10iwonka10 25.05.07, 22:22 uzywania na tym forum slowa "wiesniacy" , "wiesniaczki" aby kogos obrazic. Troche to niesprawiedliwe dla ludzi ze wsi zlwaszcza ze w miescie nie brakuje roznych dupkow i matolkow.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszka2250 Re: irtuje mnie 25.05.07, 22:24 pochodzę ze wsi i jakos mnie to nie rusza:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: irtuje mnie 25.05.07, 22:28 A ja pochodze z duzego miasta i mnie to troche irytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka2250 Re: irtuje mnie 25.05.07, 22:31 bardziej wkurza mnie nazywanie kogos kogo sie wcale niezna idiotką kretynką ale kazdego moze draznic cos innego:) Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Re: irtuje mnie 25.05.07, 23:59 A ja myślałam,że tzw epitet "wieśniak" rusza tylko tych,którzy mają jakieś kompleksy na tym tle;) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: irtuje mnie 26.05.07, 00:46 Slowo "matolek" oznacza stan niedorozwoju umyslowego i jest terminem medycznym, wiec ostroznie. Bo jeszcze kogos obrazisz. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: irtuje mnie 26.05.07, 00:50 najbardziej przewrazliwienie na to sa mieszkancy miast wywodzacy sie ze wsi... i jak wiadomo to wlasnie takich mieszkancow njczesciej sie tyczy;] i wiadomo jaka mentalnosc okresla;] Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: irtuje mnie 26.05.07, 00:52 Jaka? Moja rodzina pochodzi ze wsi. Oswiec mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: irtuje mnie 26.05.07, 00:54 niemal kazdy ma rodzine na wsi;] malo ludzi jest od 10 pokolen mieszczucham 100% ;] jak daleka jest ta Twa rodzina i jak bardzo masz posuniete mnienamie o swej wielkopaniejskosci bos z miasta wyjechal?? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: irtuje mnie 26.05.07, 00:58 Odwrocmy. Jak dobreze znasz moja rodzine i jak zle jest btwoje zdanie o niej? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: irtuje mnie 26.05.07, 01:07 nie znam i nie wiem i nie mam zdania ale piszesz,zez ze wsi masz rodzine..pytam jak daleka bo wiesz..ja i jeszcze cala masa ludzi ma tyle,ze tu nie o to chodzi bo przeciez niemal kazdy ma... chodzi o to jak niektorzy odbieraja swoja wielkomiejskosc...a jednoczesnie jak oburzaja sie na slowo "wiesniak"....dla niektorzy to gorsze wyzwisko niz "pedal" tu odzywaja sie pewne kompleksy...w pokazywaniu "co to ja"..a jednoczesnie jak sie gdzies ukuje to od razu z piesciami;] czesto "wiesniak" jesli okresleniem pewniej zasciankowosci...choc przeciez i zasciankowosc w nie-dalekim znaczeniu jest inne niz pierwotne tak wiec niektorzy wracajac ze stanow do Polski..dorobiwszy sie..pokazuja jak bardzo zasciankowi sa pokazywaniem tego jakie to sie pany z nich zrobili w wielkim miescie i podsadzaja kazdemu dolarki pod nos...po to,zeby byc uznanym za kogos z wielkiego swieta? a tak naprawde wychodzi ich zasciankowosc o tym mowie... jestes taki? Odpowiedz Link Zgłoś
a_gu_196 Re: irtuje mnie 26.05.07, 09:06 No cóż... Tak się przyjęło. Poza tym, taka jest prawda. Na wsi ludzie są niewykształceni, nie mają zielonego pojęcia o nowych technologiach, nie umieją się dobrze wysławiać itp... Wieśniak, to wieśniak. Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaz Re: irtuje mnie 26.05.07, 09:14 nie powinnas tak wszystkich generalizować Odpowiedz Link Zgłoś
a_gu_196 Re: irtuje mnie 26.05.07, 09:21 To jest myślenie społeczeństwa i mam to samo zdanie. Poza tym, nie mówimy tu o wyjątkowych przypadkach, tylko o większości. A jak wiadomo, większość ludzi ze wsi wykształcona nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaz Re: irtuje mnie 26.05.07, 09:29 Wiesz to jeszcze zależy czy jest to "dziura dechami zabita" gdzieś bliżej wschodu czy wiocha pod Warzsawą czy innym dużym mieście gdzie sie bardzo bogaci i wykszałceni ludzie wyprowadzają...nie można generalizować!Bo nie jeden wieśniak mieszka w metropoli... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
a_gu_196 Re: irtuje mnie 26.05.07, 09:31 Pod Warszawą są już właściwie same miasta. Ja mówię właśnie o dziurach zabitych deskami, a nie o małych miastach. To zasadnicza różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: irtuje mnie 28.05.07, 12:17 bzdury piszecie- jakie kompleksy ? To wlasnie ludzie ktorzy nazywaja innych "wiesniak" maja kompleksy bo wydaje im sie ze sa lepsi.A sa prostakami i tyle. Moze i ludzi na wsi sa mniej wyksztalceni ale pojedz do Nowej Huty w Krakowie i zobacz ile burakow tam mieszka amiane wielkiego miasta sie zwia. Odpowiedz Link Zgłoś
butterflymk Re: irtuje mnie 28.05.07, 12:24 Przeciez to nie w znaczeniu określenia mieszkańców wsi, raczej się nie mówi tak na mieszkańców wsi, tylko mówi się konkretnie od miejscowości z kórej pochodzi.. a wieśniak czy wieśniara jest to określenie zachowania. Oczywiście że mieszkańcy wsi nie powinni brac tego do siebie... Odpowiedz Link Zgłoś