Dodaj do ulubionych

PRZEPISY - DESERY

12.01.10, 11:49
W tytule piszcie nazwę deseru i dla której fazy się nadaje (I, II,
III)
Obserwuj wątek
    • ancia2007 Sernik ciepło-zimny (faza I) 12.01.10, 12:04
      Skład:
      250 g sera chudego
      100 ml mleka
      3 jajka
      4-5 aspartamów lub płynnego słodzika (do smaku)
      1 łyżeczka kakao Decomoreno (albo kawy)
      2 op żelatyny w proszku

      Na patelnię wrzucamy 250 g serka chudego, rozgniatamy i mieszamy z 3
      jajkami, podgrzewałac aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie
      ścięte. Przestudzic i do tego masy dodac 100 ml mleka chudego ze
      słodzikami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu).
      Dzielimy na 2 porcje - jedna zostaje bez zmian (można dodac kroplę
      aromatu waniliowego) a drugą podgrzewamy lekko na patalni i dodajemy
      kakao aż się trochę zetnie.

      Masy położyc na siebie i wstawic do zastygniecia do lodówki. Można
      ewentualnie na górę zrobic jeszcze galaretkę.
      • ancia2007 Ptasiowate mleczko 12.01.10, 12:09
        Skład:
        -szklanka mleka 0,5%
        -2 jajka
        -żelatyna na 0.5 l płynu
        -kakao
        -serek wiejski light
        -aspartam

        Jajka roztrzepac, dodac do mleka, zagotowac. Do tego dodac
        rozpuszczoną żelatynę (opakowanie na 0,5l rozpuszczamy w jak
        najmniejszej ilości wody). Jak masa przesygnie, dodac słodzik, chyba
        że mamy taki do potraw na ciepło, to można teraz.
        Dzielimy masę na 2 części - biała do foremki i do lodówki, do
        drugiej częsci kakao i łyżeczkę serka wiejskiego light. Masę ciemną
        wylewamy na masę białą i znowu do lodówki.
        Można dla smaku do mas dodac kroplę aromatu jaki lubimy (podczas
        mieszania składników)
        • ancia2007 Sernik na zimno prosty 12.01.10, 12:14
          Składniki:

          - 4 serki homo jak najchudsze(ok. 500-600 gr.)
          - 4 jajka
          - słodzik
          - 3-4 łyżeczki żelatyny
          - kilka kropli aromatu waniliowego

          Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na
          sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i
          studzimy.
          Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na
          końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówki.
      • silyya Re: sernik cytrynowy faza 1,2 12.07.10, 13:49
        250 g chudego sera zmielonego(ja użyłam z braku laku soft cheese
        tescowego)
        4 jajka
        4 łyżki(raczej płaskie) słodzika do pieczenia
        pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
        płaska łyżeczka mączki ziemniaczanej(ja z braku tejże dałam płaską
        łyżeczkę budyniu niesłodzonego)
        1 mała cytryna(lub po prostu aromat cytrynowy,ale z prawdziwą
        cytryną smaczniejszy)
        szczypta soli

        Białaka ubic oddzielnie ze szczypta soli na sztywno.Ubic żółtka ze
        słodzikiem ,dodac ser,dalej chwilke ubijac,dodac proszek do
        pieczenia ,startą skórkę z cytryny i sok z jej mniej więcej
        połowy.Wymieszac.Dodac białka ubite i delikatnie wymieszac(tak jak
        biszkopt).Wyłożyc niewielką tortownicę lub małą keksówkę papierem do
        pieczenia,wlac masę,wstawic do piekarnika nagrzanego do
        200stopni.piec tak około 10min(aż się wierzch zrumieni)i zmniejszyc
        temperature do 180 stopni.Piec dalej jakies 20-30 minut(zależy od
        piekarnika).Po upieczeniu zostawic sernik w uchylonym piekarniku na
        jakieś 10 min.Ma to zapobiec opadnięciu(mi i tak opadł :))
        Wcinac odrazu po ostygnięciu,ale najlepiej smakuje schłodzony w
        lodówce.

    • ancia2007 Budyń dukanowski (Faza I/II) 13.01.10, 10:07
      Składniki:
      -1 żółtko
      -3 łyżeczki słodzika w proszku (indywidualna sprawa)
      -1 łyżeczka mąki kukurydzianej
      -aromat waniliowy

      Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę
      aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy
      zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w
      odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy
      do ostygnięcia.
      • quoyle1 Re: Budyń dukanowski (Faza I/II) Ile mleka??? 17.05.10, 20:33
        ancia2007 napisała:

        > Składniki:
        > -1 żółtko
        > -3 łyżeczki słodzika w proszku (indywidualna sprawa)
        > -1 łyżeczka mąki kukurydzianej
        > -aromat waniliowy
        >
        > Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę
        > aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy
        > zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w
        > odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy
        > do ostygnięcia.
        >

        A ile mleka wlać? Na oko? Czy jakąs konkretna ilość?
        • lilka208 Re: Budyń dukanowski (Faza I/II) Ile mleka??? 30.07.10, 17:16
          ile tego mleka ?
    • ancia2007 Lody dukanowe (Faza I) 13.01.10, 10:10
      Składniki:

      -3 kopiaste łyzki serka homo 0%
      -2 żółtka
      -3 białka
      -słodzik
      -aromat waniliowy (1-2 krople)

      Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat, ubić pianę,
      wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek/kubeczków i
      wkładamy do zamrażarki.
      • wreszcie-chudne Re: Lody dukanowe (Faza I) 04.03.10, 17:20
        mniam :)

        podzieliłam całość na 3 części - do jednej dałam 1/2 łyżeczki kakao, do drugiej
        trochę kawy rozpuszczonej, a trzecia samotnie się mroziła

        dzięki za super przepis :)
        • kamejla Re: Lody dukanowe (Faza I) 06.01.12, 18:47
          A ja zrobiłam i wyszły mi w skamu niedobre, jakbym jajka jadła z aromatem waniliowym :(
      • fiabei lody są przeboskie! 14.07.10, 21:41

    • ancia2007 Ciastecyka owsiano-pszenne (Faza I) 13.01.10, 10:12
      Skłądniki(Zjesc jednego dnia możemy 1/4 tej porcji, ze wzgl.na
      max.dzienną dawkę otrąb = 3 łyżki):

      -6 łyżek otrąb owsianych
      -6 łyżek otrąb pszennych
      -jedno jajo
      -jeden serek wiejski light
      -słodzik rozpuszczony w odrobinie gorącego mleka
      -2 łyżeczki kakao
      -trochę cynamonu
      -jogurt naturalny

      Mieszamy, rozkładamy na papier pergaminowy, pieczemy 12 min w 200st
      z termoobiegiem.
      • sakerloff nie wyszły mi..:( 25.02.10, 18:44
        przetrzymałam dłużej nawet i tak wyszly miękkie...do jedzenia łyzeczka:) no i
        ten slodzik sie całkiem w pieczeniu odsładza :)
        moze cos nie tak zrobilam..?
        • kaga9 Re: nie wyszły mi..:( 02.03.10, 19:23
          Do pieczenia używa się słodzika w płynie.
          • lili-2008 Re: nie wyszły mi..:( 25.05.10, 09:26
            Niekoniecznie w płynie, w pudrze też, ale ten przeznaczony do pieczenia.
            Te zwykłe - do napojów, przy długotrwałej obróbce termicznej tracą swoje
            właściwości słodzące.
            • kaga9 Re: nie wyszły mi..:( 05.06.10, 21:37
              W pudrze też, ale gdy pisałam tamtą informację, nie miałam pojęcia o istnieniu
              takowego;)
      • wreszcie-chudne Re: Ciastecyka owsiano-pszenne (Faza I) 24.03.10, 00:24
        Zrobiłam dziś i są bardzo dobre. Trochę dłużej je przetrzymałam w piecu

        A na przyszłość zrobię miks ciasteczkowy - do 1 części tylko kakao, do 2 części
        sam cynamon, do 3 części olejek rumowy, do 4 części kawa - podejrzewam, że będą
        smaczne :)
    • ancia2007 Nutella Light (Faza I) 13.01.10, 10:15
      Skłądniki:
      -7 łyżek mleka odtluszczonego w proszku
      -1 czubata lyzeczka kakao odtluszczonego(np Decomoreno)
      -słodzik - 3 czubate łyżki
      -8 kropli aromatu orzechowego
      -2-3 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka plynnego
      -1 żółtko

      Mieszamy i smacznego ;)
      • mlena28 Re: Nutella Light (Faza I) 16.08.10, 23:16
        przepis super! Dzieki niemu moge jakos przezyc "ataki na słodkie" :) Dzieki
        bardzo!!!!
        • ven.to Re: Nutella Light (Faza I) 26.12.10, 14:30
          zrobiłam to dzisiaj po raz pierwszy i już wiem że to dla mnie jako danie samodzielne nie do zjedzenia. Jako polewa do sernika - bombeczka.

          "3 płaskie łyżki mleka płynnego" :D jak tu uzyskac kopiate? ;)
          • mama_twinsow Re: Nutella Light (Faza I) 10.03.11, 14:28
            I to jest dietetyczne dukanowe ?:))) i moge zjesc wszystko na raz?? :) mniaaaam:)
            • ania-8004 Re: Nutella Light (Faza I) 01.04.11, 08:29
              Podajcie przepis na ta nutelle.
      • boja21 Re: Nutella Light (Faza I) 31.03.11, 16:55
        Ja robię podobnie ale bez żółtka, poprostu dodaję więcej mleka płynnego. Najczęściej robię al'a białą czekolada czyli bez kakao i z aromatem waniliowym. PYCHA
      • reniek27 Re: Nutella Light (Faza I) 03.01.12, 17:15
        dobre
    • ancia2007 Muffinki Dukanowskie (Faza I) 13.01.10, 10:25
      Składniki (uwaga, dziennie można zjeśc 1/4 tej porcji):
      -4 łyżki otrąb pszennych
      -8 łyżek otrąb owsianych
      -4 zółtka
      -4 łyżki serka (ja daję homo)
      -1 łyżeczka słodziku ( ja daję 1 łyżkę)
      -1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
      -jakiś aromat (np migdałowy) czy kakao

      Składniki wymieszać, ubić pianę z pozostających białek i dodac do
      masy. Delikatie wymieszac. Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30
      min w 180 stopniach
      • wreszcie-chudne Re: Muffinki Dukanowskie (Faza I) 06.03.10, 10:28
        Już drugi raz robię ten przepis - bardzo mi smakuje. Jutro urodziny mamy - więc
        w sam raz na tę okazję :) Ino robię w całości jako ciasto, a nie jako muffinki.
    • ancia2007 Herba(dukan)tniki (Faza I) 13.01.10, 15:53
      Składniki:
      -1 łyżka otręb pszennych,
      -2 łyżki otręb owsianych,
      -3 rozpuszczone tabletki słodzika,
      -2 białka
      -1 żołtko
      -aromat waniliowy

      Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat.
      Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą
      otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Na blachę posmarowaną
      olejem parafinowym rozsmarowujemy całą masę na grubość ok 0,5cm.

      Wkładamy na kilka minut do piekarnika (ok 3-4 min)tak by wierzchnia
      warstwa zrobiła się troszeczkę twarda. Kroimy wtedy na
      kwadraty/herbatniki.
      Wkładamy znów do piekarnika na 15 minut.
      Po wyjęciu odłamujemy herbatniki i zjadamy ;)
    • ancia2007 Piernik a la Wielkie Bobo 20.01.10, 22:26
      PIERNIK
      6/8 porcji :
      Przygotowanie : 10 minut - Pieczenie : 45 minut
      8 lyzek otrab owsianych
      8 lyzek otrab pszennych
      2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
      1 opakowanie proszku do pieczenia (okolo 2 lyzeczek)
      6 lyzek serka homogenizowanego
      3 cale jajka + 3 bialka
      2 lyzki slodzika w plynie
      2 lyzki przyprawy do piernika

      Rozgrzac piekarnik 180° (th6)
      Otreby wymieszac z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodac serek i
      dobrze wymieszac, dodac cale jajka i bialka. Wymieszac do otrzymania
      jednolitej masy. Dodac przyprawe i slodzik.
      Blaszke przetrzec papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut,
      upewnic sie ze ciasto jest upieczone nakluwajac je wykalaczka – po
      wyjeciu powinna byc sucha.
      • olgab4 Re: Piernik a la Wielkie Bobo 12.05.10, 10:58
        ancia2007 napisała:

        > PIERNIK
        > 6/8 porcji :
        > Przygotowanie : 10 minut - Pieczenie : 45 minut
        > 8 lyzek otrab owsianych
        > 8 lyzek otrab pszennych
        > 2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
        > 1 opakowanie proszku do pieczenia (okolo 2 lyzeczek)
        > 6 lyzek serka homogenizowanego
        > 3 cale jajka + 3 bialka
        > 2 lyzki slodzika w plynie
        > 2 lyzki przyprawy do piernika
        >
        > Rozgrzac piekarnik 180° (th6)
        > Otreby wymieszac z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodac serek i
        > dobrze wymieszac, dodac cale jajka i bialka. Wymieszac do otrzymania
        > jednolitej masy. Dodac przyprawe i slodzik.
        > Blaszke przetrzec papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut,
        > upewnic sie ze ciasto jest upieczone nakluwajac je wykalaczka – po
        > wyjeciu powinna byc sucha.


        najlepsze ciasto, jakie jadlam na Dukanie! wlasnie wcinam do kawy ;) jest
        przepyszne i pieknie wyroslo. Polecam, i dziekuje za ten przepis ;)
        • isteria Re: Piernik a la Wielkie Bobo 27.10.10, 20:50
          ISTNE CUDO!!!

          właśnie skończyłam piec i ledwo wyjęłam z piekarnika a już prawie zjadłam całą porcję przeznaczoną na dzisiaj :-) Dobrze, że juz wieczor, niedaleko do rana i do kolejnej porcji pierniczka :-D

          Dzięki za taki pyszny przepis!!!
          • anaiss Re: Piernik a la Wielkie Bobo 05.12.10, 16:23
            jaka wielkość blachy do tego piernika?
            • anaiss Re: Piernik a la Wielkie Bobo 09.12.10, 14:53
              Ancia, dziękuję za przepis na ten piernik, to jedyne ciasto, które mi się udało, i które w dodatku smakuje. Nie doczekawszy się odpowiedzi o wielkość blachy - upiekłam w keksówce. Piekłam dłużej o 20 minut (w doliczonym czasie w niższej temperaturze, bo bałam się, że się przypali). Dałam dwie łyżki słodzika w proszku Sussina, bo nie miałam w płynie. Ciasto wyszło odpowiednio wilgotne, słodkie i aromatyczne.
    • ancia2007 BISZKOPT 02.02.10, 15:56
      Składniki:
      -3 jajka
      - 6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)
      - 1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
      - 7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)
      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubic zółtka z aromatem i
      słodzikiem, potem dodac mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubic
      na sztywną pianę i dodac do masy, wlac do formy o srednicy 22-24cm
      wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple
      z formy i ostudzic poza nią.

      Można potem posmarowac jednym z kremów dukana, albo nutellą
      dukanowską ;)
    • ancia2007 SERNIK KOLEJNY DO PIECZENIA W MIKROFALI 02.02.10, 15:59
      Skłądniki:
      - 5 łyżek twarożku light
      - 2 łyżki mazeiny
      - 2 żółtka
      - 2 łyżki soku z cytryny
      - 3 łyżki słodziku (lub w/g smaku)
      - 5 białek jajka

      Ubic twarozek, mazeinę, żóltka, słodzik i sok z cytryny na gładką
      masę. Ubic białka na sztywną pianę i delikatnie dodac do masy. Wlac
      do formy na suflet, podgrzewac 12 min w mikrofalóce na średniej
      mocy. SPożywac na zimno.
    • ancia2007 HERBATNIKI 02.02.10, 16:01
      Składniki:
      - 2 jajka
      - 1/2 łyżeczki słodziku w płynie
      - 10 kropli aromatu waniliowego
      - 1 łyżka otrab pszennych
      - 2 łyżli otrąb owsianych

      Wymieszac żółtka, słodzik, aromat, otręby. Białka ubic na pianę i
      delikatnie dodac do masy. Ciasto wlac do płaskiej formy (brytfanki)
      i piec około 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach.
    • ancia2007 KREM KAWOWY 02.02.10, 16:03
      Skłądniki:
      - 600 ml chudego mleka
      - 1 łyżeczka bardzo mocnej kawy lub kawy rozpuszczalnej
      - 3 jajka
      - 3 łyżki słodziku

      Mleko zagotowac z kawa, jajka ubic ze słodzikiem i dodac do nich
      mleko i kawę ciągle mieszając. Wlac masę do foremek i piec w kąpieli
      wodenj w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Podawac schłodzone.
    • ancia2007 KREM CZEKOLADOWY 02.02.10, 16:05
      Skłądniki:
      - 40 ml chudego mleka
      - 1/2 łyżeczki cynamonu
      - 20 kropli aromatu waniliowego
      - 4 łyżki gorzkiego kakao bez cukru (decomoreno)
      - 4 łyżki słodziku
      - 4 jajka

      Zagotowac mleko z aromatem i cynamonem, dodac kakao i słodzik. Ubic
      jajka i dodac do nich schłodzone mleko. WLac do foremek, piec w
      kąpieli wodnej w piekarniku w 180 stopniach.
    • ancia2007 KREM WANILIOWY 02.02.10, 16:08
      Skłądniki:
      - 2 szklanki chudego mleka
      - 3 jajka
      - 1/2 szklanki słodziku
      - kilka kropli aromatu waniliowego
      - szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

      Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyc
      papierem do pieczenia. Ubic jajka, mleko, słodzi i aromat. Wlac krem
      do naczynia i posypac gałką. Wstawic na 20 min do kąpieli wodnej do
      piekarnika aż krem stęzeje. Można jesc schłodzony albo letni.
    • jmama COOKIES O SMAKU CAPPUCCINO 02.03.10, 15:14
      COOKIES O SMAKU CAPPUCCINO

      -4 łyżki otrąb owsianych
      -2 łyżki otrąb pszennych
      -2 łyżki maki kukurydzianej(Maizena)
      -3 łyżki serka homo
      -1 jogurt 0%
      -2 jajka
      -2 łyżeczki proszku do pieczenia
      -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
      -4 łyżki słodzika w proszku
      -2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
      Ciasto nakładać łyżką. Porcja na około 20-25 małych ciasteczek.Piec około 20
      minut w temp.160°C. Ciasteczka zdjąć gdy będą już zimne .
    • jmama gorfy 02.03.10, 15:15
      gofry proteinowe (2 szt)
      1-2 jajka
      łyżka serka homo 0%
      2-3 łyżki zmielonych otrąb
      słodzik (wg gustu)
      aromat (waniliowy najlepszy)
      proszek do pieczenia (dawałam na oko, tak ok czubek od łyżeczki)

      żółtka utrzeć ze słodzikiem, następnie dodać serek,otręby,słodzik, aromat,
      proszek do pieczenia i na końcu ubite białka
      piekłam w gofrownicy 10 min smacznego!
    • jmama OMLET NA SŁODKO 02.03.10, 15:20
      OMLET NA SŁODKO

      -2 jajka
      -3 łyżki serka homogenizowanego
      -słodzik
      -cynamon
      Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżeczkami słodziku do pieczenia.
      Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać żółtka z pianą i wylać na
      rozgrzana patelnie teflonową posmarowaną kropla oliwy. Przykryć.
      W międzyczasie utrzeć serek ze słodzikiem i cynamonem.
      Po ok. 3 min delikatnie odwrócić omlet na druga stronę, chwilke smażyć, zdjąć na
      talerz, posmarować przygotowanym serkiem
      • dominisia29-29 Re: OMLET NA SŁODKO 10.01.11, 18:51
        serek homogenizowany o% prosze o odp,i z gory dziekuje:)
    • jmama bezy 02.03.10, 15:26
      na ok. 35 bezików :
      * 2 białka
      * słodzik do pieczenia i gotowania ! - ja mam taki, na którym jest napisane,że
      1/2 szkl. słodzika , to 1 szkl. cukru ; dodałam do tych bez 1/2 szklanki
      słodziku, czyli w takiej proporcji, jak robimy zwykłe beziki

      nastawiamy piekarnik na 130 st C
      * sporą blachę wykładamy papierem do pieczenia
      * ubijamy białka na sztywno z odrobinką soli

      gdy białka są sztywne i lśniące, dodajemy miksując po troszku słodzik
      * napełniamy szprycę i wyciskamy na papier małe beziki

      * pieczemy a w zasadzie suszymy przy uchylonym piekarniku ok. 30 - 40 min
    • jmama CIASTO BISZKOPTOWE 02.03.10, 15:36
      CIASTO BISZKOPTOWE

      Składniki

      na blaszkę keksówkę 25x10 cm :

      * 6 białek + 4 żółtka
      * szczypta soli do bicia białek
      * słodzik - no, tutaj będzie problem, bo kazda z nas ma inny ; ja dodałam 8
      łyżeczek = 8 łyzkom cukru ( najlepiej "liznąć" surowe ciasto, aby ocenić słodzycz )
      * 12 łyżeczek mąki kukurydzianej
      * 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      * kilka kropel aromatu waniliowego
      także : kilka kropel parafiny i otręby pszenne do formy

      * właczamy piekarnik na 180 st.C / termoobieg/
      * smarujemy formę parafiną i wysypujemy otrębami pszennymi
      * mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia

      * ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli

      * dodajemy żóltka i ubijamy na dość sztywną masę
      * dodajemy makę z proszkiem i aromat - krótko miksujemy
      * natychmiast przelewamy ciasto do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
      * pieczemy 20 min. na jasnobrązowy, czy raczej złoty kolor

      * wyciągamy ciasto z piekarnika ,odwracamy blaszkę "do góry nogami" i zostawiamy
      do wystygniecia
      • malenka_30 Re: CIASTO BISZKOPTOWE 06.03.10, 20:48
        A w ktorej fazie mozna jesc to ciacho?Brzmi pysznie :)
        • 3-mamuska Sernik kopia 08.03.10, 23:03
          Linkuje sernik,ostatnio robilam taki bez przepisowy i teraz nie moge go
          znalesc,wiec bieram przepisy i wrzucam gdzie trzeba zeby bylo latwiej znalesc
          forum.gazeta.pl/forum/w,95274,107855186,107910301,Re_moja_wersja_sernika_.html
        • 3-mamuska Kopia przepisow sernika 08.03.10, 23:08
          Szukalam dlugo tych przepisow,a zwlaszcza tego na sernik bezprzepisowy,super
          latwo sie go robi i jest pycha,wiec kopiuje link zeby latwiej znalesc.
          forum.gazeta.pl/forum/w,95274,107849538,107850169,Re_sernik_Dukana.html
    • forazedwora Ciasto Marchewkowe :) P+W PYCHOTA! 16.03.10, 22:47
      Przepis znalazłam w necie , spróbowałam i oto dzielę się z Wami:)

      2 kubki startej drobniutko marchewki (surowej) - m
      2,5 lyzki skrobii kukurydzianej
      8 lyzek otrebow pszennych
      16 lyzek otebow owsianych
      1 lyzka (stolowa) sody oczyszczonej
      0,5 lyzeczki soli
      2 lyzeczki cynamonu
      3 duze jajka
      słodZik , tyle ile lubicie , mieszac i próbować
      jogurt naturalny 0% ok. 200 ml
      2 lyzeczki aromatu waniliowego w plynie

      Otreby mozna zmielic , choć nie jest to konieczne

      Do duzej miski dac otreby, skrobie, sode, sol, cynamon wymieszac na sucho razem.
      Słodzik ubić z jajkami i aromatem, przelac do duzej miski z otrebami. Dodac
      marchew, jogurt, wszytko porzadnie wymiksowac.
      Przełożyć do 2 małych keksówek wyłożonych papierem
      Do piekarnika na srodkowa polke na 175 stopni na okolo 45 minut na termoobiegu.
      Po wyjeciu warto odwrocic do gory nogami ciasto, wtedy wilgoc nieodparowana z
      dolnej czesci foremki przechodzi rowno do tej wysuszonej na gorze.
      Proszę pamiętać , że jest tu marchew , której zbyt dużo jeść nie można , więc
      albo ciacho , albo surówka z marchwią czy zupka . Ja już wybrałam ;)



    • slimakpokazrogi BISZKOPT WINOGRONOWY 24.03.10, 13:46
      Biszkopt winogronowy

      Ciasto
      6 łyżek zmielonych na puch otrąb owsianych
      2 łyżki zmielonych na puch otrąb pszennych
      3 jajka + 2 białka
      słodzik - odpowiednik około 18 łyżeczek cukru
      łyżeczka proszku do pieczenia

      trochę lifta winogronowego i aromatu cytrynowego do nasączenia
      ciasta.


      Krem

      serek homo 0%
      jogurt 0%
      słodzik - odpowiednik 3 łyżeczek cukru
      dwie kropelki aromatu waniliowego lub śmietankowego
      żelatyna

      galaretka
      lift winogronowy
      żelatyna


      Ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka, dalej ubijamy, dodajemy
      otęby, słodzik i proszek do pieczenia.
      wylewamy do foremki (najlepiej silikonowej - nie przykleja się)
      i pieczemy w piekarniku na 170 stopni przez 30 minut.
      po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasta nasączamy - mieszamy
      lifta winogronowego z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego i
      nasączamy ciasto przez polanie całej powierzchni płynem.

      robimy krem - żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody -
      mieszamy z serkiem, jogurtem , aromatem i słodzikiem
      smarujemy ciasto ( a nawet bardziej wylewamy, bo masa jest
      półpłynna) i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Włożyłam ciasto z
      powotem do formy w której je robiłam, aby krem nie spłynął.

      robimy galaretkę - pół litra winogronowego lifta wlewamy do
      garnuszka i delikatnie podgrzewamy, tak aby się odgazował. Żelatyne
      rozpuszczamy w odrobinie
      gorącej wody - mieszamy razem i wylewamy na ciasto - wstawiamy do
      lodówki. Po godzince jest gotowe i MNIAAAM takie dobre:))
      Oczywiście można użyc innego smaku niż winogronowy, ale jakoś ten
      najbardziej mi pasował do całości:))
      • rubeus Re: BISZKOPT WINOGRONOWY 21.08.10, 10:09
        slimakpokazrogi napisała:

        > Biszkopt winogronowy

        >
        > Krem
        >
        > serek homo 0%
        > jogurt 0%
        > słodzik - odpowiednik 3 łyżeczek cukru
        > dwie kropelki aromatu waniliowego lub śmietankowego
        > żelatyna

        duży jogurt czy mały
        serek to rozumiem taka standardowa foremka ?
    • tosi-mama Ciasto cytrynowo-jogurtowe (II faza) 28.03.10, 15:10
      jajka
      400 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego
      4 łyżki słodzika do pieczenia
      1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      skórka i sok z połowy cytryny
      Jajka utrzeć ze słodzikiem, dodawać jogurt, cały czas ucierając. Mąkę przesiać i
      wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dodać do masy jogurtowej,
      wymieszać. Dodać sok z cytryny, wymieszać ponownie. Przelać do keksówki
      wyłożonej papierem do pieczenia.
      Piec ok. 30 - 40 min. w temperaturze 180 stopni.
      • tosi-mama Ciasto cytrynowo-jogurtowe (II faza) KOREKTA! 28.03.10, 15:12
        Mają być 3 jajka!!!!
        • maman3 murzynek 29.03.10, 17:21
          3 jajka
          4 łyżki skrobii kukurydzianej
          1 łyżka kakaołyzeczka proszku do pieczenia
          150 gr jogurtu
          dowolny aromat(opcjonalnie)
          1,5-2 łyżek słodziku w płynie(huxol)

          Żółtka utrzeć ze słodzikiem, kiedy masa zgęstnieje-dodać jogurt i
          skrobię, kakao, proszek-wymieszać mikserem; białka ubić na sztywno,
          wmieszać delikatnie w ciasto. Przełozyc do foremki, piec w 180 st.
          30- 40 min. Foremka- wym.26cm/11cm.
          Polecam-jest pyszny, wilgotny, można go przełożyć kremem jogurtowym.
          • skinny_florida_bebe Re: murzynek 10.12.10, 09:16
            to moje jedyne dukanowskie ciasto (so far) które mi tak cholernie smakuje:) upiekłam wczoraj i mysłałam że sie nie opanuję i zjem całe. ale grzecznie podzieliłam na 4 częsci ( 4 dni)
            jest super. nie wiem czy wyszło tak jak powinno, ale jest pyszne:) gorąco polecam i dziekuje za przepis:)
    • abri DESER ZEBRA 03.04.10, 00:19
      2 duże jogurty naturalne
      Żelatyna (porcja na 1 litr)
      Aromat waniliowy
      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      1 łyżeczka kawy mielonej
      20-25 tabletek słodzika (1 tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)

      (ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)

      Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon)
      zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy
      żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do
      rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten
      roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu,
      miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

      Ten sam kubek (umyty) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10
      tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego, całość mieszamy do
      rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się
      drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

      Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej
      śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do
      latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami
      obie masy uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i
      czekamy na całkowite stężenie

      Smacznego!
      • anaiss Re: DESER ZEBRA 03.04.10, 13:22
        25 łyżeczek cukru na 2 duże jogurty?!
        • abri Re: DESER ZEBRA 03.04.10, 14:01
          ten przepis skopiowalam z innego forum, nie ja go wymyslilam, dodaj mniej i probuj
      • aethernus odnośnie jogurtu... 06.04.10, 15:42
        Jaki to jest duży, o jakiej pojemności?
        • samantha.jones Re: odnośnie jogurtu... 06.04.10, 18:00
          400 lub 500gr to jest standardowa pojemność dużego jogurtu.
    • samantha.jones Monte Carlo - każda faza :) 15.04.10, 12:23
      Składniki masa biała:
      - 250g jogurtu naturalnego,
      - 250g serka homogenizowanego,
      - słodzik (ilość odpowiadajaca 6 łyżeczkom cukru - ja dałam 50
      kropli Huxola w płynie),
      - 5 kropli aromatu waniliowego,
      - żelatyna na 0.5l.

      Składniki - galaretka czerwona:
      - 1l napoju Lift malinowy,
      - żelatyna na 1l.

      Wykonanie - masa biała:
      Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzacej wody, wlewamy do miski z
      jogurtem i serkiem homo, dodajemy słodzik i aromat. Wszystko
      mieszamy mikserem żeby nie było grudek z żelatyny. Wlewamy do
      szklanek/pucharków i wkładamy do lodówki.

      Wykonanie - galaretka czerwona:
      Lifta podgrzewamy żeby się wygazował, żelatynę rozpuszczamy w
      odrobinie wrzacej wody i dodajemy do odgazowanego Lifta. Wkładamy do
      lodówki żeby galaretka się schłodziła. Jak jest półpłynna to
      rozlewamy do szklanek/pucharków z białą masą i schładzamy w lodówce
      do zastygnięcia.

      [img]https://img11.imageshack.us/img11/7448/montecarlodesermedium.jpg
      [/img]
      • silie Re: Sernik na zimno 21.04.10, 11:28
        Sernik na zimno:

        400 g serka homo, np. Milkland marka Tesko
        370 naturalnego jogurtu Zott (duży jogurt po prostu)
        łyżeczka cynamonu
        słodzik Huxol w płynie - do smaku
        sok z cytryny
        zapach do ciasta dowolny, ja daję cytrynowy lub waniliowy
        2 czubate łyżeczki żelatyny lub więcej jeśli wolicie bardziej sztywny sernik
        (rozpuszczone w połowie szklanki wrzątku)
        łyżka kakaa

        Wszystko zmiksować/zblendować, najpierw wlać połowę masy do pojemnika, do
        drugiej części dosypać kakao, zmiksować i wlać do części białej. Fajnie się
        przemieszają w pojemniku.

        Schłodzić i gotowe:)

        Bardzo polecam - tanie, proste, szybkie i pyyyyszne !
        s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka