margueri3 18.01.06, 15:36 Mam zamszowe,jasne buty.Zafabowaly mi spodnie i teraz wygldaja fatalnie.Czym to wyczyscic,zeby nie zniszczyc buta???Z gory dzieki za pomoc!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kohol Re: zamszowe buty 18.01.06, 15:38 Zapytaj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=630 Odpowiedz Link Zgłoś
margueri3 Re: zamszowe buty 19.01.06, 15:55 Nikt nie wie jak sie czysci zamszowe buty??? :(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zamszowe buty 19.01.06, 17:40 Specjalną szczoteczką z gumy, albo włosianą z dodatkiem cienkich drucików. Odpowiedz Link Zgłoś
lola_l Re: zamszowe buty 19.01.06, 19:04 Mialam identyczny problem. Szczoteczki z gumy niestety nie pomagaja gdy jest jakis barwnik na zamszu, pomoga natomiast gdy but sie zmoczy i pozniej jest ciemniejszy. Pani szewc, do ktorej zazwyczaj oddaje obuwie poradzila ... wyczyscic plame Vanishem :) Nie chcialam sie zgodzic ale moja mama podczas mojej nieobecnosci w domu :) wyprobowala ten sposob (na moim bucie). I rzeczywiscie, plama zeszla. Zamsz zrobil sie odrobine szorstki ale, wedlug pani szewc, wtedy nalezy spryskac but specjalnym sprayem do zamszu - najlepiej z zawartoscia silikonu i olejku jojoba :) Do tej pory nie znalazlam takiego na rynku, natomiast wyszczotkowalam but szczoteczka gumowa i jest duzo lepiej. Musisz sie jednak liczyc, ze buty zamszowe, a juz w ogole jasne zamszowe, nie sa na taka pogode jaka jest teraz. Aha, jak juz wyczyscisz buty to zaimpregnuj je specjalnym sprayem (trzeba to powtarzac co jakis czas). Odpowiedz Link Zgłoś
lola_l Re: zamszowe buty 19.01.06, 19:07 Specjalistka od butow czyli pani szewc mowila jeszcze, ze na ten z lekka twardy zamsz po wyczyszczeniu plamy dobry jest olejek chyba rycynowy :) Nie zapamietalam, bo wg mnie to ryzykowne - moze powstac tlusta plama (?)Ale moze sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
margueri3 Re: zamszowe buty 20.01.06, 08:15 Dziekuje za rady.Sprobuje je jakos uratowac,bo butki fajne. Narazie kupilam taki specjalny srodek czyszczacy do zamszu, ale jeszcze nie uzywalam go.Te butki nie nadaja sie na taka pogode,ale zle im posluzyly moje spodnie,ktore je zafarbowaly. Sprobuje je jakos uratowac.:) Odpowiedz Link Zgłoś
baszi Re: zamszowe buty 20.01.06, 11:54 he mi też spodnie zafarbowały janse zamszowe buty, niestety nie udało sie ich uratować bo po czyszczeniu i praniu dostały żółtych plam, zafarbowałam je na czarno pastą kiwi:) dały radę 3 latka śmigać:) Odpowiedz Link Zgłoś
margueri3 Re: zamszowe buty 20.01.06, 22:37 Ale m,nie pocieszylas.Jutro biore sie za ich czyszczenie,zobaczymy z jakim wynikiem. Odpowiedz Link Zgłoś