Dodaj do ulubionych

zespół policystyczny jajników

IP: *.pl 01.06.01, 22:56
Ginekolog stwierdził u mnie PCO, proszę jeśli któraś z Was ma to podzielcie się
ze mną swoimi doświadczeniemi. Błagam. Zyta
Obserwuj wątek
    • Gość: Joaśka Re: zespół policystyczny jajników IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 10.06.01, 17:58
      Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (zespół PCO; z angielskiego polycystic ovary
      syndrome) polega na występowaniu wielotorbielowatych jajników (stąd nazwa). W
      jajnikach stwierdza się liczne torbielowate pęcherzyki położone podosłonkowo
      (blisko zewnętrznej powierzchni jajników) oraz pogrubienie osłonki białawej
      jajników. Zespół PCO jest częstym powodem niepłodności u kobiet. Szczególną
      postacią tego zespołu jest zespół Steina-Leventhala, przebiegający z brakiem
      owulacji, nieprawidłowymi krwawieniami miesiączkowymi (brak miesiączki lub
      rzadkie miesiączkowanie), otyłością i niepłodnością oraz nadmiernym owłosieniem
      (hirsutyzm).

Badania stosowane dla rozpoznania zespołu PCO to: badanie ginekologiczne,
      laparoskopia (pelviskopia), a także badania laboratoryjne krwi (oznaczenie
      stężenia niektórych hormonów).
    • Gość: Renifer Re: zespół policystyczny jajników IP: *.ub.uni-heidelberg.de 19.06.01, 13:41
      napisz mi swoj email, napisze do ciebie na email, mam ten sam problem i szukam tez kogos, aby porozmawiac o
      swoich doswiadczeniach, ale raczej prywatnie reni
    • Gość: Monika Re: zespół policystyczny jajników IP: *.ok.wroc.pl 22.06.01, 00:00
      Ja też to miałam (mam?). Przeszłam operację laparoskopowego usunięcia części
      jajników i w dwa miesiące później zaszłam w ciążę, o co mi głównie chodziło.
      Wcześniej prawie wcale nie miesiączkowałam, ale nie byłam nadmiernie owłosiona
      czy otyła, wręcz przeciwnie. Aha, zanim mnie odpowiednio zdiagnozowano (prof.
      Pawelczyk, Poznań) i zoperowano leczyłam się z przerwami kilka lat. Teraz
      jestem szczęśliwą mamą 8-mio miesięcznego Grzesia. Pozdrawiam i życzę szybkiego
      powrotu do zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka