Dodaj do ulubionych

swiateczne ozdoby@-->--

14.12.06, 17:37
Drogie Kobietki:) chcialabym dowiedziec sie jak Wy przystrajacie swoj dom,
mieszkanie badz pokoj na czas swiat Bozego Narodzenia:) jakies stroiki,
galzaki jemioly? a moze calkiem cos innego..prosze piszcie...moze cos Waszego
wykorzystam do dekoracji mojego domu.pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • dziewice Re: swiateczne ozdoby@-->-- 14.12.06, 19:01
      piekna rozyczka :)

w gazecie przed swietami bedzie sianko :)
    • moon_isia Re: swiateczne ozdoby@-->-- 14.12.06, 19:21
      Stroiczki bardzo proste w wykonaniu:) w kwiaciarniach takie po 35-40zł
      widziałam, aż pomyslałam czy nie rozkręcić biznesu, byłby opłacalny!

Tak więc potrzebny podstawek pod doniczke (jak jest ładny to dobrze jak jest
      zwykły to trudno). Na podstawku umieszczam oazis/gąbkę florystyczną, nasączony
      wodą (do kupienia w lepszych kwiaciarniach, czasem w supermarketach), powinien
      mieć wys około 6-7cm, reszta wymiarów zależy od wymiarów postawka, później
      gąbke trzeba przyciąc-żeby brzegi miała zaokrąglone. W tej gąbbce
      robie "zielone" czyli wbijam w nią gałązki thuji albo jakiegoś innego iglaka
      (Ale thuja chyba najlepiej wygląda). Mają być tego 3 okółki(warstwy na około
      gąbki) Pierwszy-najniższy wbijam pod kątem do dołu zeby zasłonic podstawek,
      drugi-środkowy juz pod kątem prostym a trzeci kieruje w góre. Gdy robiłam
      stroik pierwszy raz, zdwiłam się, że gałązki iglaka sa takie krótkie (nie
      powinny raczej przekraczać 10 cm), jeśli będą długie, stroik wyjdzie
      przeogromny.
      Gdy już jest część zielona, czas na umieszczenie świeczki, która wbrew pozorom
      nie znajduje się na środku, ale w kąciku gąbki<z tyłu>. Najlepiej prezentuje
      sie świeczka jednokolorowa, długa, smukła. Należy ją wcześniej zatemperowac tak
      jak ołówek, żeby dobrze sie trzymała w gabce i zeby gąbka się nie kruszyła.
      Świeczka na miejscu i czas na resztę. Ja daje jedną bombke obok świeczki.
      mocuje ją na miedzianym druciki za to miejsce które służy do przyczepienia
      sznurka i powieszenia na choince, trzeba ją bobrze umocowac żeby sie nie
      bujała, a drucik wbić obok świeczki(kiedyś używałam dwóch bombek ale się
      domownikom kojarzyło-dwie bombki i świeczka:)) Drugą rzeczą którą daje obok
      świeczki jest sztuczna róża, poniżej kokardka, można do tego dołozyć trochę
      sizalu, albo jeszcze jakieś ozdoby. (jak widac łyse miejsca to wbijam jeszcze
      gałazek)

Ostatnio robiłam pomarańczowy stroik i dałam o tago pomalowane na złoto listki
      ostrokrzewu.

Pozdrawiam:)
    • marmoladka33 upraszczam;) 14.12.06, 19:42
      jednym szybkim ruchem wyjmuję z pudełka ubraną choineczkę rozmiar supermały
      mam niewielkie mieszkanie i załamującą pracę, zatem mało świąteczny nastrój:(
    • nancy08 Re: swiateczne ozdoby@-->-- 14.12.06, 19:43
      Wczoraj czekałam na autobus przy Cepelii i wyczaiłam takie urocze, białe,
      koronkowe aniołki, robione chyba na szydełku. No sa przesliczne, mają takie
      wykrochmalone sukienki - stożki (całe są "trójwymiarowe") i główki z włóczki, a
      cały aniołek ma moze 5-7 cm wysokosci. Idealne na choinke, albo do zawieszenia
      pod żyrandolem. No nie mogę się nadziwić,jak mozna zrobić takie cudo tylko z
      białej włóczki? Jeden kosztuje 10 zł, ale warto wydac, bo sa naprawdę
      przeurocze.
      • izabella51 Re: swiateczne ozdoby@-->-- 15.12.06, 08:32
        czy ktos jeszcze ma jakies pomysly? nie wierze ze kobiety nie przyozdabiaja
        swoich wlasnych czterech katow
        • hholy Re: swiateczne ozdoby@-->-- 15.12.06, 08:37
          mi sie strasznie podobaja wience z ostrokrzewu zawieszone na drzwiach
          chyba dlatego,ze mi sie kojarza z "opowiescia wigilijna"
          a tak w ogole to pragne sniegu
          • walnientaenta Re: swiateczne ozdoby@-->-- 15.12.06, 10:55
            maluje szyby sztucznym sniegiem ( w styczniu nie moge tego zeskrobac- ale robie
            to co roku)
            girlandy nie koniecznie poozdabiane- chodzi o to aby bylo duzo zieleni na
            półkach, zawsze zywa choinka, jemioła w wazonie, oraz cos co lubie najbardziej -
            obrazek ze swiateł na ścianie ( mam taka duza wolną sciane w pokoju) jakies
            wzorki, balwanek, choinka itp, ale w tym roku cala bedzie poprostu rownomiernie
            oswietlona ( bardzo lubie to wieczorem - moze jest to namiastka brakujacego
            kominka, nie wiem :-)
          • hholy Re: swiateczne ozdoby@-->-- 15.12.06, 14:06
            moj brat zawsze zawiesza duza kule jemioly ozdobiona bialymi lampkami nad
            wejsciem do pokoju,w ktorym stoi choinka a siostra wszedzie rozstawia swieczki
            w czerwonych eee... no tych takich tego...podstawkach
            • maialina1 a u mnie :) 15.12.06, 14:23
              W tym roku nie bedzie mnie na swieta w domu, ale i tak sobie przystroilam.
              Choinka jest w tym roku w temacie "zloto - czerwonym", a do tego:
              w salonie nad oknem, na drążku od firanek okręcilam "leśną" girlandę (to taka
              jakby sztuczna choinka w formie girlandy, z gdzieniegdzie szyszkami), którą to
              girlandę uprzednio okręcilam rówież lampkami.
              Poza tym tam gdzie się dalo pozawieszalam bombki na żylce (np. na żyrandolu -
              kótry nie jest tradycyjnym zyrandolem tylko to taki dlugi inoksowy drąg z
              lampami). Bomki sa prawie wszystkie zielone przezroczyste, wyglądają raczej jak
              bańki mydlane, troszkę się mienią. Plu kilka przezroczystych mieniących się,
              bez koloru.
              W kuchni na lodówce magnesiki - Mikolaje :)W przedpokoju na komodzie wielki
              zielony przezroczysty wazon ze sztucznymi liliami "w temacie zimowym" - mienią
              się brokatem....
              To chyba wszystko :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka