Dodaj do ulubionych

jak się odkochać?

16.09.06, 17:54
Próbuję od kilku miesięcy zabic w sobie uczucie, ale nie wiem jak. Byłam 5 lat
w związku z facetem, który postanowił odejść.
Czy komuś udało się zapomnieć o swojej wielkiej miłości? Jak to zrobić, żeby
nie doprowadzić się do szaleństwa?
Nie pomogło:
- hobby
- książki
- nauka
- spotkanie z kimś innym
- muzyka
- wyżalanie się
- remont mieszkania

Czy ktoś zna jakieś skuteczne metody? Już nie chcę co kilka dni ronić łez...
Obserwuj wątek
    • polla4 Re: jak się odkochać? 16.09.06, 18:02
      Mnie się udało - po 4 latach bycia w związku. Tłumaczyłam sobie, że nie
      bylibyśmy ze soba szczęliwi na dłuższa metę.
    • sabriel Re: jak się odkochać? 16.09.06, 18:09
      Też chciałabym poznać receptę na to jak przestać o kimś myśleć.
      Ten ktoś siedzi ci w głowie i dręczy,nie pozwala o sobie zapomnieć,jest jak
      intruz, którego ciężko sie pozbyć.
      Doszłam do wniosku, że najlpszą metodą na odkochanie się jest zakochanie w kimś
      innym.Pochłonięcie pracą czy zajęcie sie innymi duperelami jednak nie działa.
      • eleni80 Re: jak się odkochać? 16.09.06, 18:11
        tylko jak się zakochać w kimś "nowym" skoro ten "stary" ciągle siedzi w mojej
        głowie, wydaje mi się, że to wręcz niemożliwe, abym mogła pokochać kogoś innego
      • jorienka Re: jak się odkochać? 16.09.06, 18:15
        ja jestem jakis miesiac po rozstaniu, mój pierwszy w ogóle facet na poważnie,
        starszy 5 lat, doświadczony... był dla mnie najważniejsza osoba pod słoncem.
        Rozstalismy sie bo powiedział, ze ma "swoje problemy" i nie ma teraz głowy do
        związków... a ja cierpię przez to, że widocznie nie byłam godnym powiernikiem
        jego problemów...

Spotykam się z przyjaciółmi, trenuje sport wyczynowo, ale sa dni, ze mam
        wszystkiego dosc i nic mi sie nie chce... próbowałam spotykać sie z kim innym...
        też nie działa... chyba najlepszy na to schorzenie jest czas...
        • eleni80 Re: jak się odkochać? 16.09.06, 18:21
          moja sytuacja jest niemal identyczna, "problemy"... ja chciałam je pokonać
          wspólne, a on wolał zostać sam
        • v0lrath Re: jak się odkochać? 17.09.06, 19:58
          Najlepszy jest czas oraz... zakochanie się w kimś innym.

Też mam ostatnio podobnie, a na rozwiązanie w postaci szukania sobie kogoś jest
          jeszcze dla mnie za wcześnie...
      • lina37 Re: jak się odkochać? 16.09.06, 23:32
        najlepsze na stara milosc jest nowa milosc-sprawdzone!
    • panz1 Re: jak się odkochać? 16.09.06, 18:14
      przede wszystkim staraj się nie doszukiwać swojej winy w tym , że tak się
      stało. Wiem, że bardzo trudno zapomnieć, ale lekarstwem , może okazać się
      tylko inny facet i nie staraj się porównywać go z poprzednim - daj mu szanse.
      Nikt nie jest ideałem - dlatego twój były nim też nie jest. Pomyśl , że może
      tak musiało się stać bo czeka na Ciebie ktoś bardziej wartościowy i który
      naprawdę doceni twoje uczucie !!! Uwierz w siebie :))
    • julcia_bleble Re: jak się odkochać? 16.09.06, 18:21
      Co tu duzo gadac..nie chce Cie martwic ale nie da sie.. Ja mam ten sam
      problem ;/ Ciagle ten sam facet, mimo tego ze zrobil mi duzo krzywdy ciagle
      siedzi w mojej glowie.Mam nadzieje ze tylko czas kochana nam pomoze, albo jakis
      inny facet dla ktorego zapomnimy o tamtych... pozdrawiam
      • eleni80 Re: jak się odkochać? 16.09.06, 18:23
        dlaczego tak jest, że pomimo, że ktoś nas skrzywdził, to i tak go kochamy? czy z
        nami kobietami jest coś nie tak? :(
    • kaktusik0 Re: jak się odkochać? 16.09.06, 18:35
      nie miałam zbyt wielu takich problemów w życiu. Panowanie nad destrukcyjnymi
      uczuciami mam dość dobrze opanowane, więc nie wiem czy jestem najlepszą osobą do
      tego typu rad. Jedyne co mogę Ci polecić to staraj się za wszelką cenę o nim nie
      myśleć. Jak przyłapiesz się na myśleniu o nim to "zmieniaj temat" na jakikolwiek
      inny. na początku jest trudno, ale potem wejdzie Ci w krew. A jak przestaniesz o
      nim non-stop myśleć to zaczniesz dostrzegać inne rzeczy/innych ludzi (np.
      facetów...) w życiu. W "niemyśleniu" pomagaja też robienie rzeczy, na których
      trzeba skupić uwagę. U mnie są to wszelkie prace manualne (rysowanie, pisanie,
      malowanie, origami, szycie, szydełkowanie) oraz sporty (pływanie, bieganie itp).
      Ważny jest też optymizm - jednym słowem - "będzie dobrze".
      pozdrawiam. poradzisz sobie.
      • crazy_in_love Re: jak się odkochać? 16.09.06, 22:43
        ...a co w przypadku,kiedy ma sie male dziecko,mieszka z rodzicami(on w pracy za
        granica,tez tam pracowalam,ale jestem na urlopie),nie chce zostawiac malej i
        gonic za pieniadzem,a nie wyobrazam sobie do konca mieszkac z mamusia i
        tatusiem:/....a powoli widze ze to nie ma sensu,wykanczam sie psychicznie!!!!
        • eleni80 Re: jak się odkochać? 16.09.06, 23:28
          a to chyba nie jest powód do odkochania się...
          musicie sie zastanowić co zrobić aby być blisko siebie...
    • iwillnotcry Re: jak się odkochać? 16.09.06, 23:30
      Pewnie mnie tu zaraz za to zlinczują, ale co tam.
      Byłam w podobnej sytuacji, chociaż związek sporo krótszy. Koleżanka poradziła
      mi, żebym pogadała z nim przez gg, ale podając się za inną osobę (pomogła mi
      stworzyć cały plan - żeby czasem się nie sypnąć). Miałam rozmawiać z nim o
      wszystkim, a przede wszystkim o jego stosunkach z kobietami. W końcu się na to
      odważyłam. Gadałam z nim parę razy. I wiesz co - w tych rozmowach okazał się
      zakłamanym zakompleksionym d.u.p.k.i.e.m., nie mogłam uwierzyć w to, że
      spotykałam się z kimś tak żałosnym, kto buduje swoje ego na wymysłach nie z tej
      ziemi.
      W ciągu 2 tyg. całkowicie mi przeszło. Więcej - czułam lekkość.
      Teraz cieszę się, że tak to się skończyło.

To jest trochę ryzykowny plan - trzeba wszystko wcześniej przemyśleć. I
      jeszcze jedno niebezpieczeństwo - ten Twoj może okazać się chodzącym ideałem,
      choć szczerze w to wątpię.

Głowa do góry i niech on żałuje, że nie jest z Tobą.
      • zuza844 Re: jak się odkochać? 17.09.06, 10:54
        mam podobnie, nie moge przestac myslec, plakac, zadawac pytan:" dlaczego???"
        • tylko-slowa Re: jak się odkochać? 17.09.06, 12:59
          najgorsze jest pytanie dlaczego i doszukiwanie sie winy w sobie. Też staram sie zapomniec choc wszystko jest bardzo swieze, zostałam skrzywdzona mimo to tesknie wiedzac jednoczesnie ze zycie z nim nie nalezaloby do najlatwiejszych.
          • eleni80 Re: jak się odkochać? 17.09.06, 14:29
            czuję dokładnie to samo...
            • tylko-slowa Re: jak się odkochać? 17.09.06, 14:45
              jak bys kiedyś chciała pogadac moje gg 4272061
              • eleni80 Re: jak się odkochać? 17.09.06, 20:04
                dzięki, może nie dzisiaj, ale skorzystam!
    • kalina.tt Re: jak się odkochać? 17.09.06, 16:18
      Mnie daaaawno temu pomogły Harlequiny....wiem tandeta beznadzieja, ale jak
      czlowiek jest w dołku to trudno zdobyc się na przeczytanie czegoś
      ambitniejszego. No i uleczyły mnie, poczytałam o tych super przystojnych i
      idealnych facetach i porównałam ich do niego, ulżyło mi. Przecież za rok dwa
      mogę spotkac ideała i co, gdybym była zajęta to nic z tego by nie wyszło :))Co
      prawda takiego ideała nigdy nie spotkałam ale zapomiałam o tamtym dość
      skutecznie :) Rok później poznalam mojego męża. Wszytsko się układa z czasem,
      głowa do góry :)
      • jorienka Re: jak się odkochać? 17.09.06, 18:31
        eh... ja dzisiaj pogadałam z moim ex chwile na skype(ale pisemnie), bo zepsuł mi
        sie aparat i potrzebowałam jego pomocy, jakies pare dni wczesniej gadalismy o
        tym czy moglibysmy sie spotkac itd... okzało, sie ze człowiek dla którego ja
        byłam zdolna do wszelkich poświęcen robi mi teraz łache, że mi poświęci pół
        godziny... zdecydowanie mi pomogło odsunąć szelkie wątpliwosci, ze nie warto o
        nim wciąż myśleć...
    • tylko-slowa Re: jak się odkochać? 17.09.06, 19:22
      złośc faktycznie pomaga. Mój były dzień po rozstaniu poszedł do swojej byłej (nie omieszkał mi o tym powiedzie)a dziś wiedząc że cierpie nawet na smska nie jest w stanie odpisac:(przykre to bardzo ale pomaga.
      • jorienka Re: jak się odkochać? 17.09.06, 23:52
        ha! jakbym o swoim czytała... odpisanie na smsa też jest ponad jego siły.. mimo,
        że ma kilka bramek internetowych i telefon na firme :P... przykre, ale
        prawdziwe... rozstajac sie z nim chciałam mieć z nim "koleżeńskie" kontakty
        czyli "jak będę potrzebowała pomocy - dostanę, ty będziesz potrzebował - pomogę
        ci"... a jednak sie przeliczylam i wiem, ze lepiej sobie tego ludzika wybic
        całkiem z głowy...

a teraz obserwacja miesiąca:

W SWOIM BYłYM MUSISZ ODNALEźć TO WEWNęTRZNE "FUJ" TO "PSIE" :p
        • tylko-slowa Re: jak się odkochać? 18.09.06, 08:20
          niestety mam wciąż problem aby definitywnie zakończyc tą znajomośc, chyba musi jeszcze bardziej przecholowac:)
    • nicky44 Re: jak się odkochać? 18.09.06, 05:57
      Jestem w takiej samej sytuacji i też nic nie pomaga. Chyba tylko czas...
    • miauka Re: jak się odkochać? 18.09.06, 15:00
      Zająć się sobą, swoim rozwojem wewnętrznym, a nie szukać pocieszenia na zewnątrz.

Dobra jest medytacja, wtedy człowiek nabiera dystansu. Dobrze jest więcej myśleć
      o tym, co przed, a nie o tym co za nami. Zmienić optykę. Wiem, łatwo powiedzieć,
      trudno zrobić, ale nikt nie powiedział, że będzie łatwo...

Najgorsze, co możesz zrobić to zafiksowac się na jego punkcie, wtedy będziesz
      zamknięta na wszystkie możliwe opcje i okazje do zmiany, jakie niesie życie.
      Czyżby właśnie to Ci się przytrafiło?
      • jorienka Re: jak się odkochać? 18.09.06, 16:01
        a gdzie nauczyc sie medytacji? bo aj sie boje tych wszelakich masowych pseud
        warsztatów w większości organizowanych przez sekty szukacjące świeżej krwi w
        postaci: biednych, porzyconych, zdołowanych itp...
    • milaqros Re: jak się odkochać? 18.09.06, 16:06
      forum GW :)
    • salsa.loca Re: jak się odkochać? 22.09.06, 21:18
      to moze... taniec??:)

a powazne-podobno odkochujemy sie przez połowe tego czasu, ktory bylismy z
      kims...
      ale to tylko podobno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka