Dodaj do ulubionych

Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum.

20.02.07, 13:30
Przeczytałem wątek "Brak instynktu macierzyńskiego??????????", i zastanawia
mnie postawa kobiet. Wszystkie piszecie, że to może nie jej czas, może nie ten
facet, może ona nigdy nie będzie chciała mieć dzieci bo tak już jest itp... w
skrócie to bardzo łagodnie podchodzicie do tematu. Dla przypomnienia owa pani
jest w związku z facetem, on od 2 lat chce mieć dziecko ona go ciągle zbywa.

Takich samych wątków na tym forum były już setki, część wątków pisali
mężczyźni którzy nie chcą mieć dzieci a ich żony/partnerki chcą i na nich
naciskają. Jaka była reakcja forumowiczek? Facet najzwyczajniej w świecie
został zgnojony, zwyzywany, najłagodniejsze osoby zalecały odejście od tej
kobiety "by miała szansę spotkać kogoś wartościowego"

Teraz moje pytanie. Czy kobiety i mężczyźni w kwestii macierzyństwa mierzeni
są różną miarą? Dlaczego kobieta będąca w stałym związku w którym facet chce
dziecka a ona nie, jest usprawiedliwiana a facet będący w stałym związku w
którym kobieta chce dziecka a on nie, jest gnojony, lub przynajmniej ostro
krytykowany i potępiany? Nie rozumiem tej kategoryzacji na lepszych i
gorszych. Jak facet nie chce to jest świnią, egoistą, niedojrzałym dupkiem,
dziecinny itp..., kobieta jak nie chce to nie, bo nie ma "instynktu" i to
wszystko. Nie chce, ale mimo to jest dorosła, dojrzała, odpowiedzialna itp...
Ktoś mi to wyjaśni? Nie chcę tutaj robić za drugiego waldka, ale byłem dość
mocno zaskoczony wypowiedziami w tym wątku, bo doskonale pamiętam kilka
podobnych, tylko, że to mężczyźni nie chcieli mieć dzieci i takich facetów
bardzo ostro krytykujecie, oceniacie i potępiacie a kobiecie odpuszczacie.
Dlaczego, skoro wszyscy są równi i każdy ma prawo świadomie zdecydować czy
chce dziecka?
Obserwuj wątek
    • avital84 Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:33
      może chodzi o to, że w końcu do kobieta nosi to dziecko przez 9 miesięcy...
      • jacek80a Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:36
        > może chodzi o to, że w końcu do kobieta nosi to dziecko przez 9 miesięcy...

wiedziałem, że taka odpowiedz padnie, nie spodziewałem się tylko, że na samym
        początku :)
        tak jest macica jest usprawiedliwieniem wszystkiego :)
        dzięki niej można mieć dzieci kiedy ma się ochotę i "zmusić" psychicznie lub
        fizycznie faceta do posiadania dzieci nawet wbrew jego woli. Chciałbym mieć
        macicę, życie było by takie proste :)))
        • forumowicz_pospolity Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:40
          ehheekm to hołd który cnocie składa występek;)
          La Rochefoucauld
        • avital84 Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:45
          dzięki mnie standardowy pogląd masz już na samym początku...:)))
          i nie musisz prowokować kobiet, by to wyszło:)))
          sama tak nie myślę, bo do końca jeszcze nie myślę o dzieciach...
          właśniedlatego, że dzieci muszą mieć ojca...
          myślę, że to jest tak, że ludzie powinni być względem siebie wyrozumiali i
          czekać na druga osobę jeśli sądzą, że warto, ale jeśli wiadomo, że jdna osoba
          wie, że nie chce i nigdy nie zechce mieć dzieci, a druga ma wielkie pragnienie
          zosatć rodzicem to chyba nie pozostaje nic innego jak rozstać się...
          nic dobrego nie może wyjść z tekiego układu niestety...

a pokaż mi wątki, w którym facet został zaatakowany, nie przypominam sobie:)
          • jacek80a Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:52
            > dzięki mnie standardowy pogląd masz już na samym początku...:)))
            > i nie musisz prowokować kobiet, by to wyszło:)))

wcale nie chciałem aby to wychodziło, bo posiadanie macicy lub jej brak uważam
            za jeden z najgłupszych argumentów jaki może się pojawić. To tak jakby
            powiedzieć: facet ma większe mięśnie, więc jak chce to może zrobić porządek.

> a pokaż mi wątki, w którym facet został zaatakowany, nie przypominam sobie:)

wyskakuje mi jakiś błąd wyszukiwania, później spróbuje jeszcze raz i Ci podam
            link. Albo sama poszukaj, trochę tego było
          • jacek80a Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:54
            już działa :)
            np to:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=54751189&s=0
            początkowo dyskusja jeszcze kulturalna, ale później się zaczyna jazda :)
            później może jeszcze parę poszukam
            • avital84 Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 14:03
              Powiem Ci tak...na tym forum pisuje kilkanaście, może dziesiąt pań, które nie
              są żadną próbką reprezentacyjną społeczeństwa...chociaż z drugiej strony masz
              mały przektrój.
              Mnie też nawet dziś czy wczoraj pewna pani nazwała adwokatem diabła jak
              napisałam, że prawa Boskie niekoniecznie muszą być zgodne z prawami kościoła.
              Są kobiety, które zbyt przejęły się swoją rolą w sfeminizowanym świecie i
              szowinistyuczni mężczyźni. Są kobiety bardzo rozwiązłe i te które preferują
              moherowe berety.
              To co tu czytasz nie jest jednak opinią większości ,a tych, które akurat nie
              mają co robić i siedzą sobie przy kompie:)
              Nie jest tak źle ze współczesnymi kobietami.
              Ale przyznaję Ci trochę racji...jak coś jest nietak, to pierwsze co, to facet
              to świnia:)
          • silic Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 17:17
            > sama tak nie myślę, bo do końca jeszcze nie myślę o dzieciach...
            > właśniedlatego, że dzieci muszą mieć ojca...

Ciekawa kolejność: dzieci tylko jeszcze ojca trzeba znaleźć. Choć wydawałoby się
            że najpierw znajduje się jego a potem dochodzi się do myśli o dzieciach.
            Widocznie jako mężczyzna mam inny poglą. Albo bez sesnsu się czepiam :)
            • avital84 Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 19:09
              ale mi właśnie o to chodzi...żeby myśleć w ogóle o dzieciach najpierw musi być
              mężczyzna, o któym bym mogła pomyśleć jak o potencjalnym ojcu...
              ja wiem, że kiedyś tam dzieci bym chciała mieć, ale kiedy czy za 5 lat czy za
              10, tego nie wiem...narazie nie czuje ciśnienia
              i właśnie chodzi mi o to, że być może gdybym poznała kogoś w kim bym się
              zakochała i ta osoba była by dobrym potencjalnym ojcem i takim ojcem chciałaby
              zaostać...to wtedy może myślałabym dopiero o dzieciach...
              jak tak czytam siebie z wcześniejeszczego postu...to chyba w sumie to samo
              napisałam...ale nic:)
              ogólnie masło maślane...wiem:)

• jafiga Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:38
        moim zdnaiem nie powinno byc podziłów na kbiety i mężczyzn... dziecko zawsze
        powinno być obydwojga partnerów- tak samo chciane, kochane ,i tak samo powinno
        wygladac zaangazowanie w wychowanie.
        jezli ktorekolwiek dziecka nie che bądź jeszcze nie chce- kwstia tego czy
        partnerowi to odpowiada i jak długo- kazdy ma prawo do własnych i zgodnych ze
        soba wyborów....
    • saskiaplus1 Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:37
      A ja myślę, że chodzi o coś innego - ludzie niby dorośli, niby wiedzą, co robią,
      a wiążą się ze sobą (niby to na stałe, tzn. na dłużej niż jedną noc) i nie
      ustalają między sobą kwestii tak poważnych jak posiadanie lub nie posiadanie
      potomstwa. Dla mnie to dziecinada i bezmyślność. Choć z pewnością trendi.
      • avital84 Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:40
        hmmm...niby tak, ale zazwyczaj na początku znajomości, gdy ludzie się w sobie
        zakochują nie rozmawia się odrazu o dzieciach, małżeństwie, planach na
        przyszłość
        na początku żyje się tylko miłością
        potem okazuje się, że osoba, w której się zakochaliśmy ma zupełnie inny pogląd
        na świat i rozbieżne z naszymi marzenia
        ale czy z tego powodu trzeba to skreślać?
        miłość i związek to sztuka kompromisu i wspólnego dochodzenia do wspólnego
        dobra:)
        • jacek80a Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:42
          chodzi o to, dlaczego w sytuacji "niechcenia" dziecka to zawsze facet jest tym
          złym? kobieta może nie chcieć i już facet może albo chcieć, albo spierd*** ;_)
          tego właśnie nie rozumiem
          • avital84 Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:47
            A jest tak?
            Po prostu trzeba sobie wszystko wyjąśnić, powiedzieć jakie ma się oczekiwania,
            a nie oskarżać którąkolwiek ze stron.
            Zadna osoba, która nie chce dziecka nie jest zła lub gorsza, po prsotu nie chce
            mieć dzieci i tyle...
      • jacek80a Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:40
        wiesz, to nie chodzi o bezmyślność tylko o dzielenie na równych i równiejszych
        pomimo zaistnienia tej samej sytuacji. Bo skoro facet który nie chce dać
        kobiecie upragnionego dziecka jest gnojkiem, to dlaczego kobieta w takiej
        sytuacji jest ok?
        • jafiga Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:48
          nie uwazam ze kobieta jest ok a facet jest gnojkiem....ale moze chodzi tu o to
          ze w naszym społeczeństwie w wiekszoscii przypadków to an kobieta sapda potem
          ciezar wychowania??
          ja nie rozumiem jak mozna nie chcieć mieć dzieci?? sama mam jedno, planuje
          kolejne za kikla lat, i bardzo chcialabyum jeszce jakies zaadoptowac... ale nie
          potępim nikogo kto ma inne poglądy na ten tematy każdy jest panem swojego losu
          i powinien dkonywac słusznych dla siebie wyborów- jedakze ejzli swoje zycie z
          kims dzieli powinin takze brać zdanie pratnera pod uwage. jedankze zdrowy
          egoizm wskazany:)
    • kohol Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:46
      Nie gnoję facetów, którzy nie chcą mieć dzieci.
      Nie gnoję kobiet, które nie chcą mieć dzieci.
      I to by było na tyle w tym temacie.
      • jacek80a Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:47
        Ty może nie, ale większość kobiet na tym forum ma jakiś taki dziwny i
        niezrozumiały dla mnie podział
    • saskiaplus1 Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:52
      Jeśli ludzie się zakochują i sypiają ze sobą, zanim pomyślą o tym, że z seksu
      bywają dzieci, to cóż, sami są sobie winni dalszych kłopotów. Naiwność powinna
      być chyba karana co najmniej wysoką grzywną.
    • kookardka Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:53
      Ja też tego nie rozumiem.
      Dziecko jest częścią dwojga rodziców i oboje powinni świadomie
      zdecydować, że chcą je mieć. Niedopuszczalne i obrzydliwe są akcje
      pt "kontrolowana wpadka" - kontrolowana przez kobietę...

Na pewno trudno jest w takiej sytuacji pogodzić się z tym, że druga osoba
      jeszcze nie jest na dziecko gotowa, ale bycie razem to sztuka kompromisów
      i trzeba się nauczyć szanować zdanie drugiego bliskiego człowieka,
      albo od niego odejść.

Jedynym usprawiedliwieniem tego o czym piszesz ( moim zdaniem) jest wiek.
      Zajście w ciążę utrzymanie jej w zdrowiu i bez komplikacji po 30 roku
      życia jest trudniejsze niż wtedy, gdy ma się 20 kilka lat... To może być
      argument, racjonalny, ale niekoniecznie przekonywujący.
      Co wcale nie oznacza, że popieram opisane przez Ciebie szykany facetów...
      • jacek80a Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 13:57
        wiek może być argumentem przemawiającym za zakończeniem związku i poszukaniem
        takiego partnera który chce dzieci, ale nigdy zmuszaniem kogokolwiek do zostania
        rodzicem.

> Co wcale nie oznacza, że popieram opisane przez Ciebie szykany facetów...

powinno chyba być "szykanowanych facetów" :-)
        bo akurat w tym przypadku to faceci są gnębieni :D
        • kookardka Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 15:12
          > wiek może być argumentem przemawiającym za zakończeniem związku i poszukaniem
          > takiego partnera który chce dzieci, ale nigdy zmuszaniem kogokolwiek do
          zostani
          > a
          > rodzicem.

toż to właśnie to napisałam :))

> powinno chyba być "szykanowanych facetów" :-)
          > bo akurat w tym przypadku to faceci są gnębieni :D

masz rację :) pomerdało mi się z pośpiechu.
    • aquira Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 18:48
      Niestety masz rację. Kobiety stoją murem za kobietami. Ja od początku mojego
      związku rozmawiałam z moim mężczyzną o dzieciach. Na razie nie chcemy ich mieć,
      trzeba skończyć studia, ustatkować się. Ale w przyszłości chcielibyśmy wychować
      dwójkę:) To zawsze było moim marzeniem (i jego!). Jeśli teraz zaszłabym w ciążę
      wiem, że byłyby przy mnie i wspierałby mnie, ale mam nadzieję, że stanie się to
      dopiero za kilka lat;)
      Niestety niektóre pary myślą o tym dopiero po kilku latach w związku (kiedy
      odzywa się instynkt..). I wtedy dowiadują się, że pod tym względem się nie
      dopasowali. Posiadanie dzieci wiąże się z ogromną odpowiedzialnością i zmianami
      w życiu. Nie można zmusić żadnej ze stron do powiększenia rodziny. To musi być
      wspólna decyzja.
      Dlatego denerwują mnie kobiety, które chcą planują "wpadkę". Jeśli facet nie
      chce mieć dzieci, to się go nie zmusi. Można go za to unieszczęśliwić. Jeśli zaś
      kobieta nie chce wychowywać potomka to jej partner nie ma prawa jej do tego
      zmusić (istnieją kobiety, które po porodzie nadal nie czują instynktu
      macierzyńskiego - jak mogą one z radością opiekować się dzieckiem, którego nie
      kochają?).
      • wielo-kropek Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 18:56
        Tu niektore maja alergie do mezczyzn. Na sama rozmowe prania gotowania,
        sprzatania letargu dostaja, bo to w koncu jemu sie gotuje czy sprzata.
        Podobnie to sie tez ma do tego tematu dziecka. Toz to jemu ma ona urodzic
        dziecko (bo sobie nie chce). No i cholera tu baby bierze -jak to jemu, dlaczego
        niby itp. A wszystko sprowadza sie do jednego slowa -egoizm. Stad tez i ta
        dwulicowosc w stosunku do tematu. Dba sie o siebie, ale co mezczyzna chce to
        jest dosc czesto niewazne zupelnie.
        • aquira Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 19:10
          Ja bym z wielką chęcią coś ugotowała dla niego. Razem też zdarzało nam się
          pichcić;) Tylko nie zawsze jest na to czas. A obowiązki domowe trzeba podzielić.
          To taki problem? :P
          • wielo-kropek Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 19:18
            Mysle ze on moze znajdzie wiecej czasu i cos ugotuje. Podzieli sie tez
            obiadkiem z toba, bo samemu mu zjesc bedzie niesmacznie.
    • green_land Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 20:53
      Bo kobiety sa kobietami a faceci facetami. Ot co.
      Na tej samej zasadzie, jezeli facet prowadzi bujne zycie seksualne, to mowi
      się,że jest doświadczony, jak kobieta, to że dziwka. Giertych spisuje
      ciężarówki, ale juz ojcowie tych dzieci go nie interesują, tak jakby zostały
      zapylone pylkiem kwiatowym. To ta sama niekonsekwencja w myśleniu.
      Tak juz jest,ze kobieta raczej decyduje o ciąży, to jej zdrowie, jezeli
      uważa,że nie chce dzieci i jest to świadoma i dojrzala decyzja to ok. Z takich
      samych powodow dzieci może nie chcieć facet.
      Wiesz, mój znajomy bardzo mi się dziwił,że jeszcze nie mam dzieci (paaarę lat
      temu), ale sam zapomniał,że kiedyś odżegnywał się od tego i zaklinal na
      wszystkie świętości,że nie będzie miał dzieci i basta. Trochę mnie wtedy
      wkurzyło,że chce mnie na siłę uszczęśliwiac przekonując do czegoś, czego wtedy
      nie czułam. I tak właśnie jest. Pozwolmy tym, którzy nie chcą mieć dzieci ich
      po prostu nie mieć. Macierzyństwo jest najwspanialszą rzeczą, jaka może się
      czlowiekowi przytrafić, ale twierdzenie, że każdy powinien tego zakosztować
      jest dużym błędem.
      A dywagacje, czy kobieta może nie chcieć a facet tak i odwrotnie, są ponad moje
      siły:)
      pozdrawiam serdecznie
    • eeela Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 21:57
      Swiadomie nie wzielam udzialu w dyskusji w watku forumowiczki, ktora nie chce
      jeszcze dziecka wbrew checi partnera, bo nie chcialo mi sie wdawac w nowa
      klotnie. Tak, ja bylam jedna z tych, ktore wyrazaly opinie, ze mezczyzna jest
      zobowiazany do (predzej czy pozniej) przychylenia sie do pragnienia kobiety. Ja
      rowniez wyrazilam zdanie, ze nie jestem w stanie potepic kobiety, ktora
      swiadomie 'wpada'. Nie pochwalam tej metody, ale i nie potrafie potepic.
      Mezczyzna w takiej sytuacji ma o wiele trudniej, nie wiem, chyba by musial
      prezerwatywy dziurawic, bo pigulek podmienic sie raczej nie da ;-)

Jestem zdania, ze posiadanie dzieci to wielki skarb w zyciu czlowieka. Jesli
      dwoje ludzi laczy sie w pare, a tylko jedno z nich pragnie dziecka, drugie
      powinno albo przychylic sie do prosby, albo sie usunac. Uwazam, ze to wielka
      krzywda, odmawiac komus rodzicielstwa. Oczywiscie, sprawe mozna negocjowac, ze
      nie teraz, ze za rok, dwa lata, w zaleznosci od okolicznosci takich jak majatek,
      stan zdrowia, etc. Ale odmawiac calkowicie - nie. Ja osobiscie rozstalabym sie z
      mezczyzna, ktory oswiadczylby mi, ze dzieci miec nie zamierza, a ja widzialabym,
      ze jest to postawa stanowcza i niereformowalna.
      • jacek80a Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 22:05
        zatem rozumiem, że nie potępiłabyś faceta który by zmajstrował dziecko
        dziewczynie wbrew jej woli? I nie ważne jak by to zrobił, czy dziurawił
        prezerwatywę, podmieniał tabletki czy jeszcze jakoś inaczej. Chęć posiadania
        dziecka i "wrobienie" partnerki usprawiedliwia go tak samo jak Twoim zdaniem
        jest usprawiedliwiona kobieta? Jeśli tak, to ok, dziwna moralność, mam inne
        zdanie, ale przynajmniej wszystkich oceniasz równo.
        • eeela Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 22:45
          Jeśli tak, to ok, dziwna moralność, mam inne
          > zdanie,

Naprawde nie chce mi sie po raz wtory zaglebiac w te dyskusje. Jesli masz ochote
          zapoznac sie z moimi wczesniej juz wygloszonymi opiniami, polecam lekture tego watku

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=57245859
          Ale oczywiscie zrozumiem, jesli ci sie nie bedzie chcialo - w kazdym razie mnie
          by sie nie chcialo ;-)
      • wielo-kropek Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 22:10
        Tez jestem tej opinii co eeela. Uwazam ze jesli ktores z partnerow odmawia
        wszelkimi silami posiadania dziecka, wbrew drugiemu partnerowi, to ta osoba
        nie nadaje sie do wspolzycia. Taki zwiazek jest z pewnoscia sztuczny. Nie
        dociera do mnie istnienie milosci w takich zwiazkach. Jesli sie kogos mocno
        kocha to chce sie szczescia tej drugiej osoby (w tym konkretnym przypadku -
        dziecka). Tak naprawde dziecko/dzieci jest szczesciem prawie wszystkich
        malzenstw i nie bez powodu.
        • jacek80a Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 22:14
          z drobną różnicą, ona usprawiedliwia "kontrolowaną wpadkę".
          Zresztą jest tez druga strona medalu. Piszesz, że "Jesli sie kogos mocno
          dziecka)." Można też powiedzieć: Jesli sie kogos mocno
          rezygnacja z dziecka)

W takiej sytuacji najlepsze jest rozejście się, ale celowej "wpadki" nigdy bym
          nie usprawiedliwł i nie ma takich powodów ani argumentów które mogły by mnie
          przekonać. Dla mnie świństwo jakich mało. Jeśli dziecko to tylko świadomie kiedy
          oboje rodzice tego chcą, a nie kiedy tylko jeden chce.
          • wielo-kropek Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 20.02.07, 22:27
            Wydaje mi sie ze ona ani popiera swiadome wpadki ani tez je neguje. To juz
            nalezy i lezy na sumieniu tej osoby ktora "wrabia" druga osobe. Ja osobiscie
            nie popieram tego. Tak, mozna rownie dobrze twierdzic i odwrotnie, jesli sie
            kogos mocno kocha to sie zrezygnuje z dziecka. Jednak trzeba w tym przypadku
            siegnac troche w glebie dlaczego dwoje ludzi laczy sie ze soba. Osobiscie
            uwazam ze bedac doroslym, zonatym czlowiekiem, spoczywa na mnie swego rodzaju
            byc ojcem. Na zonie -matka. To taki podswiadomy obowiazek, dobrowolny w pelni,
            bo inaczej nie mozna go realizowac. W koncu nasza przyszlosc tez lezy w
            naszych dzieciach, a juz napewno mocno z nimi jest zwiazana.No i uwazam ze
            kazda mocna, spelniajaca sie milosc glownie w malzenstwie, powinna miec swoj
            owoc, czyli dziecko.
    • yagiennka Przede wszystkim 20.02.07, 22:20
      to w związku nie jedna osoba decyduje czy chce dziecka tylko oboje. Tutaj nie ma
      możliwości kompromisu, nie można być trochę w ciąży a troche nie :)) Takie
      sprawy uzgadnia sie PRZED związkiem, przed ślubem a nie potem! Nie może jedna
      osoba być postawiona nagle przed faktem "dziecko, jakie dziecko, ale ja nie chcę
      nigdy mieć dziecka". Poza tym jest różnica między tym że ktoś się waha, nie
      czuje się gotowy czy chce jeszcze poczekać a stanowczą decyzją, że nigdy nie
      chce sie mieć dzieci. Nigdy to nigdy.
      Moim zdaniem największa głupota ludzi z takimi problemami to niedogadanie się co
      do kwestii dzieci przed stałym związkiem. Wystarczy na ten temat porozmawiac, to
      chyba nie jest takie trudne?? W ogóle nei rozmawianie ze sobą na ważne tematy w
      związku to jakas paranoja, jak ci ludzie mają budowac cokolwiek wspólnie i
      planowac przyszłość..
    • vivian.darkbloom są pewne powody 21.02.07, 14:33
      z jednej strony to rzeczywiście hipokryzja - potępiać mężczyzn za coś za co nie
      potepia się kobiet...
      Ale z drugiej -zauważ, ze to kobiety ponoszą większe koszty ciąży - poczynając
      od zdrowotnych psychicznych az po zawodowe, wiec ich sprzeciw wobec posiadania
      dziecka jest bardziej zrozumiały. po drugie mężczyźni maja wiecej czasu na
      posiadanie dziecka, więc to nie taki problem gdy za sprawą partnerki ta decyzja
      sie o kilka lat odwlecze, a kobiety już w wieku trzydziestu kilku lat decydując
      się na dziecko ponoszą duże ryzyko, ze bedzie ono niepełnosprawne albo, ze będa
      miały komplikacje zdrowotne itp.
    • kulka100 Re: Ciekawe spostrzeżenie odnośnie kobiet z forum 21.02.07, 20:12
      zeby faceci mogli miec rowne uprawnienia z kobietami to musieliby chodzic w
      ciazy i rodzic. a tak nie jest. nie wiem czy dobrze czy zle ale nie jest i juz.
      i w takim razie to jezeli facet chce a kobieta nie to musi sobie w inny spsob
      poradzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka