Dodaj do ulubionych

Pomocy! Jestem glodnaaaa :(

13.06.06, 15:02
Od czterech dni boli mnie bezustannie zab madrosci ktory wlasnie sie wyzyna,
ale dzisiaj to juz przeszlo moje oczekiwania: mimo trzech zazytych Ibupromow
400, boli mnie tak strasznie ze nic nie moge zjesc, ani poprawnie mowic, bo
mi sie buzia nie rusza :(
Znacie jakis sposob zeby ten paskudny bol zniknal??
Tylko nie mowcie mi "pojdz do dentysty" bo dzwonilam wczoraj do mojego
dentysty i powiedzial ze najlepiej te zeby usunac, ale ja nie moge, bo nie
mam na razie ani dnia wolnego w pracy.

Co jesc, takiego zeby nie gryzc?
Jak usmierzyc bol? :( Ktos zna jakies domowe sposoby?
Obserwuj wątek
    • kalasanty76 wstydu się najedz ;-) 13.06.06, 15:03
      życzę powrotu do zdrowia
      • nutopia Re: wstydu się najedz ;-) 13.06.06, 15:11
        mialam taką samą sytuację! dostawałam szczękoscisku i strasznie cierpiałam i
        wszyscy wysyłali mnie na usunięcie. Prawda jest taka, że w tej chwili na pewno
        masz stan zapalny więc i tak ci nie usunął. W końcu poszłam do normalnego
        dentysty i okazało się, że wcale nie trzeba ich usuwać tylko naciąć kapturki,
        które się robią z dziąseł. Brzmi okropnie- wiem (nic nie boli), ale po tym
        zabiegu wszystkie problemy się skończyły
        • maialina1 Re: wstydu się najedz ;-) 13.06.06, 15:15
          Naciac kapturki? O matko! Brzmi faktycznie strasznie. Ale lepiej niz ciecie
          kosci.
          A ile czasu po tym nie mozna gadac i jesc?
          • nutopia Re: wstydu się najedz ;-) 13.06.06, 15:30
            to jest tak. jak rosnie ząb to tam zaczyna brakować miejsca i się dziąsło
            zawija na ząbek oraz robi się stan zapalny. zabieg trwa 15 min a jeść i pic nie
            możesz chyba pół godziny. Ale dzeiwczyno! jak ulga!!!!
    • sumire Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:08
      niestety nie da się tego ubić. przerabiałam dwukrotnie. trzeba to znieść z
      godnością - albo rzucić wszystko i popędzić do dentysty.
      • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:09
        A ile czasu bedzie jeszcze trwalo? :(
      • zresetowany_berbec Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:12
        oeje, współczuję- to jest kosmos. miałam kiedys cos takiego ipomagały trzy
        rzeczy:
        - po pierwsze i najlepsze jeśli chodzi o skuteczność - upijałam się- miałam te
        mozliwosc, bo zab wyrzynal mi sie podczas jakiegos urlopu
        - po drugie i po trzecie- żel i płukanka. nie pamietam nazw, jeden to jakis
        stomatol(bardzo prosta nawza). zel pomagał troche i płukanak tez nie do konca,
        ale jednak- uwaga płukanka jest cholernie brudzaca, ciezko po tym umyc
        umywalke.
        nie pamietam nazw, ale zapytaj w aptece o zel i płukanke na wyrzynajace sie
        zeby: tanie, polskie, zwyczajne bardzo.
        • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:14
          Tanie? Polskie? Ale ja nie mieszkam w Polsce, BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU! :'(
          Ogarnela mnie teraz rozpacz.
          Ale chyba pojde do apteki, bo juz nie moge :'(
      • katrinax Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:19
        ja jestem wtakiej samej sytuacji co ty siedze w pracy i tak mnie boli zab bo
        rosnie ale juz drogi madrosci i nie wziełam zadnej tabletki :( tak bardzo boli
        ale mam nadzieje ze przejdzie :)
    • ania.downar Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:10
      Ooooo... mialam to samo... zaczelo sie od tego, ze mi migdalki spuchly, weic
      myslalam ze to angina. Ale z czasem zaczelam sie budzic ze szczekosciskiem itp.
      Ostatecznie usunelam. Nie musisz miec dnia wolnego. Cala akcja (jesli nie ma
      zadnych anomalii) trwala jakies pol h z czego 20 minut bylo czekaniem az
      zastrzyk zadziala. Czyli znieczulenie, odczekac, podwazenie dziasla i wyrwanie.

A pozniej spac i tyle... troche krwawi, ale da sie zniesc... :-)
      • ania.downar Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:10
        Acha. A doraznie najbardziej mi pomagal cholinex... Serio :-)
      • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:11
        Ale moi znajomi mowia ze po usunieciu cala buzia jest spuchnieta przez 2, 3
        dni. :( Nie moge sie tak pokazac w pracy.
        • ania.downar Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:14
          Ale to nieprawda... nie sluchaj, mnie tez straszyli... krew mi miala zalac cale
          ubranie, jakies suchocostam mialo mi sie robic.... czyli ze dziaslo nie zarasta
          i kosc zostaje na wierzchu... reszte sobie daruje...

Nawet twarzy nie mialam opuchnietej. A bol taki, jakby ktos Cie w policzek
          uderzyl.
          • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:17
            To moze to zalezy od osoby. Moj maz, ktoremu usunieto 4 naraz, mial opuchnieta
            buzie przez 2 dni.
            A ja jestem straszna panikara i przewrazliwiona, wiec ja bede spuchnieta
            tydzien :((
            • ania.downar Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:19
              Okay. Wiec cierp, poki nie wymiekniesz na tyle, ze bedzie Ci obojetne jak dlugo
              bedziesz opuchnieta... :-) Pozdr.
        • aiczka Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:18
          To indywidualne kwestie. Ja nie byłam spuchnięta, ale przez 2-3 dni cierpiałam,
          jak zaczynałam się ruszać (wszystko mi zaczynało pulsować). Poza tym dentystka
          nadwyrężyła mi szczękę (bo się o nią, naturalnie, opierała) i nie mogłam przez
          parę dni gryźć z powodu bólu w "zawiasach". Ale skoro Ty cierpisz teraz, to może
          będziesz "przyzwyczajona". Radzę nie powzwalać na rwanie bez prześwietlenia.
          • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:20
            Nie, nie, usuwanie nie wchodzi w gre. Jak juz pisalam, dopiero za dwa tygodnie
            bede miala luz w pracy na tyle zeby sobie pozwolic na wolne. Teraz nie ma mowy.
            A ile czasu trwa taki "atak" osemek? Ja juz mam czwarty dzien. Kiedy przejdzie?
            • aiczka Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:27
              Nie wiem. Moje ósemki nie robią żadnych sensacji.
              • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:30
                Mi wczesniej tez juz rosly osoemki, i tez nie robily sensacji :) Troche
                pobolalo, po jednym dniu przestalo, i spokoj na pare miesiecy. Ale teraz jest
                dramatycznie :/ Nie wiem co sie stalo ze tym razem tak mnie boli.
    • bri Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:11
      Może niech dentysta ci wypisze zwolnienie na jeden dzień.
      • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:13
        Zwolnienie to ja moge dostac, bez problemu. Problem to ja mam ze sama soba, bo
        nie moze mnie nie byc. Nie teraz. Za dwa tygodnie juz bede miala luzy, ale
        teraz po prostu nie moge.
        Tyle ze za dwa tygodnie to albo ten zab przestanie mnie bolec, albo umre z
        bolu, jesli bedzie z dnia na dzien coraz gorzej. Czuje sie jakby mi ktos cala
        buzie w srodku pocial zyletka.
      • horpyna4 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:18
        Z tym puchnięciem to nie ma żadnej pewności. Mnie się to nigdy nie przytrafiło.
        Jedni puchną po wyrwaniu zęba, inni nie. Znajomej kiedyś dentysta powiedział, że
        jak chce mieć gwarancję, że nie spuchnie (było to dość dawno), to może jej
        wyrwać bez znieczulenia. Zgodziła się, bo było to na 3 godziny przed balem
        sylwestrowym. Na szczęście zrobił to w mgnieniu oka. I natychmiast była jak
        nowa.
        • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:21
          Osoemki jej wyrwano bez znieczulenia??????????????
          NIE WIERZE!!!!!!!!!!!
          • ania.downar Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:24
            Mysle, ze to mozliwe. To tak naprawde trwa sekundy...
            • aiczka Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:26
              Jeśli są całe, proste itd.
              • ania.downar Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:27
                No na pewno...
          • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:25
            Stanelo na tym ze z glodu wypilam pol litra mleka z czekolada i teraz mi
            niedobrze :((
            Zreszta z polykaniem tez mam problemy :((
    • aiczka Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:25
      > dentysty i powiedzial ze najlepiej te zeby usunac, ale ja nie moge, bo nie
      > mam na razie ani dnia wolnego w pracy.
      To może się spróbuj umówic poza godzinami pracy? Pewnie masz nieuregulowane,
      skoro "nie masz ani dnia wolnego". Ale chyba nie 24h/dobę? Nie wiem, jakie masz
      możliwości (czy musisz iść do swojego dentysty, czy Twój dentysta może dowolnie
      korzystać z gabinetu), tam, gdzie chodzę, przyjmują od 7.30 na przykład. Może
      nie spuchniesz przecież. A jesli nawet, to ludzie zrozumieją, będą współczuć i
      będą Ci iść na rękę ^_^.
      • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:29
        Tak, wlasnie tak jak mowisz: mam nieuregulowane godziny pracy. I tak naprawde,
        gdybym chciala to bez slowa, bez tlumaczenia sie nikomu moge sobie zrobic 2
        godzinna przerwe "w programie" :) Problem w tym ze po usunieciu na pewno bede
        opuchnieta, a juz na caly dzien wolnego (nie mowiac juz o dwoch) nie moge sobie
        pozwolic.
      • sumire Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:30
        no właśnie; moja dentystka przyjmuje wieczorami i w weekendy, zresztą wszędzie
        na świecie są chyba pogotowia dentystyczne :) i nie ma się co oglądać na
        rzekome puchnięcie. możliwe nawet, że spuchniesz raczej wtedy, jeśli nie
        pójdziesz do dentysty.
        • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:33
          Sluchajcie, dziekuje wszystkim za rady.
          Pierwsze kroki skieruje do apteki, zobaczymy co mi tam powiedza, a jesli jutro
          bedzie jeszcze gorzej to nie bede miala wyboru :(( trzeba bedzie usuwac :(( bo
          tk czy inaczej nie bede sie nadawac w takim stanie do pracy/.
          • sumire Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:34
            no :)
            a poza tym dentysta przecież wcale nie musi od razu ich wyrywać - mnie nie
            wyrwał. ale wizyta się przydała.
            • maialina1 Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:38
              A co ci zrobil, zamiast wyrwania?
            • cweka Re: Pomocy! Jestem glodnaaaa :( 13.06.06, 15:39
              Kiedy sobie przypomnę tygodnie mojego cierpienia z powodu wyżynających sie 8
              bez namysłu radzę isc do dentysty lekko naciać dziąsła, ulga natychmiastowa.
              Gdy pod dziąsło,a wybijający ząb dostanie sie jeszcze do tego jedzenie to juz
              koszmar.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka