Dodaj do ulubionych

jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński

IP: *.unregistered.formus.pl 22.11.01, 09:24
Osobiście bardzo mi się ten pomysł rządu nie podoba. Kosztem dzieci i rodziny
rząd chce zdobyć dodatkowe pieniądze na załatanie dziury. Jeszcze te obłudne
komentarze , że to dla dobra kobiety, żeby nie była dyskryminowana na rynku
pracy. Bzdura i kłamstwo. Gdzie tu polityka pro rodzinna? Przecież mamy ujemny
przerost naturalny, teraz będzie to pewnie depresyjny "przyrost". Dlaczego nie
pyta się kobiety o sprawy jej dotyczące w końcu mamy demokrację. Nie mam
jeszcze dzieci dlatego sprawa bardzo mnie interesuje, co zrobić z maleństwem
3,5 miesięcznym nie wszyscy mogą oddać dziecko do żłobka, czy wynająć nianię,
to wszystko to koszty, które obciążą rodzinę, a rząd załata sobie dziurę
budżetową.
Nich nikt mi nie mówi że to dla dobra kobiet!
Obserwuj wątek
    • Gość: Agniecha Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.matrix.pl 22.11.01, 09:44
      czekaj, bo chyba nie jestem na biezaco - rzad chce skrocic ten 6-miesieczny
      urlop? toz to zamach na kobiety, a nie dla ich dobra. Te, co chca krocej,
      przeciez nie musza korzystac z calego. Ale te kobiety, ktore chetnie posiedza z
      dzieckiem, po prostu straca taka mozliwosc.
      pozdrawiam
      Aga
      • curious Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński 22.11.01, 09:54
        Gość portalu: Agniecha napisał(a):

> czekaj, bo chyba nie jestem na biezaco - rzad chce skrocic ten 6-miesieczny
        > urlop? toz to zamach na kobiety, a nie dla ich dobra. Te, co chca krocej,
        > przeciez nie musza korzystac z calego. Ale te kobiety, ktore chetnie posiedza z
        >
        > dzieckiem, po prostu straca taka mozliwosc.
        > pozdrawiam
        > Aga

Hej siostry nie podoba wam sie pomysl!!??? Przeciez to zrowna wasze szanse na rynku pracy, juz nie bedzie
        argumentu , ze zarabiacie mniej bo uciekacie na pol roku macierznskiego a potem jeszcze na wychowawczy. Czyzby
        jednak urlop maciezynski byl PRZYWILEJEM ze wam tak zal jego skrocenia???? A ja myslalem ze przywileje to maja
        tylko mezczyzni, przynajmniej tak twierdza feministki. Oj to sie zmartwi Suzume :-((
        • ninna Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński 22.11.01, 11:40
          curious napisał(a):
          > Hej siostry nie podoba wam sie pomysl!!??? Przeciez to zrowna wasze szanse na r
          > ynku pracy, juz nie bedzie
          > argumentu , ze zarabiacie mniej bo uciekacie na pol roku macierznskiego a potem
          > jeszcze na wychowawczy. Czyzby
          > jednak urlop maciezynski byl PRZYWILEJEM ze wam tak zal jego skrocenia???? A ja
          > myslalem ze przywileje to maja
          > tylko mezczyzni, przynajmniej tak twierdza feministki. Oj to sie zmartwi Suzume
          > :-((

Najlepszy sposob na rownouprawnienie, to pozwolenie mezczyznom isc
          na "ojcowskie". Co znaczy, ze kobieta i mezczyzna moga sie podzielic czasem na
          zostanie z dzieckiem.W Szwecji jest juz tak i bardzo tuzo ojcow opuszcza prace na
          kilka miesiecy, zeby sie opiekowac dziecka. Istnieje tez tak zwany "ojcowski"
          miesiac, ktorego nie da sie wymienic z kobieta. Mezczyzna ma mozliwosc zuzycia
          tego miesiaca, az dziecko skonczy 8 lat.

pozdrowienia
          //NINNA
        • Gość: Aga Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.*.*.* 22.11.01, 13:09
          Curious, jak Ty życia nie znasz...Żadnych szans nikomu nie zrówna, bo
          pracodawcom nie chodzi tylko o te macierzyńskie, ale przede wszystkim o to, że
          dzieci chorują i matki w związku z tym biorą zwolnienia. Przy takim bezrobociu
          i tak jesteśmy bez szans - coś o tym wiem, bo u mnie nawet mężczyznom ciężko
          coś znaleźć, a ja mam małe dziecko i drźę, że moja firma upadnie...
          Półroczny macierzyński był dobry (ja się załapałam) bo można dziecko karmić
          tylko piersią przez pół roku, tak jak zalecają. Nie wyobrażam sobie walki z
          laktacją w pracy po trzech miesiącach.
          • Gość: nula Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.de.deuba.com 26.11.01, 17:31
            najlepszym sposobem na uprawnienie jest nakzanie mezczyznom karmienia piersia.
      • Gość: Anka JAK TO SKRÓCONY??? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 10:50
        No, cóż, chyba nie jestem na bieżąco, ale do tej pory ten urlop trwała 6,5
        miesiąca. Co i kiedy się stało?
        • Gość: Agniecha Re: JAK TO SKRÓCONY??? IP: *.matrix.pl 22.11.01, 10:53
          o ile wiem, to jeszcze sie nie stalo, ale chca go skrocic z 26 do 20 tygodni :-(
    • Gość: zulugula Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 11:10
      Ja również jestem oburzona. Mało tego zamiast zajmować się czymś by przyrost
      naturalny był dodatni to robią wszystko by było jeszcze gorzej. Przecież w tej
      chwili więcej nas umiera niż się rodzi.

Poza tym, tu nie chodzi o równouprawnienie i zrównanie zarobków a dobro
      dziecka. Czy taki maluch po 20 tygodniach życia jest gotowy na to by oddać go
      pod opiekę obcej osobie? A gdzie więzi rodziców z dziećmi, ...Rozumiem że
      panowie posłowie nigdy nie zachodzili w ciążę, nigdy nie musieli odpoczywać po
      porodzie nigdy nie opiekowali się noworadkiem który najbardziej na świecie
      potrzebuje teraz matczynej miłości i czasu by mu go poświęcać.

Tak naprawdę nasi politycy zamiast brać się za odwracanie tego co zrobili ich
      poprzednicy powinni wziąść się za to co wymaga dalszej pracy i udoskonalania.
      To ciągłe roztrząsanie tych samych spraw i wycofywanie tego co zrobił poprzedni
      rząd nikomu na zdrowie nie wychodzi. A jeżeli kobieta chce wrócić wcześniej z
      urlopu macieżyńskiego to nikt jej tego nie borni.
      • Gość: Anka PONOĆ MA TRWAĆ 16 TYGODNI!!! IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 11:14
        Tak przynajmniej podano w RMF.
        • Gość: zulugula Re: PONOĆ MA TRWAĆ 16 TYGODNI!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 11:18
          No to pięknie!
          Myślę, że jeśli jesteśmy krajem demokratycznym to powinno się zaptyać o zdanie
          najbardziej zainteresowane, czyli przyszłe matki (no bo niemowlaków trudno o
          cokolwiek pytać).
          A więc może jakąś ankietę powinno się przeprowadzć.
    • maxwella Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński 22.11.01, 11:25
      Oczywiście , że się nie podoba, chociaz osobiscie mnie nie dotyczy-
      wykonałam "plan" w tej dziedzinie.
      Ale należy zwrócić uwagę na następujące aspekty:
      1.długie urlopy macierzyńskie (nawet do roku) są tylko w krajach bogatych,
      które w ten sposób pragna podnieść niski w tych krajach wskaźnik przyrostu
      naturalnego. A i tak korzystaja z nich głownie imigranci... Polska jest
      niestety biedna
      2.istnieją przecież urlopy wychowawcze - co prawda bezpłatne, ale zawsze to
      jakieś wyjście- dla dziecka z pewnościa najlepsze. Niestety trzeba wybrać
      3.urlop macierzyński był pomyslany przede wszystkim jako czas potrzebny
      kobiecie na dojście jej rozregulowanego przez ciążę, poród i połóg organizmu -
      oblicza się, że na to potrzeba od 3 do 5 miesięcy. Jednym słaowem, w pierwotnym
      założeniu urlop ten był dla kobiety, nie dla dziecka. ( drastyczny przykład-
      kobieta, która urodzi martwe dziecko, ma również prawo do urlopu
      macierzyńskiego!)
      4.największy przyrost naturalny w Polsce był w czasach, gdy obowiązywały 3
      miesięczne urlopy macierzyńskie i NIE BYLO urlopów wychowawczych.
      To tak do przemyślenia
      Pozdrawiam
      • Gość: Malwina! Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.stacje.agora.pl 22.11.01, 13:38
        maxwella napisał(a):

> Oczywiście , że się nie podoba, chociaz osobiscie mnie nie dotyczy-
        > wykonałam "plan" w tej dziedzinie.
        > Ale należy zwrócić uwagę na następujące aspekty:
        > 1.długie urlopy macierzyńskie (nawet do roku) są tylko w krajach bogatych,
        > które w ten sposób pragna podnieść niski w tych krajach wskaźnik przyrostu
        > naturalnego. A i tak korzystaja z nich głownie imigranci... Polska jest
        > niestety biedna
        > 2.istnieją przecież urlopy wychowawcze - co prawda bezpłatne, ale zawsze to
        > jakieś wyjście- dla dziecka z pewnościa najlepsze. Niestety trzeba wybrać
        > 3.urlop macierzyński był pomyslany przede wszystkim jako czas potrzebny
        > kobiecie na dojście jej rozregulowanego przez ciążę, poród i połóg organizmu -
        > oblicza się, że na to potrzeba od 3 do 5 miesięcy. Jednym słaowem, w pierwotnym
        >
        > założeniu urlop ten był dla kobiety, nie dla dziecka. ( drastyczny przykład-
        > kobieta, która urodzi martwe dziecko, ma również prawo do urlopu
        > macierzyńskiego!)
        > 4.największy przyrost naturalny w Polsce był w czasach, gdy obowiązywały 3
        > miesięczne urlopy macierzyńskie i NIE BYLO urlopów wychowawczych.
        > To tak do przemyślenia
        > Pozdrawiam

Jeśli więc zwracamy uwagę na różne aspekty to trudno pominąć ten, że w bogatych
        krajach VAT na budownictwo nie wynosi wiecej niż 6 , 7%. W naszym biednym kraju
        rząd akurat w tej dziedzinie nie sugeruje się tym, że ludzie niewiele mają - chce
        im zabrać jeszcze więcej (jeśli jest to jeszcze możliwe).
        Urlop macierzyński jest dla dwojga: dla matki i dziecka - nie wyobrażam sobie np.
        pracować i jednocześnie karmić piersią na zawołanie.
        Nieprawdą jest jakoby czas trwania urlopu macierzyńskiego wpływał na postawę
        pracodawcy. Zwalniane są kobiety nie za urlop, a za sam fakt mniejszej
        dyspozycyjności (np. przez choroby dziecka). Bez względu na to czy urlop trwa
        trzy, cztery czy sześć miesięcy kobieta będzie zwolniona jeśli pracodawca czuje
        się obarczony takim pracownikiem (a czuje się nim obarczony m.in. wtedy, kiedy
        jego firma się nie rozwija i nie ma jak stworzyć stanowiska dla takiej kobiety).
        Dlatego 6 miesięcy trochę ratuje sytuację kobiet, które mają pewność, że po
        powrocie zostaną bez pracy. Zawsze to o dwie pensje więcej.
        Rząd niestety nie ma propozycji rozwijania rynku tylko obcinania z tego z czego i
        tak niewiele pozostało.

• Gość: EWA Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 13:21
      A ja jestem za skróceniem. Domyślam się, że Magda nie ma jeszcze dzieci ale za
      to ma posadę. Ja właśnie szukam pracy i. niestety, boleśnie odczuwam niechęć
      pracodawców do zatrudniania młodych dziewczyn w wieku „reprodukcyjnym”. Moim
      zdaniem te tzw. przywileje robią dobrze tylko niewielkiej grupie młodych mamuś,
      a utrudniają życie większości kobiet. Jak ktoś chce siedzieć w domu z dziećmi,
      to ma taką możliwość – praca nie jest u nas obowiązkowa. Poza tym w Polsce
      urlopy były i tak wyjątkowo długie
      • Gość: Agniecha Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.matrix.pl 22.11.01, 13:43
        uwazasz, ze pol roku z malym dzieckiem to dlugo?! Moim zdaniem to niezbedne
        minimum. Poza tym skrocenie urlopu z 6 do 3,5mca nie zmieni nastawienia
        pracodawcow do mlodych dziewczyn - niby mamy rownouprawnienie, a kobieta tak
        czy inaczej jest postrzegana jako potencjalna matka. Slowem Tobie skrocenie
        urlopu nie pomoze, a wielu matkom i dzieciom zaszkodzi (bo tylko taki skutek
        moze miec oddanie 3, 4 miesiecznego dziecka do zlobka).
        I nie pisz, ze praca kobiet jest nieobowiazkowa. Nie jest, ale zyc z czegos
        trzeba. Chyba sama wiesz o tym najlepiej.
      • Gość: dala Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 13:46
        Gość portalu: EWA napisał(a):

> A ja jestem za skróceniem. Domyślam się, że Magda nie ma jeszcze dzieci ale za
        > to ma posadę. Ja właśnie szukam pracy i. niestety, boleśnie odczuwam niechęć
        > pracodawców do zatrudniania młodych dziewczyn w wieku "reprodukcyjnymR
        > 21;. Moim
        > zdaniem te tzw. przywileje robią dobrze tylko niewielkiej grupie młodych mamuś,
        >
        > a utrudniają życie większości kobiet. Jak ktoś chce siedzieć w domu z dziećmi,
        > to ma taką możliwość - praca nie jest u nas obowiązkowa. Poza tym w Polsc
        > e
        > urlopy były i tak wyjątkowo długie

zgadzam się z tobą Ewo, kiedy kobieta, nie ma pracy to nie dostanie nawet tych
        trzech miesięcy urlopu. A zawsze lapiej mieć pracę i krótszy urlop niż nie mieć
        jej wcale.
        • Gość: Aga Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.*.*.* 22.11.01, 14:06
          Ludzie, kiedy do Was dotrze, że Waszej sytuacji to nie zmieni?! Kobieta - matka
          nieważne czy z 3miesięcznym czy półrocznym macierzyńskim ma małe szanse, bo
          dziecko choruje, więc się jest niedyspozycyjną, bierze zwolnienie... A co mają
          powiedzieć te, na które czeka wypowiedzenie w momencie powrotu z
          macierzyńskiego?
          • Gość: EWA Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 15:11
            Gość portalu: Aga napisał(a):

> Ludzie, kiedy do Was dotrze, że Waszej sytuacji to nie zmieni?!
            Dramatycznie moze nie zmieni, ale raczej pomoze niz zaszkodzi. I mniej mentorskim
            tonem poprosze
            > Kobieta - matka nieważne czy z 3miesięcznym czy półrocznym macierzyńskim ma
            małe szanse, bo
            > dziecko choruje, więc się jest niedyspozycyjną, bierze zwolnienie...
            Niestety, nie tylko matka, ale kazda kobieta co czuję na wlasnym grzbiecie
            > A co mają powiedzieć te, na które czeka wypowiedzenie w momencie powrotu z
            > macierzyńskiego?
            A co maja powiedziec te (ci) ktorzy nie dostaja pracy, bo panie na macierzynskim
            blokują etaty?
            • Gość: zulugula do EWY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 15:29
              Ewo,
              z Twoich wypowiedzi wynika że matką nie byłaś i narazie nie zamierzasz być.
              Jesteś młoda i nie w głowie Ci dzieci. Jednak jeśli takowe pojawią się na
              świecie pomyślisz sobie oj, dobrze by było gdyby ten macieżyński był troszkę
              dłuższy, bo ten mój bobas własnie teraz potrzebuje mnie najbardziej.

Ewo, tak jak powiedziała Agnieszka, to że macieżyński będzie trzymiesięczny
              spowoduje tylko tyle że jako młoda matka będziesz musiała oddać swojego malucha
              do żłobka a w pracy będziesz siedziała jak na szpilkach myśląc ciągle o tym jak
              mu jest tam, pod opieką obcych osób.

Agnieszka ma rację, to że urlop będzie krótszy nie oznacza że bezrobocie się
              zmniejszy. Mało tego przewidują że w przyszłym roku będzie większe o całe 2%. A
              przecież rozmowy o urlopie macieżyńskim są przynajmniej na razie całkiem
              niezobowiązujące.

CZy będziesz matką czy nie, zawsze będziesz kobietą a to z założenia stawia Cię
              w gorsze sytuacji niż resztę kobiet. Wiesz, że w parlamencie jest niewiele
              kobiet, a one wszystkie głosowały za ustawą antyaborcyjną. I wiesz co to
              oznacza - że te które nas w parlamencie reprezentują, stają przeciwko nam. Bo
              czy ustawa antyaborcyjna i dłuższy urlop macieżyński nie godzi w naszą swobodę
              decydowania o swoim własnym ciele i życiu.

A jeśli tak naprawdę kobieta nie chce siedzieć w domu na pełnym urlopie
              macierzyńskim zawsze może wrócić do pracy wcześniej. Ale tego pracodawcy -
              mężczyźni i tak nie zrozumieją.
              • Gość: Anka Re: do EWY IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 15:58
                Ewo,

no cóż, twoje stwierdzenie,że "panie na macierzyńskim blokują etaty" jest
                złośliwe. Coś chyba jednak robią, wykonują konkretne obowiązki, prawda?
                Ludzie to nie maszyny i mają prawo do posiadania dzieci; weź pod uwagę, że
                gdyby kobiety w ogóle nie rodziły, to blokowałyby etaty jeszcze skuteczniej -
                pracodawcy nie mogliby dać innym szansy nawet na te kilka miesięcy.
              • Gość: Eva Re: do EWY IP: *.talnet.pl 23.11.01, 11:39
                Gość portalu: zulugula napisał(a):

> Ewo,
                > z Twoich wypowiedzi wynika że matką nie byłaś i narazie nie zamierzasz być.
                > Jesteś młoda i nie w głowie Ci dzieci. Jednak jeśli takowe pojawią się na
                > świecie pomyślisz sobie oj, dobrze by było gdyby ten macieżyński był troszkę
                > dłuższy, bo ten mój bobas własnie teraz potrzebuje mnie najbardziej.
                >
                > Ewo, tak jak powiedziała Agnieszka, to że macieżyński będzie trzymiesięczny
                > spowoduje tylko tyle że jako młoda matka będziesz musiała oddać swojego malucha
                >
                > do żłobka a w pracy będziesz siedziała jak na szpilkach myśląc ciągle o tym jak
                >
                > mu jest tam, pod opieką obcych osób.
                >
                > Agnieszka ma rację, to że urlop będzie krótszy nie oznacza że bezrobocie się
                > zmniejszy. Mało tego przewidują że w przyszłym roku będzie większe o całe 2%. A
                >
                > przecież rozmowy o urlopie macieżyńskim są przynajmniej na razie całkiem
                > niezobowiązujące.
                >
                > CZy będziesz matką czy nie, zawsze będziesz kobietą a to z założenia stawia Cię
                >
                > w gorsze sytuacji niż resztę kobiet. Wiesz, że w parlamencie jest niewiele
                > kobiet, a one wszystkie głosowały za ustawą antyaborcyjną. I wiesz co to
                > oznacza - że te które nas w parlamencie reprezentują, stają przeciwko nam. Bo
                > czy ustawa antyaborcyjna i dłuższy urlop macieżyński nie godzi w naszą swobodę
                > decydowania o swoim własnym ciele i życiu.
                >
                > A jeśli tak naprawdę kobieta nie chce siedzieć w domu na pełnym urlopie
                > macierzyńskim zawsze może wrócić do pracy wcześniej. Ale tego pracodawcy -
                > mężczyźni i tak nie zrozumieją.

Ho, ho! Ale z Ciebie jasnowidz! Mam 11-letniego bobaska i więcej bobasków mieć
                nie mogę (z powodów ekonomicznych,żeby było jasne). A do pracy kobieta wraca
                wtedy, kiedy jej się opłaca, tzn. będzie zarabiać na tyle dużo, żeby ją było stać
                na opłacenie niańki, albo ma babcię do pomocy. Ja wybrałam zupełnie inną opcję
                (przy 3-miesięcznym macierzyńskim), wróciłam po 2,5 roku do pracy, bo do dwóch
                lat umacnia się więź między matką i dzieckiem i tego nie chciałam stracić. Nawet
                za cenę uboższego życia, bo utrzymywaliśmy się z jednej niewielkiej pensji męża,
                mając nowe, niewyposażone mieszkanie spółdzielcze.

• Gość: Aga Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.*.*.* 23.11.01, 10:36
              Dobra, mniej mentorskim tonem.
              A co mają powiedzieć mężczyźni, którym etaty blokują osoby przebywające na
              półrocznym przeszkoleniu wojskowym, po studiach? Tutaj jakoś znajduje się
              rozwiązanie - przyjmuje się kogoś na umowę - zlecenie. I nikt się nie czepia,
              chociaż to jest ewidentne tracenie czasu na koszt podatnika.
              Jeszcze jeden aspekt - w dzisiejszych czasach zaleca się przynajmniej półroczne
              karmienie wyłącznie piersią, a to z powodu profilaktyki antyalergicznej. Masz
              pojęcie, ile dzieci jest uczulonych na samo istnienie? Półroczne przebywanie z
              dzieckiem daje tę możliwość. Trzymiesięczne - uwierz mi, przy laktacji
              utrzymującej się na takim poziomie znikome są możliwości pracowania na etat i
              karmienia. Nie da się karmić wyłącznie piersią, trzeba dokarmiać, a jeśli
              dziecko ma skazę białkową? Wzrosną koszty opieki zdrowotnej.
              No i co do bezrobocia - wraz ze wzrostem podatków ono będzie rosło. Szczególnie
              przy podnoszeniu stawek VAT. Prosty mechanizm.
              • Gość: marcia Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.u.mcnet.pl 23.11.01, 12:05
                W pełni się z Tobą zgadzam, Aga.
                A już najbardziej wkurza mnie, kiedy ktoś mówi, że urlop macierzyński to
                przywilej. Przecież na niego uczciwie zapracowałam. Co miesiąc prawie połowa
                mojej pensji jest zabierana przez ZUS. Do emerytury mogę nie dożyć, to chociaż
                pozwólcie mi wykorzystać 26 tyg. urlop macierzyński.
                Ale próżne nasze wołania. I tak nikt tego nie wysłucha.
                Pozdrawiam
                marcia
            • Gość: Monika Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: 194.92.239.* 26.11.01, 11:42
              Droga Ewo, kobiety bedac na macierzynskim urlopie nie blokuja etatu. Podczas
              mojego pobytu na macierzynskim, moj szef zatrudnil na okres 6 miesieczny mloda
              dziewczyne, a ja moglam spokojnie zostac w domu i opiekowac sie moja coreczka.
              Po uplywie 6 miesiecy wrocilam do pracy, a dziewczyna zatrudniona tymczasowa na
              moim stanowisku przestala pracowac zgodnie z data podpisanej umowy. Czyzbym
              blokowala moje stanowisko, oczywiscie, ze nie. Pozdrawiam
    • Gość: Eva Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.talnet.pl 23.11.01, 11:42
      Przepraszam, ale nie jestem tą Ewą, do której macie pretensje. Ja piszę się
      przez V.
    • Gość: nula Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: *.de.deuba.com 26.11.01, 17:22
      przepraszam za wyrazenie ale uwazam, ze ten projekt to zwyczajne kurestwo!!!!
    • Gość: Awa Re: jak wam się podoba skrócony urlop macierzyński IP: 217.153.35.* 26.11.01, 17:22
      Generalnie mi się nie podoba, bo to jeszcze przed mną i wolałabym mieć dwa
      miesiące więcej płatnego urlopu. Ale bardzo denerwują mnie takie demagogiczne
      argumenty, które są tutaj prezentowane przez klika forumowiczek. Oto kilka
      przykładów.
      1. "Jak tu zostawić 4-miesięczne dziecko ?" A ja się pytam, a jak tu zostawić 6-
      miesięczne ? Przecież też trzeba mu zapewnić opiekunkę lub zdecydować się na
      urlop wychowawczy. I tak zdecydowana większość kobiet zaraz po macierzyńskim
      bierze pełny wymiar wypoczynkowego i w ten sposób prawie dociągnie do 6
      miesięcy. A kto powiedział, że karmienie kończy się po 6 mies ? Przecież zaleca
      się dłuższy okres.
      2. "Jak ma być przyrost naturalny skoro rząd tnie wszelkie udogodnienia pro-
      rodzinne ?" Jeśli ktoś się decyduje na dziecko, tylko dlatego, że ma do
      dyspozycji 2 miesiące dłuższy urlop, to lepiej niech się nie decyduje w ogóle
      na rodzicielstwo.
      3. "Państwa w ogóle nie obchodzi jak sobie radzą kobiety". A ja nie chcę,żeby
      kogokolwiek oprócz mnie obchodziło to czy ja mam czy nie, i czy chcę czy nie
      mieć dzieci ? Nie kreujmy się na męczennice, które muszą rodzić, żeby miał kto
      w przyszłości pracować na emerytów. Nikt chyba nie rodzi dzieci dla państwa !
      NIech każdy się zatroszczy o siebie, a jeśli tego nie potrafi, to niech poczeka
      z decyzją o dziecku.

I na koniec. To czy kobieta ma gdzie wrócić po macierzyńskim (4 czy 6 mies.)
      zależy w dużym stopniu od firmy, w której pracuje, od własnej motywacji i
      postawy przed urlopem. Kobiety obecnie sporo czasu spędzają na zwolnieniach w
      trakcie ciąży (często koniecznych dla zdrowia, ale często też o charakterze
      wypoczynkowym) i faktyczny okres nieobecności to nie 6/4 miesiące, ale ok.
      roku. Oczywiście, że wolałabym mieć 6 zamiast 4 mies. płatnych, ale jestem
      prawie pewna, że te 6 mies. i tak mi nie starczy i skorzystam z bezpłatnego. Te
      dziewczyny, które tutaj wykazują pełną troskę "jak tu zostawić takie maleństwo"
      chyba też powinny tak postąpić, jeśli rzeczywiście są przekonane, że dla
      dziecka tak będzie najlepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka