flower18 24.02.07, 11:26 czy okres zaraz przed i zaraz po miesiaczce jest okresem plodnym czy nie plodnym? w ktorch dniach najlepiej wspolrzyc ograniczajac mozliwosc zajscia w ciaze do miniumum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_agilla Re: miesiaczki i dni plodne 24.02.07, 11:32 ja brałam 3 lata tabletki, potem na rok odstawiłam przez rok kochaliśmy się bez zabezpieczeń do 7 dni przed pierwszym dniem miesiączki - nie zaszłam :) po okresie już nie, ale w trakcie tez się kochaliśmy bez zabezpieczeń Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: miesiaczki i dni plodne 24.02.07, 13:54 flower18 napisała: > czy okres zaraz przed i zaraz po miesiaczce jest okresem plodnym czy nie > plodnym? Nie ma lekko, przeczytaj sobie "Wojnę plemników". Tłumaczą tam, jak powstaje zjawisko dodatkowej owulacji. Dodam, że w pierwszą ciąże zaszłam w 27. dniu cyklu, w drugą - w 7. dniu cyklu (wiem to na 100%). Dobrze, że zabezpieczenia odstawialismy z partnerem TYLKO kiedy własnie zamierzalismy sie rozmnożyć, bo inaczej miałabym siódemkę. Dobrze, że Odpowiedz Link Zgłoś
martusia202 Re: miesiaczki i dni plodne 24.02.07, 13:57 Dni zaraz po i zaraz przed miesiączką są dniami bezpłodnymi. Dni płodnej najlepiej policzyć odejmując 2 tygodnie od terminu oczekiwanej miesiączki (jeśli oczywiście jest regularna a cykl trwa +/- 30dni) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: miesiaczki i dni plodne 24.02.07, 14:41 Przed okresem są zawsze dni niepłodne, ale skąd wiesz, kiedy będzie okres? Przecież nawet jeśli zawsze jest regularny - raz może się przesunąć. Natomiast po okresie nie radzę ryzykować, nawet i w ostatnie dni miesiączki można zajść. Nie prościej się zabezpieczać? Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 proszę 24.02.07, 14:44 Jeśli bawisz sie w kalendarzyk, to proszę: najbardziej plodne są dni od 10 do 14 licząc od pierwszego dia miesiączki. Do tego 10-ego dnia są dni srednio nieplodne. Tuż przed miesiączką są dni bardzo nieplodne. Nie zapominaj ze to tylko teoria, i przy takiej metodzie spodziewaj się prędko potomka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zawszelogin Re: proszę 24.02.07, 14:48 Moja córka wzięła się z dni - teoretycznie - niepłodnych: 8 dzień cyklu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
madeinussa Re: proszę 24.02.07, 14:49 Ja bym nie próbowała w 8 dzień cyklu :) Do 3 max :) Odpowiedz Link Zgłoś
madeinussa Polecam :) 24.02.07, 14:48 www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul=1048&poddzial=Kalkulator Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Polecam :) 24.02.07, 15:49 Ja temperatury co prawda nie mierzę, ale śluz płodny pojawia się u mnie najczęściej zaraz po okresie, około 7-9 dnia cyklu, więc nie zaryzykowałabym stosunku bez zapezbieczenia po okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Polecam :) 24.02.07, 17:41 Nie ma żadnej gwarancji, że piąty, szósty, czy dwudziesty piąty dzień cyklu jest niepłodny. Owulacja może wystąpić w dowolnym dniu cyklu, nawet jak poprzednie cykle były regularne. Przed owulacją jest kilka dni płodnych, można wtedy zaobserwować bardziej obfity i ciągnący śluz, po owulacji podnosi się temperatura i następuje czas niepłodności zakończony miesiączką. Jeżeli owulacja nastąpi bardzo wcześnie, to może w ogóle nie być przed nią dni niepłodnych, bo plemniki w śluzie płodnym żyją kilka dni i mogą sobie poczekać. Ale może zdarzyć się też, że nastąpi bardzo późno, np. ponad 30 dni po miesiączce. Wtedy cały cykl wydłuża się, bo faza poowulacyjna jest w przybliżeniu stałej długości. Odpowiedz Link Zgłoś