04.08.24, 18:30
W sumie wątku jako takiego nie ma a trochę się dzieje w różnych dyscyplinach (chociaż szanse medalowe znikają jedna po drugiej a medale zdobywają ci, na których nie liczono albo liczono po cichu).

Co póki co zapadło mi w pamięć - fantastyczny mecz szermierki szpadą w wykonaniu naszej kobiecej drużyny. Akcję Jareckiej dającą remis w regulaminowym czasie gry (i w konsekwencji dogrywkę) mogę oglądać bez końca; zwycięski punkt już tak widowiskowy nie był ale radość Jareckiej (rezerwowej drużyny) po wywalczeniu medalu - bezcenna.
Swoją drogą dzisiaj był wywiad ze szpadzistkami i widać było dalej żal Jareckiej, że związek zadecydował o jej wykluczeniu ze startów indywidualnych bez żadnego uzasadnienia.
Do tego dwa szóste miejsca drużyny męskiej i żeńskiej we florecie.

Siatkówka męska - niestety wczorajszego meczu z Włochami praktycznie nie dało się oglądać. Tylko w jednym secie nawiązana równa walka; trzy sety przegrane do 15, 18 i 20 i to w takim stylu, że momentami w ogóle nie było widać, że grają dwie światowe potęgi. Boję się poniedziałkowego meczu ze Słowenią...
Siatkówka żeńska - awans już jest; pytanie jak dzisiaj pójdzie z Brazylią w ostatnim meczu grupowym.

W siatce plażowej mamy póki co 1/8 finału z Hiszpanami.

Tenis - szkoda przegranego półfinału (fakt, że ze złotą medalistką); Iga mocno to przeżywała ale brąz wygrała bezdyskusyjnie - pierwszy dla naszego tenisa.

Lekkoatletyka - fatalnie. Dziedzina, gdzie zwykle sypał się wór medali tym razem chyba nie przyniesie nawet woreczka. Póki co chyba tylko do kobiecych biegów 3000m z przeszkodami nie można mieć zarzutów - dziewczyny się nie zakwalifikowały ale obydwie miały życiówki - tyle, że było to za mało; do finału zakwalifikowała się Alicja KOnieczek bijąc rekord Polski - co i tak dało jej dopiero 16 czas wśród wszystkich finalistek więc o medalu raczej można zapomnieć. Skok o tyczce męski - padaka, dwa wyniki 5,60 męskie; wieloboiści lepiej skaczą. Pchniecie kulą męskie - padaka; skok wzwyż żeński - padaka; rzut młotem - może nie padaka bo jednak Fajdek, Nowicki i Włodarczyk się zakwalifikowali ale żadne z nich nie rzuciło minimum kwalifikacyjnego; generalnie póki co żadnego jaśniejszego punktu w lekkoatletyce (poza wspomnianym biegiem na 3k z przeszkodami) nie mamy.

Kajakarstwo - srebro Klaudii Zwolińśkiej w kajakarstwie górskim; do tego całą trójka kajakarzy ma niezłe wyniki w kwalifikacjach slalomu kajakarskiego - panowie zakwalifikowali się obaj do 1/4 finału; Klaudia niestety już nie.

Judo - padaka; żeglarstwo wszelakie - było blisko medalu ale nasza para 49er zrobiłą falstart w finale i ostatecznie skończyło się na 5 miejscu. Poza tym padaka.

Jaśniejszym punktem jest pływanie - 4 miejsce CHmielewskiego MIchała na 200m motylkiem; dzisiaj w finale 50m stylem dowolnym płynie Katarzyna Wasick.

Brąz kajakarzy w czwórkach. No i jedna z największych póki co niespodzianek - młodziutka (niespełna 21 lat) Julia Szeremeta w swoim olimpijskim debiucie wywalczyła półfinał w boksie do 57kg a to oznacza co najmniej brązowy medal (nie ma walki o trzecie miejsce), pierwszy w kobiecym boksie.

Koszykówka 3vs3 - po dzisiejszej porażce z Łotwą szanse na awns się rozwiały (co akurat nie jest niespodzianką; Łotysze mają komplet zwycięstw; my wygraliśmy tylko z najsłabszymi CHinami i z Amerykanami. Ci o 19 grają z Holandią i teoretycznie jak wysoko przegrają, możemy wskoczyć na miejsce premiowane awansem - tylko po co...

Trochę szans medalowych jeszcze jest ale "pewniaki" spadają jak gwiazdy na sierpniowym niebie...Nie wszystko rozpisane bo części albo się nie znam, albo nie oglądam (sporty konne np. mnie w ogóle nie interesują)
Obserwuj wątek
    • dekoderka Re: Olimpiada 04.08.24, 18:42
      Urzekła mnie twoja hitoria. Może załóż bloga?
      • alpepe Re: Olimpiada 04.08.24, 18:46
        Mnie też urzekła, bo wchodzę na główną gazety i mnie odstręcza, bo chciałabym otrzymać wiedzę w jednym miejscu, a nie wydziobywać spod pierdów i pierdół.
        Dziękuję, profesie.
        • lella_two Re: Olimpiada 05.08.24, 15:21
          Ja też nie interesuję się na tyle, by szukać, o oglądaniu nie wspominając, ale taką skondensowaną pigułę przełknę i podziękuję😊
      • rita_s Re: Olimpiada 06.08.24, 22:46
        Żenujący wpis.
    • geez_louise Re: Olimpiada 04.08.24, 18:45
      Nie oglądam, nie interesuję się, czasem mnie tylko coś na Ig napadnie:

www.instagram.com/reel/C-N6TfrOiIx/?igsh=dHh0c2g4ZHFkYTNs
    • midge_m Re: Olimpiada 04.08.24, 18:46
      Wywiad z Katarzyną Niewiadomską. Ona płacząca, załamana wynikiem i mówiąca o pechu i reporter tak naprawdę nie zadający jej pytań ale pocieszający ją, mówiący jaką jest świetną zawodniczką. Jakie to było podnoszące na duchu i piękne.
      • suki-z-godzin Re: Olimpiada 04.08.24, 18:57
        Z kim?
        • profes79 Re: Olimpiada 04.08.24, 19:02
          Kolarka, startowała ze startu wspólnego (NIewiadoma a nie Niewiadomska). Wpadła w krakse na trasie i straciłą sporo czasu; ostatecznie dojechała na ósmym miejscu.
          • suki-z-godzin Re: Olimpiada 04.08.24, 19:09
            To faktycznie pech.
    • towarzyszka_leila Re: Olimpiada 04.08.24, 19:32
      Piękne podsumowanie.
      Dla mnie porażka największa to pływanie, wystąpiliśmy tylko w dwóch finałach, medali 0.
      Lekka podupada i chyba będzie przechodzić kryzys.
      Generalnie ja na każdej olimpiadzie zachodzę w głowę jak to możliwe, że taki wielki i ludny kraj jak Polska ma sport na tak żenującym poziomie.
      • daniela34 Re: Olimpiada 04.08.24, 19:43
        Sport to droga impreza. Nie każdego rodzica stać. Im mniej młodych ludzi uprawia tym mniejsza jest pula zawodników, z której można potem wybierać.
        Nie twierdzę, że nigdzie nie ma żadnych możliwości dla dzieci/młodzieży mniej zamożnej. Ale to są raczej wysepki.
        • johana7419 Re: Olimpiada 04.08.24, 19:50
          Oglądam i kibicuję. Jutro siatkarze, oby lepiej im poszło niż z Włochami
          • pani.asma Re: Olimpiada 04.08.24, 19:54
            Kolarstwa nikt nie ogląda ?

sport.se.pl/kolarstwo/belgijska-kolarka-zdyskwalifikowana-za-doping-niczego-nie-brala-miala-tylko-w-rowerze-silnik-wideo-aa-h9oL-BCYh-MS6u.html
        • maslova Re: Olimpiada 04.08.24, 19:52
          Problem w tym, że większość gmin dofinansowuje piłkę nożną i nic więcej. Gdyby te ogromne w sumie pieniądze przeznaczyć na inne dyscypliny, może efekty byłyby inne.
          • profes79 Re: Olimpiada 04.08.24, 20:04
            Bo piłka nożna wymaga stosunkowo najmniej nakładów - pole, dwa stosy plecaków jako słupki i można grać. Większość dyscyplin wymaga albo odpowiedniego pola gry albo wręcz odpowiedniego sprzętu.
            • hrasier_2 Re: Olimpiada 04.08.24, 23:23
              profes79 napisał:

> Bo piłka nożna wymaga stosunkowo najmniej nakładów - pole, dwa stosy plecaków j
              > ako słupki i można grać. Większość dyscyplin wymaga albo odpowiedniego pola gry
              > albo wręcz odpowiedniego sprzętu.
              >
              Ależ wymyślasz bzdury panie profes. Do ping ponga potrzeba siatki i paletek, stół się znajdzie. Do samo to tenisa ziemnego kawałek trawy lub zmiażdzonej cegły. Do siatkówki wystarczy trzepak. Tu chodzi o wyszkolenie. Nikt nie przebije w kasie i popularności piłki nożnej.
              • brenya78 Re: Olimpiada 04.08.24, 23:27
                "Do ping ponga potrzeba siatki i paletek, stół się znajdzie. Do samo to tenisa ziemnego kawałek trawy lub zmiażdzonej cegły. Do siatkówki wystarczy trzepak. "

Co za bzdury.
            • berdebul Re: Olimpiada 05.08.24, 11:51
              Tyle samo nakładów wymaga siatkówka, a jednak się da stworzyć sensowną drużynę na światowym poziomie. Tymczasem inwestujemy w Orliki, dzieci jeśli na coś chodzą to na piłkę nożną, a reszta sportu to żart.
              Spójrzmy na USA - nieomalże w każdej wiosce jest hala do treningów gimnastyki, sport w szkole - dyscypliny a nie takie ni pies ni wydra jak w Polsce.
            • hanusinamama Re: Olimpiada 07.08.24, 20:04
              NIe. BO piłka nożna to w Polsce złty gral. Siatkówka, ręczna czy koszykówka tak samo mało kosztuje i co? Caco!!
          • daniela34 Re: Olimpiada 04.08.24, 20:05
            Zgadza się. Przy całej mojej sympatii do piłki nożnej (do sportu a nie do całej celebryckiej otoczki) polityka: piłka, piłka, piłka to droga na manowce. Nie będziemy piłkarską potęgą. Tymczasem inne dyscypliny na tym cierpią.
            • towarzyszka_leila Re: Olimpiada 04.08.24, 20:59
              W piłce nożnej jest najwięcej pieniędzy wszędzie na świecie, bo to najpopularniejszy sport. Tłumaczenia, że rodziców nie stać na inwestowanie w treningi dzieci nie kupuję, bo są kraje mniejsze, a ekonomicznie analogiczne do Polski, lub nawet biedniejsze, które sportowo stoją rewelacyjnie, np. Chorwacja
              • daniela34 Re: Olimpiada 04.08.24, 21:02
                Ale masz wiedzę na temat tego, jak są tam finansowane kluby sportowe? To se kraj jest mniejszy czy biedniejszy nie oznacza, że nie finansuje klubów.
                • ajr27 Re: Olimpiada 05.08.24, 23:22
                  A to oczywiste, kasy brak na wszystko- obiekty, łowców talentów, szkolnictwo sportowe. Nie popieram tylko tezy, że rodzice nie mają możliwości zapewnić dzieciom sportu. Olbrzymich nakładów wymagają tylko dwa- tenis i narciarstwo zjazdowe.
                  • daniela34 Re: Olimpiada 05.08.24, 23:45
                    A gdzie wyczytałaś taką tezę, że "rodzice nie mają możliwości"?
                    Napisałam (wydaje mi się dość wyraźnie), że NIE KAŻDEGO rodzica stać Myślę, że to, iż mamy teraz dość duże nierówności społeczne jest dość oczywisty. Pod tym względem epoka zakładowych/gminnych/miejskich/wszelkich innych klubów sportowych wyrównywała jednak możliwości.
        • hanusinamama Re: Olimpiada 07.08.24, 20:03
          Zgadza się. W PL zarabiają dobrze kopacze i Iga świątek, ale ona ma osiągięcia
          Pamietam jak szczypiorniści jechali na mistrzostwa świata i nie zapowiadało się na to, ze bedą smai saobie hotel opłacać. W ostatniej chwili znalazł sie sponsor i przyjechali z brązem
    • pani.asma Re: Olimpiada 04.08.24, 19:46
      Ja doznałam palpitacji jak się dowiedziałam o emeryturach
      No tak Polska ma procedurę o deficyt budżetowy i zamiast zacisnąć pasa funduje emeryturę miliarderkom

Serio to ma być demokracja ?????
      Zamiast aborcji emerytury dla osób które zarabiają miliony ????
      • hrasier_2 Re: Olimpiada 04.08.24, 23:26
        pani.asma napisała:

> Ja doznałam palpitacji jak się dowiedziałam o emeryturach
        > No tak Polska ma procedurę o deficyt budżetowy i zamiast zacisnąć pasa funduje
        > emeryturę miliarderkom
        >
        > Serio to ma być demokracja ?????
        > Zamiast aborcji emerytury dla osób które zarabiają miliony ????
        No właśnie Asma. Za PIS to byłby wrzask, a tu cisza. Niedługo karuzela się zakręci po podwyżce prądu 😁
    • maslova Re: Olimpiada 04.08.24, 19:48
      > Swoją drogą dzisiaj był wywiad ze szpadzistkami i widać było dalej żal Jareckiej, że związek zadecydował o jej wykluczeniu ze startów indywidualnych bez żadnego uzasadnienia.
      Do tego dwa szóste miejsca drużyny męskiej i żeńskiej we florecie.

W szermierce chyba w ogóle nie za dobrze się dzieje:

www.wirtualnemedia.pl/m/artykul/komentator-eurosportu-jakub-zbrowski-krytyka-polski-zwiazek-szermierczy-tak-sie-konczy-kolesiostwo
      • laluga Re: Olimpiada 06.08.24, 13:37
        W wielu sportach związek to towarzystwo wzajemnej adoracji dbające o swoje interesiki. Wyniki sportowe są niżej na liście priorytetów. A o wsparciu psychologicznym zawodników można zapomnieć.
    • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 04.08.24, 19:49
      Fajnie to podsumowałeś
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Olimpiada 04.08.24, 19:51
      Zawsze śledzę wszystko, spędzam 2 tygodnie przed telewizorem, ale skupiam się na pięknej rywalizacji kosmopilitycznej, bo od 2000 roku już nie mam złudzeń i szkoda mi emocjonowania się Polakami. Murowani faworyci nie radzą sobie z presją, u nas od zawsze słabość mentalna decyduje o kiepskich wynikach. Tego powinni się uczyć od takich np. Amerykanów, czyli braku sportowego respektu i strachu przed rywalami, takiej sportowej bezczelności i niezachwianej wiary, że można wygrać z każdym, jeżeli się walczy i walczy do końca
    • mania_222 Re: Olimpiada 04.08.24, 22:25
      Oglądam naszą siatkówkę i cały tenis.
      Przypadkiem też wpadłam na zawody na deskorolkach i bmx-ach. Świetnie się oglądało wyczyny zawodników. Nawet nie wiedziałam, że to dyscypliny olimpijskie.
      Przypadkiem też kajakarstwo górskie z bramkami - jakie to ekscytujące!

Na tym koniec mojej olimpiady. Reszta mnie nie interesuje lub nie znam się. Szermierka dla mnie to czarna magia - nie znam zasad i nie widzę trafień.

Jeszcze finały piłki nożnej obejrzę, ale nawet nie wiem, kiedy będą.
      • pani.asma Re: Olimpiada 05.08.24, 11:43
        Właśnie też zobaczyłam to kajakarstwo i umarłam

Po co coś takiego ?
        Kto wymyśla te deskorolki i strumyki ?
        • pani.asma Re: Olimpiada 05.08.24, 12:11
          Dlaczego nie ma na przykład konkursu w pieczeniu ciast ?
          To też jest wysiłek a coś z tego pożytecznego jest
          • hrasier_2 Re: Olimpiada 05.08.24, 21:40
            pani.asma napisała:

> Dlaczego nie ma na przykład konkursu w pieczeniu ciast ?
            > To też jest wysiłek a coś z tego pożytecznego jest
            Albo puszczanie latawca😀
    • brenya78 Re: Olimpiada 04.08.24, 22:33
      " równa walka; trzy sety przegrane do 15, 18 i 20 i to w takim stylu, że momentami w ogóle nie było widać, że grają dwie światowe potęgi"

Mam wrażenie, że albo gra w siatkówkę zmieniła się przez ostatnie 20 lat albo jest na tak marnym poziomie, że ja tego nie rozumiem. Ktoś tu zna się dobrze na siatce, mógłby nagłośnić? Pamiętam siatkę jako grę mega dynamiczna, z dryblasami robiącymi podwójne i potrójne bloki, a potem atak podwójny, zawsze dwóch skaczących do piłki. A teraz? Odbieranie zagrywki palcami (wtf??), pojedynczy blok i pojedynczy atakujący, reszta stoi i patrzy. Brak akcji, połowa piłek po prostu ktoś przebija na drugą stronę bez wyprowadzenia piłki do ataku. Pytanie, czy technika się tak zmieniła i ja czegos nie rozumiem, czy poziom siatkowki szoruje dna?
      • laluga Re: Olimpiada 06.08.24, 13:42
        Ja pierwszy raz oglądałam piłkę plażową. Bardzo się rozczarowałam, nie myślałam, że jest taka nudna. Za to z córką obejrzałam mecz w hokeju na trawie między hiszpankami i belgijkami, i byłam pod wrażeniem ich wytrzymałości. Cały mecz miał bardzo dobre tempo.
    • profes79 Re: Olimpiada 04.08.24, 22:46
      Update wieczorny:

Koszykówka 3 vs 3 - Amerykanie wzięli ciężkie baty od Holendrów (6-21), co dało naszym 1/4 finału z 6 - ostatniego premiowanego awansem - miejsca. W 1/4 spotkali się z Litwą, z którą w pierwszej rundzie przegrali 21-12; teraz przegrali 21-15 i pożegnali się z turniejem.

Wspomniana wyżej Katarzyna Wasick zajęła 5 miejsce w finale 50m stylem dowolnym.

Siatkarki zagrały z Brazylią fantastyczny mecz, zakończony porażką 0-3 ale dziewczyny zostawiły serce na boisku. Drugi set skończył się wynikiem 38-36 (!). Brazylijki zespołem lepszym, ale dziewczyny tanio skóry nie sprzedały. Drugi set niestety kosztował je tyle, że przegrały trzeci do 14.

W 1/4 zagrają 6 sierpnia z USA.

Jutro od rana siatkówka mężczyzn (ze Słowenią) o 9; o 10 siatkówka plażowa z Hiszpanią; o 13 wspinaczka na czas, gdzie wystąpi nasza gwiazda - Aleksandra Mirosław (kurde ja po schodach wolniej wchodzę niż ona po pionowej ściance); przed 16 ćwierćfinał kajakowego slalomu gdzie będzie dwóch naszych reprezentantów. POza tym biegi kwalifikacyjne m.in na 200m mężczyzn; repasaże kobiet na 200m (dwie reprezentantki) a potem półfinały wieczorem.
    • snaptherooster Re: Olimpiada 04.08.24, 23:10
      Po pierwsze nie olimpiada, tylko igrzyska olimpijskie. Olimpiada to 4 letni okres między igrzyskami.

Po drugie, 4te miejsce w finale na 200 motylkowym zajął Krzysztof Chmielewski (nie Michał, jego brat).
      • profes79 Re: Olimpiada 04.08.24, 23:18
        Fakt. Bliźniacy; mogli mi się pomylić tongue_out
    • sabina211 Re: Olimpiada 05.08.24, 11:34
      Siatkarze wygrali ze Słowenią 3:1 i są w półfinale !!!
    • profes79 Re: Olimpiada 05.08.24, 21:26
      Update wieczorny:
      Jeszcze wczoraj Fajdek i Nowicki zakończyli finały rzutu młotem na 7 i 5 miejscu. Faktem jest, że rzut na złoto to 84,38 czyli jeden z najlepszych wyników na świecie w tym roku - na srebro wystarczyło nieco mniej niż 80m.

Dzisiaj wspomniane już 1/4 finału siatkówki męskiej - 3-1 ze Słowenią i czekamy czy 1/2 zagramy z Brazylią czy z USA. W siatkówce plażowej 0-2 z Hiszpanią.

We wspinaczce Aleksandra Mirosław dwukrotnie pobiła rekord świata; jej koleżanka Aleksandra Kałucka także pewnie zakwalifikowała się do 1/4.

W kajakowym slalomie Mateusz Polaczyk zajął 8 miejsce (ostatnie w "małym finale").

Bieg M na 200m - Albert Komański zajął ostatnie miejsce w swoim biegu. 200m K - obydwie biegaczki odpadły w repasażach chociaż Kristinie zabrakło do awansy 0,02 sekundy. Nasze pingpongistki gładko przegrały 0-3 z Japonią drużynowo. W zapasach w stylu wolnym do 68kg K Wiktoria CHołuj przegrała z Amerykanką 0-3 w ćwierćfinale.

Dzisiaj chyba nic więcej ciekawego się nie działo. Jutro kwalifikacje 1500m K; finał 3000m z przeszkodami (Aleksandra Konieczek); kwalifikacje rzutu oszczepem M; finał rzutu młotem K;
      • pani.asma Re: Olimpiada 05.08.24, 21:32
        Pocieszające że nie zdobywają medali bo budżet państwa odetchnie
      • snaptherooster Re: Olimpiada 05.08.24, 23:07
        Na 3000m z przeszkodami biegnie Alicja Koniecznek. A w finale rzutu młotem startuje Anita Włodarczyk.
        • ajr27 Re: Olimpiada 05.08.24, 23:26
          Włodarczyk to już chyba za stara na rekordy.
          • snaptherooster Re: Olimpiada 06.08.24, 13:47
            Cóż, juniorką nie jest. Nie jest też w formie życiowej, o czym mówi otwarcie Ale do finału się dostała. Jak ktoś się porywa na "polskie" podsumowanie dnia warto o tym wspomnieć.
      • asia.sthm Re: Olimpiada 05.08.24, 23:37
        > We wspinaczce Aleksandra Mirosław dwukrotnie pobiła rekord świata;

Tego nie da sie opisac ludzkimi slowami, dziewczyna pajak jak z filmu animowanego. Cudo
        • asia.sthm Re: Olimpiada 06.08.24, 23:19
          asia.sthm napisała:

> > We wspinaczce Aleksandra Mirosław dwukrotnie pobiła rekord świata;
          >
          > Tego nie da sie opisac ludzkimi slowami, dziewczyna pajak jak z filmu animowa
          > nego. Cudo
          >

Olę już wszyscy kochajà
    • antekgola Re: Olimpiada 05.08.24, 22:43
      Paraolimpijczycy jak zwykle przywiozą więcej medali. Z Tokio przywieźli 24 sztuki, a sportowców pojechało mniej...
    • mania_222 Re: Olimpiada 06.08.24, 01:47
      W środę o 16 nasi siatkarze walczą z USA w półfinałach, a jutro o 17 nasze siatkarki też z USA w ćwierćfinałach.
      • koko8 Re: Olimpiada 06.08.24, 14:26
        Dzisiaj. Siatkarki grają dzisiaj.
    • zanetka.x Re: Olimpiada 06.08.24, 13:02
      ja z olimpiady zapamiętam facetów startujących w konkurencjach kobiecych
    • profes79 Re: Olimpiada 06.08.24, 22:18
      Update wieczorny:
      1500m K - do półfinałów zakwalifikowały się Klaudia Kazimierska i Weronika Lizakowska; Aleksandra Płocińska ma repasaże. Rzut oszczepem M - trzech bez kwalifikacji. Anita Włodarczyk zajęła 4 miejsce w rzucie młotem z niezłym wynikiem 74,23 - do brązu zabrakło jej 4 centymetrów...Niemniej jednak nasza weteranka póki co i tak wygląda najlepiej ze wszystkich lekkoatletów. Alicja Konieczek zajęła 13 miejsce, bijąc rekord życiowy - tylko ten rekord życiowy jest wolniejszy od brązowego medalu o 26 sekund...Niemniej jednak absolutnie pełen szacunek do dziewczyn (biegających) które w biegach osiągały granice swoich możliwości - nie zamierzam krytykować kogoś, kto wykręcił życiowy rekord albo wynik w jego pobliżu.

Siatkarki dosyć gładko przegrały 0-3 z USA; położyły sobie trzeciego seta gdzie miały już 6 punktów przewagi. Zespół jednak jest na etapie odradzania się i z krytyką mimo wszystko poczekam.

Ciekawostką (i to mocno krytykowaną) jest wynik w zapasach - Wiktorka Chołuj straciła punkt w wyniku przepis który mówi, że nieudany challenge daje punkt przeciwnikowi. W ten sposób trener położył jej jakiekolwiek szanse na awans.

I to w sumie tyle na dzisiaj. Ze względów wyjazdowych ja dzisiaj zawieszam dalsze publikacje ale wrócę to spróbuję podsumować.
    • profes79 Re: Olimpiada 07.08.24, 11:56
      Wbrew zapowiedzi ze dwa słowa jednak skrobnę bo się dzieje tongue_out

W zapasach w stylu klasycznym Kulynycz w pięknym stylu pokonał w 1/8 finału Turka Cengiza; mistrza świata.
      W sprincie kajakarskim Głazunow zajął pierwsze miejsce w swoim biegu, co dało mu bezpośredni awans do półfinału.
      100m K przez płotki - Pia Krzyszowska zakwalifikowałą się do kolejnej rundy bezpośrednio, aczkolwiek 16 czas pokazuje, że o medale to raczej będzie cięzko
      MAria Andrejczyk z wynikiem 65,52m zakwalifikowała się do finału rzutu oszczepem; grupa B jeszcze rzuca ale ten wynik jest lepszy niż jakikolwiek wynik grupy A.

Czekam na wspinaczkę smile
      • koko8 Re: Olimpiada 07.08.24, 12:06
        profes79 napisał:

> Czekam na wspinaczkę smile
        >

TVP info wczoraj zaspoilerowało
      • profes79 Re: Olimpiada 07.08.24, 13:01
        No i mamy dwa medale - brązowy i złoty - złoto dla MIrosław a brąz dla Kałuckiej; gdyby drabinka nie rzuciła dziewczyn w półfinale na siebie to może i srebro by było.
        • asia.sthm Re: Olimpiada 07.08.24, 19:47
          Brawo Oleńki
    • profes79 Re: Olimpiada 13.08.24, 02:09
      POdsumowanie.

W sumie IO 2024 dały nam medali 10.
      1 złoty dla wspinaczki na czas Aleksandry Mirosław
      4 srebrne - Julia Szeremeta w boksie 57kg; Klaudia Zwolińska w kajakarstwie górskim, Daria Pikulik w kolarskim Omnium (Jedna z więszych niespodzianek) i męska siatkówka
      5 brązowych - drużynowa szpada kobieca, czwórka wioślarzy męskich, Iga Świątek w tenisie, Aleksandra Kałucka we wspinaczce na czas i Natalia Kaczmarek w biegu na 400m.

Co na pewno jest zawodem - lekkoatletyka. Dotychczas koronna dyscyplina Polski przyniosła albo kompletny zawód (pchnięcie kulą M BUkowiecki, rzut młotem M Fajdek i Nowicki, skok o tyczce M Lisek; rzut oszczepem K Marta ANdrejczyk. Tych zawodów jest mnóstwo. Żeby nie było - absolutnie nie mam pretensji do dziewczyn które biły rekordy osobiste czy rekordy Polski (1500m Kazimierska i Lizakowska; 3000m z przeszkodami Alicja i Anita KOnieczek, Królik) które po prostu nie wystarczały na bardzo mocne przeciwniczki. Kobieca czwórka K4 na kajakach której zabrakło nieco ponad 0,2 sekundy do brązu; Anita Włodarczyk której zabrakło do brązu 5 cm w rzucie młotem. NIeźle spisali się też niektórzy zapaśnicy - Robert Baran, WIktoria CHołuj (o której wcześniej pisałem, że jej walkę położył trener) czy w stylu klasycznym Arkadiusz Kułynycz. Niemniej bieda jest niesamowita a jak się patrzy na niektóre końcowe wyniki to szkoda patrzeć...

Pytanie czy szambo jakie wybiło przy okazji niektórych związków (kolarstwo, szermierka) przyniesie jakiekolwiek wymierne efekty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka