Dodaj do ulubionych

nowy ciucholand

07.03.05, 13:10
Co potrzeba zrobić zeby zalozyc wlasny ciucholand? Pytam bo zawsze mialam oko
do takich rzeczy tzn... kozleanki zabieraly mnie ze soba bo potrafilam
znalesc genialne rzeczy...chciala bym to wykorzytac i otworzyc cos wlasnego
pytanie tylko czy sie oplaca i jakie formalnosci nalezy zalatwic? Prosze o
porady :-)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • krolewna_fiona Re: nowy ciucholand 07.03.05, 16:46
      Był na ten temat magazyn Firma w TVN24. Mówili tam dokładnie ile kaski trzeba
      mieć na początek, jakie sprawy trzeba załatwić itd. Oglądałam ten program i
      pamiętam że to jeden z tych rodzajów działalności który, przy pewnej
      inteligencji, może się bardzo opłacać. Często oglądam ten magazyn i wiem że nie
      na wszystkich typach działalności można tak zarobić :) Ale do rzczy... Pamiętam
      że kiedyś była możliwośc aby zamówić od nich kasete video z nagranym programem.
      Za opłatą oczywiście :) Tu masz opis programu:
      www.tvn24.pl/1151235,magazyny.html
      Myślę że jak napiszesz do nich maila to odpowiedzą ile to kosztuje itd. Myślę
      że w Warszawie mogłabyś odebrac osobiście kasetę, więc oszczędziłabyś na
      kosztach wysyłki.
      Co do samego programu, to mówili o różnych typach hurtowni (są nawet takie
      gdzie jest odzież wyceniona), o sposobach sporadzania (było o Kantonii na
      Ursynowie). Wspominali też o systemie wieszakowym. Nawet nie wiedziałam że te
      wszystkie rusztowania na wieszaki są takie drogie. Oczywiście było też o
      lokalizacji i co najważniejsze, na koniec zawsze jest rozliczenie "jak to się
      może opłacać?". Jest to symulacja dla z góry założonych warunków. Oczywiście
      trafność takiej symulacji trzeba rozpatrywać w odniesieniu do konkretnych
      kosztów w konkretnym miejscu. Dysponując jedank takim przykładowym rozliczeniem
      będziesz mogła stworzyć "biznes plan" dla siebie.
      Ja też się kiedyś zapaliłam do pomysłu otworzenia szmatexu, ale jakoś wydaje mi
      się, że to mało prestiżowy biznes dla osoby po studaich (prawie) i z 2
      językami. Wiem ze kołtuństwo przeze mnie przemawia i pecunia non olet, ale mimo
      to nie mogę się przemóc :) Ale kto wie, może w przyszłości...
      w każdym razie jak już będziesz otwierać ten sklep, to najlepiej na Tarchominie
      i najlepiej z rabatem dla forumowych maniaczek :)
      • myfa80 Re: nowy ciucholand 07.03.05, 21:10
        borykam sie z tym samym problemem magister politolog zaklada szmateks, jednak
        od 7 miesiecy szukam pracy i nic..ambicje jeszcze nie schowalam do kieszeni
        ale widze jak mozna godnie zyc i niezle zarobic na tym ..gdybym zalozyla to na
        Tarchominie :-)moze wchodzisz w spolke?
        pozdrawiam
        • kamaoka Re: nowy ciucholand 07.03.05, 21:19
          hehehe, dziewczyny, skad ja to znam?:) tznna razie dopiero zaczelma studia,
          ekonomia na uw, ale idac tutaj tak sobie myslalam "eh, zalozyc szmatyeks,
          nieglupia sparwa, tylko po takich studiach szmateks prowazdci, ludzie smiali by
          sie ze mnie", po tym jak obejrzlam ten program w tvn24 i zobaczylma ze to moze
          byc nezly biznes troche sie przemoglam i teraz mysle ze to jzu nie bylby taki
          wstyd:)
          takze nie przejmuj sie tym:)
          • myfa80 Re: nowy ciucholand 07.03.05, 21:39
            ze tez ja tego nie obejrzalam musze skombinowac ta kasete....
        • krolewna_fiona Re: nowy ciucholand 08.03.05, 10:45
          hehehe... ja też politolog! Prawie... bo jeszcze 1,5 roku :) No, no... jesteśmy
          sąsiadkami i jeszcze w tym samym zawodzie :) Ja kończę UW, a Ty? Moje gg to
          3773009
          • myfa80 Re: nowy ciucholand 08.03.05, 11:35
            ja studiowałam an UMCS chciałam doktorat zacząć na UW, ale zastanawiam sie nad
            sensem....na drugim roku proponowano mi rozpoczecie od razu na drugim roku
            prawa, ale głupia bylam i myslalam ze nie dam rady teraz wiem ze dala bym i
            prace bym miala....ech....ile masz latek? ja 25 pytam bo w sumie nikogo tutaj
            nie mam zjanmoego na Białołęce
            • krolewna_fiona Re: nowy ciucholand 08.03.05, 14:20
              Ja mam 22 lata (w maju będę miała 23). Jestem na 4 roku i też nie bardzo wiem
              co dalej... Mam kilka pomysłów w zanadrzu, żeby nie zostać na lodzie. A co Cię
              sprowadziło do Warszawy?
              • myfa80 Re: nowy ciucholand 08.03.05, 15:59
                mąż :-)
              • myfa80 Re: nowy ciucholand 09.03.05, 17:05
                i niestety nie udostepniają materiałów archiwalnych z przyczyn prawnych....to
                sobie obejrzalam program :-(
              • myfa80 Re: nowy ciucholand 09.03.05, 17:05
                a co to za pomysły? :-)
                • krolewna_fiona Re: nowy ciucholand 09.03.05, 17:38
                  Pomysły mam różne :) Założenie ciucholandu między innymi. Kolejny pomysł to
                  biznes związany z ogrodnictwem (rodzinna tradycja), poza tym moze do służby
                  cywilnej (w najgorszym wypadku). A oprócz tego może jakaś firma będzie akurat
                  potrzebować kogoś takiego jak ja ;) to raczej mało prawdopodobne, ale na
                  początku piątego roku mam zamiar postarać się o praktyki w jakiejś korpooracji
                  i zobaczę czy mi się podoba. I jest jeszcze taka opcja, że jak wszystko w kraju
                  nie wypali, to wyedziemy do Wielkiej Brytanii i być moze tam czegoś poszukamy,
                  chowając dyplom głęboko do kieszeni. W te wakacje jedziemy na rekonesans do
                  Szkocji.

A co do planów założenia ciucholandu, to muszę Cię zmartwić... Właśnie dzisiaj
                  jeden otworzyli w moim bloku. Tak wię konkurencja Ci rośnie :( Byłam tam -
                  sporo rzeczy w metkami, ale nie znalazłam nic dla siebie. Jakoś mało tych
                  ciuszków tam jest. A poza tym ceny... 42 zł za kilo... :/ Mam porównanie bo
                  byłam dziś w 2 szmateksach na Ursynowie. Cena ta sama (bo dziś była dostawa)
                  ale jakość i ilość towaru nieporównywalnie wyższa.
                  • myfa80 Re: nowy ciucholand 10.03.05, 09:19
                    ja do ministerstw probuje sie dostac rekord pobilam chyba w wysylaniu aplikacji
                    teraz ostatni raz wysllam dwa i postanoiwilam ze to byly ostatnie dwa
                    podejscia, zapraszaja na rozmowy a i tak maja juz kogos na to
                    stanowisko...paranoja (skad to wiem? kolezanka soatala sie "po znajomosci")
                    zreszta za to kase... :-(
                    • duza_karola Re: nowy ciucholand 12.03.05, 18:00
                      Hej :)

Ja tez po UMCS, tez wyjechalam za facetem do Warszawy i szukalam pracy ponad rok
                      ... Teraz na szczescie sytuacja sie ustabilizowala u mnie. Pozdrawiam krajanke i
                      zycze powodzenia w poszukiwaniu pracy :)

Karolina
                      • myfa80 Re: nowy ciucholand 13.03.05, 18:28
                        :-)
                        jak ten świat mały, ja szukam juz 7 miesiecy.... a co znalazłaś?
                        pozdrawiam :-)
    • adrianapl Re: nowy ciucholand 07.03.05, 19:33
      www.odziez-uzywana.pl/ spróbuj to przejrzeć, może coś będzie na temat:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka