Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę

31.07.06, 09:26
"Gazeta Wyborcza": Feministki protestują przeciw reklamie pod patronatem
Instytutu Matki i Dziecka. Akcja spotu toczy się na porodówce. Młode
małżeństwo w pocie i bólu oczekuje potomka. Zamiast dziecka jednak na świat
przychodzi... odkurzacz.
"Gazeta" pisze dalej "Chwilę później szpitalnym korytarzem przechadza się
para z telewizorem plazmowym jak z becikiem. Głos z off-u: »Coraz częściej
dzieci przegrywają konkurencję z przedmiotami i karierą. Rodzi się nas mniej,
niż umiera. A ty, co jeszcze musisz kupić, zanim zdecydujesz się na
dziecko?«".

Spoty są rozsyłane pocztą elektroniczną, chodzą w internecie i w wolnym
czasie reklamowym TVP. Internauci dyskutują: "To obraża ludzi, którzy nie
chcą mieć dzieci" - piszą. Katarzyna Nowakowska, autorka listu
protestacyjnego: "Brzmi jak z czasów Trzeciej Rzeszy: kobiety, do rodzenia
dzieci, marsz! I wpisuje się w nachalną politykę PIS-u i LPR-u."

Prof. Janusz Czapiński, psycholog społeczny, uważa, że kampania jest
nietrafiona: "Bezdzietność to nie zawsze wybór w pełni świadomy, częściej
naturalna kolej rzeczy. Decyzje prokreacyjne są zbyt poważne, żeby można było
nimi sterować za pomocą spotów reklamowych."

Twórcy reklamy tłumaczą: "Chcieliśmy wywołać dyskusję i udało się: ludzie
zaczynają rozmawiać o tym, że jest nas coraz mniej".

link: wiadomosci.onet.pl/1363859,11,item.html

Obserwuj wątek
    • scarlett.o-hara Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 09:57
      Też widziałam tą reklamę. Jestem mężatką z 2 letnim stażem. Dzieci jeszcze nie
      mamy, ale nie dlatego, że nie chcemy, tylko po prostu na razie nas na to nie
      stać. Spłacamy kredyt, mąż jeszcze studiuje zaocznie, więc czesne też trzeba
      zapłacić, wcale nie małe. Tylko skąd na to brać? Mam założyć drukarnię
      pieniędzy w piwnicy czy jak? Niech państwo da młodym ludziom pracę za godziwe
      pieniądze, możliwość dostania własnego M niekoniecznie na drogi kredyt, to i
      przyrost naturalny się zwiększy. Przecież większość młodych ludzi wcale nie
      stawia na wielką karierę. Wyjeżdżają do pracy za granicę, bo tu nie mają szans
      na "normalną" pracę, a jak już mają to za grosze (mówię tu np. o ludziach z
      wyższym wykształceniem). Po prostu nie są pewni jutra i nie mają gdzie
      mieszkać, a gnieździć sie z rodzicami w ich mieszkanku, to tez nie jest
      zachęcające, bo powszechnie wiadomo, że choć kąt ciasny, ale własny. Chciałam
      zauważyć na przykładzie tego odkurzacza z tego spotu, który rodzice wynoszą z
      porodówki: czy za minimalną pensję krajowa, która wynosi obecnie ok. 648 zł
      netto da sie kupić odkurzacz? Owszem, jakis średniej klasy, który kosztuje
      powiedzmy ok. 400 zł. A gdzie reszta? Czynsz, światło, jedzenie? A przeciez
      odkurzacz w domu to nie jest w dzisiejszych czasach jakis extra luksus. Więc
      nie rozumiem kompletnie takiego podejścia do całej tej sprawy. Nie sztuka
      naklepać dzieci, a potem sie martwić skąd wziąć pieniązki na życie lub biegac
      do opieki społecznej. Dziecko to nie tylko radość i szczęście,ale także i
      odpowiedzialność. Pozdrawiam.
    • krwawabestia Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 09:57
      Twórcy reklamy tłumaczą: "Chcieliśmy wywołać dyskusję i udało się: ludzie
      > zaczynają rozmawiać o tym, że jest nas coraz mniej".

nasssss?
      kiedy pojawia sie dziecko nas juz nie ma - rozmawia sie tylko o dziecku i o
      sprawach pokrewnych - małpa wtedy jest najsilniejsza a człowiek gdzies znika
      • marzeka1 Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 12:18
        Po prostu źle trafiłeś.
    • kohol Ale to już było :) 31.07.06, 10:07
      I wywołało niemałą dyskusję :)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=45556732&a=45556732
      • bianca_sol Re: Ale to już było :) 31.07.06, 10:10
        jaka szkoda :)
        ale moze ktos sie jeszcze wypowie.
    • kamikadze82 Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 10:15
      Aż krew się w człowieku gotuje!! CO za idioci zorbili ta reklamę? Wciskaja nam
      że to nasza wina żę jest tak mały przyrost bo się nie rozmnażamy! A po co? i
      dla kogo? Żeby miał kto opłacic kolejne stołki tych matołów? Żeby było kim
      rządzić? POcałujcie mnie w d***e!! Ja nie będe rodziła dzieci bo kwaczory tak
      chcą! Rodzenie dzieci daje korzysci społeczne a nie jednostce. U nas bardzoej
      kazdy martwi się o swoją d**ę niż o interes społeczny! Nie widziecie że kazdy
      uceika z tego chorego kraju bo tutaj po prostu nie stac nas na taki luksus
      jakim jest dziecko?? Skonczyłam włsanie studia i nawet na staz płatny 400zł nie
      chcą mnei rpzyjac bo NIE MA PIENIEDZY!!!!!!! I co ja tu bede robiła? Układała
      towar w biedronce z mgr inz? A gdzie wlasny kąt? A dziecko..!! chyba jakl
      skoncze 60-ke moze wtedy bedzie mnei stać. Wyjeżdzam..tam mi dadza NORMALNĄ
      pracę i NORMALNE WARUNKI życia. Kto ostatni niech gasi światło!
      • bianca_sol kamikadze82 31.07.06, 11:26
        Zgadzam się, choc we mnie moze sie nie gotuje, raczej chce mi się z takiej
        propagandy smiac. Bo to smieszne i zalosne jest, szczegolnie w kraju, gdzie
        jest ogromne bezrobocie i placa minimalna, ktora jest nizsza, niz zasilek w UE
        ktorej jestesmy czlonkami :DD. Sama nie mam pracy, mam wyzsze wykszt.,
        kilkuletnie doswiadczenie, niestety znajomosci brak. A jak jest oferta pracy to
        w sklepie spozywczym za 800 brutto i to po znajomosci.
        Mam 1 dziecko, na drugie mnie nie stac. Wlasciwie nie stac mnie nawet na to
        jedno, ale jakos wiaze koniec z koncem.
        Pracuje tylko mąż, nie stac nas na wlasne mieszkanie, na kino, studia dla męża,
        kursy językow obcych, nigdy nie bylismy za granicą. Nie jezdzimy na wakacje, bo
        kupujemy za pieniadze na urlop np: regały na ksiązki lub remontujemy pokoj.
        Drugie dziecko? haha, a za co je wychowam?
        • p.s.j Re: kamikadze82 31.07.06, 14:32
          Nie jestes targetem tej reklamy. Czy jak widzisz w TV reklamę Jaguara (takiego
          samochodu, nie zwierzecia) to też się długo zastanawiasz "No tak, ale ja
          pracuję w sklepie za 800 pln netto, to jak ja mam tego Jaguara sobie kupić? A
          za co kupię do niego odświeżacz powietrza i welurowe dywaniki?".
    • qw994 Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 10:32
      Ja tam mam w nosie propagandę i żadna siła nie zmusi mnie do urodzenia dziecka,
      jeśli nie będę tego chciała. A ten filmik rzeczywiście jest obraźliwy.
    • kika777 Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 11:16
      a ja jestem we wczesnych tygodniach ciazy i nie jestem z tego najbardziej
      szczesliwa. chyba najgorzej mecza mnie jakies mdlosci i obawiam sie ze one
      nigdy nie przejda. dlaczego kobeity musza sie az tak bardzo poswiecac?!?
      • extreme_honey Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 11:24
        kika777 napisała:

> a ja jestem we wczesnych tygodniach ciazy i nie jestem z tego najbardziej
        > szczesliwa. chyba najgorzej mecza mnie jakies mdlosci i obawiam sie ze one
        > nigdy nie przejda. dlaczego kobeity musza sie az tak bardzo poswiecac?!?

To nie poświęcenie, a wolny wybór. Decydujesz się na dziecko = jesteś bardziej
        wartościowa osobą w oczach społeczeńtwa, nie dycydujesz się na dziecko = jesteś
        zmuszona słuchać kąśliwych uwag i ogladać takie właśnie spoty.
        Oczywiście życzę Ci, żeby te dolegliwości szybko ustąpiły !
    • grogreg Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 11:22
      O co chodzi?
      Bardzo dobry spot.
      • bianca_sol Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 11:29
        grogreg napisał:

> O co chodzi?
        > Bardzo dobry spot.

:)
        tak, bardzo dobry. Tylko chyba nie powinien leciec w Polsce, w kraju, w ktorym
        ludzie nie kupuja nagminnie telewizorów plazmowych, bo do 1-szego im nie
        starcza :)
        Z tego spotu wynika, ze jestesmy spoleczenstwem konsumpcyjnym, ktoremu sie za
        przeproszeniem w du** przewrocilo i nie ma co z pieniedzmi zrobic. A prawda
        jest taka, ze wiele osob nie decyduje sie na dziecko, bo ich na nie po prostu
        nie stac. 1000 zl becikowego problemu nie rozwiazuje.
        • kohol Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 11:39
          I parę miesięcy urlopu macierzyńskiego :(
          A co potem z dzieckiem?

Najdziwniejsze jest to, że co faceci, którzy krzyczą "kobiety do rodzenia!", są
          najczęściej tymi, którzy burzą się, gdy kobieta mówi, że facet ma być przy
          kasie i zaradny. Cóż za brak logiki.

Temat jest bardziej złożony niż odkurzacz i głębszy niż telewizor plazmowy.
        • kika777 Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 11:41
          ale przeciez sam giertych ma jedno dziecko, a co sie naklapie ze dzieci duzo
          trzeba miec, chyba po to zeby na jego ZUS zarobic. w ciazy wcale nie czuje sie
          bardziej wartosciowa a wrecz zazygana i nie wiem czy to jest takie super dla
          kobiet.
          • bianca_sol kika777 31.07.06, 11:47
            no tak, kto wymyslil, ze ciąża to stan blogoslawiony? :))
            jak dla kogo, prawda?

Najmadrzejsi sa oczywiscie mezczyzni, jakby sami mieli chodzic w ciazy i
            rodzic - inaczej by spiewali, na 100%.
            Jak wiadomo-czesto punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
            • kika777 Re: kika777 31.07.06, 11:52
              Raczej dla nikogo nie jest to stan blogoslawiony bo naprawde jak ci sie chce
              zygac i nie mozesz nic jesc tylko wpychasz w siebie suche buly zeby z glodu nie
              zdechnac to juz tego nie odczuwasz jako blogoslawienstwo!Zastanawiam sie teraz
              jak to jest ze niektore kobiety sa w ciazy 5 razy i to dlatego ze tego chca.
              Ciekawe to jest.
              • kohol Re: kika777 31.07.06, 12:07
                Nie wiem, o czym piszesz, ja czuję się świetnie :)
                • extreme_honey Re: kika777 31.07.06, 12:10
                  kohol napisała:

> Nie wiem, o czym piszesz, ja czuję się świetnie :)
                  >

Ale na Tobie świat się nie kończy. Każdy organizm inaczej reaguje.
                  • kika777 Re: kika777 31.07.06, 12:13
                    Ja jestem za tym ze te co czuja sie "swietnie" lub sobie to wmawiaja niech
                    rodza dzieci dla tych co sie czuja "chu#$%^%" tak jak ja i bedzie bez problemu!
                    Tylko ze tych co sie czuja "swietnie" jest bardzo maly procent!
                    • kohol Re: kika777 31.07.06, 12:31
                      Nie, dziękuję, nie skorzystam :)
                      Niestety za jakiś czas pewnie mi dojdą różne inne niefizyczne uciążliwości, na
                      które się jakoś nie cieszę :)
                  • kohol Re: kika777 31.07.06, 12:18
                    Oczywiście że tak :)
                    Chciałam tylko podkreślić, że bywa i tak, że jednak jest to stan błogosławiony
                    (i okresu się nie ma :)).
                    • bianca_sol do kohol 31.07.06, 12:28
                      wole miec okres, niz byc 9 miesiecy w ciazy i rodzic (ostatnio rodzilam 30 h :/)

ale gratuluje, bo widze, ze cieszysz się z tej ciązy i jej chcesz :)
                      • kika777 Re: do kohol 31.07.06, 12:32
                        ja wole miec najgorze bole okresowe niz calo dniowe mdlosci. na boke okresowe
                        bierze sie ibuprom a tutaj nie ma co brac. i ktos moze mnie nazwac wyrodna baba
                        ale mnie to nie obchodzi. napewno zadnej mojej znajomej czy kuzynki nie bede
                        oklamywac i mowic jaki to jest stan "blogoslawiony". Niech giertychowi wsadza
                        pilke przez dup... do brzucha a potem kaza mu z nia pochodzic 9 miesiecy a na
                        koniec niech zrobia mu cesarke to zobaczymy jak bedzie sie na ten temat
                        wypowiadal. pewnie jego zonie ciaza tez sie tak zajebi podobala ze nie chce
                        wiecej dzieci!
                        • bianca_sol Re: do kohol 31.07.06, 12:40
                          Niech giertychowi wsadza
                          > pilke przez dup... do brzucha a potem kaza mu z nia pochodzic 9 miesiecy a na
                          > koniec niech zrobia mu cesarke to zobaczymy jak bedzie sie na ten temat
                          > wypowiadal.

Dlaczego cesarke? Niech urodzi siłami natury, to jest opiero jazda :))

A tak serio...troche niepokoi mnie Twoj stosunek do ciązy. Wpadłaś?
                          • kika777 Re: do kohol 31.07.06, 12:44
                            Tak wpadlam bo z mojej wlasniej woli bym sie na dziecko nie zdecydowala pewnie.
                            moze z depsracji za 5 lub wiecej lat. Zawsze myslalam o adopcji dziecka bo po
                            co plodzic jak jest tyle niechcianych dzieci w tym kraju i nie tylko.
                            • bianca_sol Re: do kohol 31.07.06, 12:49
                              Ja tez wpadlam. I tez bylam wsciekla. Ale kiedy zobaczylam swoje dziecko
                              pierwszy raz na USG, jak skakało w brzuchu jak pileczka-od razu je pokochalam.
                              Moze jak zobaczysz to Ci zlosc minie? :)
                              Zycze Ci tego.
                              • kika777 Re: do kohol 31.07.06, 12:50
                                juz widzialam i byla mala kropka ktora mnie jakos nie podnieila niestety. kiedy
                                spodobaly mi sie kobiety w ciazy i baby z wozkami ale juz nie teraz chce mi sie
                                na to brzydko mowiac zygac!
                                • bianca_sol Re: do kohol 31.07.06, 12:52
                                  kropka na USG to nie to samo, co DZIECKO. Mowie o USG w 4-5 miesiacu.
                                  • kika777 Re: do kohol 31.07.06, 12:56
                                    4 czy 5 miesiac to bardzo daleko juz chyba wszystko wyzygam!Zalamka totalna
                                    naprawde nikogo nie przekonam to ciazy i napewno nie powiem nikomu jakie to
                                    piekne super uczcie bo bym oklamywala sama siebie
                                    • bianca_sol Re: do kohol 31.07.06, 13:00
                                      Uszy do gory, to sie da przezyc ;)

• kika777 Ten kraj to dziwny jest 31.07.06, 13:04
                                        Ten kraj, rzdy w tym kraju i ksieza to jakies wszystko dziwne jest. Aborcja
                                        jest zla, in vitro jest zle, wiec czy aborcja i in vitro to ten sam grzech?
                                        Wlasnie gdzie przeczytalam ze jakims ludziom na naukach przed malzenskich
                                        ksiadz mowil ze kochanie sie czesciej niz co dwa dni jest grzechem a kochanie
                                        sie w dni tylko nie plodne jescze wiekszym. to co nie jest grzechem? Chcesz
                                        dzicko zle, nie chcesz dziecka tez zle.To co jest dobre?
        • grogreg Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 13:08
          Oczywiscie, ze jestesmy spoleczenstwem konsumpcyjnym.
          Kupujemy jak inni, tylko ze nas na to nie stac.
          • kika777 Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 13:13
            Ale ja mysle ze to nie jest to czy jestesmy spolecznstwm konsumpcyjnym czy nie.
            To jest fakt iz chodzenie w ciazy to jest tak okrutne upierdliwe ze kobiety
            tego nie chca.Ja chce miec dzieci ale zawsze myslalm o adopcji a nie wielkim
            bebechu.
          • bianca_sol Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 13:16
            grogreg napisał:

> Oczywiscie, ze jestesmy spoleczenstwem konsumpcyjnym.
            > Kupujemy jak inni, tylko ze nas na to nie stac.

Zaprzeczasz sam sobie.
            Jak mozemy byc spol. konsumpcyjnym i kupowac tak samo, co inni, skoro nas na to
            nie stac?? :)
            Jak mnie na cos nie stac, to tego nie kupuje jak ci, ktorych na to stac.
            Na drugie dziecko tez mnie nie stac, wiec go nie mam.
      • ania.downar Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 11:43
        Beznadziejny spot, bo jego wymowa zupelnie nie trafia w sedno problemu. A
        powinna jednak choc troche.
        • sabinka023 Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 12:23
          Nienawidzę tej rekalmy-chyba ktoś się z d.. na glowy zamienił! - za przeproszeniem.
          Był juz post na ten temat i wypowiadaam sie w nim szerzej i mogę w skrocie powtorzyć że rodzenie dzieci na siłę i bez organizacji odpowiedniego "zaplecza" finansowo-gospodarczo-psycho-fizycznego potencjalnych rodziców i otoczenia(przy mieszkaniach wielopokoleniowych np) tworzymy kolejne patologie i tragedie życiowe typu: "Matka waliła głową córki o parapet", "skatowany 3- letni chlopiec", "pijana matka spacerowala z 2-letnią córką w wozku środkiem ruchliwej ulicy w Krakowie" itp itd. brak pieniędzy rodzi frustrację, depresję ,załamania, alkoholizm itp itd.
          Czy o to chodzi?
          Chyba nie- ja nie zamierzam zafundować sobie i swoim dzieciom mieszkania kątem u Rodziców czy teściów i np starania się o kolejne dziecko w obecności pierworodnego ze świadkami za ścianą bo to też jest patologia.
          Niech rządzący najpierw zmienią warunki życia Polaków a dopiero poźniej zabierają sie za takie "zachęcanie" do rodzenia dzieci!
    • wefre Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 12:14
      to moze obrazac, ale pod warunkiem, za ma w co uderzac - jak ktos czuje
      naprawde, ze to go nie dotyczy, to nie bedzie to go obrazalo tylko po nim splynie;-)
    • dunia77 Da ktos linka... 31.07.06, 12:35
      ...do tej reklamy. Chetnie bym obejrzala.
      • kohol Re: Da ktos linka... 31.07.06, 12:45
        www.smog.pl/wideo/2785/porod/
    • maretina Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 12:48
      ten spot jest prawda, czysta prawda, z tym, ze nalezywziasc pod uwage warunki
      ekonomiczne imieszkaniowe w polsce. dopier teraz moglam pozwolic sobie na
      dziecko. nie zbieralam na zajebisty odkurzacz czy na sprzet hajfi. musialam
      miec PRACE, miezkanie...czyli warunki.
      niech nasza ojsczyzna da nam warunki do zycia. bedziemy sie rozmnazac.
      • christiano_ronaldo Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 13:33
        Akurat najbardziej sie rozmnażają ci co nie mają warunków. Ludzie, którzy mają odpowiednie warunki bardzo często nie chca miec dzieci tak jak ja naprzykład. Nie jestem przeciwko dzieciom ale mnie akurat dziecko do niczego nie jest potrzebne.
        • kika777 Wyrodni ludzie? 31.07.06, 13:53
          A dlaczego Ci co nie chca miec dzieci to sa jacys wyrodni? Prosze mi podac
          powody do czego sa potrzbne dzieci oprocz tego ze podadza "szklanke herbaty"
          • p.s.j Re: Wyrodni ludzie? 31.07.06, 14:37
            Ależ o tym właśnie jest ta reklama :)) nie chodzi o koszty odkurzacza netto,
            tylko o rozpoczęcie dyskusji na temat tego, iż dziecko NIGDY nie będzie
            racjonalną inwestycją finansową i nigdy nikomu się nie "opłaci", więc - zdaniem
            reklamodawców - trzeba dzieci i rodzicielstwo na innym poziomie teleologicznym
            rozpatrywać, niż lokaty bankowe.
            • kika777 Matki z wpadki 31.07.06, 14:42
              Wlasnie takie reklamy tylko zaczynaja dyskusje pomiedzy kobietami ktore
              swiaomie nie chca macierzynstwa a tymi ktore wpadly i chca je wszystkie
              przekonac ze wszystko jest super i ze nie zaluja. To tak samo jak ludzie ktorzy
              nie moga miec dzieci przekonuja wszystkich ze nie chca bo maja rozne powody ale
              nie mowia o tym glownym.
              Jeszcze raz pisze jezeli macierzynstwo byloby takie super to nie
              mielibysmyproblemu z przyrostem.Ludzie maja to jedno dziecko z wlasngo egoizmu
              zeby sasiedzi nie powiedzili ze nie moga, no bo jakie to ponizajace by bylo.
              • p.s.j Re: Matki z wpadki 31.07.06, 14:57
                Hmm, nie wiem, osobiscie problem "rozmnażać się czy nie" nie dotyczy mnie
                osobiście (na razie?) i wisi mi i powiewa, więc jestem w stanie zdobyć się na
                obiektywne spojrzenie, "sine ira et studio". I obiektywnie wydaje się, iż celem
                ttej reklamy jest sprowokowanie dyskusji o tym, czy rodzicielstwo mozna
                sprowadzić do kategorii ekonomicznych - zdaniem reklamodawców (przychylam się),
                nie mozna.
                • kika777 Re: Matki z wpadki 31.07.06, 15:00
                  No ale przeciez dziecko=potrzeba duzo kasy.same pampersy to wydatek 200 zl
                  miesiecznie agdzie zupki i inne bzdury. a jakas opiekunka?
                  • p.s.j Re: Matki z wpadki 31.07.06, 15:10
                    ja nie neguję, że potrzeba kasy :) mam 4-letniego brata i wiem, że potrzeba.
                    Ale wytłumacz mi zatem ten brak korelacji posiadanie kasy=posiadanie dzieci,
                    jaki występuje _w widoczny sposób_ w bogatszych społeczeństwach Europy Zach.
                    Otóż tam okazało się, ze wzrost zamozności społeczeństwa NIE przełożył się na
                    analogiczny wzrost dzietności. A więc coś więcej, niż brak zupek, może być na
                    rzeczy...

Poza tym nie można stwierdzić, iż w Polsce wszyscy w wieku rozrodczym są biedni
                    i aż piszczy w ich gumnach.... Jest grupa młodych, a świetnie zarabiających
                    specjalistów z dużych miast, i to do nich chyba jest skierowana ta reklama.
                    • emiram Re: Matki z wpadki 31.07.06, 15:13
                      Jeśli tak to jest ona chybiona.
                      Jestem taką specjalistką z dużego miasta. Nie mam dzieci ponieważ ich nie
                      lubię, a nie dlatego, że mnie na dziecko nie stać.
                      • p.s.j Re: Matki z wpadki 31.07.06, 15:17
                        ja też jestem z dużego miasta, a od bardzo niedawna nawet z
                        kategorii "specjalistów", i też nie lubię dzieci. Ale nie mów, że wśród twoich
                        zarabiających znajomych nie znasz ludzi, którzy dziecka nie chcą mieć, bo "im
                        się nie kalkuluje", a nie z powodu rzetelnej i uczciwej niechęci do dzieci.

Swoją drogą nie lubię dzieci, ale nie oburza mnie ta reklama podobnie jak nie
                        oburzają mnie reklamy WOŚPu czy różnych tam akcji na rzecz dzieci chorych - w
                        których pokazują dzieci.
                        • kika777 Reklama zniecheca 31.07.06, 15:21
                          Powiem szczerze ze jak zobaczylam ta reklame i ta kobite w bolach to jakos mi
                          sie dzieci odechcialo. Naprawde nie wiem co ta reklama reklamuje bo chyba nie
                          macierzynstwo.Przeciez najbardziej kobiety obawiaja sie porodu. A tu masz babo
                          placek.
                        • emiram Re: Matki z wpadki 31.07.06, 15:22
                          Również mnie ta reklama nie oburza. Uważam tylko, że mija się z prawdą.
                          Szczerze mówiąc nie mam znajomych, którzy rezygnują z dzieci, bo im się nie
                          opłaca.Jedynym powodem jest niechęć do dzieci lub, tak jak niektórzy to tu
                          nazywają, wygodnictwo.
    • kohol Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 15:29
      Nagle się okazało, że dziecko nie jest potrzebne do szczęścia. Że czas,
      potrzeby miłości i przynależności - można zapełnić inaczej (kiedyś wpadła mi w
      oko teza, że ludzie się lepiej dobierają w pary, są bardziej szczęśliwi i stąd
      nie mają potrzeby wprowadzania w związek dziecka; że kiedyś pojawiało się w
      rodzinie dziecko w odpowiedzi na deficyty uczuciowe). Większa kasa koreluje z
      wyższym IQ, większymi możliwościami zapełnienia czasu (podróże, sporty itp.),
      możliwościami stosowania antykoncepcji; brakiem motywacji "rodzenia
      podatników" - bo ludzie prywatnie zaczęli odkładać na emerytury. Nie liczą na
      państwo, bo państwo nic im nie da, oprócz 1000 zł becikowego, paru miesięcy
      urlopu macierzyńskiego oraz teoretycznego pierwszeństwa w kolejkach na poczcie
      (brak opieki po urlopie macierzyńskim - "dawajcie sobie radę sami", brak
      żłobków, brak uregulowań dotyczących zatrudniania niań).

Jeśli nie ma potrzeby posiadania dziecka, to żadne wytykanie palcem ludzi z
      finansowymi możliwościami - nie ma sensu, bo nie tu jest pies pogrzebany.

Pisałam już gdzieś - że wolałabym, żeby pokazywać raczej radość z życia w
      rodzinie, nowe doświadczenia, jakie za tym płyną, możliwości i satysfakcję,
      jaką może dawać rodzicielstwo. REKLAMOWAĆ rodzicielstwo, a nie budować
      negatywne skojarzenia z obowiązkiem wobec państwa. No i poprawić tę chorą
      politykę prorodzinną...
      • kamikadze82 Re: Kontrowersyjny spot reklamuje rodzinę 31.07.06, 18:48
        Masz w 100% rację. Kwint esencja etgo wszystkiego czym ejst polska
        nieuleczalnie chora rzeczywistość. PO CO< JA PYTAM PO CO I DLA KOGO RODZIĆ
        NOWYCH PODATNIKÓW? Sami sobei odłużmy na emeryturę, dzieci- wedle uznania i
        potrzeb indywidualnych.
    • kika777 Ardo tez! 31.07.06, 16:44
      Ardo tez ma jakas reklame z baba w ciazy. Nie wiadomo o co wogole w niej
      chodzi. Facet kobitce niesie lody i mieso naraz. Mnie sie jakos jesc nie chce.
      Ahhh i ta z parowkami reklama tez ma babe w ciazy. Ona reklamuje jakis indykpol
      czy cos w tym stylu. Ale powiem ze te dwie reklamy zachecaja bardziej do
      macierzynstwa niz ta draca sie baba ktora rodzi odkurzacz. Ale w sumie,
      odkurzacz jesc nie bedzie wolal:)))
      • p.s.j Re: Ardo tez! 31.07.06, 16:49
        A billboardy Cisowianki, z matką domagającą się "Ciii!"szy z uwagi na
        niemowlaka na ręku? Czy osoby, które nie mogą albo nie chcą mieć dzieci, nie
        powinny czuć się urazone takim zwracaniem im uwagi?
    • kamikadze82 Cytat ze strony na ktorej jest ten filmik umieszcz 31.07.06, 18:56
      PO****AŁO WAM WSZYSTKIM BERETY!! DAJCIE MI NAJPIERW MIESZKANIE I PRACE PALANTY
      TO MOZE WAM SIE NARODZI WIECEJ PODATNIKOW KTORZY BEDA WAM PLACIC ZA CIEPLE
      STOLKI!! SZKODA SLOW!! TA KAMPANIA TRAFI CHYBA DO TAKICH KTORZY STOJA POD GS-em
      CAŁY DIZEN I CHLEJA NIECH SIE MNOZA!! W KONCU PO 1000 zł DOSTANA! DEBILE BEDA
      PLODZIC DEBILI BO INTELIGENCJA JUZ DAWNO ZGASILA SWIATLO JAK SAD WYJEZDZALA!
      POWODZENIA KALEKI UMYSŁOWE!
      • kika777 Re: Cytat ze strony na ktorej jest ten filmik umi 31.07.06, 19:47
        No to niezle skwitowal. Haha no tak rzad to sie tylko martwi skad na emeryturke
        dla bidoty. Przeciez wychowanie jednego dziecka kosztuje tyle ze przez cale
        zycie mozna sobie odlozyc nawet dobra kase i nie prosic sie giertycha o
        jalmuzne. Wychowanie dziecka kosztuje cos kolo 200 tysiecy plnow. Przeciez to
        sporo kasy ktora mozna odlozyc na emeryturke!i to calkiem dobra.Albo za ta kase
        kupic mieszkanie i potem go wynajmowac i z tego miec niezla emeryturke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka