kamfora 01.03.03, 19:07 Świetna definicja prowincji! :-) Więcej nie napiszę, bo zbędne. Jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Przemek Re: Prowincja IP: *.tele.pw.edu.pl 03.03.03, 19:34 Dlaczego ja tak lubie te felietony Pani Szczepkowskiej? Są jakims "lekiem na cale zlo". Naiwnosc... to moja wada, ktorą zawsze uważałem za zaletę i w felietonie Pani Szczepkowskiej znalazłem jakieś poparcie tej mojej oceny. Przez tę naiwność nieraz przegrywałem... Gdy ukochana osoba przysięgała mi miłość i wierność, brałem to dosłownie i nie mogłem uwierzyć własnym uszom, że to wszystko już nie obowiązuje, bo "była wtedy inną osobą" (proponuję wykorzystać przy braniu kredytu w banku: bierzemy pożyczkę, a gdy bank domaga się zwrotu, oświadczamy, że... jesteśmy teraz inną osobą :-)). Gdy na mój stojący samochód najechała cofająca się ciężarówka, to naiwnie liczyłem na przeprosiny i też nie wierzyłem własnym uszom, słysząc od kierowcy, że... to ja najechałem z tyłu na ciężarówkę (sprawa zapewne znajdzie się w sądzie i nie jest wykluczone, że ją przegram, gdyż nie mam świadków, kierowca ciężarówki jechał z kolegą i będzie go najprawdopodobniej nakłaniał do złożenia fałszywych zeznań). Mimo to nie wstydzę się i nie wyrzekam mojej naiwności. Mam czyste sumienie i, jak się dowiaduję od Pani Szczepkowskiej, jestem bliżej centrum :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimierzp@hoga.pl Re: Prowincja IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.03.03, 10:12 Mieszkam w Jeleniej Górze. Przedtem, niedawno bo 24 lata temu mieszkałem większość (jeszcze) swego życia we Wrocławiu. Zarówno Wrocław jak i Jelenia Góra to moje małe - ale wielkie i wspaniałe Ojczyzny. Jedna i druga mała Ojczyzna są dla mnie najwspanialsze na świecie. Dziękuję Pani Szczepkowskiej za definicję prowincji. Spotykam się tu w Jeleniej z takimi prowincjuszami - skądinąd światłymi ludźmi, o wspaniałych dokonaniach artystycznych którzy mają właśnie taki kompleks prowincjusza. Ja to, niestety, nazywam brzydko kompleksem "kurdupla" który boi się, że mu góra zabierze wszystko, pozbawi Go wszelkich znamion wielkości, nie robiąc nic żeby tak to się nie stało. Jedynie narzeka, warczy i krytykuje górę, a zwłaszcza wszystkich dookoła, że nic w tej materii nie robią. Na szczęście większość z nas nie kwęka, a działa. Któregoś dnia na jakimś ważnym spotkaniu we Wrocławiu, gdzie zajadle broniłem racji jeleniogórskich, usłyszałem zaskakującą opinię pewnej szacownej Osoby. Stwierdziła Ona, że Jelenia Góra przypomina Jej Kraków. Gdy zapytałem się w jakim sensie, to odpowiedziała mi, a przy okazji innym na sali, że Jelenia Góra tak jak Kraków: nie patrzy się na to co "góra" pozwala czy nie pozwala, ale robią to co według nich ich miastom najlepiej służy. Prowincjuszy przez panią Szczepkowską określonych mamy wielu, oby oni nie zwyciężyli przy referendum akcesyjnym do Unii Europejskiej - ale to gównie od nas wszystkich zależy. Kazimierz Piotrowski Kiedyś kochałem się w ślicznej dziewczynie Szczepkowskiej która na mnie patrzyła z ekranów kin. Te uczucia nie ostygły, ale z biegiem lat, z kazdym kontaktem z Jej słowem pisanym odkrywam uroki Jej widzenia świata. Trudno się dziwić jeżeli wywodzi się Ona z takiego domu i miała mozliwość czerpania z takich wzorców jak Jej Wuj Jan Parandowski, a zwłaszcza wzór ogromnych cnót jakim był Jej Ojciec Andrzej Szczepkowski. Do dzisiaj pamiętam jego słowa gdy został Prezesem Związku Artystów Scen Polskich, ale to już jest na inną, bardzo polityczną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pndzelek Re: Prowincja IP: 202.30.243.* 07.03.03, 10:30 Szczepkowska - była aktoreczka, która kiedyś głosiła upadek komuny, to była jej życiowa rola. Innych historia nie notuje. W sumie żałosna i byle jaka postać... Teraz jak widzę udaje felietonistkę, tak jak kiedyś udawała komediantkę... ale po przeczytaniu stwierdzam: Joasiu! I w tej dziedzinie kariery nie zrobisz. W tym wieku to może czas się domem zająć, a błyskotliwe kariery jednak młodym zostawić... Nic na siłę Joasiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julla Re: Prowincja IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 10:56 Gość portalu: Pndzelek napisał(a): > Szczepkowska - była aktoreczka, która kiedyś głosiła upadek komuny, to była jej > > życiowa rola. Innych historia nie notuje. W sumie żałosna i byle jaka postać... > > Teraz jak widzę udaje felietonistkę, tak jak kiedyś udawała komediantkę... ale > po przeczytaniu stwierdzam: Joasiu! I w tej dziedzinie kariery nie zrobisz. W > tym wieku to może czas się domem zająć, a błyskotliwe kariery jednak młodym > zostawić... > > Nic na siłę Joasiu... *** Jesteś z p. Szczepkowską na "ty"? Gratuluję... Cóż to p. Szczepkowska usiłuje robić na siłę?? Nie wydaje mi się, aby żyła w przekonaniu, że tworzy "wiekopomne dzieła", jej felietony, jak powyzej zarejestrowano, poruszają wrażliwe struny u paru osób i oto chyba w felietonach chodzi; ulotna twórczośc z definicji. Aktorka też z niej niekiepska, sama widziałam na scenie: żadnej obsuwy! Więc nie rozumiem, pndzelku, skąd ten protekcjonalny komentarz, naładowany złością człowieka z kompleksami, świadomego, że żadnego, nawet malutkiego talenciku nie posiada. No bo jeśli możesz pochwalić się czymś, co wywrze na nas większe wrażenie niz pisanina pani. S, to prosimy bardzo, powal nas na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pndzelek Re: Prowincja IP: 202.30.243.* 07.03.03, 12:17 Gość portalu: julla napisał(a): > Więc nie rozumiem, pndzelku, skąd ten > protekcjonalny komentarz, naładowany złością człowieka z kompleksami, Raczysz żartować, ja i kompleksy? > świadomego, że żadnego, nawet malutkiego talenciku nie posiada. No bo jeśli > możesz pochwalić się czymś, co wywrze na nas większe wrażenie niz pisanina > pani. S, to prosimy bardzo, powal nas na kolana. Ja przed takim byle czym z brudnych gliwic niczym chwalić się nie muszę, NIE TO PIĘTRO! Odpowiedz Link Zgłoś
mastercool Re: Prowincja 07.03.03, 12:29 Faktycznie NIE TO PIETRO pendzlu, ty chyba jestes z dołu kloacznego. A które to polskie miasto takie jest czyste, umieram z ciekawosci. Polska cała smierdzi przez takie pendzle. Pochwalić sie jedynie mozesz, ze gówno masz do powiedzenia. Tacy nigdy nie maja kompleksów, tak jak pluskwy i karaluchy! buahahaha SPADAJ NA DRZEWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pndzelek Re: Prowincja IP: 202.30.243.* 07.03.03, 12:45 Spierdalaj PAROBASIE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pndzelek Re: do pendzla IP: 202.30.243.* 07.03.03, 13:03 Co się kurwa wpierdalasz, tu o Szczepkowskiej jest, ty jesteś Szczepkowska? Nie? To WON. Odpowiedz Link Zgłoś
mastercool Re: do pendzla 07.03.03, 13:16 HA HA widze ze udalo mi podkurwic niezlego buraka. Lubie to!! Ide spac, u mnie w Toronto juz noc. Pozdrow swoja Krasule Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pndzelek Re: do masterc...uja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.03, 13:39 To że jesteś z Kanady dało się wyczuć, cała ta nasza TFU polonia a zwłaszcza Kanada i USA to jakieś odpady trzeciego sortu, więc nie ośmieszaj się więcej i rzeczywiście idź spać... z tą swoją krasulą... Odpowiedz Link Zgłoś
mastercool do pendzla ch...ja 07.03.03, 13:53 TFU, widze że w Warszawce jaka chamówa byla- taka jest dalej. Jak to super byc daleko od tego!!! Slyszalem ze wam rolnicy gnojówke na ulicy wylewaja, to pewnie ci sie podoba, gównojadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aripka Re: IP: *.pekaes.com.pl 14.03.03, 14:02 I wyszła Pndzelka prowincja umysłowa. Gratuluję zaściankowości. Odpowiedz Link Zgłoś