Dodaj do ulubionych

Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile,

IP: *.tnt1.lafayette.in.da.uu.net 23.12.02, 05:20
w Wigilijny poranek. Byl taki zwyczaj w mojej rodzinie. Tata wstawal bardzo
wczesnie rano i odwiedzal wszystkich bliskich znajomych, skaldajac zyczenia
swiateczne. Ponoc zjawienie sie w tym dniu jako pierwszej osoby mezczyzny
gwarantowalo obfitosc dobrodziejstw w nadchodzacym Nowym Roku. Czy znany wam
jest ten zwyczaj?
Mijajacy rok nie byl dla mnie dobry. Przydalby sie lepszy ten nadchodzacy.
Gdy jakis chlop zapukal do mych drzwi wtorkowym switem bede bardziej radosny
przy wigilijnej kolacji. Czy myslicie ze wystarczy telefon? Chetnym z
przyjemnoscia podam numer.
Pozdrawiam wszystkich swiatecznie,
J.S.
Obserwuj wątek
    • Gość: J.S. Re: Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile, IP: proxy / *.hemocleanse.com 23.12.02, 17:03
      Czuje ze nie mam szans zasiasc w jeszcze lepszym nastroju do wigilijnej
      kolacji. Czas ucieka, a tu nie "widac" zadnej litosciwej duszy; mieszkam na
      odludziu i jutro moge spodziewac sie co najwyzej odwiedzin "listonoszki", a
      potem na Wigilie zaprosilismy dwie samotne starsze Panie. Same kobiety na mojej
      drodze w ten dzien.
      765.742.4813
      J.S.
    • Gość: Lena Re: Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile, IP: *.jachpol.net / 192.168.0.* 23.12.02, 20:01
      Życzę Ci zdrowych, pogodnych Świąt i oby przyszły Rok był dużo lepszy od tego.
      Obawiałam się wpisywać, bo nie jestem mężczyzną ale ... i tak nie wejdziesz na
      to forum wigilijnym porankiem bo pierwsze co zobaczyłbyś to napis Forum
      KOBIETA. Myslę,że dobrymi, ciepłymi cudzymi myślami nie pogardzisz.
      Pozdrowienia.
      • Gość: J.S. Lena, pogodnych, szczesliwych Swiat IP: proxy / *.hemocleanse.com 23.12.02, 21:05
        Gość portalu: Lena napisał(a):

> Życzę Ci zdrowych, pogodnych Świąt i oby przyszły Rok był dużo lepszy od tego.
        > Obawiałam się wpisywać, bo nie jestem mężczyzną ale ... i tak nie wejdziesz
        na
        > to forum wigilijnym porankiem bo pierwsze co zobaczyłbyś to napis Forum
        > KOBIETA. Myslę,że dobrymi, ciepłymi cudzymi myślami nie pogardzisz.
        > Pozdrowienia.
        Dziekuje bardzo wzruszony. Tobie tez przesylam serdeczne zyczenia i wyrazy
        sympatii. Wiesz co chyba nie zagladne jutro na Forum Kobieta ale z innych
        powodow. Na mojej glowie kompot z suszonych owocow, dwie ryby tzw. cat fish i
        losos (nie mam "dostepu" do karpia, jest tutaj tyko rzeczny, wstretny i nikt go
        nie kupuje)i salatka z czerwonej kapusty. Moja lepsza polowka juz skonczyla
        wypieki (pyszne), a powinna jeszcze zrobic pierogi z serem, pierogi z kapusta i
        grzybami i kutie w wydaniu troche suwalskim czyli lazanki z makiem, miodem i
        orzechami.
        A co do "marzen" by zapukal do moich drzwi pierwszy mezczyzna. Czasami moj tata
        bral mnie na ten wczesno poranny obchod po mieszkaniach znajomych. Pamietam jak
        dzis coroczne mile zaskoczenie na twarzach odwiedzanych przyjaciol. Dzisiaj
        mamy telefony i Internet i nie ma co liczyc na stare sentymenty. A mimo
        wszystko szkoda.
        Pozdrawiam,
        J.S.
    • Gość: Harald Re: Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile, IP: *.12.14.vie.surfer.at 23.12.02, 21:11
      Gość portalu: J.S. napisał(a):

> w Wigilijny poranek. Byl taki zwyczaj w mojej rodzinie. Tata wstawal bardzo
      > wczesnie rano i odwiedzal wszystkich bliskich znajomych, skaldajac zyczenia
      > swiateczne. Ponoc zjawienie sie w tym dniu jako pierwszej osoby mezczyzny
      > gwarantowalo obfitosc dobrodziejstw w nadchodzacym Nowym Roku. Czy znany wam
      > jest ten zwyczaj?
      > Mijajacy rok nie byl dla mnie dobry. Przydalby sie lepszy ten nadchodzacy.
      > Gdy jakis chlop zapukal do mych drzwi wtorkowym switem bede bardziej radosny
      > przy wigilijnej kolacji. Czy myslicie ze wystarczy telefon? Chetnym z
      > przyjemnoscia podam numer.
      > Pozdrawiam wszystkich swiatecznie,
      > J.S.

Fröhliche Waihnachten.Harald.
      • Gość: Vika Re: Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile, IP: *.12.14.vie.surfer.at 23.12.02, 21:12
        Gość portalu: Harald napisał(a):

> Gość portalu: J.S. napisał(a):
        >
        > > w Wigilijny poranek. Byl taki zwyczaj w mojej rodzinie. Tata wstawal bardz
        > o
        > > wczesnie rano i odwiedzal wszystkich bliskich znajomych, skaldajac zyczeni
        > a
        > > swiateczne. Ponoc zjawienie sie w tym dniu jako pierwszej osoby mezczyzny
        > > gwarantowalo obfitosc dobrodziejstw w nadchodzacym Nowym Roku. Czy znany w
        > am
        > > jest ten zwyczaj?
        > > Mijajacy rok nie byl dla mnie dobry. Przydalby sie lepszy ten nadchodzacy.
        >
        > > Gdy jakis chlop zapukal do mych drzwi wtorkowym switem bede bardziej rados
        > ny
        > > przy wigilijnej kolacji. Czy myslicie ze wystarczy telefon? Chetnym z
        > > przyjemnoscia podam numer.
        > > Pozdrawiam wszystkich swiatecznie,
        > > J.S.
        >
        > Fröhliche Waihnachten.Harald.

Ten Harald to moj chlop.Zadowolony?
        Wszystkiego dobrego:-)))))))))))
        • Gość: J.S. Vika jestes Aniolem IP: proxy / *.hemocleanse.com 23.12.02, 21:24
          Jesli chcesz zalicze do tych niebianskich istot rowniez twego chlopa Haralda.
          pozdrow go odemnie i podziekuj. Nic to ze trzy godziny za wczesnie liczac na
          polski czas. Zaliczam,
          uszczesliwiony,
          J.S.
          • vika411 Re: Vika jestes Aniolem 23.12.02, 21:36
            Gość portalu: J.S. napisał(a):
            Za tytul sie zawstydzilam.-)

> Jesli chcesz zalicze do tych niebianskich istot rowniez twego chlopa Haralda.
            Ani mi sie waz!!!!z nieba sam Bog Ojciec by zwial.Zwlaszcza,ze Harald ma
            paskudny zwyczaj mi kompa zabierac:-(
            > pozdrow go odemnie i podziekuj.

podziekowalam.

Nic to ze trzy godziny za wczesnie liczac na
            > polski czas. Zaliczam,
            > uszczesliwiony,
            > J.S.

na tutejszy tez ale nie szkodzi...Gwiazdka tuz tuz i tak:-)

Buziaki swiateczno-noworoczne dla Twoich Pan tez:-)
    • maly.ksiaze Re: Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile, 24.12.02, 02:13
      No dobra, J.S. Tu jestem! Kiedy u Ciebie jest poranek?

Pozdrawiam,

mk.
      • vika411 Re: Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile, 24.12.02, 02:19
        maly.ksiaze napisał:

> No dobra, J.S. Tu jestem! Kiedy u Ciebie jest poranek?
        >
        > Pozdrawiam,
        >
        > mk.
        W Suwalkach poranek bedzie za trzy godziny mniej wiecej.Buziaki Ksiaze.Dawno
        Cie nie bylo:-)Wszystkiego dobrego dla Ciebie i calej Kanady:-)))))))))
        • maly.ksiaze Re: Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile, 24.12.02, 02:23
          Nie wiem, nie wiem. IP: *.tnt1.lafayette.in.da.uu.net
          nie wskazuje na Suwalki. A niechcialbym nikogo w srodku
          nocy zbudzic...

Pozdrawiam,

mk.
          • vika411 Re: Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile, 24.12.02, 02:29
            maly.ksiaze napisał:

> Nie wiem, nie wiem. IP: *.tnt1.lafayette.in.da.uu.net
            > nie wskazuje na Suwalki. A niechcialbym nikogo w srodku
            > nocy zbudzic...
            >
            > Pozdrawiam,
            >
            > mk.
            Nie martw sie.Na pewno sie ucieszy:-)
            • Gość: J.S. Re: Maly Ksiaze IP: *.tnt1.lafayette.in.da.uu.net 24.12.02, 06:14
              Maly Ksiaze, dziekuje za dobre checi, ktore czesto wazniejsze sa od czynow.
              Podalem telefon do mojej pracy, ale prawdopodobnie zostane w domu bo moje
              szczescie jest opoznione w przygotowaniach do Swiat.
              Tak masz racje, ja podobnie jak ty zyje teraz po tej stronie Wielkiej Wody. U
              mnie w tej chwili zbliza sie polnoc i jest szesc godzin roznicy miedzy
              miejscowym a polskim czasem. Suwalki to miejsce skad przywedrowali do Krakowa
              dziadkowie mojej zony stad ta kutia a w zasadzie lazanki makowo-miodowe.
              Co sie tyczy Lafayette to jest kilka miejscowosci w Stanach o tej nazwie. Dwie
              sa dosyc dobrze znane: miasto w Luizjanie i drugie w ktorym ja przebywam w
              Indianie. To z powodu dobrej uczelni Purdue University. Miasto przedzielone
              rzeka Wabash sklada sie z dwoch oddzielnych organizmow administracyjnych;
              Lafayette i West Lafayette. Sa wiecdwa magistraty, dwoch szeryfow a nawet trzy
              policje bo Uniwersytet ma wlasna.
              Zycze udanych, pogodnych Swiat.
              J.S.
    • Gość: smutna Re: Mezczyzna pilnie potrzebny na chwile, IP: *.4it.net.pl 26.12.02, 10:58
      Pamiętam i ja taki zwyczaj. Zawsze staram się w wigilijny ranek zobaczyć
      pierwszego mężczyznę ,ale obcego ,więc wyglądam przez okno( w tym roku się
      udało)! Ale przeczuwam ,że Nowy Rok też będzie do niczego tak jak ten co mija.
      Smutne ale prawdziwe:(
      • Gość: J.S. Do smutnej IP: *.tnt1.lafayette.in.da.uu.net 28.12.02, 06:03
        Gość portalu: smutna napisał(a):

> Pamiętam i ja taki zwyczaj. Zawsze staram się w wigilijny ranek zobaczyć
        > pierwszego mężczyznę ,ale obcego ,więc wyglądam przez okno( w tym roku się
        > udało)! Ale przeczuwam ,że Nowy Rok też będzie do niczego tak jak ten co
        mija.
        > Smutne ale prawdziwe:(
        To do dobry znak. Nie badz smutna, moze znajdziesz troche optymizmu. "Lap
        chwile jak motyle" - to z tego forum.
        A moze wiersz troche pomoze:

"Nie placz w liscie
        nie pisz ze los ciebie kopnal
        nie ma sytuacji na ziemi bez wyjscia
        kiedy Bog drzwi zamyka - to otwiera okno
        odetchnij popatrz
        spadaja z oblokow
        male wielkie nieszczescia potrzebne do szczescia
        a od zwyklych rzeczy naucz sie spokoju
        i zapomnij ze jestes gdy mowisz ze kochasz."

Ks. Jan Twardowski