11.06.06, 17:31
www.vipnews.pl/article.php?category=4&article=2069
Nadia, Nicole, Xavier, Fabienne, Angelika.
Podobno to niewykształceni, niezamożni, prości ludzie mają w zwyczaju nadawać
dzieciom dziwne imiona. A tymczasem wśród naszych rodzimych gwiazdek to
popularna moda. Wśród 'ulicy' niestety też.
Obserwuj wątek
    • yvonne75 Re: Imiona 11.06.06, 17:36
      zaraz padnie jakis post o tym ze jest wolnosc i mozna nadawac imiona jakie sie
      chce, ze to sprawa kazdego czlowieka...itp,itd...tymczasen moim zdaniem imiona
      byloby rozsadniej dobierac tak zeby nie smieszyly ...dumnie
      brzmiaca "zanetta "obok nazwiska "pryszcz" (fakt autentyczny!)brzmi malo
      interesujaco...rodzice zlitujcie sie!
      • alpepe Re: Imiona 11.06.06, 17:58
        no, to masz, mój post jest o tym, że każdy powinnien pilnować swojego nosa i
        swojego imienia.
        Czemu uważasz, że Żanetta Pryszcz brzmi mało interesująco?
        Agnieszka czy Katarzyna Pryszcz brzmi wg ciebie lepiej?
        Według mnie przy nazwisku Pryszcz wszystko będzie brzmiało nie tak, bo nazwisko
        to w j. polskim nosi w sobie nieprzyjemne i nieestetyczne skojarzenia, więc
        najmądrzej byłoby zmienić nazwisko na neutralne. Ale z drugiej strony mądrzy
        ludzie z brzydkich nazwisk się nie śmieją, więc jak to jest? O kim to źle
        świadczy? O rodzicach Żanetty czy o osobach śmiejących się z "Pryszcza"?
    • ania.downar Re: Imiona 11.06.06, 17:36
      Obciachowe imie to kwas na cale zycie.... Dziwna sprawa jest, ze jedynie
      dla "obdarzonego", bo reszta sie tym zwykle nie przejmuje.

W kazdym razie wydaje mi sie, ze czlowiek gdy dojrzewa ma na dzien dobry tyle
      kompleksow, ze nie warto dodawac mu na sile kolejnego...
    • bitch.with.a.brain Re: Imiona 11.06.06, 17:41
      Nadia to bardzo ładne imie
      • blueska3 Re: Imiona 11.06.06, 17:45
        A mi sie podoba imię zwykłe (choć dla mnie niezwykłe) - Tomasz - i tak będzie
        miał na imię mój syn.. kiedys :-) Nieraz te połączenia imienia z nazwiskiem są
        śmieszne. Rodzicom sie wydaja różne rzeczy nie patrząc na to, że kiedyś ich
        dziecko może czuć sie nieswojo, albo po prostu głupio. Ale są gusta i guściki.
        Dla mnie najładniejsze imię to Tomasz. No i jeszcze Kuba. :-)
        • bitch.with.a.brain Re: Imiona 11.06.06, 17:46
          ja nie lubie swojego imienia bo jest banalne i czesto wystepuje.wiec nigdy nei
          przewidzisz co sie dziecku spodoba:)
          • yvonne75 Re: Imiona 11.06.06, 17:57
            no jakos trudno mi sobie wyobrazic ,zeby xavier mial w piaskownicy lekkie
            zycie...dzieci potrafia byc bardzo bezwzgledne...
            • alpepe Re: Imiona 11.06.06, 17:59
              ale od dzieci gorsi są dorośli. Wszystko zależy od ich reakcji.
              • yvonne75 Re: Imiona 11.06.06, 18:21
                i tak i nie...dzieci wsiakaja to co slysza w domu ,to fakt...ale rodzice nie
                siedza z dzecimi caly czas ...poza tym to nie okrucienstwo samo w sobie,dzieci
                czestokroc nie rozumieja ze to co mowia moze bolec.
            • reniatoja Re: Imiona 12.06.06, 07:55
              yvonne75 napisała:

> no jakos trudno mi sobie wyobrazic ,zeby xavier mial w piaskownicy lekkie
              > zycie...dzieci potrafia byc bardzo bezwzgledne...

Zdaje sie, ze nie bardzo znasz dzieci. Otóż dla dzieci w wieku piaskownicowym
              zwykłosć czy niezykłosć imienia jest tak obojetna jak Tobie zeszłoroczny śnieg,
              wierz mi. Takie dzieci kompletne olewają to, czy same, lub ich rówieśnicy mają
              zwykłe czy niezwykłe imiona - prawdopodobnie, tak sądzę, dlatego, ze po rpsotu
              za mało znają jeszcze życie, zeby w ogóle być w stanie to zweryfikować, czy
              jakieś imię jest pretensjonalne, czesto występujące, czy jest jedyne w mieście.
              Szyderstwa i drwiny pojawiają się później, wraz ze wzrostem świadomości, żeby
              osiągnąć najwyższy poziom mniej wiecej w okresie od połowy podstawówki do
              połowy szkoły średniej.. Później z kolei młody człowiek zaczyna rozumieć czym
              jest tolerancja i szacunek dla drugiego człowieka ijego odrebności.
            • aiczka Re: Imiona 12.06.06, 12:46
              > no jakos trudno mi sobie wyobrazic ,zeby xavier mial w piaskownicy lekkie
              > zycie...dzieci potrafia byc bardzo bezwzgledne...
              A ja, szczerze mówiąc, nie pamiętam z dzieciństwa żadnych naśmiewań się z imion
              kolegów (Adrian, Karina). Jak się jest małym, to się zakłada, że jest jeszcze
              wiele imion, których się nie zna. No, chyba że ktoś ma pecha nazywać się jak
              postać z dobranocki (np. Maja), wtedy dzieci mogą ewentualnie z własnej
              inicjatywy trochę się pośmiać. Ale trudno przewidzieć, jakie kreskówki powstana
              za pięć lat.
              Dalej - mogę sobie wyobrazić, że rodzice, usłyszawszy o imieniu kolegi zaczynają
              wydziwiać ("Sergiusz? To jakiś Rosjanin?", "Ci ludzie to teraz głowy potracili,
              jak można tak dziecko nazwać?") i wtedy mały z "dobrego źródła" dostaje sygnał,
              że z tego się można śmiać, szydzić etc.
        • polla4 Re: Imiona 11.06.06, 20:55
          Mam podobny gust odnośnie imion:)
          • polla4 Re: Imiona 11.06.06, 20:58
            Ups, to do blueski:)
            • blueska3 Re: Imiona 11.06.06, 21:07
              Mi sie wydaje, że to sa imiona, które zawsze będą fajne.. Nie wiem. Może myslę
              tak dlatego, że mi sie akurat podobaja. Ale zdecydowanie bardziej wole Tomasz
              czy Kuba niż Xavier czy Leopold bleee
              • dorianne.gray Re: Imiona 11.06.06, 23:15
                Co masz do Leopolda? To piękne stare polskie imię.
        • kisielt Re: Imiona 12.06.06, 01:28
          dziękuję :)
    • frutinka Re: Imiona 11.06.06, 21:24
      Szału nie robią te imiona:( Choć Nadia jest całkiem miłe dla ucha - reszta,
      obciach. Ale to prawda - kazdy ma prawo... Zresztą świat byłby nudny, gdyby
      wszyscy myśleli tak samo:) Niech żyje różnorodność!!! (sorki, upiłam się
      trochę:)
    • n_itka Re: Imiona 11.06.06, 23:02
      bo moze te gwiazdki sa niewyksztalcone ;) imiona imionami, ale rodzice czasem
      moga krzywde imieniem dziecku zrobic, bo chca byc modni, obejrzeli nowa
      telenowele, a dziecko potem z tym zyje ;) niektorzy maja takie pomysly ze glowa
      boli...
      mnie podobaja sie imiona moze nie tyle bardzo oryginalne, a po porstu ciekawe,
      nie wystepujace tak powszechnie, bo daja one pewne poczucie indywidualnosci, ale
      bez przesady, a calkowicie odstraszaja mnie imiona "amerikanskie" typu
      andzelika, nikola, dzesika, sa dla mnie wyrazem bezguscia, bo totalnie nie
      pasuja do polskich nazwisk, brzmia sztucznie i lateksowo, i o ile przyklad z
      pryszczem moze nie byl zbyt trafny to rozumiem intencje, moja siostra chodzila
      do klasy z nicola kapusta i brzmialo to co najmniej smiesznie, mam natomist
      kolege kzyska kapuste i jakos juz nie widac tutaj tego komicznego kontrastu.
    • imme1981 Re: Imiona 11.06.06, 23:17
      a od kiedy Angelika jest dziwnym imieniem? ja mam Emilia, rzadkie więc też
      dziwne? dodam, że rodziców mam bardzo wykształconych...(co za głupie
      kryterium), dla mnie imie Ola albo Ania, choć ładne, mam kuzynki o takich
      imionach, można by uznać za kompletny brak pomysłu, zero wyobraźni,
      niepotrzebną prostotę. ja jeśli będę mieć syna nazwę go Wincenty po dziadku,
      lub Maksymilian albo Oktawiusz, a córką Ela, po mojej mamie i też jest ładnie,
      a olewam to, że jakiś dzieciak ma na imię Olivier czy jakiś Mehmet, TOLERANCJA!
      • polla4 Re: Imiona 12.06.06, 00:41
        Przypomniała mi się scenka z zoo, kiedy pani z panem porykiwali na swoją
        podopieczną Vanessa...Tolerowac toleruję, jak najbardziej, tylko śmieszy mnie to
        • magdaksp Re: Imiona 12.06.06, 01:13
          brajan i dzeskia-tak naywaja sie dzieci kolezanki mojej kolezanki,horror i
          jeszcze ta pisownia
    • reniatoja Re: Imiona 12.06.06, 08:06
      A ja z rodziną właśnie jestem w konieczności wybrania imienia w najbliższym
      czasie dla nowego człowieka. Powiem wam, że to z jednej strony przyjemny
      obowiązek, ale z drugiej poczucie wielkiej odpowiedzialnosc. Imię to wazna
      sprawa, moze nawet ważniejsza niż nazwisko, bo jednak po nazwisku się do
      człowieka nie mówi, tylko zwykle po imieniu... Mam nadzieję, że nie zrobimy mu
      krzywdy na całe życie :)
    • mathias_sammer Re: Imiona 12.06.06, 09:44
      Nie grozi, ani w blizszej ani dalszej rodzinie:) Chyba jestesmy wyksztalceni,
      hihi

M.S.
      • aska-wro Re: Imiona 12.06.06, 09:57
        moja znajoma nazwała syna Bernard- i teraz Benek do niego woła...
        ja wole tradycyjne Piotruś,Tomek czy Łukasz....
        • alba27 Re: Imiona 12.06.06, 12:36
          a ja znam jednego Wacława. Co myślicie o tym imieniu?
          • aiczka Re: Imiona 12.06.06, 12:49
            To trochę jak w Wielkiej Brytanii nazywać się Richard... Może być kłopotliwe na
            pewnym etapie...
            • justynnka Re: Imiona 12.06.06, 12:54
              mam imię w miarę oryginalne- przynajmniej w moim roczniku były same Agnieszki,
              Anki, Kasie i Magdy - i zawsze byłam zadowolona. nie lubię ,,masówki", nie
              lubię imion ,,podwórkowych". moja córka ma na imię Kaja.
    • bri Re: Imiona 12.06.06, 13:25
      gwiazdy bywają niewykształconymi prostymi ludźmi
      • ola801 Re: Imiona 12.06.06, 13:27
        a mi sie podoba imie ANASTAZJA- NASTKA w skrócie-ale jak powiedziałam mamie to
        powiedziała ze jeśli kiedykolwiek nazwe tak swoje dziecko to ona nawet nie
        przyjdzie zobaczyć!!
    • maarzenka zgadza się 12.06.06, 14:54
      4 m-ce temu urodziłam synka - Jacka. Od dr neonatolog dowiedziałam się w luźnej
      rozmowie, że zauważyła taką właśnie tendencję - im niższe wykształcenie - tym
      bardziej "kosmiczne" imiona. Osobiście (nie chwaląc się) jestem po 2
      fakultetach (dziennie zarządzanie i prawo gosp). A nazwałam dzieci Alicja i
      Jacek głównie dlatego, że mam polsko brzmiące nazwisko (kończące się na -wska)
      uznałam, że "niepolskie" imię nie będzie specjalnie pasować. A podoba mi się z
      męskich Oskar i Bruno :))))
    • aga_wrocek Re: Imiona 12.06.06, 15:06
      ja też lubie takie proste imiona -nie mam jeszcze dzieci ale jak beda-to nazwe
      tak "po ludzku" dziewczynka albo OLA albo Hania, a dla chopczyka to Dawid
      Dominik Łukasz- jest tyle pięknych imion nie wiem czemu nie którzy wymyslaja
      takie że jezyk można połamac!!!
      • polla4 Re: Imiona 12.06.06, 15:12
        alba27 napisała:

> a ja znam jednego Wacława. Co myślicie o tym imieniu?

Kojarzy mi się z męskim przyrodzeniem
        • maarzenka Re: Imiona 12.06.06, 15:15
          Mój szwagier to Wacław. Niestety z przyrodzeniem mi się nie kojarzy, bardziej z
          4 pośladkami bo jest klasyczną "dupą wołową" - w najprostszym ujęciu tego
          słowa :)
    • kohol Re: Imiona 12.06.06, 15:16
      No proszę. A niedawno na świat przyszła niejaka Shiloh Nouvel Jolie-Pitt.
      Ktoś coś ma do dziwnych imion? :D
    • beautiful_joanna Re: Imiona 12.06.06, 16:06
      Ja mam imie calkiem pospolite, ale mam to szczescie, ze pisze sie tak samo po
      polsku i angielsku. Kryterium istnienia i podobienstwa w obu jezykach bedzie dla
      mnie dominujacym przy wyborze imion dla moich... er... naszych dzieci :) Dla
      dziewczynki juz wybralam: Anna albo Monika... ew. Aleksandra. Moze byc jeszcze
      Ela, bo moj misiek by chcial Elizabeth ;) Co do chlopca to mi sie bardzo
      Gniewomir podoba, ale jak oni biedacy wyspiarze by to wymowili :P Trudny
      wybor... :)
      A odnosnie mojego imienia, to jak bylam mala, to mi sie nie podobalo, jak do
      mnie mowili 'Asia', ale nikt na mnie nie chcial mowic 'Joanna' (a to mi sie
      zawsze podobalo...).
      Niestety, imiona, jakie nadaja 'gwiazdy' swoim dzieciom to jest czasami horror
      (kiedys ogladalam taki program na MTV bodajze)... chyba najsmieszniejsze jakie
      zapamietalam to Inspector Pilot. I co wy na to heheeh :D
    • ardzuna Re: Imiona 12.06.06, 22:05
      yaponka napisała:

> Podobno to niewykształceni, niezamożni, prości ludzie mają w zwyczaju nadawać
      > dzieciom dziwne imiona. A tymczasem wśród naszych rodzimych gwiazdek to
      > popularna moda. Wśród 'ulicy' niestety też.

Twoim zdaniem gwiazdy takie jak Wiśniewscy to ludzie wykształceni i
      wysublimowani?
      • havana06 Re: Imiona 12.06.06, 22:40
        Jeśli się wzorujesz na panu Wiśniewskim.... to bez komentarza.
        Moja siostra, aktorka dość znana dała Swojej Córce na imię Zosia.
        No i co???
        Pewnie obciach!!!
        • kohol Re: Imiona 13.06.06, 08:55
          Ależ skąd, modne jest teraz dawanie dzieciom staropolskich imion :)
          • reniatoja Re: Imiona 13.06.06, 08:57
            Zosia to jest staropolskie imie? Mnie sie bardzo podoba, mimo, ze nosila je
            osoba, ktorej nie lubilam, ale imie jest piekne. A w ogole to jest greckie
            imie i oznacza madrosc.
            • kohol Re: Imiona 13.06.06, 09:19
              Chodzi mi o taki, hm, trącące myszką :D
              Ale jeszcze o żadnej Leokadii ani Bazylim nie słyszałam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka