Dodaj do ulubionych

Ile snu potrzebujecie?

03.01.07, 15:34
Chcialabym byc w stanie np prowadzic auto cala noc, jak zawodowi kierowcy...
Uczyc sie do 2 w nocy przed egzaminem... Spac 4 godziny na dobe jak
Napoleon... A ja potrzebuje snu i tego nie przeskocze. Wczoraj wyszlo tak, ze
spalam tylko 4,5 godziny (w sumie dla niektorych standard) i dzisiaj mam
doslownie mroczki przed oczami i glowa mi peka. Zrywam sie zaraz do domu. W
pracy i tak zadnego ze mnie pozytku w takim stanie.

Obserwuj wątek
    • nie_wiedzaca Re: Ile snu potrzebujecie? 03.01.07, 15:38
      może Cie pociesze ,a moze nie ale ja tez tak mam niestety :( ja potrzebuje
      okolo 8 - 10 h snu i to mnie przeraza przez co jak przychodze do domu z pracy o
      20 to nie mam sil sie uczyc bo musze isc spac i co wtedy ...
      • aisza51 Re: Ile snu potrzebujecie? 03.01.07, 15:45
        ja ogólnie też mam jakoś tak dziwnie że czaami potrafie długo wytrzymać bez snu
        a czasami mam okres taki, gdy przychodzę tylko do domu i od razu ide spać...
    • max.quid Re: Ile snu potrzebujecie? 03.01.07, 16:57
      Tak normalnie to śpię 7-8h, ale nawet jak się zdarza że prześpię tylko 3-4h to
      nie czuję zmęczenia i mogę normalnie funkcjonować, choć rzecz jasna nie lubię
      wcześnie wstawać :)
      • cala_w_kwiatkach Re: Ile snu potrzebujecie? 03.01.07, 17:18
        a ze mnie jest ogromny spioch, niebudzona moge przespac nawet 12-14 godzin i
        wtedy czuje sie wreszcie wypoczeta; nic gorszego jak wstaje budzona budzikiem:/
        nawet jesli spalabym 10 godz., ale wstawala o 7-8 rano to zawsze czuje sie
        jakbym w ogole sie nie wyspala, bo ranne godziny to dla mnie jeszcze srodek nocy
        dzis np. jest strasznie senny i pochmurny dzien, spalam 8 godzin, wstalam o 8 i
        tak czuje sie jakbym nie zmruzyla oka, wrocilam z uczelni i poszlam spac na
        2godziny bo normalnie odpadalam na siedzaco
        teraz pewnie nie bede mogla zasnac w nocy ale na szczescie jutro mam do 16
        wolne:) wiec tak do 12 to na pewno sobie pospie...
        ponoc ludzi dzieli sie na skowronki i sowy - ja zdecydowanie naleze do tej
        drugiej kategorii - np. ucznie najefektywniej wychodzi mi w nocych godzinach
        dla mnie ranek jest do spania a polodniu do wstawania i ubolewam gdy nie moge
        tej zasady stosowac na codzien;)
        • aisha-medea Re: Ile snu potrzebujecie? 03.01.07, 17:45
          Jesli mam wakacje, to spie 8 godzin. W pierwszym tygodniu wakacji po 10. Ale
          wakacje ostatnie mialam jakos 2 lata temu...

A na codzien - od 4 do 7, najczesciej niecale 6.
        • spacecoyote Re: Ile snu potrzebujecie? 04.01.07, 10:03
          > nic gorszego jak wstaje budzona budzikiem:/

No wlasnie! dzwoni budzik, ja momentalnie dostaje bolu glowy!

> nawet jesli spalabym 10 godz., ale wstawala o 7-8 rano to zawsze czuje sie
          > jakbym w ogole sie nie wyspala, bo ranne godziny to dla mnie jeszcze srodek
          nocy

Tez tak mam. Myslalam, ze jak sie poloze o 22.00, to bede mogla wstac o tej
          6.00 bez bolu, ale gdzie tam. Wstawanie o 6.00 jest bolesne nawet po 10
          godzinach snu.

> ponoc ludzi dzieli sie na skowronki i sowy

No wlasnie moj problem polega na ty, ze nie jestem zadnym z nich - mnie sie
          chce spac i wieczorem, i rano... Chociaz moze jestem naturalna sowa, tylko
          przez to ranne wstawanie jestem ciagle zmeczona.

Nie wiem w ogole, kto wymyslil zaczynanie dnia tak wczesnie. Ludzie powinni moc
          sie wyspac. W liceum mialam pierwsza lekcje na 7.30, przeciez to sadyzm! na
          studiach fakultet o 8.00 w poniedzialek - niby kto wtedy wykaze jakas
          aktywnosc? Teraz to juz wstaje tak rano poniekad dobrowolnie,bo czy o 6.00, czy
          o 7.00, i tak sie nie wyspie, a przynajmniej zdaze do pracy przed korkami.
    • blueska3 Re: Ile snu potrzebujecie? 03.01.07, 17:54
      3-4 mi wystarczą. Nie mam problemu, żeby nie spać np do 3 nad ranem. To kwestia
      przyzwyczajenia. Dla mnie noc zamienila się z dniem i w nocy po prostu o niebo
      lepiej funkcjonuję, a np w takich godzinach jak teraz - bardzo chce mi się spać.
      O 22:00 czar pryska i... zaczyna sie mój dzień :D
      • the.better.man Re: Ile snu potrzebujecie? 03.01.07, 19:18
        No np dziś poszedłem spać o 4:30 i wstałem o 7:00. Do tej pory nic nie
        odespałem po przyjściu do domu o 18. Kompletnie się przestawiłem i gdy tylko
        mam dni wolne od wszelakiej pracy potrafie iść spać o 7-8 rano. Sen, który mnie
        satysfakcjonuje to 5 godzin, jeśli mogę tyle się przespać to uważam to za
        prawidzwy dar ;)
    • cledomro Re: Ile snu potrzebujecie? 04.01.07, 14:24
      a ja bardzo lubię spać, więc jak mogę, to śpię i z 10-12 godzin. ale tak
      normalnie, to i tak muszę z 7-8 godzin spać, po mniejszej ilości snu jestem
      nieprzytomna, jak dziś, okropne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka