juszma 09.03.07, 12:57 Witam:) Chciałam sie was spytać czy okularnicy mogą dostać tylko "tymczasowe" prawo jazdy? To znaczy wydane na jakiś określony czas, po którym będzie trzeba zrobić badania i "odnowić" prawko? Dzięki za odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tezromantyczka Re: prawo jazdy 09.03.07, 12:59 Teoretycznie powinni dostać na czas określony, po którym muszą się znowu udać do lekarza po zaświadczeniu i wtedy dostają je znowu. Lepiej jednać posmarować lekarzowi łapę i dostać prawko na czas nieokreślony. Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: prawo jazdy 09.03.07, 13:22 Zależy jakie masz okulary. Jeśli wada nie jest mocna to nie powinno być poroblemu z bezterminowym. Chyba, że jest to jakaś wada postępująca. Możesz też ew. dostać prawo jazdy z dopiskiem, że musisz nosić okulary. Mój znajomy ma silną wadę i prawko. Odpowiedz Link Zgłoś
juszma Re: prawo jazdy 09.03.07, 14:04 mam -1 szkiełka więc wada chyba nie jest jakaś bardzo mocna? :) idę dziś na badania i chciałam się zorientować na co mam się nastawiać:) dzięki:) pozdrawiam okularnica:) Odpowiedz Link Zgłoś
annna84 Re: prawo jazdy 09.03.07, 14:40 Moja siostra ma jakieś -2 i dostała prawko na 5 lat. Moim zdaniem to niesprawiedliwe, że ktoś z wadą dostaje na 5 lat, a ktoś kto teraz ma dobry wzrok na czas nieokreślony. Jeśli już, to wszyscy powinni dostawać na czas określony, bo wzrok każdemu może się popsuć. Odpowiedz Link Zgłoś
tulutulu Re: prawo jazdy 09.03.07, 14:55 To zależy od wady wzroku. Można dostać też na stałe. Z resztą przecież te badania lekarskie to pic na wode jest... Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: prawo jazdy 09.03.07, 18:45 To zależy od wady wzroku,a le bardziej od lekarza. Pracowałam w WK i z doświadczenia wiem, że niekiedy ludzie z poważną wadą wzroku mieli badania bezterminowe. Odpowiedz Link Zgłoś
durmitor Re: prawo jazdy 09.03.07, 18:51 A nie prosciej ubrac na badanie soczewki kontaktowe? Ja tak poszlam bez zamiaru kretactwa, lekarz kazal przeczytac z tablicy i wystawil zaswiadczenie, o wade wcale nie pytal wiec mu nie zawracalam glowy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: prawo jazdy 09.03.07, 20:50 Ja mam poważną wadę wzroku i dostałam prawko na 37 lat:)ale to dlatego,że miałam kartkę od okulistki wcześniej załatwioną,że mogę robić prawko. Odpowiedz Link Zgłoś
hollygolightly85 Re: prawo jazdy 10.03.07, 01:21 ja mam -1,5 i dostałam bezterminowo, z adnotacją, ze musze jeździc w okularach. oczywiście, ze będę, dla własnego bezpieczeństwa. ale wiecie co jest najlepsze?? PODOBNO jak ma się taką adnotację, to na egzamin trzeba iśc w OKULARACH, bo jak się ma soczewki, to mogą nie dopuścić Cię do egzaminu...;) tak przynajmniej powiedział mi instruktor. wiecie coś na ten temat? dla mnie to jakiś absurd. Odpowiedz Link Zgłoś