Gość: patshałek IP: *.it-net.pl 05.01.03, 15:24 mam albumik z czego jestem naprawdę zadowolony a ostatnio zrobiłem sobie reprodukcje na slajdach co by móc oglądać w naturalnych rozmiaracg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: EU Re: Tamara Łempicka IP: *.216-194-0-231.nyc.ny.metconnect.net 05.01.03, 16:23 Tamara Lempicka jest w Polsce zupelnie nieznana, a na Zachodzie jest uwazana poniekad za najwieksza malarke epoki modernizmu. Odkrylem ja podczas mego 2-letniego pobytu w Paryzu, gdzie jej kolekcja jest umieszczona w samym Musee de l'Art Moderne. Znana jest przede wszystkim z portretow kobiet-vampow, najczesciej w automobilach. Podobala mi sie jej zyczenie przed smiercia, aby jej prochy zostaly rozsypane dookola krateru wulkanu w Meksyku, gdzie spedzila ostatnie lata swego zycia po pobytach w Paryzu i w Los Angeles. Byla to niezwykla postac, ktora zasluguje na wieksza publike w Polsce, gdzie do tej pory nikt o niej nie slyszal ( byc moze komunisci uwazali ja za symbol burzuazji?). Ciesze sie niezmiernie, ze ukazala sie w Polsce ksiazka o tej niezwyklej warszawiance. Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: Tamara Łempicka 05.01.03, 19:03 Gość portalu: EU napisał(a): > Tamara Lempicka jest w Polsce zupelnie nieznana, a na Zachodzie > jest uwazana poniekad za najwieksza malarke epoki modernizmu. Mi byla znana. Czyzbym byla wyjatkiem potwierdzajacym regule? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EU Re: Tamara Łempicka IP: *.216-194-21-247.nyc.ny.metconnect.net 06.01.03, 01:11 melinek napisał: > Gość portalu: EU napisał(a): > > > Tamara Lempicka jest w Polsce zupelnie nieznana, a na Zachodzie > > jest uwazana poniekad za najwieksza malarke epoki modernizmu. > > Mi byla znana. Czyzbym byla wyjatkiem potwierdzajacym regule? > Mysle, ze jestes poniekad wyjatkiem! Na zartach sie znam! Ha! Ha! Ha! Tamare poznalem dopiero w Paryzu, ogladajac albumy w pewnej ksiegarni na Rue de La Croix Bretonniere. Bylem nia zafascynowany, jej expressionizmem, jej prowokacyjnym stylem. Lubie extravaganckich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ver Re: Tamara Łempicka IP: *.traffpol.com.pl 06.01.03, 11:41 Jest kilka takich wyjątków ;) A to miłe! Właśnie czytam ksiązkę o niej, a na ścianie wisi u mnie...reprodukcja co prawda - ale zawsze!Patshałek?Mówisz slajdy?!!Dobry pomysł!Ja mam jeszcze inny;)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brydzyt Re: Tamara Łempicka 06.01.03, 13:20 Niezła z niej zdzira była... Świadomie kreująca ( z wyjątkiem wątku bodajże petersburskiego albo moskiewskiego, po wybuchu rewolucji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ver Re: Tamara Łempicka IP: *.traffpol.com.pl 06.01.03, 14:27 Brydzyt! A który z artystów, która z artystek się nie kreuje?! Oczywista rzecz. Sądzisz, że wszyscy wierzą w to co np. piszą czy śpiewają?? A malarze?! Warhol, Dali...płótna podpisane in blanco - wszystko w końcu i tak rozbija sie o prestiż i pieniądze. Gdybyś miał robić selekcje i szukać tych, którzy do końca są szczerzy w tym co robią i w tym jakimi są...to mało by zostało osób do podziwiania. A obrazy Łempickiej, robią wrażenie, życiorys - cóż...proponuję rozgraniczyc te dwie rzeczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ver Re: Tamara Łempicka IP: *.traffpol.com.pl 06.01.03, 14:28 Brydzyt! A który z artystów, która z artystek się nie kreuje?! Oczywista rzecz. Sądzisz, że wszyscy wierzą w to co np. piszą czy śpiewają?? A malarze?! Warhol, Dali...płótna podpisane in blanco - wszystko w końcu i tak rozbija sie o prestiż i pieniądze. Gdybyś miał robić selekcje i szukać tych, którzy do końca są szczerzy w tym co robią i w tym jakimi są...to mało by zostało osób do podziwiania. A obrazy Łempickiej, robią wrażenie, życiorys - cóż...proponuję rozgraniczyc te dwie rzeczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ver Re: Tamara Łempicka IP: *.traffpol.com.pl 06.01.03, 14:30 Brydzyt! A który z artystów, która z artystek się nie kreuje?! Oczywista rzecz. Sądzisz, że wszyscy wierzą w to co np. piszą czy śpiewają?? A malarze?! Warhol, Dali...płótna podpisane in blanco - wszystko w końcu i tak rozbija sie o prestiż i pieniądze. Gdybyś miał robić selekcje i szukać tych, którzy do końca są szczerzy w tym co robią i w tym jakimi są...to mało by zostało osób do podziwiania. A obrazy Łempickiej, robią wrażenie, życiorys - cóż...proponuję rozgraniczyc te dwie rzeczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulinka Re: Tamara Łempicka IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.03, 13:07 Ja Tamarę i jej twórczość poznałam już jakiś czas temu...ale to wszystko tylko przez przypadek buszując w internecie, szukając informacji o aktach kobiecych w historii. Uważam, że jej malarstwo ma w sobie siłę, jest nieprzeciętne. Ona sama była także fascynującą osobowością - rzadko kto posiada taką zdolność autokreacji i intensywności życia. Tylko dlaczego jest tak mało znana w Polsce? W końcu to Polka i mamy się czym poszczycić. ps: Udało mi się już zdobyć jej dwie biografie. slyszalam, że gdzieś można kupić karty do gry z reprodukcjami jej obrazów na odwrocie - czy ktoś się orientuje gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agentka Re: Tamara Łempicka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.03, 20:21 Tamara jest naprawdę rewelacyjna, uwielbiam ją. Frida Kahlo i ta cała reszta przy niej i przy jej dziełach do zera. Nigdy nie lubiłam kubizmu ani neokubizmu, ale jej obrazy są naprawdę wspaniałe. Gdy dorosnę zrobię o niej film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatanista Re: Tamara Łempicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.03, 03:05 Gość portalu: Agentka napisał(a): > Tamara jest naprawdę rewelacyjna, uwielbiam ją. Frida Kahlo i ta > cała reszta przy niej i przy jej dziełach do zera. Nigdy nie > lubiłam kubizmu ani neokubizmu, ale jej obrazy są naprawdę > wspaniałe. Gdy dorosnę zrobię o niej film. kiczowate malarstwo i kiczowate zycie Odpowiedz Link Zgłoś