kanapony 26.12.08, 17:38 coś dla Wiśloka ?! punasymu.com/_indexs.php Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 A skąd, to jakieś wygłupy 26.12.08, 20:33 Nikt nie używa takiej pisowni ( na prawie nikt, poza autorem strony ) Odpowiedz Link
ursulad Re: A skąd, to jakieś wygłupy 26.12.08, 21:10 Nó serwus! Straszne. Ale widzialam juz takie strony tworzone przez Czechow. Odpowiedz Link
wislok1 Re: A skąd, to jakieś wygłupy 26.12.08, 21:30 To jest po schlonnscku, ani czeski, ani polski, taki bełkot z familoka Odpowiedz Link
kanapony Re: A skąd, to jakieś wygłupy 26.12.08, 23:49 acha, ja to znalazłam na www.lide.cz (z forum Polsko) też byłam zdziwiona, bo nigdy nie widziałam czeskich literek w śląskich tekstach (no, ale tych tekstów to niewiele widziałam) Odpowiedz Link
wislok1 Re: A skąd, to jakieś wygłupy 27.12.08, 00:25 Jakieś przygłupy w okolicach Katowic bawią się Odpowiedz Link
axayacatl České znaky ve slezštině 27.12.08, 06:17 České znaky ve slezštině nevymyslely "Jakieś przygłupy w okolicach Katowic..". Německý text od významného heraldika H.G. Ströhla z roku 1904 o městských znacích v R.-U. Výtah jen z českých zemí obsahuje, mimo německých názvů měst i názvy české a polské (Skočova a Těšína) a vedle "Herzogtum Schlesien" i slezský ekvivalent "Šlońsko". (Je to na poslední stránce). www.historie.hranet.cz/heraldika/pdf/stroehl1904.pdf Odpowiedz Link
wislok1 Re: České znaky ve slezštině 27.12.08, 19:50 Autor tej strony NIE używa czeskich liter, tylko miesza wszystkie. Ani to nie jest czcionka polska, ani czeska, ani niemiecka Odpowiedz Link
temelin Re: České znaky ve slezštině 28.12.08, 13:09 Wedug mie tu je lepszy słownik z gwarum po naszymu blaf.cz/index.php?body=slovnik&znak=g Tak se gado u nas na Cieszynsku ale jyny w czeskiej czynści bo w Polsce jum zniścili.Prawie, a to je je szkoda. Odpowiedz Link
wislok1 Re: České znaky ve slezštině 28.12.08, 22:17 No, to je słownik szumny, hehe. Po polskiej stronie gwarą mówi się tak samo często jak na Zaolziu. W konkursach gwarowych wygrywają zwykle ci z polskiej strony. Na Zaolziu jest za dużo czeskich słówek. W miastach słychać gwary raczej już mało, ale na dziedzinach bardzo dużo. W miastach niektórzy się wstydzą, po jednej i drugiej stronie granicy, bo im gwara kojarzy się z zacofaniem. Stąd w urzędach, szkołach, sklepach jej się nie używa. U mnie w domu mówi się na co dzień gwarą. Gwara jest teraz w 90% językiem towarzyskim, domowym Odpowiedz Link
ursulad Re: po Waszemu :D 27.12.08, 09:35 Ja, ganz masakra! Ale poprzednik /przed Toba l.e.a/ potwierdza, ze to jakis Czech. Odpowiedz Link
ursulad Re: po Waszemu :D 27.12.08, 09:37 I najlepiej, ze posluguje sie rewelacjami z piora Niemca. To uz tu kiesi bylo. Odpowiedz Link
kanapony Re: po Waszemu :D 27.12.08, 23:30 to chyba nie Czech, bo potrzebuje kogoś, kto by mu przetłumaczył to wszystko na czeski ale źle się to czyta - przynajmniej mnie, bo nie wiem na jakim języku mam się skupic :p (małe zdolności językowe) Odpowiedz Link
wislok1 Cóż 28.12.08, 00:21 W okolicach Katowic są ludzie, którzy na siłę chcą skodyfikować gwarę śląską i uczynić z niej język. Biorą więc pisownię czeską, niemiecką i polską. Mieszają. Potem mamy efekt taki jak na tej stronie. To jest z punktu widzenia językoznawców szczyt absurdu, ale ich to bawi Odpowiedz Link
slavko2 Re: Cóż 28.12.08, 00:44 tu nie o zabawe chodzi ale o polityke i w konsekwencji duze pieniądze Odpowiedz Link
wislok1 Re: Cóż 28.12.08, 10:37 Powiedzmy, że mają wielkie ambicje, czyli autonomię Śląska, utworzenie śląskiego narodu, utworzenie Sloonskicgo Staatu itd. Ale wychodzą im te pomysły delikatnie mówiąc średnio i są zabawni. Powyżej 5% głosów nigdy się nie przebili Odpowiedz Link
slavko2 Re: Cóż 28.12.08, 11:04 zgadzam sie do parlamentu niegdy by nie weszli, chyba ze jak Niemcy Polscy mieliby zagwarabotowane w nim miejsca (Niemcy mają 2) ? niemniej jednak liderzy tego hnuti, czują zapach wielkich pieniezy a to z budzetu państawa, a to z unii. Dla mnie to grupa paru cwaniaczków, byc moze tych samych co w latach 80-tych na bazarze w Katowicach Załęzu, grali w 3 karty i ,,robili''naiwnych Odpowiedz Link