Dodaj do ulubionych

Europejska furia

IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 21:49
Nie cierpie nachalnej agitacji. A agitacja prowadzona na rzec naszego
wstapienia do Unii jest prostacka, nachalna i glupia. Gdzie sie czlowiek nie
obroci, zza wegla wyskakuje jakas twarz znana ze szklanego ekranu i
przekonauje mnie, jak to fajnie bedzie w Unii. Jak to fajnie bedzie w
Europie, bo przeciez, choc geograficznie tam jestesmy od zawsze, to na razie
nie mamy prawa czuc sie Europejczyami. Przed chwila obejrzalam spot prounijmy
z udzialem Kory. Kora np., zaraz po wejsciu Polski do UE, niezwykle wprost
sie uspokoi. Bo teraz Kora czuje sie zagrozona. Pisenkarka przekonywala mnie
do Unii w ciemnych okularach. Czyzby wstydzila sie spojrzec telewidzom prosto
w oczy? Bylam w Brukseli - piekne miasto. Ale slyszac o Unii, dostaje
dreszczy. Ostatnio "Wprost" opublikowalo artykul z pieknym tytulem mowiacym o
kilkuset tysiacach miejsc pracy dla Polakow w Unii. Jaka to praca? Praca
zbieracza truskawek, zbieracza chmielu, mandarynek, rzodkiewek, róż, i tego
wszystkiego, czego miejscowa ludnosc nie chce zbierac, a co Polak pozbiera.
Mowi sie o kilku tysiacach miejsc pracy w instytucjach unijnych. A to nie
tak! Dalczego nie mowi sie o minusach naszego wstapienia. Kiedys bylam na
przedstawienu prounijnym, a jakze, dla gimnazjalistow. Mialam wrazenie, ze
wehikul czasu przeniosl mnie w glebokie lata 50-tych. To byla agitka! Nigdy
dotad nie bylam przeciwniczka Unii, ale dzieki wspanialej kampanii
prowadzonej w naszym kraju, Unia wzbudza we mnie nawet nie obawy, lecz furie.
Obserwuj wątek
    • julla Re: Europejska furia 27.04.03, 22:10
      Nie wiem , ale pomimo tej agitki, o której piszej, ja wciąż spotykam mnóstwo
      ludzi, ktorzy zupełnie nie wiedzą o co biega w tej UE. Powtarzają jakieś
      frazesy, jakieś kalki myślowe, ciemniackie i nielogiczne. Wciąż słyszę,
      że "unia nas sprzeda" ale komu, za co, po co - nikt nie potrafi mi
      odpowiedzieć. Czyli ludzkość polska wciąż wie niewiele.
      Zainteresowały mnie kiedyś minusy naszego przystapienia do Unii i postarawszy
      się nieco dotarłam do źródeł informacji i teraz wiem, co będzie np. droższe lub
      trudniejsze. Więc chcieć, to móc.
      Poza tym wydaje mi się, że nasze przystąpienie do UE to w tej chwili jedyna
      szansa na światło w tunelu, więc nie ma co kręcić nosem i dostawać furii!
      Pozdrawiam.
      • zuchwalec Re: Europejska furia 28.04.03, 00:35
        julla napisała:

> Zainteresowały mnie kiedyś minusy naszego przystapienia do Unii i postarawszy
        > się nieco dotarłam do źródeł informacji i teraz wiem, co będzie np. droższe >
        > lub trudniejsze. Więc chcieć, to móc.
        > Poza tym wydaje mi się, że nasze przystąpienie do UE to w tej chwili jedyna
        > szansa na światło w tunelu, więc nie ma co kręcić nosem i dostawać furii!
        > Pozdrawiam.

czy mozesz podac krotko te plusy i minusy, lub gdzie mozna znalezc
        troche informacji ?

• julla Re: Europejska furia 28.04.03, 00:50
          www1.ukie.gov.pl/uk.nsf/2/index
          • Gość: grzesiek Re: Europejska furia IP: 195.94.207.* 07.05.03, 14:45
            Proponuję zajrzeć raczej na www.upr.org.pl/ue/
    • Gość: EWOK Re: Europejska furia IP: *.acn.waw.pl 27.04.03, 22:17
      Posłuchaj sobie Radia Maryja, poczytaj "Nasz Dziennik", a potem dopiero
      zastanów się, czy aby obecna agitka jest naprawdę pozbawiona sensu. Elektorat
      przeciwników jest silny i bardzo dobrze indoktrynowany i to od długiego czasu.
      Ja tam jestem zadowolona, że w końcu pojawiła się jakas przeciwwaga. A że
      kampania "za" jest hurraoptymistyczna i jednostronna - owszem, ale
      kampania "przeciw" też taka jest, tyle, że pesymistyczna. Ludzie nie oczekują
      rzetelnego wykładu z zakresu makroekonomii tylko obietnic typu "będzie lepiej"
      (lub "będzie gorzej"). A to, że Kora... Już kiedyś mieliśmy kampanię
      pt. "jesteśmy wreszcie w swoim własnym domu", która się sprawdziła, więc nie
      dziwi sięganie do sprawdzonych wzorców, szczególnie jak się to robi za pięc
      dwunasta.
    • lalka74 Re: Europejska furia 27.04.03, 22:20
      Swietnie Cie rozumiem, po prostu specjalisci od promocji pro-unijnej traktuja
      nas jak malo rozgarnietych ogladaczy reklam. Szkoda, ze tak nisko oceniaja
      spoleczenstwo i szkoda, ze odstreczaja od swojego "produktu".
      • hal9000 Re: Europejska furia 27.04.03, 22:30
        lalka74 napisała:

> Swietnie Cie rozumiem, po prostu specjalisci od promocji pro-unijnej traktuja
        > nas jak malo rozgarnietych ogladaczy reklam. Szkoda, ze tak nisko oceniaja
        > spoleczenstwo i szkoda, ze odstreczaja od swojego "produktu".

Mnie większość reklam denerwuje tym, że traktuje mnie jak półgłówka...
        Ale jednak reklamy muszą być skuteczne, skoro są nadawane i słono kosztują.

Pozdrawiam,
        • lalka74 Re: Europejska furia 27.04.03, 22:41
          bo w reklamie chodzi o to, zeby nazwa produktu zapadla nam w pamieci a w
          promocji pro-unijnej chyba powinno chodzic o cos innego :)
          • hal9000 Re: Europejska furia 27.04.03, 22:48
            lalka74 napisała:

> bo w reklamie chodzi o to, zeby nazwa produktu zapadla nam w pamieci a w
            > promocji pro-unijnej chyba powinno chodzic o cos innego :)

W reklamie chodzi też o to, aby produkt ten kojarzył się z pozytywnymi
            emocjami... W sumie jest to oddziaływanie na podświadomość. Niewielka grupa
            ludzi, która dostrzega manipulację złości się, ale większość łyka bez
            oporów... :-)

Pozdrawiam,
            • lalka74 Re: Europejska furia 27.04.03, 22:57
              :) o to tez w reklamie chodzi, a zloscic sie nie ma powodu, bo i po co?
              Pozdrawiam
              • hal9000 Re: Europejska furia 27.04.03, 23:01
                lalka74 napisała:

> :) o to tez w reklamie chodzi, a zloscic sie nie ma powodu, bo i po co?

Masz rację.... :-)

Pozdrawiam serdecznie,
                • lalka74 Re: Europejska furia 27.04.03, 23:04
                  pozdrawiam rownie serdecznie :)
                  a poza tym jaka pogoda w Europie?
                  • hal9000 Re: Europejska furia 27.04.03, 23:23
                    lalka74 napisała:

> pozdrawiam rownie serdecznie :)
                    > a poza tym jaka pogoda w Europie?

Trochę lało w weekend...
                    A ty skąd stukasz?
        • capa_negra Drobna uwaga 28.04.03, 13:45
          Reklamy prounijne nie sa skierowane do nas ( osób wiedzących o co biega i z
          czym sie je Unie ) tylko do tej części społeczeństwa, która nie ma bladego
          pojecia i to nie tylko o unii
      • Gość: obserwator I bardzo dobrze! IP: *.acn.pl 27.04.03, 23:08
        lalka74 napisała:

> Swietnie Cie rozumiem, po prostu specjalisci od promocji pro-unijnej traktuja
        > nas jak malo rozgarnietych ogladaczy reklam. Szkoda, ze tak nisko oceniaja
        > spoleczenstwo i szkoda, ze odstreczaja od swojego "produktu".

Bo większość polskiego społeczeństwa to właśnie półgłówki. Niby ta kampania
        jest taka prosta, banalna, a z drugiej strony bardzo duża część społeczeństwa
        prawie nic nie wie o Unii. To właśnie dla tych półgłówków jest kampania. A z
        resztą jakby podawane były informacje bardziej fachowe, wyliczeniowe, to też by
        się podniosły głosy że źle, że niezrozumiałe, że za trudne. Ludzie zamiast na
        własną głupotę wolą narzekać, że kampania nie jest dobra.
    • Gość: obserwator Re: Europejska furia IP: *.acn.pl 27.04.03, 23:12
      Jeżeli agitacja na rzecz Unii jest głupia, prostacka i banalna, to nie ma słów,
      które potrafiłyby opisać głupotę, prostackość i banalność agitacji antyunijnej
      prowadzonej m.in przez Radio Maryja i Nasz Dziennik. Z resztą kampania nie może
      być zbyt skomplikowana, żeby takie idiotki jak Ty mogły cokolwiek zrozumieć.
      Nie pozdrawiam
      • Gość: Europejka Re: Europejska furia IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 23:30
        Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Jeżeli agitacja na rzecz Unii jest głupia, prostacka i banalna, to nie ma
        słów,
        >
        > które potrafiłyby opisać głupotę, prostackość i banalność agitacji
        antyunijnej
        > prowadzonej m.in przez Radio Maryja i Nasz Dziennik. Z resztą kampania nie
        może
        >
        > być zbyt skomplikowana, żeby takie idiotki jak Ty mogły cokolwiek zrozumieć.
        > Nie pozdrawiam

Zawsze ujmuje mnie argumentacja w stylu jak wyzej: "taka idiotka jak Ty".
        Pouzywaj sobie przed snem! Wielka litera? Rozumiem, zagapiles sie. Na
        marginesie: nie jestem idiotka. Po prostu nie kupuje kampanii prounijnej
        prowadzonej obecnie w telewizji. Nie przekonuja mnie ogolniki wygadywane przez
        popularne buzie. Co nie znaczy wcale, ze jestem goraca wielbicielka "Naszego
        Dziennika". Nie przekonuja mnie ulotki rozdawane w punktach informacji
        euroejskiej. Roztacza sie tam sielskie wizje, a tak slodko nie bedzie. Mdli
        mnie od ilosci prounijnych imprez, konkursow, konferencji.
        PS. Pisze sie "zreszta", a nie "z reszta".
        • hal9000 Re: Europejska furia 27.04.03, 23:32
          Gość portalu: Europejka napisał(a):

> Nie przekonuja mnie ulotki rozdawane w punktach informacji euroejskiej.
          > Roztacza sie tam sielskie wizje, a tak slodko nie bedzie. Mdli
          > mnie od ilosci prounijnych imprez, konkursow, konferencji.

A jak będziesz głosować?

Pozdrawiam,
          • julla Europejko... 27.04.03, 23:37
            A co proponujesz w miejsce tej prounijnej agitki? Jakbyś to ugryzła, że tak
            powiem?
            • Gość: Europejka Re: Europejko... IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 23:53
              Nie tak dawno temu TVP pokazala program publicystyczny Piotra Kraśki o Danii.
              To byl program pokazujacy Danie jako jeden z krajow Pietnastki. I to akurat
              bylo zrobione z pomyslem. Te krotkie spoty mnie draznia. Haslo "Unia
              Europejska" staje sie chwilami rownie nieznosne jak niegdys
              slowa "pieriestrojka" i "pluralizm".
              • julla Re: Europejko... 28.04.03, 00:13
                Tak, ten program był bardzo sympatyczny. Tylko powiedz do ilu ludzi, nazwijmy
                ich eufemistycznie "niedokształconymi", miał szansę dotrzeć? Bądżmy szczerzy,
                zdecydowana większośc z nich przeskoczyła wtedy na inny kanał. Oni po prostu
                potrzebują innych komunikatów, nie będą oglądać milutkich programów p. Kraśki o
                malowniczej Danii, ani wysłuchiwać wyważonych wykładów o wadach i zaletach i
                następstwach ekonomicznych. Jednocześnie ta grupa jest najbardziej sceptyczna,
                albo nawet wrogo nastawiona do UE. Im trzeba po prostu rzucić hasło, że będą
                mieli "pełną michę". Dlatego to tak wygląda, jak wygląda.
            • matrek Rzetelną analizę SWOT integracji. 28.04.03, 12:31
              julla napisała:

> A co proponujesz w miejsce tej prounijnej agitki? Jakbyś to ugryzła, że tak
              > powiem?

Mówiąc prostszym językiem, publiczne wykonanie przed społeczeństwem czegoś co w
              mikroskali na codzień robi każde nowoczesne przedsiębiorstwo - analizy szans i
              zagrożeń oraz mocnych i słabych stron (korzysci i strat w tym przypadku).
    • anahella Cierpienia mlodego Wertera przezywam 28.04.03, 02:03
      jak widze kampanie prounijna. Jestem przeciwniczka takiego Zwiazku
      Socjalistycznych Republik Europejskich, ale wiem ze nie ma innego wyjscia dla
      naszego kraju, bo sami sobie ekonomicznie nie poradzimy. Zaluje ze Bruksela
      poszla z Unia tak daleko. O wiele bardziej podobala mi sie Europa, gdy nie
      mowilo sie o UE ale o EWG. (Aha i nie slucham rozglosni o. Rydzyka:>)

A ze kampania jest prosta? Jest adresowana do najprostszych ludzi. Inteligentny
      zainteresowany tematem sam sobie znajdzie informacje.
    • pajdeczka Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 11:04
      Kto nas namawia do Unii? Ludzie, którym tu się dobrze wiedzie, którym dane było
      osiągnąć sukces, więc nie boją się otwarcia na zachód. Ale przecież takich jest
      w Polsce mało, mało też jeszcze jest takich, którzy są przygotowani do życia w
      Europie otwartej, mam na myśli braki w wykształceniu i językach.
      Niestety, nawet po wejściu do Unii będziemy długo jej pariasami.
      • julla Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 12:07
        pajdeczka napisała:

> Kto nas namawia do Unii? Ludzie, którym tu się dobrze wiedzie, którym dane
        było
        >
        > osiągnąć sukces, więc nie boją się otwarcia na zachód. Ale przecież takich
        jest
        >
        > w Polsce mało, mało też jeszcze jest takich, którzy są przygotowani do życia
        w
        > Europie otwartej, mam na myśli braki w wykształceniu i językach.
        > Niestety, nawet po wejściu do Unii będziemy długo jej pariasami.
        Na pewno nie będziemy elitą intelektualna UE, bo jednak polska to kraj
        z dość niskim procentem ludzi wykształconych, ale to przeciez nie jest wina UE.
        Tak sobie myślę, że dla tych ludzi beznadziejnie bezrobotnych np. z terenów
        byłych PGR te wspomniane wyżej prace typu zbieractwo wszelkich owoców może być
        naprawdą duzą szansą, tym bardziej że będą mogli w ramach unii pracować
        legalnie. Wydaje mi się, że nie przystępując do UE możemy zawrzeć przymierze
        z Białorusią i będziemy pariasami jeszcze bardziej niż jesteśmy.
        Jest to na pewno większa szansa dla młodych pokoleń, niż dla nas,
        trzydziestolatków- ale jednak ta szansa jest.
        Pozdrawiam!
        • pajdeczka Julla 28.04.03, 12:17
          julla napisała:

Tak sobie myślę, że dla tych ludzi beznadziejnie bezrobotnych np. z terenów >
          byłych PGR te wspomniane wyżej prace typu zbieractwo wszelkich owoców
          > naprawdą duzą szansą,

A masz jakąś propozycję dla tych z miast, ze średnim wykształceniem, bez
          znajomości języków, po 40 tce lub 50tce, beznadziejnie bezrobotnych?
          • julla Re: Julla 28.04.03, 12:22
            Oczywiście, pajda, ze nie mam i nie chcę sie wymądrzać; ale czy fakt
            nieprzystąpienia do UE zmieni coś na lepsze w ich sytuacji?
            Poza tym czy wiesz, że będą unijne cła zaporowe na tanią chinszczyznę, co
            pozwoli być może rozwinąć skrzydła polskim rzemieślnikom, ktorzy dotąd nie
            wyrabiali w konkurencji z chinczykami. Moim zdaniem, to już jest cokolwiek.
            • pajdeczka Re: Julla 28.04.03, 12:40
              julla napisała:

> Oczywiście, pajda, ze nie mam i nie chcę sie wymądrzać; ale czy fakt
              > nieprzystąpienia do UE zmieni coś na lepsze w ich sytuacji?

No właśnie o to mi chodzi, że nie zmieni, a wciska się ludziom, że im się
              polepszy.

> Poza tym czy wiesz, że będą unijne cła zaporowe na tanią chinszczyznę, co
              > pozwoli być może rozwinąć skrzydła polskim rzemieślnikom, ktorzy dotąd nie
              > wyrabiali w konkurencji z chinczykami. Moim zdaniem, to już jest cokolwiek.

To jest tylko "gdybanie". Co z tego, że rzemieślnicy zaczną produkować, kiedy z
              doświadzcenia wiem, że polskie wyroby są i będą zawsze droższe od chińskich? I
              niekoniecznie lepsze.
              Jest u mnie na ulicy taka drogeria. Facet przez ponad rok wywiesił na drzwiach
              kartkę: "Polaku! Kupuj tylko w polskich sklepach, polskie wyroby ...itd". A
              przy tym narzucił taką marżę na te polskie wyroby, że wolałam dźwigać 2
              przystanki tramwajowe zakupy z Rossmana. I dalej to robię. Polak chce za szybko
              się wzbogacić i to najchętniej kosztem drugiego Polaka.
        • matrek Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 12:21
          A dlaczego mielibyśmy zawierać owo przymierze z Białorusią ? pytam, bo zewsząd
          słyszę ów jeden z naczelnych argumentów przemawiających za integracją. Może Ty
          będziesz w stanie wytłumaczyć mi to.
          • julla Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 12:31
            Będziemy marginesem Europy, od nas będzie zaczynała sie Europa "B", tereny
            wyłączone ze zorganizowanych struktur ekonomicznych. Zresztą jadąc przez tzw.
            ścianę wschodnią i przekraczając granicę z Białorusią trudno się zorientować,
            że to już zagranica.
            Nie ciągnąc w górę, będziemy spadać w dół, logiczne. Na pewno nie zacznie się
            dolce vita z momentem przystąpienia do UE, ale naprawdę nie wiem jaka może być
            inna dla nas alternatywa. Masz pomysł na jakąś?
            • matrek Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 12:42
              Tak - liberalizacja gospodarki. Skończenie z idiotycznymi koncersjami,
              zezwoleniami, licencjami, itd. mającymi oficjalnie np. "chronić konsumentów", a
              tak naprawdę służącymi jedynie ograniczeniu wykonywania określonych rodzajów
              działalności, w celu ograniczania konkurencji (wolnego rynku w istocie) i
              zdjęciu z obywateli odpowiedzialności za własne życie, zmiany w systemie
              finansowym panstwa, itd. Nie chce mi się pisac teraz szczegółow, ale wiadomo o
              jaką drogę gospodarczą chodzi - nie europejską i nie wschodnią bynajmniej. To
              gwarantuje wzrost gospodarczy 4 - 5 krotnie szybszy niż w Unii Europejskiej.
              Nie bez przyczyny przepaść gospodarcza między Stanami Zjednoczonymi a krajami
              Unii Europejskiej rośnie wprost proprcjonalnie do wzrostu ilości dyrektyw UE
              zmierzających do zapewnienia "zrównoważonwego wzrostu gospodarczego".
              • julla Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 13:08
                Czyli pozostańmy w swoim ciepłym grajdole, z rozhulaną korupcją, bałaganem
                prawnym, nawałnicą tanich wyrobów z Azji na które nie ma ceł, bo pewnie paru
                ustawionym kolesiom to się opłaca, z fabrykami w które nikt ze świata nie
                zainwestuje bo Polska to kraj wysokiego ryzyka, gdzie z dnia na dzień mogą się
                zmienić ulgi i stawki podatkowe, a poza tym ciężko będzie handlować z UE bo
                prawodawstwo nie kompatybilne i wysokie cła. Bez funduszy unijnych (sama
                skorzystałam z takiego funduszu na rozwój małej przedsiębiorczości- ale teraz
                trudno, w imię wyższych patriotycznych idei pójdę zarejestrować się w
                pośredniaku) Z trzema milionami bezrobotnych bez szans na legalną pracę w
                Europie (bo przecież uwłacza godności Polaka zbieranie borówki w lesie) z
                granicami, wizami, z nieopodatkowanymi supermarketami (ewenement na skalę
                światową)
                i tak dalej, i tak dalej...

• matrek Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 13:12
                  Nie zauważyłem abyś odniosła się do tego co napisałem.
                  • julla Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 13:20
                    bo się nie odniosłam
                    • matrek Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 13:22
                      Z całym szacunkiem, to właśnie taktyka hura-euroentuzjastów.
                      • julla Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 13:35
                        Nie mam żadnej taktyki, ja się po prostu nie boje UE. Nie boję się, że zrobi
                        sie nagle u nas jakaś zagranica i będę nas sprzedawac albo oddawać w leasing.
                        Mieszkałam troche na zachodzie i wiem , ze wiele rzeczy jest o niebo lepiej
                        zorganizowane niz w Polsce, choć nigdzie nie ma raju na ziemii.
                        Polska jest źle rządzona, słaba gospodarczo, szaleje korupcja, prywata, absurdy
                        wszelakie.
                        I wszyscy są bezsilni. Ja w UE widzę jakąś nadzieję, że ta przytłaczająca
                        polska rzeczywistość choć trochę się przejaśni. Jesli nie, to chyba zacznę
                        mysleć o emigracji, żeby mieszkać w jakimś normalnym kraju. Najlepiej unijnym,
                        mogą być nawet dyrektywy z Brukseli- byle było NORMALNIE.
                        • matrek Z natury jestem antysocjalistą 28.04.03, 13:50
                          i stąd największe moje obawy co do integracji Polski z Unią są implikowane
                          Unijnym socjalizmem w gospodarce, w tym - w szczególności - etatyzmem, a także
                          socjalizmem w życiu społecznym, w którym państwo tak bardzo stara się "dbać o
                          obywatela", że zdejmuje z niego ciężar odpowiedzialności za życie i własne i
                          własnej rodziny, próbuje chronić go przed popełnianiem błędów - "odbierając mu"
                          w istocie prawo do nich (przykład: wprowadzanie licencji dla biur podróży,
                          pośredników nieruchomościami, itd). Przystępując do Unii, przyjmiemy na sioebie
                          cały ten balast, pod którego ciężarem już pękły Niemcy, których gospodarka
                          jeszcze nie tak dawno uchodziła za 3 potęgę gospodarczą na świecie, a dziś
                          wlecze się w ogonie zachodniej Europy.
                    • julla Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 13:23
                      to miało być bardziej do pajdy, ale źle mi sie wpisało.
              • jadeite Re: Myślę podobnie jak Europejka 28.04.03, 14:18
                matrek napisał:

> Tak - liberalizacja gospodarki. Skończenie z idiotycznymi koncersjami,
                > zezwoleniami, licencjami, itd. mającymi oficjalnie np. "chronić konsumentów",
                a
                > tak naprawdę służącymi jedynie ograniczeniu wykonywania określonych rodzajów
                > działalności, w celu ograniczania konkurencji (wolnego rynku w istocie) i
                > zdjęciu z obywateli odpowiedzialności za własne życie, zmiany w systemie
                > finansowym panstwa, itd.

Oczywiście to dobry pomysł ale kto miałby wprowadzić go w życie? Patrząc na to
                co od ładnych paru lat dzieje się na polskiej scenie politycznej mam dość duże
                wątpliwości co do jego realności.
    • matrek Od bardzo dawna mam takie same wrażenie 28.04.03, 11:14
      że to wszystko to jedno wielkie przedstawienie dla maluczkich, mające przekonać
      ich do czegoś, o czym nie mają i nie będą mieć zielonego pojęcia (dopóki nie
      odczują tego na własnej skórze). Czysta manipulacja skierowana głownie do
      emocji społeczeństwa, które w większej części nie jest w stanie zdobyć się na
      odrobinę refleksji nad tematem i samodzielnie pomyśleć, a w szczególności do
      nasto- i dwudziestoparoletniej młodzieży, która z racji młodości jest - co
      naturalne - dość naiwna.
      • Gość: b nikt się odważy IP: *.mtnet.com.pl 28.04.03, 12:36
        nikt się nie odważy poprowadzić kampanii o której pisze Europejka. Rzetelny
        bilans w wariancie zniechęcającym do wejsćia pokazałby nie że koszta są wyższe
        od zysków, ale - tak podejrzewam - że jedne grupy Polaków zapłacą koszt za
        wejscie do UE (ja sądzę, że miejscowosci poniżej 100 tys. mieszkańców) inne
        uzyskają profity (duże aglomeracje)

B
    • beatach1 Re: Europejska furia 28.04.03, 13:48
      A ja mysle, ze UE jest przyszloscia dla Polakow.
      Wiadomo, ze niezmieni sie wszystko za dotknieciem rozdzki. Do tego trzeba
      czasu.
      Polacy by chcieli kozystac a w zamien nic nie dawac. Tak jestemy nauczeni. Jak
      narazie wszystkie roboty drogowe sponsoruje UE. Polacy tylko wyciagaja raczki,
      ale cos oddac??? NIe to nie w naszym stylu....
      Zastanawialas sie nad tym, ze inne kraje maja podobny problem bezrobocia???
      Inne kraje tez martwia sie o swoich ludzi. Boja sie, ze obcokrajowcy zabiora
      prace swoim. Bo przeciez przykladowo Polak pojdzie robic w Niemczech na budowie
      za pol ceny jak Niemiec. Tego boja sie Niemcy !!! Boja sie, ze pracodawcy beda
      chetniej zatrudniac obcokrajowcow, za polowe wynagrodzenia.
      Polska jesli nie wstapi do UE, stanie sie "wyspa". Wszystkie kraje wokolo beda
      juz w UNI. Czy Polska jest samo wystarczalna by pozwolic sobie na takie cos?
      Sami zginiemy !!!
      A nasze towary??? Dopiero nikt ich nie bedzie chcial !!!!
      A czy Polska ma jakis super przemysl??? Czym chcemy podbic Swiat??? Polonezem,
      ktory klepia od wiekow ten sam. Kupa zlomu. Czym mozemy handlowac???
      Nie mamy czym sie chwalic.....
      Unia jest ostatnia deska ratunku......
      TEMAT RZEKA................
      Pozdrawiam
      BeataCh
      • Gość: B Re: Europejska furia IP: *.mtnet.com.pl 28.04.03, 15:45
        beatach1 napisała:

> A ja mysle, ze UE jest przyszloscia dla Polakow.
        > Wiadomo, ze niezmieni sie wszystko za dotknieciem rozdzki. Do tego trzeba
        > czasu.
        > Polacy by chcieli kozystac a w zamien nic nie dawac. Tak jestemy nauczeni.
        Jak
        > narazie wszystkie roboty drogowe sponsoruje UE.

Pierwsze słyszę, aby Unia sponsorowała "wszyskie roboty budowlane"

B
        • Gość: beatach1 Re: Europejska furia IP: *.proxy.aol.com 28.04.03, 21:37
          Napisalam "drogowe". Pochodze z Gorzowa Wlkp. Czesto odwiedzam to miasto i
          widze za kazdym razem, kiedy odnawia sie stan Polskich drug, szyld z
          powiadomieniem: Sponsoring by UE.
          Pozdrawiam
          BeataCh
    • zdzisio1 Re: Europejska furia 28.04.03, 14:33
      ta cala kampania i tak niewiele da..wiadomo ze do urn pojdzie mniej niz polowa
      polakow, a wiec sejm zadecyduje....a o tym, ze sejm zaglosuje na tak to jestem
      pewien...w zwiazku z tym ta cala kampania to tylko strata czasu i
      pieniedzy..lepiej by przeznaczyli te pieniadze na szpitale...wtedy polska
      bardziej zaczela by przypominac kraj europejski...skoro ma wejsc do unii..a tak
      to bedziemy mieli tak jak z nato..nalezymy ale walczyc nie ma czym..z unia
      bedzie tak samo...bedziemy nalezec...ale dziadami nadal bedziemy...
      • Gość: hybryda ??? IP: 12.30.45.* 28.04.03, 15:36
        Czy Ty zdisio1 pracowales kiedys w krajach UE?
    • losiu4 Re: Europejska furia 28.04.03, 18:57
      nieee!!! jak jeszcze raz uslysze Anie Przybylska (czy jak jej to tam) to jak do
      tej pory mialem w ogole nie isc na referendum, to pojde i zaglosuje na NIE!!! a
      tak w ogole, jak slysze, ze u nas w tym momencie jest za malo urzednikow do
      pilnowania czegos tam, to scyzoryk mi sie w kieszeni otwiera

Pozdrawiam

Losiu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka