m.aloes 25.08.06, 09:39 do wspólnej działalności, mam pomysły brak odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzikoozka a kto ma dać kapitał? 25.08.06, 09:55 niepoważnie wyglada szukanie partnera biznesowego przez internet. Sorry, ale nigdy bym sie nie zdecydowałą robić interesy wspólnie z przypadkowo poznaną osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
m.aloes Re: a kto ma dać kapitał? 25.08.06, 10:59 oczywiście masz rację, ale szukam osób podobnych do mnie, które chcą, ale mają obawy. Kapitał? Właśnie mam pomysł na który nie trzeba kapitału tylko pasja, umiejętności. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: a kto ma dać kapitał? 25.08.06, 11:07 ale nie napisałaś ani słowa, jaka pasja, jakiego rodzaju umiejętności, talenta powinna / powinien posiadac ow wspólnik.Ani jaka branża. Sorry ale bez głowy to zaczynasz ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
m.aloes Re: a kto ma dać kapitał? 25.08.06, 12:02 proszę bardzo, przy mojej ulicy działają trzy knajpki, w których podaje się piwo, gości jest sporo. Mój pomysł na początek, to propozycja wypieków na słono, do pogryzienia przy piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: a kto ma dać kapitał? 25.08.06, 12:07 ok, otwierasz działaność gosp. przedmiotem jest wypiek art. spożywczych Kalkulowałaś to w ogóle? Co chesz wypiekać, pizze czy paluszki? Tego na rynku jest zatrzęsienie :D Chałupniczy wyrób nigdy nie bedzie tańszy od przemysłowego, czy klientów z tych barów bedzie stać na słone ciasteczka po 50 gr / 1 zł sztuka?? Obawiam sie że wybiorą słone orzeszki po 4 zł puszka. Znasz przpisy sanepidu? spełniasz je? Miejsce wykonywania tych wyrobów, składniki itepe to nie jest takie proste rzucić pomysł :)))) Musisz mieć miejsce do wyrobu, kapitał na składniki, transport do dystrybucji...a bary będę chciał mieć marżę od sprzedaży twoich wypieków :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.tapczan Re: a kto ma dać kapitał? 25.08.06, 14:11 ej, stop! takie myslenie zabija ducha przedsiebiorczosci. tak nie mozna. myslac w ten sposob np. steve jacobs nie powinien nigdy brac sie w garazu za montowanie pierwszego apple jak wypieki beda smaczne, swieze, niedrogie, zmyslnie dystrybuowane - biznes sie zakreci, jak nic! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.tapczan Re: a kto ma dać kapitał? 25.08.06, 14:15 co wiecej teraz uwaga: znany jest dosc sprytny sposob obnizania ceny piwa, poprzez manipulacje stawka VAT. Jak wiadomo, normalnie od bronka nalezy sie panstwu 22% VAT. Od slonego palucha 7%. Trik polega na tym, ze knajpiarze sprzedaja "zestaw pwiny" lub "przekaske piwna", tj. paluch (7% VAT) i do tego dorzucaja piwo w promocji za powiedzmy 0,10 zl. Calosc opodatkowana jest stawka 7% - klient placi 15% mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: a kto ma dać kapitał? 25.08.06, 14:17 wiem że tak robią, tylko ze pewnie już niedługo US się za to weźmie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: a kto ma dać kapitał? 25.08.06, 14:16 Nie zabija :))) tylko ja jestem z tych trzeźwo myślących, taki ktoś jest z reguły potrzebny w tandemie, w którym ktoś inny ma głowę w chmurach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.tapczan czyli tak jak moja malzonka... 25.08.06, 14:20 tyle, ze w jej ocenie moje pomysly sa najczesciej niemoralne lub co najmniej nieetyczne...z czym musze sie niestety zgodzic :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: czyli tak jak moja malzonka... 25.08.06, 14:22 a co planowałeś otworzyć dom rozpusty? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: szukam chętnego/chętnej z Warszawy ... 25.08.06, 12:08 a jaki pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
m.aloes Re: szukam chętnego/chętnej z Warszawy ... 25.08.06, 12:25 rety, ale komplikujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
m.aloes Re: szukam chętnego/chętnej z Warszawy ... 25.08.06, 14:15 dr.tapczan - dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
m.aloes Re: dr.tapczan.- dziękuję za dobre słowo!!!!!!!!!! 25.08.06, 14:18 to ważne, żeby podtrzymać a nie zniszczyć piętrząc tylko problemy. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: dr.tapczan.- dziękuję za dobre słowo!!!!!!!!! 25.08.06, 14:19 Ja nie piętrze przed Toba problemów :DDD Tylko otwieram Ci oczy na realia, które bedziesz musiała pokonać :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.aloes Re: dzikoozka 25.08.06, 14:20 dzisiaj wypróbuję z przyjaciółmi pierwszy przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
m.aloes dr.tapczan 25.08.06, 14:28 właśnie to ciekawe, co to za pomysł był??? Kiedyś niedawno doszłam do wniosku, że brakuje dobrych sklepów erotycznych do których wchodzi się bez wstydu i zażenowania. Salon z dyskretną i profesjonalną obsługą. :-O Odpowiedz Link Zgłoś
dr.tapczan Re: dr.tapczan.- dziękuję za dobre słowo!!!!!!!!! 25.08.06, 14:26 spoko, taki biznes to w zasdzie prawie zero kapitalu na startcie, zatem nawet jak nie wypali, ryzyko straty jest niewielkie (pod warunkeim jednak, ze nie wysmazycie jakis trujacych paluchow, co mogloby sciagnac na was nieprzyjemne roszczenia barow ew. otrutych klientow) zaczalbym od dobrej receptury, wypiekl iles tam probek - zwyczajnie, w kuchni, w piekarniku, poszedl z tym do knajpiarzy, zrobil test na klientach. jak wypali, to bedziecie potem myslec o zwiekszeniu dystrybucji (okoliczne sklepy, piekarnie, etc). sanepid, maszyny, etc - to potem, tym na razie sobie glowy nie zawracalbym Odpowiedz Link Zgłoś
dr.tapczan Re: dr.tapczan.- dziękuję za dobre słowo!!!!!!!!! 25.08.06, 14:30 atutem waszym ma byc smak, jakosc, swiezosc, szybkosc dostawy (cos, czego nie ma produkt masowy) - nie wiem jaka jest klientela tych barow, zasobnosc porfela, ale jesli potencjal w ich kieszeniach spory, nie wahajcie sie ustalic na wstepie ceny godziwej (co musi np. kalkulowac ryzyko niesprzedanych paluchow, ktore jako nieswieze trzeba bedzie zutylizowac) Odpowiedz Link Zgłoś
m.aloes Re: dr.tapczan.- dziękuję za dobre słowo!!!!!!!!! 25.08.06, 14:30 tak też myślę, a paluchy palce lizać z francuskiego ciasta i z przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś