landrynka8 08.02.06, 14:27 czy mozecie podzielić sie tym jak wyczyscić domowymi sposobami srebro? Próbowałam już mleka zsiadłego, cytryny, pasty do zębów, denaturatu. Zadnego rezultatu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoe28 Re: Srebro? 08.02.06, 14:33 Zasłyszane: popiół podobno dobrze czyści srebro. Moja mama próbowała, efekt owszem zadowalający, ale trochę nieprzyjemna robota:) Teraz kupujemy specjalny preparat u jubilera. Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: Srebro? 08.02.06, 14:35 zdecydowanie sugeruję specjalne preparaty do czyszczenia biżuterii Odpowiedz Link Zgłoś
landrynka8 Re: Srebro? 08.02.06, 14:38 znalazałam śliczną misterna bransoletkę i broszkę (w domu podczas "wykopków"), zalezy mi na odnowieniu. Kupie sobie tez taki płyn. Thanks. Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: Srebro? 08.02.06, 14:38 zatkaj zlewozmywak korkiem wlej ciepłej wody włóż do środka folie alu (kilka warstw na dno) dosyp 1 kg soli i włóż srebro Odpowiedz Link Zgłoś
d.blue woda musi byc gorąca z czajnika najlepiej 08.02.06, 14:51 a soli kilka łyżek Odpowiedz Link Zgłoś
nombrilek Re: Srebro? 08.02.06, 15:04 Podobno najlepsze jest zwykłe szare mydło, że nalezy w mydlinach potrzynac i wyczyścic, ale dokladnie nie wiem jak. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_78 Re: Srebro? 08.02.06, 16:53 ja kilka razy czyscilam trzymajac w proszku do prania - ladnie schodzilo, a to co nie do konca zeszlo potraktowalam pasta do zebow Odpowiedz Link Zgłoś
kalina81 Re: Srebro? 08.02.06, 15:21 z ta folią to nie musi być zlew, wystarczy pojemnik, w którym zmieści się czyszczony przedmiot (chyba, że to srebrna patera:)) do środka wkładamy folię alu, spory POGNIECIONY kawałek i wsypujemy dużo soli (ok kilka łyżek, w zależności od wielkości pojemnika). po ok 20 minutach wyjmujemy biżuterię opłukujemy i stara szczotką do zębów, lub ściereczką czyścimy z dodatkiem pasty do zębów(najlepiej wybielającej) Odpowiedz Link Zgłoś