lyche1 15.04.03, 19:01 Właściwie zaczynają kwitnąć; wiem bo wracam z pierwszej w tym roku "randki" :) Dostałam taki mały ładny biały bukiecik :) Wiosna jest piękna !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojtow Re: A w lesie kwitną zawilce :) 15.04.03, 19:02 Gratuluję ! Ładnie się zaczyna ta wiosenka ! Na Forum Strony Kobiet w "czystym relaksie" znajdziesz coś wiosennego, trele ptaśków. stronakobiet.w.interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: A w lesie kwitną zawilce :) 15.04.03, 19:05 Dzięki - ale prze pół godziną miałam to na żywo :) Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: A w lesie kwitną zawilce :) 15.04.03, 19:05 Lyszko- :o0 try juz wiesz co :) Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: O nie :)))) 15.04.03, 19:10 Dziś nie dam się wciągnąć w dyskusje z Tobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miregal Re: A w lesie kwitną zawilce :) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 20:33 u mnie w ogrodku otwieraja sie listki i wyrosly nam 2 dzikie bratki :) Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: A w lesie kwitną zawilce :) 15.04.03, 21:07 Tez spacerowalam po lesie, zawilcow nie widzialm. Sciolka jest wysuszona, bo nie padalo ostatnio. Czy ladne kwiatki pojawiaja sie tylko tym ludzim, co w lesie randkuja? Odpowiedz Link Zgłoś
julla Re: A w lesie kwitną zawilce :) 15.04.03, 21:14 A boćka już ktoś widział?? Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: A w lesie kwitną zawilce :) 15.04.03, 21:27 Boc juzem je widziala jescze przed ostatniemi mrozami. Siedzo oba na gniezdzie i sie godzom. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Wyjątkowy rok :) 15.04.03, 21:36 Najpierw widziałam największy klucz żurawi ( jakieś dwa tyg temu ) ok 100- 200 ptaków. W ubiegły piątek bociana w locie ( wróży to pomyślny rok) A w sobotę zauważyłam, że na księżą stodołę wróciła para bocianów :) Chyba jest co raz lepiej z naszą przyrodą :) No teraz to już czekam tylko na słowiki :) Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Przecież Ci pisałam :) 15.04.03, 21:39 Szczęściu trzeba pomagać :) Przyjedź do nas - do puszczy (zapraszam) jak zaczną kwitnąć - to się po prostu chodzi po dywanie zawilców i przylaszczek :) Święta i świąteczne spacery będą naprawdę wyjątkowe w tym roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
julla Re: Przecież Ci pisałam :) 15.04.03, 21:43 Słowik już się dwa tygodnie wydziera za moim oknem, bo moje okno wychodzi na step szeroki, pszenno- buraczany. Zawilców jeszcze nie stwierdziłam za to nastąpiła inwazja much od sąsiada (krowę hoduje) czyli gadzina ma się dobrze. Tylko boćków mi brak... Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Przecież Ci pisałam :) 15.04.03, 21:44 Posadź sobie orzecha włoskiego pod oknem - skutecznie chroni od much i daje przyjemny cień w lecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
julla Re: Przecież Ci pisałam :) 15.04.03, 21:49 Ba, mam wielkiego kasztanowca! Cień daje, ale muchy mają go za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re:Tylko juglans negra :) 15.04.03, 21:55 nie mylić z negra28 :) Chociaż chociaż !!! Nasz orzech też zasadził śp dziadek w 74 roku !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
julla Re:Tylko juglans negra :) 15.04.03, 22:06 Muchy ścigam tradycyjnym "Raidem", potem wietrzę mieszkanie i wlatują nowe. Tak więc się nie nudzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re:Sposób mojego brata :)) 15.04.03, 22:09 ( miał wtedy 7 lat:)) Zbierał butelki po libacjach alkoholowych ( po piwie też ale te ciemne nie dawały takiego efektu) Do każdej butelki nalewał na dno soku malinowego i cierpliwie czkał az złapią się muchy na lep:) Następnie zakręcał je i czekał (obserwując) jak zdychają :)) Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: Przecież Ci pisałam :) 15.04.03, 21:50 lyche1 napisała: > Szczęściu trzeba pomagać :) Przyjedź do nas - do puszczy (zapraszam) Dziekuje za zaproszenie, :)) kiedys nie omieszkam. :)) Szczesciu pomagam ile moge, tez je przeciez do puszczy Kampinowskiej zawiozlam, ale na zawilce go juz nie starczylo. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: A w lesie kwitną zawilce :) 16.04.03, 07:16 lyche1 napisała: > Właściwie zaczynają kwitnąć; wiem bo wracam z pierwszej w tym > roku "randki" :) Dostałam taki mały ładny biały bukiecik :) Ja ostatnio sporo jezdzilem po mniej lub bardziej dzikim terenie (i niestety - albo nawet stety - czeka mnie to jezdzenia dalej). Poczynione obserwacje sa pocieszajace. Po ostatnich sniegach niemal ani sladu. Pod oknem fiolki mi kwitna, zapach taki ze az zatyka. Przebisniegi i zawilce pojawily sie jeszcze przed ostatnia fala mrozow i jakos bez wiekszego uszczerbku przetrwaly. Bocianow 2 pary pojawily sie na swoich stalych miejscach we wsi. O innym ptactwie zwiastujacym wiosne nie wspomne, bo dlugo by wyliczac. Taaaak... wiosna wreszcie nam zapanowala. Oby juz nie wrocila zima, o czem poniektorzy napomykaja Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: A w lesie kwitną zawilce :) IP: 62.148.83.* 16.04.03, 07:44 chyba oszaleję za biurkiem po tych opisach ... Odpowiedz Link Zgłoś
koaa do losiu 4 16.04.03, 11:34 Pod oknem fiolki mi kwitna – Losiu czy coś zmyślasz - albo w jakim kraju mieszkasz bo u mnie w Polszy to nawet jeszcze nie wypuściły zielonych listków (rosną na stronie południowej) >ptactwie zwiastujacym wiosne nie wspomne, bo dlugo by wyliczac. A widziałaś dzwońca albo rudzika ? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: do losiu 4 16.04.03, 12:29 koaa napisał: > Pod oknem fiolki mi kwitna � Losiu czy coś zmyślasz - albo > w jakim kraju mieszkasz bo u mnie w Polszy to nawet jeszcze > nie wypuściły zielonych listków (rosną na stronie południowej) No popatrz pan(i). Takie drobne, fioletowe silnie slodko pachnace, to nie fiolki by byly? Zaraz po robocie lece do atlasu zoo w celu samouswiadomienia ;)) > >ptactwie zwiastujacym wiosne nie wspomne, bo dlugo by wyliczac. > A widziałaś dzwońca albo rudzika ? Cos mi tam dzwonilo na polu, ale czy to byl dzwoniec - nie wiem ;))) Natomiast pare gatunkow pojawiajacych sie co roku wiosna - i owszem - widzialem. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: do losiu 4 16.04.03, 13:42 Moja droga każdy od najmniejszego do największego wie że fiołki (viola) mają zarówno kolor jak I zapach fiołkowy . Ps Podoibno ciała niektórchy świętych czy “rosyjskich starców” pachniały tak po Śmierci A dzwoniec ma głosik nosowopiskliwy a poddczas zalotów fruwają w podobny do motyli sposób grzesiak.kei.pl/jurek/lista.html Pozdrawiam Pan Koaa:) Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Do Lyche :) 16.04.03, 11:35 lyche1 napisała: A czy czasem zawilce nie są pod ochroną:? Ps A ta randka to czemu w cudzysłowiu – czyżby coś kawaler sknocił - :) no I taka kruciutka <Dzięki - ale prze pół godziną miałam to na żywo :) Chociaż I przez pół godziny można wiele zdziałać:) Wiosna jest piękna !! (tylko na dziewczyny trzeba uważać – by nam zwiały:) :) Odpowiedz Link Zgłoś