kosztami
        sprawy sadowej.Chcialabym tylko wiedziec czy po sprawie sad moze jeszcze
        obicazyc mnie jakimikolwiek kosztami.Dziekuje
        • domiviki Re: Rozwod-pomocy 10.01.06, 10:27
          Jeżeli sprawa jest zakończona, to tak jak wspomniałam - sąd w wyroku orzekł kto
          i w jakim zakresie ponosi koszty. Poproś o przesłanie odpisu wyroku i będziesz
          wiedziała czy zostałaś obciążona kosztami. Być może tylko mąż miał coś do
          zapłacenia, a być może i i Ty i mąż, ale On zapłacił za Ciebie. Jeżeli sąd
          orzekł, że masz coś zapłacić to mogą Cię "ścigać" do czasu uiszczenia tej
          kwoty. Nie ma natomiast możliwości dochodzenia kolejnych kosztów, których sąd
          nie orzekł zamykajac rozprawę (pomijam oczywiście sytuację, gdy sąd nie orzekł
          jeszcze o kosztach, ale to raczej się nie zdarza przy sprawach rozwodowych).
          • mega35 Re: Rozwod-pomocy 23.01.06, 13:20
            domiviki to znowu ja mam problemik proszę odwiedź swoją skrzynkę
            • domiviki Re: Rozwod-pomocy 09.02.06, 18:07
              już, już
              pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka