ancia2007 12.01.10, 11:49 W tytule piszcie nazwę deseru i dla której fazy się nadaje (I, II, III) Link Zgłoś Obserwuj wątek
ancia2007 Sernik ciepło-zimny (faza I) 12.01.10, 12:04 Skład: 250 g sera chudego 100 ml mleka 3 jajka 4-5 aspartamów lub płynnego słodzika (do smaku) 1 łyżeczka kakao Decomoreno (albo kawy) 2 op żelatyny w proszku Na patelnię wrzucamy 250 g serka chudego, rozgniatamy i mieszamy z 3 jajkami, podgrzewałac aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie ścięte. Przestudzic i do tego masy dodac 100 ml mleka chudego ze słodzikami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu). Dzielimy na 2 porcje - jedna zostaje bez zmian (można dodac kroplę aromatu waniliowego) a drugą podgrzewamy lekko na patalni i dodajemy kakao aż się trochę zetnie. Masy położyc na siebie i wstawic do zastygniecia do lodówki. Można ewentualnie na górę zrobic jeszcze galaretkę. Link Zgłoś
ancia2007 Ptasiowate mleczko 12.01.10, 12:09 Skład: -szklanka mleka 0,5% -2 jajka -żelatyna na 0.5 l płynu -kakao -serek wiejski light -aspartam Jajka roztrzepac, dodac do mleka, zagotowac. Do tego dodac rozpuszczoną żelatynę (opakowanie na 0,5l rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody). Jak masa przesygnie, dodac słodzik, chyba że mamy taki do potraw na ciepło, to można teraz. Dzielimy masę na 2 części - biała do foremki i do lodówki, do drugiej częsci kakao i łyżeczkę serka wiejskiego light. Masę ciemną wylewamy na masę białą i znowu do lodówki. Można dla smaku do mas dodac kroplę aromatu jaki lubimy (podczas mieszania składników) Link Zgłoś
ancia2007 Sernik na zimno prosty 12.01.10, 12:14 Składniki: - 4 serki homo jak najchudsze(ok. 500-600 gr.) - 4 jajka - słodzik - 3-4 łyżeczki żelatyny - kilka kropli aromatu waniliowego Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy. Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówki. Link Zgłoś
silyya Re: sernik cytrynowy faza 1,2 12.07.10, 13:49 250 g chudego sera zmielonego(ja użyłam z braku laku soft cheese tescowego) 4 jajka 4 łyżki(raczej płaskie) słodzika do pieczenia pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka mączki ziemniaczanej(ja z braku tejże dałam płaską łyżeczkę budyniu niesłodzonego) 1 mała cytryna(lub po prostu aromat cytrynowy,ale z prawdziwą cytryną smaczniejszy) szczypta soli Białaka ubic oddzielnie ze szczypta soli na sztywno.Ubic żółtka ze słodzikiem ,dodac ser,dalej chwilke ubijac,dodac proszek do pieczenia ,startą skórkę z cytryny i sok z jej mniej więcej połowy.Wymieszac.Dodac białka ubite i delikatnie wymieszac(tak jak biszkopt).Wyłożyc niewielką tortownicę lub małą keksówkę papierem do pieczenia,wlac masę,wstawic do piekarnika nagrzanego do 200stopni.piec tak około 10min(aż się wierzch zrumieni)i zmniejszyc temperature do 180 stopni.Piec dalej jakies 20-30 minut(zależy od piekarnika).Po upieczeniu zostawic sernik w uchylonym piekarniku na jakieś 10 min.Ma to zapobiec opadnięciu(mi i tak opadł :)) Wcinac odrazu po ostygnięciu,ale najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Link Zgłoś
ancia2007 Budyń dukanowski (Faza I/II) 13.01.10, 10:07 Składniki: -1 żółtko -3 łyżeczki słodzika w proszku (indywidualna sprawa) -1 łyżeczka mąki kukurydzianej -aromat waniliowy Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy do ostygnięcia. Link Zgłoś
quoyle1 Re: Budyń dukanowski (Faza I/II) Ile mleka??? 17.05.10, 20:33 ancia2007 napisała: > Składniki: > -1 żółtko > -3 łyżeczki słodzika w proszku (indywidualna sprawa) > -1 łyżeczka mąki kukurydzianej > -aromat waniliowy > > Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę > aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy > zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w > odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy > do ostygnięcia. > A ile mleka wlać? Na oko? Czy jakąs konkretna ilość? Link Zgłoś
ancia2007 Lody dukanowe (Faza I) 13.01.10, 10:10 Składniki: -3 kopiaste łyzki serka homo 0% -2 żółtka -3 białka -słodzik -aromat waniliowy (1-2 krople) Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat, ubić pianę, wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek/kubeczków i wkładamy do zamrażarki. Link Zgłoś
wreszcie-chudne Re: Lody dukanowe (Faza I) 04.03.10, 17:20 mniam :) podzieliłam całość na 3 części - do jednej dałam 1/2 łyżeczki kakao, do drugiej trochę kawy rozpuszczonej, a trzecia samotnie się mroziła dzięki za super przepis :) Link Zgłoś
kamejla Re: Lody dukanowe (Faza I) 06.01.12, 18:47 A ja zrobiłam i wyszły mi w skamu niedobre, jakbym jajka jadła z aromatem waniliowym :( Link Zgłoś
ancia2007 Ciastecyka owsiano-pszenne (Faza I) 13.01.10, 10:12 Skłądniki(Zjesc jednego dnia możemy 1/4 tej porcji, ze wzgl.na max.dzienną dawkę otrąb = 3 łyżki): -6 łyżek otrąb owsianych -6 łyżek otrąb pszennych -jedno jajo -jeden serek wiejski light -słodzik rozpuszczony w odrobinie gorącego mleka -2 łyżeczki kakao -trochę cynamonu -jogurt naturalny Mieszamy, rozkładamy na papier pergaminowy, pieczemy 12 min w 200st z termoobiegiem. Link Zgłoś
sakerloff nie wyszły mi..:( 25.02.10, 18:44 przetrzymałam dłużej nawet i tak wyszly miękkie...do jedzenia łyzeczka:) no i ten slodzik sie całkiem w pieczeniu odsładza :) moze cos nie tak zrobilam..? Link Zgłoś
lili-2008 Re: nie wyszły mi..:( 25.05.10, 09:26 Niekoniecznie w płynie, w pudrze też, ale ten przeznaczony do pieczenia. Te zwykłe - do napojów, przy długotrwałej obróbce termicznej tracą swoje właściwości słodzące. Link Zgłoś
kaga9 Re: nie wyszły mi..:( 05.06.10, 21:37 W pudrze też, ale gdy pisałam tamtą informację, nie miałam pojęcia o istnieniu takowego;) Link Zgłoś
wreszcie-chudne Re: Ciastecyka owsiano-pszenne (Faza I) 24.03.10, 00:24 Zrobiłam dziś i są bardzo dobre. Trochę dłużej je przetrzymałam w piecu A na przyszłość zrobię miks ciasteczkowy - do 1 części tylko kakao, do 2 części sam cynamon, do 3 części olejek rumowy, do 4 części kawa - podejrzewam, że będą smaczne :) Link Zgłoś
ancia2007 Nutella Light (Faza I) 13.01.10, 10:15 Skłądniki: -7 łyżek mleka odtluszczonego w proszku -1 czubata lyzeczka kakao odtluszczonego(np Decomoreno) -słodzik - 3 czubate łyżki -8 kropli aromatu orzechowego -2-3 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka plynnego -1 żółtko Mieszamy i smacznego ;) Link Zgłoś
mlena28 Re: Nutella Light (Faza I) 16.08.10, 23:16 przepis super! Dzieki niemu moge jakos przezyc "ataki na słodkie" :) Dzieki bardzo!!!! Link Zgłoś
ven.to Re: Nutella Light (Faza I) 26.12.10, 14:30 zrobiłam to dzisiaj po raz pierwszy i już wiem że to dla mnie jako danie samodzielne nie do zjedzenia. Jako polewa do sernika - bombeczka. "3 płaskie łyżki mleka płynnego" :D jak tu uzyskac kopiate? ;) Link Zgłoś
mama_twinsow Re: Nutella Light (Faza I) 10.03.11, 14:28 I to jest dietetyczne dukanowe ?:))) i moge zjesc wszystko na raz?? :) mniaaaam:) Link Zgłoś
boja21 Re: Nutella Light (Faza I) 31.03.11, 16:55 Ja robię podobnie ale bez żółtka, poprostu dodaję więcej mleka płynnego. Najczęściej robię al'a białą czekolada czyli bez kakao i z aromatem waniliowym. PYCHA Link Zgłoś
ancia2007 Muffinki Dukanowskie (Faza I) 13.01.10, 10:25 Składniki (uwaga, dziennie można zjeśc 1/4 tej porcji): -4 łyżki otrąb pszennych -8 łyżek otrąb owsianych -4 zółtka -4 łyżki serka (ja daję homo) -1 łyżeczka słodziku ( ja daję 1 łyżkę) -1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia -jakiś aromat (np migdałowy) czy kakao Składniki wymieszać, ubić pianę z pozostających białek i dodac do masy. Delikatie wymieszac. Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30 min w 180 stopniach Link Zgłoś
wreszcie-chudne Re: Muffinki Dukanowskie (Faza I) 06.03.10, 10:28 Już drugi raz robię ten przepis - bardzo mi smakuje. Jutro urodziny mamy - więc w sam raz na tę okazję :) Ino robię w całości jako ciasto, a nie jako muffinki. Link Zgłoś
ancia2007 Herba(dukan)tniki (Faza I) 13.01.10, 15:53 Składniki: -1 łyżka otręb pszennych, -2 łyżki otręb owsianych, -3 rozpuszczone tabletki słodzika, -2 białka -1 żołtko -aromat waniliowy Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Na blachę posmarowaną olejem parafinowym rozsmarowujemy całą masę na grubość ok 0,5cm. Wkładamy na kilka minut do piekarnika (ok 3-4 min)tak by wierzchnia warstwa zrobiła się troszeczkę twarda. Kroimy wtedy na kwadraty/herbatniki. Wkładamy znów do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu odłamujemy herbatniki i zjadamy ;) Link Zgłoś
ancia2007 Piernik a la Wielkie Bobo 20.01.10, 22:26 PIERNIK 6/8 porcji : Przygotowanie : 10 minut - Pieczenie : 45 minut 8 lyzek otrab owsianych 8 lyzek otrab pszennych 2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku 1 opakowanie proszku do pieczenia (okolo 2 lyzeczek) 6 lyzek serka homogenizowanego 3 cale jajka + 3 bialka 2 lyzki slodzika w plynie 2 lyzki przyprawy do piernika Rozgrzac piekarnik 180° (th6) Otreby wymieszac z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodac serek i dobrze wymieszac, dodac cale jajka i bialka. Wymieszac do otrzymania jednolitej masy. Dodac przyprawe i slodzik. Blaszke przetrzec papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut, upewnic sie ze ciasto jest upieczone nakluwajac je wykalaczka – po wyjeciu powinna byc sucha. Link Zgłoś
olgab4 Re: Piernik a la Wielkie Bobo 12.05.10, 10:58 ancia2007 napisała: > PIERNIK > 6/8 porcji : > Przygotowanie : 10 minut - Pieczenie : 45 minut > 8 lyzek otrab owsianych > 8 lyzek otrab pszennych > 2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku > 1 opakowanie proszku do pieczenia (okolo 2 lyzeczek) > 6 lyzek serka homogenizowanego > 3 cale jajka + 3 bialka > 2 lyzki slodzika w plynie > 2 lyzki przyprawy do piernika > > Rozgrzac piekarnik 180° (th6) > Otreby wymieszac z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodac serek i > dobrze wymieszac, dodac cale jajka i bialka. Wymieszac do otrzymania > jednolitej masy. Dodac przyprawe i slodzik. > Blaszke przetrzec papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut, > upewnic sie ze ciasto jest upieczone nakluwajac je wykalaczka – po > wyjeciu powinna byc sucha. najlepsze ciasto, jakie jadlam na Dukanie! wlasnie wcinam do kawy ;) jest przepyszne i pieknie wyroslo. Polecam, i dziekuje za ten przepis ;) Link Zgłoś
isteria Re: Piernik a la Wielkie Bobo 27.10.10, 20:50 ISTNE CUDO!!! właśnie skończyłam piec i ledwo wyjęłam z piekarnika a już prawie zjadłam całą porcję przeznaczoną na dzisiaj :-) Dobrze, że juz wieczor, niedaleko do rana i do kolejnej porcji pierniczka :-D Dzięki za taki pyszny przepis!!! Link Zgłoś
anaiss Re: Piernik a la Wielkie Bobo 05.12.10, 16:23 jaka wielkość blachy do tego piernika? Link Zgłoś
anaiss Re: Piernik a la Wielkie Bobo 09.12.10, 14:53 Ancia, dziękuję za przepis na ten piernik, to jedyne ciasto, które mi się udało, i które w dodatku smakuje. Nie doczekawszy się odpowiedzi o wielkość blachy - upiekłam w keksówce. Piekłam dłużej o 20 minut (w doliczonym czasie w niższej temperaturze, bo bałam się, że się przypali). Dałam dwie łyżki słodzika w proszku Sussina, bo nie miałam w płynie. Ciasto wyszło odpowiednio wilgotne, słodkie i aromatyczne. Link Zgłoś
ancia2007 BISZKOPT 02.02.10, 15:56 Składniki: -3 jajka - 6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku) - 1 łyżka stołowa aromatu waniliowego - 7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubic zółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodac mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubic na sztywną pianę i dodac do masy, wlac do formy o srednicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzic poza nią. Można potem posmarowac jednym z kremów dukana, albo nutellą dukanowską ;) Link Zgłoś
ancia2007 SERNIK KOLEJNY DO PIECZENIA W MIKROFALI 02.02.10, 15:59 Skłądniki: - 5 łyżek twarożku light - 2 łyżki mazeiny - 2 żółtka - 2 łyżki soku z cytryny - 3 łyżki słodziku (lub w/g smaku) - 5 białek jajka Ubic twarozek, mazeinę, żóltka, słodzik i sok z cytryny na gładką masę. Ubic białka na sztywną pianę i delikatnie dodac do masy. Wlac do formy na suflet, podgrzewac 12 min w mikrofalóce na średniej mocy. SPożywac na zimno. Link Zgłoś
ancia2007 HERBATNIKI 02.02.10, 16:01 Składniki: - 2 jajka - 1/2 łyżeczki słodziku w płynie - 10 kropli aromatu waniliowego - 1 łyżka otrab pszennych - 2 łyżli otrąb owsianych Wymieszac żółtka, słodzik, aromat, otręby. Białka ubic na pianę i delikatnie dodac do masy. Ciasto wlac do płaskiej formy (brytfanki) i piec około 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach. Link Zgłoś
ancia2007 KREM KAWOWY 02.02.10, 16:03 Skłądniki: - 600 ml chudego mleka - 1 łyżeczka bardzo mocnej kawy lub kawy rozpuszczalnej - 3 jajka - 3 łyżki słodziku Mleko zagotowac z kawa, jajka ubic ze słodzikiem i dodac do nich mleko i kawę ciągle mieszając. Wlac masę do foremek i piec w kąpieli wodenj w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Podawac schłodzone. Link Zgłoś
ancia2007 KREM CZEKOLADOWY 02.02.10, 16:05 Skłądniki: - 40 ml chudego mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 20 kropli aromatu waniliowego - 4 łyżki gorzkiego kakao bez cukru (decomoreno) - 4 łyżki słodziku - 4 jajka Zagotowac mleko z aromatem i cynamonem, dodac kakao i słodzik. Ubic jajka i dodac do nich schłodzone mleko. WLac do foremek, piec w kąpieli wodnej w piekarniku w 180 stopniach. Link Zgłoś
ancia2007 KREM WANILIOWY 02.02.10, 16:08 Skłądniki: - 2 szklanki chudego mleka - 3 jajka - 1/2 szklanki słodziku - kilka kropli aromatu waniliowego - szczypta zmielonej gałki muszkatołowej Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyc papierem do pieczenia. Ubic jajka, mleko, słodzi i aromat. Wlac krem do naczynia i posypac gałką. Wstawic na 20 min do kąpieli wodnej do piekarnika aż krem stęzeje. Można jesc schłodzony albo letni. Link Zgłoś
jmama COOKIES O SMAKU CAPPUCCINO 02.03.10, 15:14 COOKIES O SMAKU CAPPUCCINO -4 łyżki otrąb owsianych -2 łyżki otrąb pszennych -2 łyżki maki kukurydzianej(Maizena) -3 łyżki serka homo -1 jogurt 0% -2 jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -4 łyżki słodzika w proszku -2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto nakładać łyżką. Porcja na około 20-25 małych ciasteczek.Piec około 20 minut w temp.160°C. Ciasteczka zdjąć gdy będą już zimne . Link Zgłoś
jmama gorfy 02.03.10, 15:15 gofry proteinowe (2 szt) 1-2 jajka łyżka serka homo 0% 2-3 łyżki zmielonych otrąb słodzik (wg gustu) aromat (waniliowy najlepszy) proszek do pieczenia (dawałam na oko, tak ok czubek od łyżeczki) żółtka utrzeć ze słodzikiem, następnie dodać serek,otręby,słodzik, aromat, proszek do pieczenia i na końcu ubite białka piekłam w gofrownicy 10 min smacznego! Link Zgłoś
jmama OMLET NA SŁODKO 02.03.10, 15:20 OMLET NA SŁODKO -2 jajka -3 łyżki serka homogenizowanego -słodzik -cynamon Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżeczkami słodziku do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać żółtka z pianą i wylać na rozgrzana patelnie teflonową posmarowaną kropla oliwy. Przykryć. W międzyczasie utrzeć serek ze słodzikiem i cynamonem. Po ok. 3 min delikatnie odwrócić omlet na druga stronę, chwilke smażyć, zdjąć na talerz, posmarować przygotowanym serkiem Link Zgłoś
dominisia29-29 Re: OMLET NA SŁODKO 10.01.11, 18:51 serek homogenizowany o% prosze o odp,i z gory dziekuje:) Link Zgłoś
jmama bezy 02.03.10, 15:26 na ok. 35 bezików : * 2 białka * słodzik do pieczenia i gotowania ! - ja mam taki, na którym jest napisane,że 1/2 szkl. słodzika , to 1 szkl. cukru ; dodałam do tych bez 1/2 szklanki słodziku, czyli w takiej proporcji, jak robimy zwykłe beziki nastawiamy piekarnik na 130 st C * sporą blachę wykładamy papierem do pieczenia * ubijamy białka na sztywno z odrobinką soli gdy białka są sztywne i lśniące, dodajemy miksując po troszku słodzik * napełniamy szprycę i wyciskamy na papier małe beziki * pieczemy a w zasadzie suszymy przy uchylonym piekarniku ok. 30 - 40 min Link Zgłoś
jmama CIASTO BISZKOPTOWE 02.03.10, 15:36 CIASTO BISZKOPTOWE Składniki na blaszkę keksówkę 25x10 cm : * 6 białek + 4 żółtka * szczypta soli do bicia białek * słodzik - no, tutaj będzie problem, bo kazda z nas ma inny ; ja dodałam 8 łyżeczek = 8 łyzkom cukru ( najlepiej "liznąć" surowe ciasto, aby ocenić słodzycz ) * 12 łyżeczek mąki kukurydzianej * 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia * kilka kropel aromatu waniliowego także : kilka kropel parafiny i otręby pszenne do formy * właczamy piekarnik na 180 st.C / termoobieg/ * smarujemy formę parafiną i wysypujemy otrębami pszennymi * mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia * ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli * dodajemy żóltka i ubijamy na dość sztywną masę * dodajemy makę z proszkiem i aromat - krótko miksujemy * natychmiast przelewamy ciasto do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika * pieczemy 20 min. na jasnobrązowy, czy raczej złoty kolor * wyciągamy ciasto z piekarnika ,odwracamy blaszkę "do góry nogami" i zostawiamy do wystygniecia Link Zgłoś
malenka_30 Re: CIASTO BISZKOPTOWE 06.03.10, 20:48 A w ktorej fazie mozna jesc to ciacho?Brzmi pysznie :) Link Zgłoś
3-mamuska Sernik kopia 08.03.10, 23:03 Linkuje sernik,ostatnio robilam taki bez przepisowy i teraz nie moge go znalesc,wiec bieram przepisy i wrzucam gdzie trzeba zeby bylo latwiej znalesc forum.gazeta.pl/forum/w,95274,107855186,107910301,Re_moja_wersja_sernika_.html Link Zgłoś
3-mamuska Kopia przepisow sernika 08.03.10, 23:08 Szukalam dlugo tych przepisow,a zwlaszcza tego na sernik bezprzepisowy,super latwo sie go robi i jest pycha,wiec kopiuje link zeby latwiej znalesc. forum.gazeta.pl/forum/w,95274,107849538,107850169,Re_sernik_Dukana.html Link Zgłoś
forazedwora Ciasto Marchewkowe :) P+W PYCHOTA! 16.03.10, 22:47 Przepis znalazłam w necie , spróbowałam i oto dzielę się z Wami:) 2 kubki startej drobniutko marchewki (surowej) - m 2,5 lyzki skrobii kukurydzianej 8 lyzek otrebow pszennych 16 lyzek otebow owsianych 1 lyzka (stolowa) sody oczyszczonej 0,5 lyzeczki soli 2 lyzeczki cynamonu 3 duze jajka słodZik , tyle ile lubicie , mieszac i próbować jogurt naturalny 0% ok. 200 ml 2 lyzeczki aromatu waniliowego w plynie Otreby mozna zmielic , choć nie jest to konieczne Do duzej miski dac otreby, skrobie, sode, sol, cynamon wymieszac na sucho razem. Słodzik ubić z jajkami i aromatem, przelac do duzej miski z otrebami. Dodac marchew, jogurt, wszytko porzadnie wymiksowac. Przełożyć do 2 małych keksówek wyłożonych papierem Do piekarnika na srodkowa polke na 175 stopni na okolo 45 minut na termoobiegu. Po wyjeciu warto odwrocic do gory nogami ciasto, wtedy wilgoc nieodparowana z dolnej czesci foremki przechodzi rowno do tej wysuszonej na gorze. Proszę pamiętać , że jest tu marchew , której zbyt dużo jeść nie można , więc albo ciacho , albo surówka z marchwią czy zupka . Ja już wybrałam ;) Link Zgłoś
slimakpokazrogi BISZKOPT WINOGRONOWY 24.03.10, 13:46 Biszkopt winogronowy Ciasto 6 łyżek zmielonych na puch otrąb owsianych 2 łyżki zmielonych na puch otrąb pszennych 3 jajka + 2 białka słodzik - odpowiednik około 18 łyżeczek cukru łyżeczka proszku do pieczenia trochę lifta winogronowego i aromatu cytrynowego do nasączenia ciasta. Krem serek homo 0% jogurt 0% słodzik - odpowiednik 3 łyżeczek cukru dwie kropelki aromatu waniliowego lub śmietankowego żelatyna galaretka lift winogronowy żelatyna Ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka, dalej ubijamy, dodajemy otęby, słodzik i proszek do pieczenia. wylewamy do foremki (najlepiej silikonowej - nie przykleja się) i pieczemy w piekarniku na 170 stopni przez 30 minut. po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasta nasączamy - mieszamy lifta winogronowego z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego i nasączamy ciasto przez polanie całej powierzchni płynem. robimy krem - żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody - mieszamy z serkiem, jogurtem , aromatem i słodzikiem smarujemy ciasto ( a nawet bardziej wylewamy, bo masa jest półpłynna) i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Włożyłam ciasto z powotem do formy w której je robiłam, aby krem nie spłynął. robimy galaretkę - pół litra winogronowego lifta wlewamy do garnuszka i delikatnie podgrzewamy, tak aby się odgazował. Żelatyne rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody - mieszamy razem i wylewamy na ciasto - wstawiamy do lodówki. Po godzince jest gotowe i MNIAAAM takie dobre:)) Oczywiście można użyc innego smaku niż winogronowy, ale jakoś ten najbardziej mi pasował do całości:)) Link Zgłoś
rubeus Re: BISZKOPT WINOGRONOWY 21.08.10, 10:09 slimakpokazrogi napisała: > Biszkopt winogronowy > > Krem > > serek homo 0% > jogurt 0% > słodzik - odpowiednik 3 łyżeczek cukru > dwie kropelki aromatu waniliowego lub śmietankowego > żelatyna duży jogurt czy mały serek to rozumiem taka standardowa foremka ? Link Zgłoś
tosi-mama Ciasto cytrynowo-jogurtowe (II faza) 28.03.10, 15:10 jajka 400 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego 4 łyżki słodzika do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z połowy cytryny Jajka utrzeć ze słodzikiem, dodawać jogurt, cały czas ucierając. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dodać do masy jogurtowej, wymieszać. Dodać sok z cytryny, wymieszać ponownie. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 - 40 min. w temperaturze 180 stopni. Link Zgłoś
tosi-mama Ciasto cytrynowo-jogurtowe (II faza) KOREKTA! 28.03.10, 15:12 Mają być 3 jajka!!!! Link Zgłoś
maman3 murzynek 29.03.10, 17:21 3 jajka 4 łyżki skrobii kukurydzianej 1 łyżka kakaołyzeczka proszku do pieczenia 150 gr jogurtu dowolny aromat(opcjonalnie) 1,5-2 łyżek słodziku w płynie(huxol) Żółtka utrzeć ze słodzikiem, kiedy masa zgęstnieje-dodać jogurt i skrobię, kakao, proszek-wymieszać mikserem; białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie w ciasto. Przełozyc do foremki, piec w 180 st. 30- 40 min. Foremka- wym.26cm/11cm. Polecam-jest pyszny, wilgotny, można go przełożyć kremem jogurtowym. Link Zgłoś
skinny_florida_bebe Re: murzynek 10.12.10, 09:16 to moje jedyne dukanowskie ciasto (so far) które mi tak cholernie smakuje:) upiekłam wczoraj i mysłałam że sie nie opanuję i zjem całe. ale grzecznie podzieliłam na 4 częsci ( 4 dni) jest super. nie wiem czy wyszło tak jak powinno, ale jest pyszne:) gorąco polecam i dziekuje za przepis:) Link Zgłoś
abri DESER ZEBRA 03.04.10, 00:19 2 duże jogurty naturalne Żelatyna (porcja na 1 litr) Aromat waniliowy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 20-25 tabletek słodzika (1 tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru) (ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw) Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Ten sam kubek (umyty) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego, całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami obie masy uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite stężenie Smacznego! Link Zgłoś
abri Re: DESER ZEBRA 03.04.10, 14:01 ten przepis skopiowalam z innego forum, nie ja go wymyslilam, dodaj mniej i probuj Link Zgłoś
samantha.jones Re: odnośnie jogurtu... 06.04.10, 18:00 400 lub 500gr to jest standardowa pojemność dużego jogurtu. Link Zgłoś
samantha.jones Monte Carlo - każda faza :) 15.04.10, 12:23 Składniki masa biała: - 250g jogurtu naturalnego, - 250g serka homogenizowanego, - słodzik (ilość odpowiadajaca 6 łyżeczkom cukru - ja dałam 50 kropli Huxola w płynie), - 5 kropli aromatu waniliowego, - żelatyna na 0.5l. Składniki - galaretka czerwona: - 1l napoju Lift malinowy, - żelatyna na 1l. Wykonanie - masa biała: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzacej wody, wlewamy do miski z jogurtem i serkiem homo, dodajemy słodzik i aromat. Wszystko mieszamy mikserem żeby nie było grudek z żelatyny. Wlewamy do szklanek/pucharków i wkładamy do lodówki. Wykonanie - galaretka czerwona: Lifta podgrzewamy żeby się wygazował, żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzacej wody i dodajemy do odgazowanego Lifta. Wkładamy do lodówki żeby galaretka się schłodziła. Jak jest półpłynna to rozlewamy do szklanek/pucharków z białą masą i schładzamy w lodówce do zastygnięcia. [img]https://img11.imageshack.us/img11/7448/montecarlodesermedium.jpg [/img] Link Zgłoś
silie Re: Sernik na zimno 21.04.10, 11:28 Sernik na zimno: 400 g serka homo, np. Milkland marka Tesko 370 naturalnego jogurtu Zott (duży jogurt po prostu) łyżeczka cynamonu słodzik Huxol w płynie - do smaku sok z cytryny zapach do ciasta dowolny, ja daję cytrynowy lub waniliowy 2 czubate łyżeczki żelatyny lub więcej jeśli wolicie bardziej sztywny sernik (rozpuszczone w połowie szklanki wrzątku) łyżka kakaa Wszystko zmiksować/zblendować, najpierw wlać połowę masy do pojemnika, do drugiej części dosypać kakao, zmiksować i wlać do części białej. Fajnie się przemieszają w pojemniku. Schłodzić i gotowe:) Bardzo polecam - tanie, proste, szybkie i pyyyyszne ! s. Link Zgłoś