Dodaj do ulubionych

Czy jeździcie zgodnie z przepisami?

16.02.07, 21:04
jeździcie zgodnie z przepisami czy przekraczacie dozwoloną prędkość? Jeśli
przekraczacie to o ile? Ja przekraczam, na "normalnej" drodze standardowo
110-120km/h i uważam, że to rozsądna prędkość, a ograniczenie do 90km/h było
dobre 30 lat temu a nie dzisiaj.

P.S.
Ile jechałyście najszybciej (ale same a nie jako pasażer)?
Ja 250km/h audi s4
motocyklem około 300km/h yamaha r1

P.S.2
nie piszcie że to głupie, niepowazne itp., napiszcie SZCZERZE z jaką
prędkością Wy jeździcie, jestem pewien, że zdecydowana większosć łamie
przepisy, może więc potwierdzmy to :)
Obserwuj wątek
    • wredna.suka Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:05
      Kiepskie przechwałki. Ale może jakaś 16stka sie złapie.
      • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:07
        nie podrywam, tylko pytam, bo ponoć kobiety jeżdżą bezpieczniej, może warto
        sprawdzić :) Moim zdaniem ograniczenia są dość bezsensowne i każdy łamie
        przepisy, w tym także kobiety
        • wredna.suka Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:08
          Ale kogo to obchodzi...??
          • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:08
            > Ale kogo to obchodzi...??

może kierowców?
            • wredna.suka Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:12
              Twój niecny plan to uratować świat przed piratami drogowymi?
              • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:14
                > Twój niecny plan to uratować świat przed piratami drogowymi?

nie, ale moze jakas inicjatywa obywatelska i postulat aby zwiększyć ograniczenie
                z 90km/h do 110km/h.
                Chciałbym wiedzieć czy kobieta tez nie odpowiadają te przepisy :)
                to wszystko
                • wredna.suka Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:16
                  Bez sensu, przecież i tak ich nie przestrzegasz...
                  • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:17
                    > Bez sensu, przecież i tak ich nie przestrzegasz...

nie tylko ja ich nie przestrzegam, zdecydowana większość, tylko po co płacić za
                    to mandaty?
                    • wredna.suka Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:19
                      yyyyy to po co tak jeździsz? Bo inni też?
                      Jedzie mi tu jakąś paranoją.
                      • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:22
                        > yyyyy to po co tak jeździsz? Bo inni też?
                        > Jedzie mi tu jakąś paranoją.

bo mi taka prędkosć odpowiada, zwracam tylko uwagę, że większosć łamie przepisy
                        bo 90km/h to po prostu zbyt mało
    • patrycja.c100 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:12
      mnie tam przepisy odpowiadają, zazwyczaj i tak nie przekraczam 100km/h
      najszybciej jechałam około 130km/h, na drodze szybkiego ruchu, motocyklem nie
      jeżdżę :)
    • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:18
      Jesteś potencjalnym mordercą na drodze.
      • wredna.suka Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:20
        I dawcom organów do przeszczepu.
        • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:22
          > I dawcom organów do przeszczepu.

nie wiesz o czym piszesz
          zresztą coś wiedzę, że Ty pewnie nawet prawa jezdy nie masz :)
          • wredna.suka Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:24
            I to chyba całe moje szczęście.
            • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:27
              > I to chyba całe moje szczęście.

ja tu szczęścia nie widze, ale teraz przynajmniej rozumiem dlaczego tak piszesz:)
              • wredna.suka Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:39
                Rozumiesz, to co chcesz...
      • vivis_cortez Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:20
        zwykle tak :-)
      • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:20
        > Jesteś potencjalnym mordercą na drodze.

bo jeżdzę 20km/h szybciej niż można? Tobie nigdy się nie zdarza?

P.S.
        Jeżdżę od przeszło 12lat, i nigdy nawet kolizji nie spowodowałem, w
        przeciwieńswie co do nektórych którzy max 80km/h jada a i tak wypadek spowodują.
        • iberia.pl Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:22
          jacek80a napisał:

> P.S. Jeżdżę od przeszło 12lat,

lata jak lata ilosc km jest wazna.

> i nigdy nawet kolizji nie spowodowałem, w
          > przeciwieńswie co do nektórych którzy max 80km/h jada a i tak wypadek
          spowodują .

no i?To,ze do tej pory nie spowodowales nie znaczy,ze jezdzisz bezpiecznie
          albo, ze Ci sie to nie przydarzy.
          • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:25
            > lata jak lata ilosc km jest wazna.

w 2006r łącznie przejachałem około 70000km, czyli tyle co inni niedzielni
            kierowcy przez 10 lat, w poprzedniach latach też robiłem zawsze około 40-50tyś

> no i?To,ze do tej pory nie spowodowales nie znaczy,ze jezdzisz bezpiecznie
            > albo, ze Ci sie to nie przydarzy.

gdybym jeździł 70km/h to też bym nie mógł być pewny

czy Wy wszystkie naprawdę jeździcie zgodnie z przepisami? zawsze?
        • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:25
          > bo jeżdzę 20km/h szybciej niż można? Tobie nigdy się nie zdarza?

Zdarza się, ale nie uważam tego za powód do chwalenia się.

> P.S.
          > Jeżdżę od przeszło 12lat, i nigdy nawet kolizji nie spowodowałem, w
          > przeciwieńswie co do nektórych którzy max 80km/h jada a i tak wypadek
          spowodują

Za to masz właściwie gwarancję, że jeśli jadąc z taką prędkością spowodujesz
          wypadek, to nie ujdziesz z życiem. I przy okazji może jeszcze kogoś zabierzesz
          ze sobą. Ten facet, który rozwalił parę osób na przystanku w Warszawie, bodajże
          rok temu, też na pewno był taki chojrak.

Zresztą nawet zakładając, że kolizja nie byłaby z twojej winy, to co - tak
          ufasz uczestnikom drogi, że wiesz na pewno, że nikt nie zajedzie drogi, na
          przykład? Jaką masz szansę na wyhamowanie?
          • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:29
            > Zdarza się, ale nie uważam tego za powód do chwalenia się.

a czy ja się chwalę? pytałem tylko z ciekawości, chciałem się dowiedzieć jak
            kobiety patrzą na tą sprawę, i czy Wy też uważacie że ograniczenia które są to
            przesada

qw994 napisał:

> > bo jeżdzę 20km/h szybciej niż można? Tobie nigdy się nie zdarza?
            >
            > Zdarza się, ale nie uważam tego za powód do chwalenia się.
            >
            >
            >
            > > P.S.
            > > Jeżdżę od przeszło 12lat, i nigdy nawet kolizji nie spowodowałem, w
            > > przeciwieńswie co do nektórych którzy max 80km/h jada a i tak wypadek
            > spowodują
            >
            > Za to masz właściwie gwarancję, że jeśli jadąc z taką prędkością spowodujesz
            > wypadek, to nie ujdziesz z życiem. I przy okazji może jeszcze kogoś zabierzesz
            > ze sobą. Ten facet, który rozwalił parę osób na przystanku w Warszawie, bodajże
            >
            > rok temu, też na pewno był taki chojrak.
            >
            > Zresztą nawet zakładając, że kolizja nie byłaby z twojej winy, to co - tak
            > ufasz uczestnikom drogi, że wiesz na pewno, że nikt nie zajedzie drogi, na
            > przykład? Jaką masz szansę na wyhamowanie?

po pierwsze nie pisałem o jeździe w mieście, po drugie chyba oczywiste jest że
            nie zawsze, bo wszsystko zależy od warunków, po trzecie 110-120km/h to nie jest
            jakaś kosmiczna prędkość
            • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:32
              > a czy ja się chwalę? pytałem tylko z ciekawości, chciałem się dowiedzieć jak
              > kobiety patrzą na tą sprawę, i czy Wy też uważacie że ograniczenia które są to
              > przesada

Niektóre ograniczenia to przesada, niektóre nie.

> po pierwsze nie pisałem o jeździe w mieście, po drugie chyba oczywiste jest że
              > nie zawsze, bo wszsystko zależy od warunków, po trzecie 110-120km/h to nie
              jest
              > jakaś kosmiczna prędkość

Kosmiczna nie, ale wystarczająca, żeby stracić życie w razie wypadku.
              • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:36
                > Niektóre ograniczenia to przesada, niektóre nie.

własnie, niektóre, moim zdaniem większość

> Kosmiczna nie, ale wystarczająca, żeby stracić życie w razie wypadku.

tak samo jak 80km/h zalezy w co uderzysz, jakim jedziesz samochodem i ile masz
                szczęscia. Jakieś pół roku temu podawali w TV że jakiś amerykanin w Los Angeles
                rozbił się ferrari przy prędkości ponad 250km/h i nic mu się nie stało, są tż
                takie osoby które zginęły przy 50km/h, nie ma reguły
                • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:41
                  > własnie, niektóre, moim zdaniem większość

Całe szczęście, że to tylko twoje zdanie :)

> tak samo jak 80km/h zalezy w co uderzysz, jakim jedziesz samochodem i ile masz
                  > szczęscia. Jakieś pół roku temu podawali w TV że jakiś amerykanin w Los
                  Angeles
                  > rozbił się ferrari przy prędkości ponad 250km/h i nic mu się nie stało, są tż
                  > takie osoby które zginęły przy 50km/h, nie ma reguły

No proszę cię, co za farmazony opowiadasz? Jeśli ktoś skoczy z 5 piętra i
                  przeżyje, to oznacza, że takie skoki są bezpieczne?
                  • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:44
                    > Całe szczęście, że to tylko twoje zdanie :)

to chyba nieszczęście, bo wbrew pozorom największe zagrozenie powodują "dziadki"
                    które jeżdżą 70-80km/h a reszta sie wkurza i ich wyprzedza, właśnie to jest
                    najgorsze

> No proszę cię, co za farmazony opowiadasz? Jeśli ktoś skoczy z 5 piętra i
                    > przeżyje, to oznacza, że takie skoki są bezpieczne?

nie, ale to też nie oznacza, że jak ktoś będzie zawsze jeździł zgodnie z
                    przepisami to nic mu się nie stanie. Po prostu nie ma reguły, są wypadki gdzie
                    przy 150km/h ludzie wychądzą cało i takie gdzie przy 80km/h ginie cała rodzina.
                    • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:48

> to chyba nieszczęście, bo wbrew pozorom największe zagrozenie
                      powodują "dziadki
                      > "
                      > które jeżdżą 70-80km/h a reszta sie wkurza i ich wyprzedza, właśnie to jest
                      > najgorsze

Jednym słowem, niezależnie od umiejętności, każdy bez wyjątku powinien zapier..
                      z prędkością powyżej 100 km/h?

> nie, ale to też nie oznacza, że jak ktoś będzie zawsze jeździł zgodnie z
                      > przepisami to nic mu się nie stanie. Po prostu nie ma reguły, są wypadki gdzie
                      > przy 150km/h ludzie wychądzą cało i takie gdzie przy 80km/h ginie cała
                      rodzina.

Ale ja tego nie powiedziałam.
                      Reguły nie ma, ale masz dużą szansę na szybki zgon (albo zabicie kogoś), kiedy
                      jeździsz 120 km/h, a nie 80 km/h. To chyba jasne jak słońce.
                      • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:52
                        > Jednym słowem, niezależnie od umiejętności, każdy bez wyjątku powinien zapier..
                        > z prędkością powyżej 100 km/h?

do jechania 100km/h po prostej drodze specjalnych umiejętności chyba mieć nie
                        trzeba. Chodzi mi po prostu o to, że powinien być w miarę płynny ruch, wtedy
                        nikt by nie wyprzedzał a co za tym idzie było by mniej wypadków

> Ale ja tego nie powiedziałam.
                        > Reguły nie ma, ale masz dużą szansę na szybki zgon (albo zabicie kogoś), kiedy
                        > jeździsz 120 km/h, a nie 80 km/h. To chyba jasne jak słońce.

idąc tym tokiem myslenia to można by wprowadzić ograniczenia do 50km/h bo
                        jeszcze mniej wypadków będzie. Jeszcze raz powtarzam, rozsądek jest
                        najwazniejszy, ale moim zdaniem nie jest rozsądne jechanie 70km/h prosta droga w
                        upalny dzien i wkurzanie innych zmuszając ich tym samym do wyprzedzania
                        • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:59
                          > do jechania 100km/h po prostej drodze specjalnych umiejętności chyba mieć nie
                          > trzeba.

Patrząc na polskie drogi, do jazdy 150 km/h też nie trzeba specjalnych
                          umiejętności.

Chodzi mi po prostu o to, że powinien być w miarę płynny ruch, wtedy
                          > nikt by nie wyprzedzał a co za tym idzie było by mniej wypadków

Ty jaja sobie robisz, prawda?

> idąc tym tokiem myslenia to można by wprowadzić ograniczenia do 50km/h bo
                          > jeszcze mniej wypadków będzie. Jeszcze raz powtarzam, rozsądek jest
                          > najwazniejszy, ale moim zdaniem nie jest rozsądne jechanie 70km/h prosta
                          droga
                          > w
                          > upalny dzien i wkurzanie innych zmuszając ich tym samym do wyprzedzania

Rozsądek? Ty mówisz o rozsądku? Bo mnie się wydaje, że jesteś go pozbawiony.
                          Nikt cię nie zmusza do wyprzedzania, każdy ma prawo jechać w granicach
                          prędkości, pod warunkiem nie utrudniania ruchu innym. Ale jazda 70 km/h to nie
                          jest utrudnianie ruchu.
                          Czytając twoje wypowiedzi aż się prosi o apel do policji o rozstawianie kamer,
                          gdzie się da.
                          • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:06
                            > Patrząc na polskie drogi, do jazdy 150 km/h też nie trzeba specjalnych
                            > umiejętności.

do jazdy 150km/h jednak jakieś umiejętności trzeba mieć :)
                            ale 100km/h to naprawdę żaden wyczyn

> Ty jaja sobie robisz, prawda?

a co w tym smiesznego? to właśnie wyprzedzanie jest najbardziej niebezpieczne i
                            jest przyczyną największej liczby wypadków. Gdyby nikt się nie wlókł 70km/h to
                            inni by nie wyprzedzali i nie było by problemu

> Rozsądek? Ty mówisz o rozsądku? Bo mnie się wydaje, że jesteś go pozbawiony.

ale czego się czepiasz? to co pisałem o 250km/h to było w nemczech na
                            autostradzie, normalnie jażdzę 110-120km/h, oczywiście w miarę warunków, to
                            chyba nie jest aż tak dużo

> Nikt cię nie zmusza do wyprzedzania, każdy ma prawo jechać w granicach
                            > prędkości, pod warunkiem nie utrudniania ruchu innym. Ale jazda 70 km/h to nie
                            > jest utrudnianie ruchu.
                            > Czytając twoje wypowiedzi aż się prosi o apel do policji o rozstawianie kamer,
                            > gdzie się da.

wiesz co, tak właściwie to Ty masz prawo jazdy? Bo mam wrażenie że nigdy za
                            kierownicą nie siedziałaś, skoro dla Ciebie 70km/h to normalna prędkość. Tak to
                            można jechac przez jakąś wioskę, ale nie normalną drogą poza terenem zabudowanym
                            • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:17
                              > a co w tym smiesznego? to właśnie wyprzedzanie jest najbardziej niebezpieczne
                              i
                              > jest przyczyną największej liczby wypadków. Gdyby nikt się nie wlókł 70km/h to
                              > inni by nie wyprzedzali i nie było by problemu

70km/h to nie jest wleczenie się.

> ale czego się czepiasz? to co pisałem o 250km/h to było w nemczech na
                              > autostradzie, normalnie jażdzę 110-120km/h, oczywiście w miarę warunków, to
                              > chyba nie jest aż tak dużo

To poszukaj w necie parę zdjęć z wypadków, może zmienisz zdanie.

> wiesz co, tak właściwie to Ty masz prawo jazdy? Bo mam wrażenie że nigdy za
                              > kierownicą nie siedziałaś, skoro dla Ciebie 70km/h to normalna prędkość. Tak
                              to
                              > można jechac przez jakąś wioskę, ale nie normalną drogą poza terenem
                              zabudowany
                              > m

Mam prawo jazdy, od paru dobrych lat, i jeżdżę codziennie. Ale mam świadomość,
                              co może spowodować jazda z dużymi prędkościami.
                              • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:23
                                > 70km/h to nie jest wleczenie się.

jeśli 70km/h poza miastem to nie jest wleczenie się to 100km/h jeździ tylko
                                wariat, albo pirat drogowy, 130/h samobójca a jak ktoś jedzie 150km/h to się w
                                czasie przeniesie :)
                                nie żartuj, po dobrej drodze 70km/h to furmanki jeżdzą a nie samochody :)

> To poszukaj w necie parę zdjęć z wypadków, może zmienisz zdanie.
                                > Mam prawo jazdy, od paru dobrych lat, i jeżdżę codziennie. Ale mam świadomość,
                                > co może spowodować jazda z dużymi prędkościami.

zdjęcia widzialem i ja też mam swiadomość tego co może spowodować jazda z dużymi
                                prędkościami, ale jak się ma głowę na karku i potrafi jeździc to 110km/h jest
                                bezpieczniejsze niż 70km/h z ofiara losu która ma nos przy przedniej szybie i
                                kurczowo trzyma kierownicy. Co do Twojego prawa jazdy to jakoś mi się wierzyć
                                nie chce, jak można jeździć kilka lat i uważać że 70km/h to dobra prędkość?
                                • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:30
                                  > zdjęcia widzialem i ja też mam swiadomość tego co może spowodować jazda z
                                  dużym
                                  > i
                                  > prędkościami, ale jak się ma głowę na karku i potrafi jeździc to 110km/h jest
                                  > bezpieczniejsze niż 70km/h z ofiara losu która ma nos przy przedniej szybie i
                                  > kurczowo trzyma kierownicy.

Zatem gratuluję umiejętności przewidywania wszystkiego, co się może zdarzyć na
                                  drodze.
                                  I koniecznie napisz jakąś rozprawę naukową na temat bezpieczniejszych 100 na
                                  godzinę od 70 na godzinę.

Co do Twojego prawa jazdy to jakoś mi się wierzyć
                                  > nie chce, jak można jeździć kilka lat i uważać że 70km/h to dobra prędkość?

Jest dobra, jeśli ktoś nie ma ochoty jechać szybciej.
                                  • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:32
                                    "Wysoki sądzie, jechałem bezpiecznie, 100 km/h, a to dziecko po prostu wybiegło
                                    na przejście dla pieszych"

Obyś nigdy nie musiał tego mówić.
                                    • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:35
                                      > "Wysoki sądzie, jechałem bezpiecznie, 100 km/h, a to dziecko po prostu wybiegło
                                      > na przejście dla pieszych"
                                      > Obyś nigdy nie musiał tego mówić.

Ty mnie wogle nie słuchasz. Przejścia dla pieszych są w miastach i na wsiach a
                                      nie w szczerym polu. Ja przez cały czas mówię o jeździe poza terenem
                                      zabudowanym. Zresztą traktujesz mnie jak jakiegoś potencjalnego zabujcę, ale dla
                                      zdecydowanej większosci osób 100-120km/h to normalna prędkość, na drogach
                                      szybkiego ruchu jest to 130-140km/h
                                      • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:37
                                        A od kiedy to na terenie niezabudowanym nie ma przejść dla pieszych? Pierwsze
                                        słyszę.
                                      • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:38
                                        Zresztą nawet jak byś walnął człowieka nie na pasach z taką prędkością, to
                                        idziesz siedzieć.
                                        • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:43
                                          > Zresztą nawet jak byś walnął człowieka nie na pasach z taką prędkością, to
                                          > idziesz siedzieć.

nikt nie idzie siedzieć, bo zgodnie z przepisami mozna jechać 90km/h gdyby ktoś
                                          jechał 110km/h to nikt by tak drobnej różnicy nie wykrył, zresztą zanim by
                                          doszło do zdeżenia to kierowca by zahamował i zwolnił przynajmniej o te 30km/h,
                                          więc nie ma problemu pod warunkiem oczywiście, że nie było się pijanym
                                          • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:51
                                            No teraz to się roześmiałam :) Gdzieś ty to wyczytał, że nie można obliczyć
                                            początkowej prędkości samochodu? :) A to "wyhamowanie o 30 km/h" to już
                                            kuriozum :) To "delikatne" hamowanie nie zostawiłoby żadnych śladów na jezdni,
                                            twoim zdaniem? :)
                                            • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 22:59
                                              > No teraz to się roześmiałam :) Gdzieś ty to wyczytał, że nie można obliczyć
                                              > początkowej prędkości samochodu? :)

prędkość przed wypadkiem oblicza sie tylko w jeden sposób, na podstawie śladów
                                              hamowania, z tym, że jest to prędkość orienrtacyjna, czyli nikt Ci nie udowodni,
                                              że zamiast 90km/h jechałas 110km/h. Gdybyś jechała 150 to tak, ale przy tak
                                              niewielkiej różnicy jest to nie do wykrycia.

A to "wyhamowanie o 30 km/h" to już
                                              > kuriozum :)

normalny samochód aby zatrzymać się z prędkości 100km/h do zera potrzebuje
                                              35-40m, zwolnienie wiec o 30km/h to kwestia niecałych 10m, więc w czym problem?

To "delikatne" hamowanie nie zostawiłoby żadnych śladów na jezdni,
                                              > twoim zdaniem? :)

zostawia, ale to daje podstawe do tego by policja stwierdziła, że jechało się
                                              około 100km/h, w sądzie powiesz, ze jechałaś 90km/h i nikt Ci nie udowodni, że
                                              było inaczej, bo te 10km/h mieści się w granicy błędu.
                                              Pozostaje kwestia moralna oczywiście, ale przekroczenie prędkości o 20km/h nie
                                              powoduje nie wiadomo jakich konsekwencji prawnych
                                              • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 23:03
                                                Super. W takim razie przećwicz swoje teorie na pieszych, przecież nikt ci
                                                niczego nie udowodni. Brawo.
                                                • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 23:06
                                                  > Super. W takim razie przećwicz swoje teorie na pieszych, przecież nikt ci
                                                  > niczego nie udowodni. Brawo.

niczego nie mam zamiaru ćwiczyć, ale lamentowanie bo ktoś jexdzi o 20% szybciej
                                                  niż mozna to przegiecie. To tak samo jakbyś w mieście zamist 50km/h jechała
                                                  60km/h, też przekraczasz prędkość o 20%. Nigdy Ci się to nie zdażyło?
                          • iberia.pl Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 07:53
                            qw994 napisał:

>Ale jazda 70 km/h to nie jest utrudnianie ruchu.

jest, zwlaszcza jak kto jedzie srodkowym pasem a lewym i prawym mijaja go inne
                            auta-czesty widok na odcinku Katowice-Sosnowiec.
                            • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 08:55
                              > jest, zwlaszcza jak kto jedzie srodkowym pasem a lewym i prawym mijaja go
                              inne
                              > auta-czesty widok na odcinku Katowice-Sosnowiec.

A jaka tam jest dozwolona prędkość?
                              • iberia.pl Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 16:58
                                qw994 napisał:
                                > A jaka tam jest dozwolona prędkość?

jak pojade w poniedzialek do pracy to sprawdze bo naprawde nie pamietam.
                                Bez wzgledu na to jaka jest dopuszczalna u nas obowiazuje ruch prawostronny,
                                wiec jezdzi sie w pierwszej kolejnosci prawym pasem.Efekt jest taki, ze toczy
                                sie ciezarowka czy inna osobowka srodkowym pasem 70-80 km/h a ja jade prawym
                                pasem 100km/h.Paranoja.
                                • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 20:08
                                  Jeśli jest dopuszczalna prędkość, powiedzmy, 80, to teoretycznie mozna jechać
                                  sobie z taką prędkością, którym pasem się chce, chociaż to niezgodne z
                                  obyczajami.
                                  • iberia.pl Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 21:12
                                    nie do konca prawda bo obowiazkiem jest jazda prawym pasem....a poza tym oprocz
                                    przepisow na drodze obowiazuje myslenie, wiec wytlumacz mi po diabla ktos sie
                                    wlecze srodkowym pasem 80km/h jak prawy jest wolny?Bo ja tego nie
                                    rozumiem.Owszem tez nie raz zdarza mi sie, ze jestem zmeczona to sie kulam
                                    prawym i innym nie zawadzam.
                                    • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 22:01
                                      > nie do konca prawda bo obowiazkiem jest jazda prawym pasem

Może i nie do końca prawda, ale prawdą jest na pewno to, że jak ktoś jedzie
                                      lewym pasem 100 km/h, gdzie jest dozwolna prędkość 80 km/h, to łamie przepisy.
                                      A jak ktoś jedzie lewym z prędkością 80 km/h, to przepisów nie łamie.

po diabla ktos sie
                                      > wlecze srodkowym pasem 80km/h jak prawy jest wolny?Bo ja tego nie
                                      > rozumiem.Owszem tez nie raz zdarza mi sie, ze jestem zmeczona to sie kulam
                                      > prawym i innym nie zawadzam.

Trzy potencjalne przyczyny:
                                      - prawy pas niedługo zmieni się na skręcający w prawo, a ludzie nie chcę się
                                      potem wpychać na środkowy pas, jak jest duży ruch i wolą od razu jechać
                                      środkowym,
                                      - prawy pas ma zwykle najwięcej kolein i jest najbardziej zniszczony,
                                      - prawy pas oznacza czasami konieczność hamowania, bo ktoś chce zaparkować, a
                                      są ulice, gdzie naprawdę takie sytuacje są częste.
                                      • iberia.pl Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 22:04
                                        qw994 napisał:

>
                                        > Może i nie do końca prawda, ale prawdą jest na pewno to, że jak ktoś jedzie
                                        > lewym pasem 100 km/h, gdzie jest dozwolna prędkość 80 km/h, to łamie
                                        przepisy.

mam to w nosie bo to on zaplaci mandat a nie ja.

> A jak ktoś jedzie lewym z prędkością 80 km/h, to przepisów nie łamie.

jezdzi sie prawym pasem, lewy sluzy do wyprzedzania a nie toczenia sie z
                                        predkoscia tanczacego wielblada po pustyni.

nie zrozumialas ja pisalam o konkretnej drodze szybkiego ruchu a nie jezdzie
                                        miejskiej.

> Trzy potencjalne przyczyny:
                                        > - prawy pas niedługo zmieni się na skręcający w prawo, a ludzie nie chcę się
                                        > potem wpychać na środkowy pas, jak jest duży ruch i wolą od razu jechać
                                        > środkowym,
                                        > - prawy pas ma zwykle najwięcej kolein i jest najbardziej zniszczony,
                                        > - prawy pas oznacza czasami konieczność hamowania, bo ktoś chce zaparkować, a
                                        > są ulice, gdzie naprawdę takie sytuacje są częste.
                                        • qw994 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 22:13
                                          > jezdzi sie prawym pasem, lewy sluzy do wyprzedzania a nie toczenia sie z
                                          > predkoscia tanczacego wielblada po pustyni.

To w takim razie zapytaj znajomego policjanta, co jest większym wykroczeniem -
                                          jazda lewym pasem z maksymalną dozwoloną prędkością, gdy się przeszkadza innym,
                                          którzy chcą tę prędkość przekraczać, czy jazda lewym z przekroczeniem
                                          dozwolonej prędkości.
                                          Maksymalna dozwolona prędkość to nie jest toczenie się.

> nie zrozumialas ja pisalam o konkretnej drodze szybkiego ruchu a nie jezdzie
                                          > miejskiej.

No to co innego, powinno się jechać prawym.
                    • jowita771 Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 17:13
                      jacek80a napisał:

> to chyba nieszczęście, bo wbrew pozorom największe zagrozenie
                      powodują "dziadki
                      > "
                      > które jeżdżą 70-80km/h a reszta sie wkurza i ich wyprzedza, właśnie to jest
                      > najgorsze

i jestes pewen, że to te "dziadki" są zagrożeniem, a nie narwańcy, którzy MUSZĄ
                      wyprzedzić.
    • iberia.pl Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:27
      niestety ale nie, co nie znaczy, ze jestem piratem drogowym.
      Predkosc dostoswuje do warunkow panujacych na drodze:pogoda,natezenie ruchu,
      miasta-trasa itd.Zdarza sie, ze sa miejsca w ktorych jade z mniejsza predkoscia
      niz obowiazuje ograniczenie albo trojkat traktuje jak stop.
      Noge mam razej ciezka, ale ostatnio jezdze znacznie wolniej niz np. rok temu.
      Jestem wyczulona na punkcie pieszych i dzieci.

Nie wiem po co Ci max predkosci, ale skoro chcesz to prosze:220km/h Gtv w
      Niemczech, w Polsce roznymi autami ok.180km/h po kawalkach autostrady:do
      Wroclawia, krkaowa czy na gierkowce.
      • jacek80a Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:32
        > niestety ale nie, co nie znaczy, ze jestem piratem drogowym.
        > Predkosc dostoswuje do warunkow panujacych na drodze:pogoda,natezenie ruchu,
        > miasta-trasa itd.Zdarza sie, ze sa miejsca w ktorych jade z mniejsza predkoscia
        >
        > niz obowiazuje ograniczenie albo trojkat traktuje jak stop.
        > Noge mam razej ciezka, ale ostatnio jezdze znacznie wolniej niz np. rok temu.
        > Jestem wyczulona na punkcie pieszych i dzieci.

przecież, ja nie pisałem o bezwzględnej jeździe 120km/h wszedzie i zawsze.
        Chodziło mi o w miarę prostą drogę poza terenem zabudowanym i przy dobrych
        warunkac, na tzw "zwykłej drodze"

> Nie wiem po co Ci max predkosci, ale skoro chcesz to prosze:220km/h Gtv w
        > Niemczech, w Polsce roznymi autami ok.180km/h po kawalkach autostrady:do
        > Wroclawia, krkaowa czy na gierkowce.

bo teraz już wiem, że Ty święta też nie jesteś, nie wiem więc dlaczego mnie
        krytykujesz
        • iberia.pl Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 07:50
          jacek80a napisał:

> Chodziło mi o w miarę prostą drogę poza terenem zabudowanym i przy dobrych
          > warunkac, na tzw "zwykłej drodze"

roznie, raz jade 80 km/h a innym razem 140-160km/h.

> bo teraz już wiem, że Ty święta też nie jesteś,

nigdy sie za takowa nie uwazalam.

>nie wiem więc dlaczego mnie krytykujesz
          krytyka?nie przesadzaj.
    • mijaczek Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 16.02.07, 21:58
      Powiem tak - w Polsce boje sie troche szalec. Nie znam na tyle drog i obyczajow.
      Zazwyczaj jezdze umiarkowanie. Tzn. jesli wiem, ze moge sobie pozwolic na 60-70
      w tereie zabudowanym to jade 60-70, jesli jade przez jakas wioche zabita dechami
      pierwszy raz w zyciu a jeszcze ktos mi szepcze, ze gliny stoja to jade grzecznie
      50. Na uatostradach generalnie jezdze ekonomicznie...nie chce mi sie tankowac na
      kazdej stacji beznynowej [slowa mojego brata o tym, ze opor powietrza wzrasta
      wraz z predkoscia przemawiaja do mojej wyobrazni i kieszeni], tak wiec
      generalnie miedzy 110-130km/h
      W Stanach natomiast jezdze zupelnie na wyczucie...szlag mnie trafia na niektore
      ich ograniczenia predkosci, w miejscach dla mnie niezrozumialych. Na
      autostradach zazwyczaj jezdze okolo 70 mph, najszybciej w moim zyciu jechalam w
      Stanach, 125 mil na godzine Mazda Millenia.
    • kaktusik0 tanie przechwałki 16.02.07, 22:21
      to apropos prędkości na motorze:
      serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,59445,3541873.html
      jeżdżę różnie, zależy od pory dnia (nocy). W nocy trochę szybciej, w dzień wolniej (nawet jak korków nie ma). Staram się nie przekraczać ograniczeń o więcej niż 30km/h, ale często jeżdżę wolniej.
      • jacek80a Re: tanie przechwałki 16.02.07, 22:26
        ja pisałem o prędkości licznikowej a nie rzeczywistej :)
        taką, to mógłby mi tylko policjant podać :)
        w nowych motocyklach nie wyświetla się więcej niż 299km/h ale wskazówka
        obrotościomierza jeszcze rośnie i czuć, że motocykl przyspiesza, więć licznikowa
        prędkość wyszła by około 310-315km/h a realna jakies 285-290 km/h
        tak na marginesie jest to spowodowane ślizganiem się koła napędowego :)
        • esmeralda_pl samochód z kratką... 16.02.07, 22:40
          zapewne jesteś przedstawicielem handlowym... jest najgorszy sort kierowców -
          wieśniaki, które dostają służbowy samochód z kratką i szpanują... kierunkowskaz
          dla nich nie istnieje, jeżdżą slalomem, bo wszyscy inni się wloką... cóż -
          wieśniacka mentalność - z tym nic nie zrobisz... ten morderca, który rok temu
          zabił 5 osób, też jechał ponad 100 w miejscu, gdzie było dozwolone 40, bo
          przecież ograniczenie było bez sensu...
          chwalisz się rajdem po autostradzie w Niemczech... jest czym? wątpię...
          • jacek80a Re: samochód z kratką... 16.02.07, 22:45
            nie jestem przedstawicielem, nie mam samochodu z kratką a w niemczech na
            autostradach (w większosci miejsc) nie ma ograniczenia prędkosci, więc jak
            chcesz to sobie możesz i 500km/h jechać, nikt Ci nie broni :)

a ten który zabił z tego co wiem zrobił to w mieście a nie na autostradzie czy
            gdziekolwiek poza terenem zabudowanym
            • esmeralda_pl Re: samochód z kratką... 16.02.07, 23:28
              a w mieście jeździsz 50 km/h?
    • jamaia Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 00:33
      Cóż,nie zawsze.)Aczkolwiek staram się..co wcale nie jest trudne gdy się prowadzi
      kupkę złomu, która nie wiadomo czy lada chwila nie wyzionie ducha.W zasadzie
      poza miastem na prostej daję do oporu, czyli jakieś 110.)-ślimacze tempo dla
      tych co mijają mnie z ponaddźwiękową szybkością. Czuję się wtedy jak plebejusz
      szosy.(
    • qui_pro_quo Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 00:43
      Uwazaj bo jeden też taki debil przekroczył, wjechał w przystanek i zabił 4
      osoby a tego byś chyba nie chciał mieć na sumieniu bo to oznacza nie tylko
      wstyd ale też wiele lat odsiadki. Przykłady można by mnożyć. Jeśli to prawda że
      tak jeździsz to praktycznie powinni ci w tej chwili odebrać prawo jazdy bo
      jesteś niebezpieczny.
    • kadfael Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 17:56
      Napisze tylko raz, bo na takich ludzi szkoda sobie strzepic języka.
      Brak Ci rozumu i wyobraźni.
      A później ludzie sie dziwią - droga prosta jak stół, wokół żadnych drzew a tu
      wypadek śmiertelny....
    • mortycjan Re: Czy jeździcie zgodnie z przepisami? 17.02.07, 18:22
      Nie jeżdżę zgodnie z przepisami i nie znam nikogo kto by jeździł. W terenie
      niezabudowanym jadę 110-120, w zabudowanym raczej uważam i trzymam te 50-60,
      ludzie są z reguły gapowaci i trzeba być ostrożnym żeby komuś nie zrobić garażu
      z d..., najszybciej jechałem 190 Passatem po krajowej czwórce pod Rzeszowem.
    • klawy_marian Mam pytanie 17.02.07, 19:35
      Po ch.. wstawiłeś te dwa PS-y na końcu skoro tematyką wątku jest zmiana
      ograniczenia prędkości o 30 km/h?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka