Dodaj do ulubionych

dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac ?!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 21:59
Obserwuj wątek
    • Gość: matrek Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.proxy.aol.com 04.07.03, 22:00
      "Po pierwsze nie szkodzić"
      • Gość: ??????????? Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:10
        Komu nie szkodzic?
        Nie jestem ubezwlasnowolniona i CHCĘ sie wysterylizowac.
        • Gość: matrek Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.proxy.aol.com 04.07.03, 22:12
          To "możesz się sama wysterylizować" - przepraszam - jeli chcesz, ale lekarz nie
          może szkodzić Twojemu organizmowi, bo do lecznia organizmu ludzkiego jest, a
          nie od uszkadzania go.
          • Gość: ??????????? Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:31
            A Ty dalej swoje. Jestem dorosłą kobietą póki co płacącą podatki - a Ty
            odpowiadasz jak 5-letniej dziewczynce. To ja decyduję co jest dla mnie dobre-
            nie TY ani nikt inny. To ciekawe, że w zachodnich (i nie tylko) krajach lekarze
            są od "uszkadzania" .
            • Gość: matrek Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.proxy.aol.com 04.07.03, 22:35
              Gość portalu: ??????????? napisał(a):

> A Ty dalej swoje. Jestem dorosłą kobietą póki co płacącą podatki - a Ty
              > odpowiadasz jak 5-letniej dziewczynce. To ja decyduję co jest dla mnie dobre-
              > nie TY ani nikt inny. To ciekawe, że w zachodnich (i nie tylko) krajach
              lekarze
              >
              > są od "uszkadzania" .

Hm, to może wymien te liczne kraje zachodnie (choć kilka), w ktorych lekarze na
              porządku dziennym dokonują resekcji i osteonomi organow plciowych...
              • Gość: ??????????? Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:59
                Może się mylę, ale byłam przekonana, że w całej Europie Zach.,USA i Kanadzie-
                na pewno.Z konkretów pamiętam Algierię i w wiele krajów Ameryki Płdn.- gdzie
                ten sposób antykoncepcji stosuje ponad 30% kobiet.
                • matrek Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa 04.07.03, 23:11

> Może się mylę, ale byłam przekonana, że w całej Europie Zach.,USA i Kanadzie-
                  > na pewno.Z konkretów pamiętam Algierię i w wiele krajów Ameryki Płdn.- gdzie
                  > ten sposób antykoncepcji stosuje ponad 30% kobiet.

Nie dodalem na koncu, aby darowala sobie kraje trzeciego swiata i zajela sie
                  jedynie krajami cywiliozowanymi.
                  • Gość: ??????????? Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 23:17
                    Zdaje się, że wymieniłam pare cywilizowanych krajów.To, że jesteśmy za nimi
                    lata świetlne to wiedziałam.
                    Dobiło mnie to, że nawet do trzeciego świata nam daleko.
                    • matrek Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa 04.07.03, 23:24
                      Wiesz, w starożytnej Sparcie, a także w nie mniej cywilizowanym Rzymie, co
                      poniektorych zrzucano ze skaly ... :-)
                      • Gość: bj Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.nas6.norwalk1.ct.us.da.qwest.net 05.07.03, 06:03
                        matrek napisał:

> Wiesz, w starożytnej Sparcie, a także w nie mniej cywilizowanym Rzymie, co
                        > poniektorych zrzucano ze skaly ... :-)

w usa sterylizuja moja kuzynka sie wysterylizowala po 3 dziecku.
                        Jakiej resekcji organow plciowych moze wyjasnij.
                        jestes z branzy med?
              • Gość: Joasia Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.03, 10:14
                W Niemczech strylizacja u mezczyzna kosztuje 300 Euro
                i jest robiona ambulatoryjnie.
                Sterylizacja u kobiet jest oczywiscie trudniejsza i zwiazana z wiekszym
                ryzykiem np. koniecznosc narkozy
                znam pare mezczyzn ktorzy ten zabieg dali zrobic i nie ma to jakiechkolwiek
                negatywnych skutkow fizycznych jak rowniez wplywu na doznania sexualne.

We wszystkich krajach w ktorych aborcja nie jest karalna zakaz sterylizacji
                bylby absurdem.
                • Gość: ??????????? Re: Ze względu na przysięgę Hipokratesa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.03, 17:29
                  Gość portalu: Joasia napisał(a):

> We wszystkich krajach w ktorych aborcja nie jest karalna zakaz sterylizacji
                  > bylby absurdem.

Dla mnie jeszcze większym absurdem jest zakaz sterylizacji w krajach
                  w których jest zakaz aborcji - jeśli kobiecie zakazuje się aborcji
                  ze wzgledu na prawo do życia płodu to tym bardziej NIE MOŻNA
                  JEJ ZAKAZYWAĆ możliwości zabezpieczenia przed zajściem w ciążę.

Pozdr.
    • Gość: Gal Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 195.117.238.* 04.07.03, 22:02
      Z tego samego powodu z którego nie kastruje się pedofili.
      Pzdr.
      Gal
      • woda_sodowa1 Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 04.07.03, 22:12
        Gość portalu: Gal napisał(a):

> Z tego samego powodu z którego nie kastruje się pedofili.
        > Pzdr.
        > Gal
        To znaczy - z jakiego ???
      • Gość: bj Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.nas6.norwalk1.ct.us.da.qwest.net 05.07.03, 06:04

> Z tego samego powodu z którego nie kastruje się pedofili.
        > Pzdr.
        > Gal
        kastracja to malo ,trzeba im uciac chuja!
    • Gość: amsterdamka Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.speed.planet.nl 04.07.03, 22:11
      bo wszyscy w Polsce maja w nosie prawdziwa wolnosc!przyjedz do Holandii
      • Gość: matrek Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.proxy.aol.com 04.07.03, 22:14
        Taaa, holenderska wolnosć - jako żywo cos mi to przypomina.
        • Gość: amsterdamka Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.speed.planet.nl 04.07.03, 22:33
          tak powaznie to mam nadzieje ,ze kiedys Ci sie to uda bez wyjezdzania z kraju.
          trzymam za Ciebie kciuki!
          • Gość: matrek Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.proxy.aol.com 04.07.03, 22:37
            Gość portalu: amsterdamka napisał(a):

> tak powaznie to mam nadzieje ,ze kiedys Ci sie to uda bez wyjezdzania z
            kraju.
            > trzymam za Ciebie kciuki!

Zaraz, chyba mam jakies braki intelektualne niestety, bo zdaje sie ze nie
            nadazam za Tobą - co ma mi się udać ? Ani mylę się sterylizować.
          • Gość: ??????????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:42
            Dzięki, ale jak tego dożyję, to chyba w wieku w którym "wysterylizuje" mnie
            matka natura.
            Tutaj raczej ten temat nikogo nie ochodzi, a mimo to ostro go cezuruja.
            To mój 4-ty post, 3 wcześniejsze wycięli.
            Pozdrawiam:)))
      • Gość: ??????????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:14
        Nie chcę nigdzie wyjeżdżac.Chę być wreszcie traktowana jak człowiek
        w tym kraju!
      • Gość: Gal Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 195.117.238.* 04.07.03, 22:41
        Gość portalu: amsterdamka napisał(a):

> bo wszyscy w Polsce maja w nosie prawdziwa wolnosc!przyjedz do Holandii

Popieram, ale pójdź na całość:
        - popal haszu
        - usuń ciążę
        - wysterelizuj się
        - syna oddaj w adopcje małżeństwu homoseksualistów
        - a na koniec poddaj się eutanazji
        I bądź postępowa. Wszystko w atmosferze tolerancji. Relax!

• Gość: matrek bingo! /nt IP: *.proxy.aol.com 04.07.03, 22:42
        • Gość: ??????????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:47
          Fajne, ale szkoda że bez sensu
          Jak się wysterylizuje to nie będę mogła usunąć ciąży (chyba że masz na mysli
          profesjonalizm polskich lekarzy?)
          • Gość: Gal Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 195.117.238.* 04.07.03, 22:55
            Zalecałem usunięcie ciąży PRZED sterylizacją. Żeby zaoszczędzić następnych
            podróży do Holandii. Zresztą punkt ostatni możemy nazwać "ostatecznym
            rozwiązaniem". Ciąża już nie grozi.
            Pzdr.
            Gal
    • skrzypaczka1 Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 04.07.03, 22:46
      Nie mozesz bo takie mamy prawo a nie inne.Moze to inny temam niz sterylizacja
      calkowiata ale pamietam sasiadke z lozka obok kiedy rodzilam moja
      corke.Urodzila trzech chlopcow a pragnela coreczki,a ze bylo to jej trzecie
      cesarskie ciecie wiec podwiazali jej jajowody.Nawet nie wiesz jak byla
      zrozpaczona:(
      • Gość: ??????????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:51
        Rozumiem jej rozpacz, ale to nie ma nic wspólego ze mną!
        Chcę podjąć taką decyzję więdząc, że kiedyś mogę tego żałować - ale ty tylko
        moja sprawa.
        • skrzypaczka1 Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 04.07.03, 22:55
          O czywiscie ze tak, tak tylko napomkmelalam o tym co sie dzieje? dzialo?A
          sterylizacje uwazam za jak najbardziej powazny problem.Tylko kto sie tym
          przejmie?
        • matrek Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 04.07.03, 22:55

> ... kiedyś mogę tego żałować - ale ty tylko
          > moja sprawa.

Nie tylko Twoja, bo tego zabiegu kto musi fizycznie dokonać, jesli Ty sama nie
          jestes w stanie tego zrobić. A taki zabieg - o ile oczywiscie nie ma
          szczegolnych wskazan zdrowotnych - jest sprzeczny z przysięgą Hipokratesa jako
          szkodzacy zdrowiu czowieka, a przez to nieetyczny, stąd też nie możesz
          bezwzględnie wymagać od lekarza, aby naruszyl zasady etyki zawodowej i - zdaje
          się także - prawo.
          • Gość: ??????????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 23:23
            No cóż- my się na pewno nie zrozumiemy.Szkoda, że mnie nie szanujesz, jako
            człowieka mogącego podejmować decyzje o swoim życiu w takim samym stopniu jak
            Ty możesz.
            Ale to Twoja sprawa- nie mogę i nie chcę Cię zmuszać do szacunku.
            Mimo wszystko pozdrawiam.
            • matrek Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 04.07.03, 23:27
              Nie bardzo wiem, w ktrym miejscu mo0jego poprzedniego postu, znajdujesz oznaki
              braku szacunku dla Ciebie. Wiesz, w demokratycznych i wolnych krajch obowiązuje
              taka zasada, że wolnoć osobista jednego czowieka, koczy się tam, gdzie zaczyna
              się wolnosć innego. To a'propos Twojego prawa wyboru i wolnoci sumienia lekarza.
              • Gość: ??????????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 23:35
                A więc jak to jest, że w demokratycznych i wolnych krajach jest dopuszczalna
                sterylizacja i aborcja?
                Dla uproszczenia możemy się chyba umówić, że takimi krajami są kraje Europy
                Zach.?
                • matrek Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 05.07.03, 00:54
                  Dobrze, ale czy jeśli w tych krajach chcesz dokonać aborcji, czy też
                  sterylizacji, jesteś w stanie zmusic lekarza do dokonania operacji, czy też z
                  różnych powodów, np. niezgodności z własnym sumieniem, albo zasadami etyki
                  zawodowej, lekarz może odmówić podjęcia się wykonania zabiegu ?
                  • Gość: ??????????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.03, 01:02
                    Oczwyście - nikogo nie można zmuszać do robienia rzeczy sprzecznych z jego
                    sumieniem.
                    Z tym, że jeśli ten sam lekarz, który odmawia zabiegu z powodu klauzuli
                    sumienia robiłby to w prywatnej praktyce to powinien stracic prawo wykonywania
                    zawodu.
              • Gość: ??????????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 23:51
                "Regulacje prawne w innych krajach
                O tym, że sterylizacja jest legalną metodą antykoncepcyjną, wyraźnie mówi
                prawo m.in. następujących krajów:

Austrii, Danii, Finlandii, Norwegii, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Japonii,
                Panamy, Singapuru oraz niektórych stanów USA (w pozostałych stanach
                sterylizacja jest legalna, ponieważ nie jest zakazana).

W innych krajach (np. w Salwadorze) jest ona legalna na mocy rozporządzeń
                ministerialnych1,2.

W wielu krajach sterylizacja jest legalna, ponieważ prawo jej nie
                zakazuje. Tak jest m.in. w Australii, Francji, Holandii, Luksemburgu, Chinach,
                Korei Południowej, większości byłych krajów Wspólnoty Brytyjskiej, większości
                stanów USA i państw, których prawodawstwo wywodzi się z ustawodawstwa
                angielskiego lub z prawa zwyczajowego (np. w Indiach) 1,2.

Zalegalizowanie sterylizacji w Polsce jako metody antykoncepcyjnej będzie
                zgodne z rozwiązaniami prawnymi przyjętymi w wielu innych krajach. W krajach
                tych respektuje się prawa reprodukcyjne, uznane w międzynarodowych dokumentach
                praw człowieka, a wśród nich prawo do świadomej i dobrowolnej rezygnacji z
                własnej płodności.

Prawa reprodukcyjne opierają się na uznaniu:

fundamentalnego prawa wszystkich par i jednostek do swobodnego i
                odpowiedzialnego decydowania, ile, kiedy i w jakich odstępach czasu chcą mieć
                dzieci, jak również do informacji i środków umożliwiających osiągnięcie tego
                celu;
                prawa do podejmowania decyzji w sprawach reprodukcji w sposób wolny od
                dyskryminacji, przymusu i przemocy."

Czy są tu wg Ciebie jakieś demokratyczne i wolne kraje?
          • summa Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 04.07.03, 23:38
            matrek napisał:

> A taki zabieg - o ile oczywiscie nie ma
            > szczegolnych wskazan zdrowotnych - jest sprzeczny z przysięgą Hipokratesa
            jako
            > szkodzacy zdrowiu czowieka, a przez to nieetyczny, stąd też nie możesz
            > bezwzględnie wymagać od lekarza, aby naruszyl zasady etyki zawodowej i -
            zdaje
            > się także - prawo.

W tym wypadku to chyba nadinterpretacja (chodzi mi o tę sprzeczność z przysięgą
            i szkodzenie zdrowiu).
            Jeżeli kobieta nie chce sie wpakować w sytuację "co rok prorok" (co dla zdrowia
            bywa szkodliwe, jeżeli już jesteśmy w temacie szkodliwosci), to musi jakos
            zapobiegać. Najpewniej - brać tabletki, co w niektórych przypadkach jest
            również szkodliwe, śmiem przypuszczać, że bardziej niż sterylizacja.
            Prawo dotyczące sterylizacji pochodzi z czasów PRL-u (polityka prorodzinna) i
            po prostu sobie jest, bo jakoś nie było specjalnych nacisków, żeby go zmienić i
            jabym tu nie dorabiała do niego specjalnej ideologii typu szkodzenie zdrowiu.
            • tara6 Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 05.07.03, 00:49
              Czy istnieje kilka wersji przysiag Hipokratesa?
              Czy jest to wlasna interpretacja w/w?
              Dlaczego w innych, wymienionych juz krajach sterylizacja nie jest postrzegana
              jako szkodzenie?
              I przepraszam, komu to ma szkodzic? Chyba nie tym kobietom, ktore SWIADOMIE
              decyduja sie na sterylizacje. Z roznych powodow. A jest ich naprawde wiele.
              • matrek Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 05.07.03, 00:59
                Odsyłam po prostu do Kodeksu Etyki Lekarskiej
                • tara6 Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 05.07.03, 01:04
                  matrek napisał:

> Odsyłam po prostu do Kodeksu Etyki Lekarskiej
                  >

Obowiazuje on tylko w Polsce?
                  • matrek Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 05.07.03, 01:15
                    Nie sądzę, w każdym kraju jednak korporacje zawodowe same ustalają zasady etyki
                    zawodowej.

Generalnie, trzony wszystkich kodeksów w krajach o zbliżonej kulturze są
                    podobne.
                    • tara6 Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 05.07.03, 01:26
                      matrek napisał:

> Nie sądzę, w każdym kraju jednak korporacje zawodowe same ustalają zasady
                      etyki
                      >
                      > zawodowej.
                      >
                      > Generalnie, trzony wszystkich kodeksów w krajach o zbliżonej kulturze są
                      > podobne.
                      >

Jeszcze tylko pytanie do twojej poprzedniej wypowiedzi. Jestes lekarzem?
                      Jezeli tak, to powinienes wiedziec, ze tzw. "podwiazanie jajnikow" nie ma
                      zadnego wplywu na stan zdrowia kobiety. Nie pogarsza go ani nie polepsza.
                      Daje tylko komfort psychiczny kobiecie, ktora taka wybrala mozliwosc.
                      Jezeli zas nie jestes medykiem, to nie powoluj sie na Hipokratesa.
            • matrek Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 05.07.03, 00:58
              summa napisała:

> jabym tu nie dorabiała do niego specjalnej ideologii typu szkodzenie zdrowiu.
              >

Zaraz zaraz, czy podwiązanie jajowodów, czy tez usunięcie jajników dla
              przykładu, nie narusza, nie zakłóca, normalnego funkcjonowania organizmu ?
              Jeżeli tak, to bezdyskusyjnie szkodzi - nie ma mowy o szkodzeniu zdrowiu w
              przysiędze, to Twój autorski dodatek - organizmowi człowieka. Jeśli więc
              widzisz w tym jakąkolwiek ideologię, to pozostaje mi tylko pogratulować Ci
              dobrej woli w ramach prowadzenia dyskusji.
              • Gość: mila Re: a ja jestem po IP: *.itpp.pl 05.07.03, 05:55
                widać żeś chłop i nigdy nie brałeś tabletek hormonalnych , a dla Twojej
                informacji napisze że ponad 3 lata temu wysterylizowałam sie za granicą , a mój
                ginekolog w Polsce powiedział że bardzo dobrze zrobiłam , nie mam teraz
                problemów z wątrobą i żylakami .
                pozdrawiam
              • summa Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac 05.07.03, 11:43
                matrek napisał:

> summa napisała:
                >
                > > jabym tu nie dorabiała do niego specjalnej ideologii typu szkodzenie zdrow
                > iu.
                > >
                >
                > Zaraz zaraz, czy podwiązanie jajowodów, czy tez usunięcie jajników dla
                > przykładu, nie narusza, nie zakłóca, normalnego funkcjonowania organizmu ?
                > Jeżeli tak, to bezdyskusyjnie szkodzi - nie ma mowy o szkodzeniu zdrowiu w
                > przysiędze, to Twój autorski dodatek - organizmowi człowieka. Jeśli więc
                > widzisz w tym jakąkolwiek ideologię, to pozostaje mi tylko pogratulować Ci
                > dobrej woli w ramach prowadzenia dyskusji.
                >

Nie jestem zwolenniczką dyskusji akademickich i czepiania się słówek.
                Chodzi mi tylko o to, że trudno powoływać się na szkodliwość sterylizacji dla
                zdrowia jako argument przeciw, skoro kontrpropozycje dla sterylizacji są
                bardziej dla tego zdrowia szkodliwe.
    • Gość: Maruda Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.nyc.rr.com 05.07.03, 06:32
      Dlaczego? Dlatego, ze w tym kraju nadal obowiazuje katolicko-biblijna
      interpretacja polityki socjo-spolecznej (vide 'idzcie i rozmnazajcie sie').

Boszzzzzz jak ja niecierpie tego matrekowego wydania konserwatyzmu...
      Niestety jak sie czyta farmazony, ktore czlowieku wypisujesz na tym forum to
      naprawde mozna zwatpic. Zazwyczaj omijam Twoje posty z daleka, ale tym razem
      pozwolilam sobie zareagowac na te bzdury.

Ze niby sterylizacja na wlasne zyczenie jest sprzeczna z etyka lekarska??
      Facet skad Ty bierzesz podobne teksty?? Czyli tylko Polska i garstka lekarzy z
      rownie 'oswieconych' narodow (glownie) ze wschodu moga sie poszczycic mianem
      etycznych????

Podwiazanie jajnikow nie zakloca zdrowego funkcjonowania organizmu, nie stanowi
      zadnego zagrozenia dla zycia ani zdrowia, i kazda samostanowiaca o sobie osoba
      powinna byc w stanie o tym zadecydowac, ale oczywiscie roznej masci swietoszki
      musza tutaj chowac sie pod plaszczykiem tzw 'etyki' - wedlug wlasnej jej
      interpretacji oczywiscie. Echhhh...

Sa roznego rodzaju zabiegi medyczne, ktore wcale nie maja uzasadnienia
      praktycznego - tzn, nie maja na celu ratowania czyjegos zycia, ani poprawienia
      funkcjonowania organizmu, ale jedynie 'widzimisie' kogos kto ma ochote na
      przyklad powiekszyc sobie biust, czy wszyc implanty w posladki - po co????
      Przeciez tego typu zabiegi czesto sa hazardem dla zdrowia, wiadomo kazda
      operacja niesie ze soba ryzyko, ale jakos NIKT nie moralizuje i nie odmawia
      wykonania tekiego zabiegu, poslugujac sie argumentem o szkodliwosci.
      Oczywiscie mozna zawsze odmowic zabiegu, o ktorym wie sie z gory, ze niesie
      bezposrednie dla zdrowia i zycia, ale mimo to pacjent nadal MA PRAWO go
      przeprowadzic.
    • aise_ i bardzo dobrze, że jest zakaz sterylizacji bo 05.07.03, 08:20
      dzieki temu w tym kraju uniknęliśmy skandali, które miały miejsce w połowie
      świata. wiesz co się działo w skandynawii do połowy lat siedemdziesiątych?
      sterylizowano jednostki, które uznawano za niezdolne do stworzenia rodziny
      (inwalidów, psychicznie chorych oraz na przykład cyganów). to samo było na
      przykład w czechach.

do tej pory w krajach trzeciego świata dzieja sie horrory - w indiach prostym
      nuświadomionym kobietom (mężczyznom zresztą też) proponuje sie radio w zamian
      za "drobny zabieg". to samo jest w chinach i indonezji. a chyba zdajesz sobie
      sprawę z tego do czego doprowadziła polityka "jednego dziecka" w chinach?
      • Gość: ??????????? Re: i bardzo dobrze, że jest zakaz sterylizacji b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.03, 08:37
        Kochanie chyba Ci się coś pomyliło - to nie jest wątek o przymusowej
        sterylizacji Cyganek czy kogokolwiek
        • aise_ Re: i bardzo dobrze, że jest zakaz sterylizacji b 08.07.03, 08:50
          nie - nic mi się nie pomyliło. poza tym nie lubię kiedy zwracaja się do mnie
          per "kochanie" osoby, których nie znam. weź to pod uwage przy formułowaniu
          odpowiedzi, ok?

po prostu w krajach gdzie sterylizacja była "dobrowolna" wykorzystywano to i
          nadużywano, i dlatego uważam, że ten zakaz nam dobrze robi. unikamy moralnie
          wątpliwych sytuacji, kiedy zabieg wykorzystuje sie do eliminowania puli
          genowej jednostek "spolecznie nieprzydatnych".

zadałas pytanie dlaczego nie możesz sie wysterylizować, więc odpowiedziałam.

a z punktu widzenia medycyny (i przysięgi hipokratesa) ten zabieg jest
          szkodliwy ponieważ nieodwracalnie (powtarzam NIEODWRACALNIE i dlatego,
          stosowanie innych srodków antykoncepcyjnych nie podchodzi pod tę definicję)
          pozbawia narządy rozrocdcze ich naturalnej funkcji. czyli szkodzi. tak się
          rozumie przysiege hipokratesa. to wszystko.
          • Gość: ??????????? do aise IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.03, 17:19

Fakt, to "kochanie" było "chamowate"- przepraszam.

Jeśli chodzi o temat to jednak dalej twierdzę, że piszesz o zupełnie innej
            sprawie. Tak jakbyś argumentowała, że mężczyźni nie powinni mieć dostępu do
            internetu bo wykorzystują go do swoich celów pedofile(przykładów można mnożyć
            w nieskończoność). Powtarzam - ja nie chcę sterylizować nikogo wbrew jego
            woli tylko SIEBIE.

"Najzabawniejsze" jest to, że powołując się na przypadki przymusowej
            sterylizacji jako argument za jej zakazem, robisz dokładnie to co jej
            wykonawcy - decydujesz ZA KOGOŚ o jego życiu. Je Tobie nie mówię co masz robić
            ze swoim i tego samego mam prawo wymagać od Ciebie.

Co do przysięgi Hipokratesa, to chyba wszystko zostało wyjaśnione w postach
            powyżej. Jak to jest- na Zachodzie ona nieobowiązuje?

Nieodwracalność czy odwracalność zabiegu nie jest dla mnie żadnym argumentem-
            po prostu trzeba o tym kobietę poinformować a decyzja należy do niej.

Aha, użyłaś zwrotu <w krajach gdzie sterylizacja była "dobrowolna">-
            nie rozumiem tego cudzysłowu, poza tym sterylizacja jest dopuszczalna
            w wielu krajach, w tym na całym (lub prawie) Zachodzie.

Pozdr.
            • aise_ do pytajników - przekopiowane 08.07.03, 19:15
              bo sie źle wkleiło - nie rozumiem dlaczego...

nie ma sprawy - przeprosiny przyjęte:-)

to nie tak. widzisz, w krajach gdzie sterylizacja była i jest dozwolona
              bardzo często nadużywano tego, żeby zmuszać niektóre osoby do tego zabiegu,
              przy okazji majac na potwierdzenie dokument wskazujacy, że robiły to na
              własne życzenie (z podpisem delikwenta lub opiekuna prawnego). za nie też
              decydowano, rozumiesz? sprawa nie była marginalna bo dotyczyła tysięcy osób.
              i to nie jest żadna przesada! w humanitarnej i znanej z udogodnień dla osób
              niepełnosprawnych szwecji wysterylizowano kilka tysięcy osób, w czechach
              masowo sterylizowano nielubianych romów (wiem, ze sie powtarzam).
              więc jest tak, że są dwie strony medalu. i nie należy zjawiska
              bagatelizować, bo było zbyt wiele nadużyć.

oczywiście, że się zgadzam, że nie powinno się wtrącac w niczyje zycie i
              niczyje decyzje. prawo natomiast powinno chronić osoby w jakikolwiek sposób
              narażone na ubezwłasnowolnienie. i wiem, ze takie rozwiązanie jak nasze jest
              rozwiązaniem połowicznym, ale znajdź lepsze, takie które nie będzie
              wywoływało kontrowersji. w takich delikatnych kwestiach nie ma rozwiązan
              idealnych.

w medycynie nieodwracalnośc lub odwracalnośc jakiegoś zabiegu jest kwestią
              podstawową. jeśli jakś nieodwracalny zabieg ma uratować czyjeś zdrowie lub
              zycie - to wtedy nie ma żadnej dyskusji. ale tylko w takim przypadku. i nie
              zgadzam się, że wystarczy o tym pacjenta poinformować. nie do wszystkich
              trafia co to znaczy "nieodwracalny". widać to po gabinetach chirugii
              plastycznej, do których zgłaszaja sie osoby, ktorym "znudzil się" tatuaż,
              taki na pół pleców, albo kolorowy smok na cale ramię. i nie trafia do nich,
              ze oczywiście można go usunąc, ale zostanie ogromna blizna, z ktora trudno
              zrobic cokolwiek. a przecież człowiek decydując się na tatuaż wiedzial co
              robi, prawda? i wiedzial że to nieodwracalne? i przecież zgodzisz się, że
              sterylizacja to nie to samo co głupi tatuaż?

to sa cholernie skomplikowane sprawy, i jak juz pisałam nie ma tu rozwiązań
              idealnych. jedne kraje zdecydowaly sie na opcję liberalna inne za bardziej
              zamordystyczną. ot takie prawo. i nie ma to zadnego związku z kościołem ani
              katolicyzmem, jak zdaje się napisał ktos z moich przedmówców (przyjęło sie
              zrzucac wine za wszystko na kościół i na naszą tak zwaną zaściankowośc).

pozdrawiam - rozpisalam się jak cholera:-)
              • Gość: Maruda Re: do pytajników - przekopiowane IP: *.nyc.rr.com 08.07.03, 19:56
                Droga Aise

Ciekawa jestem skad stwierdzenie, iz podobne naduzycia zdarzaja sie 'BARDZO'
                czesto - tak, byly podobne historie, ale zazwyczaj wcale nie w krajach
                powszechnie uwazanych za demokratyczne - chociaz niekiedy rowniez w tych - na
                przyklad na osobach uposledzonych umyslowo czy chorych psychicznie - Ty
                natomiast sugerujesz iz takie praktyki sa na porzadku dziennym w krajach, w
                ktorych sterylizacja jest dozwolona - w domysle w wiekszosci tych krajow. Dosyc
                ryzykowne uogolnienie, nieprawdaz???

Zgadzam sie, ze w przypadku osob niepelnosprawnych czy ubezwlasnowolnionych
                takie decyzje powinny byc podejmowane przy rygorystycznych zastrzezeniach i
                kontroli odpowiednich instytucji. Zyjemy w demokratycznym, wolnym kraju, a nie
                rezimie dyktatorskim, gdzie podobne decyzje moga byc manipulowane. W krajach, o
                ktorych piszesz wykryto sterylizacyjne machlojki i wstrzymano je, bynajmniej
                przymusowe sterylizacje nie byly standardowa czescia ich polityki spolecznej.
                Podobne zdarzenia to byly PRZESTEPSTWA, za ktore odpowiednie osoby zostaly
                ukarane.

Niestety naduzycia zawsze sie zdarzaja, nie usprawiedliwia to jednak
                demonizowania zabiegu podwiazania jajnikow/nasieniowodow. Kazdy samostanowiacy
                o sobie czlowiek powinien miec PRAWO do takiej decyzji i poslugiwanie sie tu
                humanitaryzmem to czysta demagogia, bo zabranianie mi tego zabiegu jest z tymze
                humanitaryzmem sprzeczne.

> prawo natomiast powinno chronić osoby w jakikolwiek sposób
                > narażone na ubezwłasnowolnienie.

Zgoda - ALE mowimy o osobach w pelni wladz umyslowych i samostanowiacych o
                sobie. Nikt nie ma prawa NA NICH decydowac o tym czy to jest dla nuch dobre czy
                nie.

> nie do wszystkich
                > trafia co to znaczy "nieodwracalny". widać to po gabinetach chirugii
                > plastycznej, do których zgłaszaja sie osoby, ktorym "znudzil się" tatuaż,
                > taki na pół pleców, albo kolorowy smok na cale ramię.

Tatuaz tatuazem, ale na przyklad taki zabieg odsysania tluszczu -jest realne
                ryzyko nie obudzenia sie po takim zabiegu. Wiec moze powinno sie go zakazac, no
                bo przeciez taka osoba decydujaca sie na niego napewno nie zdaje sobie z tego
                tak naprawde sprawy - czemu nie????? A temu, ze jako osoba wolna masz PRAWO
                wykonac ten zabieg, nawet wobec ryzyka z nim zwiazanego.

>i nie ma to zadnego związku z kościołem ani
                > katolicyzmem, jak zdaje się napisał ktos z moich przedmówców (przyjęło sie
                > zrzucac wine za wszystko na kościół i na naszą tak zwaną zaściankowośc).

Oj moja droga, zdziwilabys sie jak wiele to ma wlasnie z ta instytucja
                wspolnego. To tak jak stwierdzenie, ze aborcja absolutnie nie ma NIC wspolnego
                z taze instytucja.
                A jesli chodzi o zasciankowosc, to no coz... daruj, w tym miejscu oszczedze Ci
                smiechu i nie skomentuje.

Pozdrowienia

M.
              • Gość: ??????????? Re: do pytajników - przekopiowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.03, 20:58
                Czy rozumiem, że nadużywano sterylizacji ? Oczywiście że rozumiem i mogę się
                założyć, że przypadki nadużyć(nie na taką skalę jak w Skandynawii, Niemczech i
                Czechach) jeszcze się zdarzą. Prawo jest od tego, żeby te patologie zwalczać
                tam gdzie one występują.
                Mnie nikt do podpisania papierka nie zmusza, więc prawu nic do tego.

A czy znasz JAKĄKOLWIEK sferę życia, gdzie nie ma nadużyć? Jeśli tak, to
                koniecznie daj znać
                Bo ja twierdzę, że są dokładnie w KAŻDEJ. Pierwsza z brzegu: czy wiesz, że w
                Polsce jest molestowanych seksualnie kilkanaście % dzieci? Wychodzi trochę
                więcej niż „kilka tysięcy” - a więc co- trzeba pozbawić praw rodzidzielskich
                wszystkich rodziców?
                Może jeszcze jedna: czy wiesz, że kilka lat temu Komisja Europejska wystąpiła
                oficjalnie do Watykanu w związku z niepokojącą ilością informacji o gwałtach
                popełnianych na zakonnicach przez księzy i zakonników w Afryce?
                A o miliardowych odszkodowaniach dla osób molestowanych w dzieciństwie przez
                ksieży w Australii i USA ?
                Zgodnie z Twoim sposobem rozumowania- jakie wnioski należałoby z tego wyciągnąć?
                Zresztą podaj mi dowolną dziedzinę życia- dostarczę Ci tyle przykładów
                patologii ile tylko zechcesz.

A jeśli każesz mi znaleźć idealne rozwiązanie to muszę Cię rozczarować –
                zdecydowanie mnie przeceniasz.
                Ja sama nie potrafię nie popełniać błedów życiowych, a urządzić świat tak, żeby
                nikt ich nie popełniał to raczej zadanie dla Czerwonych Khmerów - ja chcę żyć
                zgodnie z normami cywilizacji zachodniej, a traktowanie ludzi jak głupiutkich
                maluczkich za których trzeba myśleć jest z tą cywilizacja CAŁKOWOCIE SPRZECZNE

Pozdrawiam
      • summa Re: i bardzo dobrze, że jest zakaz sterylizacji b 05.07.03, 10:48
        aise_ napisała:

> dzieki temu w tym kraju uniknęliśmy skandali, które miały miejsce w połowie
        > świata. wiesz co się działo w skandynawii do połowy lat siedemdziesiątych?

Może i uniknęliśmy, ale jest to typowy przykład wylania dziecka razem z kąpielą.
    • Gość: polish nigger Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 08:04
      Cóż, "hodowla" podatników i bez tego idzie kiepsko...
      • Gość: Lena Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 213.216.82.* 08.07.03, 18:32
        Wycinając migdały lekarz zostawia decyzję pacjentowi. A przecież jest to osłona
        i na pewno nie jest obojętne dla organizmu czy je ma czy nie ma /nie mówię o
        trzecim niepotrzebnym/. Czyżby to był organ mało polityczny ? Czy stomatolog
        wyrywający pacjentowi zęby, bo kasę chorych kosztuje to mniej niż leczenie
        kanałowe - a takie przypadki znam/ nie powinien być wykluczony z zawodu?
        W Polsce coś za bardzo etyka lekarzy związana jest z polityką i z ich prywtną
        kieszenią. Samej etyki w tym jakby mniej.
        • Gość: ela Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 132.198.175.* 08.07.03, 19:05
          Lena, wlasnie mialam podac ten sam przyklad. Jesli wyciecie migdalow jest
          legalne to podwiazanie jajowodow tez. A operacje mniejszenia zoladka???
          Przeciez ile kto je to jego sprawa i kazdy moze to kontrolowac nie? (wiec
          dlacaego jest legalne?)

W obecnych czasach jestesmy na tyle wolnie ze przynajmniej o wlasnym organizmie
          powinnismy byc w stanie decydowac sami.
          A jesli chodzi o nieodwracalnosc streylizacji to to tez jest juz przeszlosc. U
          panow jest to prostsze. Ot zamiast przeciac zaklada sie hm "kranik" ktory
          lekarz moze odkrecic prostym zabiegiem. Z jajowodami to roznie bywa i
          odrestaurowanie ich jest skomplikowane, ale jesli ktos podejmuje decyzje o
          sterylizacji to rozumie ze jest to potencjalnie na zawsze.
          Nota bene, w USA sterylizacja jest pokryta przez ubezpieczenie

Porownywanie dobrowolnej sterylizacji do kastrowania pedofili i gwalcicieli
          jest bez sensu
          • Gość: Gal Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 195.117.238.* 08.07.03, 20:54

Nie miałem zamiaru, ale zostałem bezpośrednio wezwany, więc:

> Gość portalu: ela napisał(a):
            > Porownywanie dobrowolnej sterylizacji do kastrowania pedofili i gwalcicieli
            > jest bez sensu

W poście w którym napisałem to porównanie, stwierdzałem jedynie stan prawny w
            Polsce. Ubezpłodnienie człowieka jest zabronione więc nie można dokonać
            sterylizacji, ani rozważać stosowania wobec pedofili kastracji jako
            profilaktyki recydywy. To była odpowiedź na pytanie "Dlaczego w Polsce nie
            mogę się wysterylizować". Wystarczy chwilę pomyśleć. Jeżeli autorce wątku
            chodziło o co innego, to powinna zapytać "Dlaczego w Polsce sterylizacja jest
            prawnie zabroniona". I wtedy odpowiedź byłaby inna.

> Lena, wlasnie mialam podac ten sam przyklad. Jesli wyciecie migdalow jest
            > legalne to podwiazanie jajowodow tez.

Przykro mi, ale to bardzo zły przykład. Wycięcie trzeciego migdałka ma swoje
            wskazania, uzasadnienie zdrowotne (choć kontrowersyjne), służy poprawie
            zdrowia pacjenta. Podwiązanie jajowodów nie.

> A operacje mniejszenia zoladka???

Wykonywane są w przypadkach patologicznej otyłości. Bywa, że ratuje życie.
            Znów pudło.

> Przeciez ile kto je to jego sprawa i kazdy moze to kontrolowac nie? (wiec
            > dlacaego jest legalne?)

Słusznie. Teoretycznie. Doświadczenie uczy, że nie każdy to może kontrolować.
            Dowody chodzą po ulicach. Ci ludzie nie chcą być tacy. Po prostu nie są w
            stanie się kontrolować.

>
            > W obecnych czasach jestesmy na tyle wolnie ze przynajmniej o wlasnym
            organizmie
            > powinnismy byc w stanie decydowac sami.

To nie jest samodzielna decyzja. Raczej nie podwiążesz jajowodów samodzielnie.
            Potrzebujesz kogoś, kto to zrobi dla Ciebie. Posługując się Twoją logiką,
            jeżeli masz ochotę obciąć sobie rękę, to lekarz też powinien to dla Ciebie
            zrobić. Prawo nie zabrania Ci odrąbać sobie kończyny, ale jeżeli zrobi to
            lekarz (na Twoje żądanie), to będzie miał problemy.
            Jasne, że demagogiczne, ale chodzi o unaocznienie faktu, że nie jesteś sama w
            tej decyzji.

> A jesli chodzi o nieodwracalnosc streylizacji to to tez jest juz przeszlosc.
            U
            > panow jest to prostsze. Ot zamiast przeciac zaklada sie hm "kranik" ktory
            > lekarz moze odkrecic prostym zabiegiem. Z jajowodami to roznie bywa i
            > odrestaurowanie ich jest skomplikowane, ale jesli ktos podejmuje decyzje o
            > sterylizacji to rozumie ze jest to potencjalnie na zawsze.

Sterylizacja jest zazwyczaj nieodwracalna. Rekonstrukcja jajowodów czy
            nasieniowodów jest bardzo trudna i zazwyczaj zakończona niepowodzeniem. Ale
            często zapłodnienie in vitro rozwiązuje sprawę.

> Nota bene, w USA sterylizacja jest pokryta przez ubezpieczenie

Państwowe? Być może. Rodzenie i wychowanie dzieci jest gospodarczo i
            społecznie kosztowne. Odrywa siłę roboczą od pracy. Taniej jest importować ją
            z innych krajów. ;)

A na koniec, moja opinia o sterylizacji;
            powinna być dostępna na żądanie. Z mojego punktu widzenia nie czyni ona nikomu
            krzywdy, więc decyzja powinna należeć do pacjenta. Wykonywać ją powinni ci
            lekarze, którzy nie mają w tym przypadku problemów moralnych. Przykre jest,
            kiedy ludzie decydują się, że nie chcą już mieć dzieci, ale mają do tego
            prawo. Osoby (subiektywnie) niezdolne do kontrolowania swojej płodności
            powinny mieć możliwość ustrzeżenia się konsekwencji seksu. Na własny koszt. W
            przypadkach szczególnych (a znam takie) z ubezpieczenia.

Pzdr.
            gal
            • Gość: Lena Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 213.216.82.* 08.07.03, 21:00

> A na koniec, moja opinia o sterylizacji;
              > powinna być dostępna na żądanie. Z mojego punktu widzenia nie czyni ona
              nikomu
              > krzywdy, więc decyzja powinna należeć do pacjenta. Wykonywać ją powinni ci
              > lekarze, którzy nie mają w tym przypadku problemów moralnych. Przykre jest,
              > kiedy ludzie decydują się, że nie chcą już mieć dzieci, ale mają do tego
              > prawo. Osoby (subiektywnie) niezdolne do kontrolowania swojej płodności
              > powinny mieć możliwość ustrzeżenia się konsekwencji seksu. Na własny koszt. W
              > przypadkach szczególnych (a znam takie) z ubezpieczenia.
              >
              >
              > Pzdr.
              > gal

Popieram.
              A propo's trzeciego migdałka zastrzegłam, że właśnie nie o to chodzi. Chodziło
              mi o wycięcie normalnych migdałów. Jedni lekarze są za drudzy przeciw ale jakoś
              dylematów moralnych nie mają i nawet ten co jest przeciw zostawia decyzję
              pacjentowi.
              Pozdrawiam.
              • Gość: Gal Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 195.117.238.* 08.07.03, 21:24
                Gość portalu: Lena napisał(a):

> A propo's trzeciego migdałka zastrzegłam, że właśnie nie o to chodzi.
                Chodziło
                > mi o wycięcie normalnych migdałów.

Przepraszam. przeoczyłem.

> Jedni lekarze są za drudzy przeciw ale jakoś
                >
                > dylematów moralnych nie mają i nawet ten co jest przeciw zostawia decyzję
                > pacjentowi.

To jest temat rzeka. OK. Jest mi wstyd, że wielu lekarzy używa
                argumentów "moralnych" w celu wyłudzenia kasy od pacjentów. Ale dobrze jest
                zdać sobie sprawę z tego, że to nie ma wpływu na sens tych argumentów. Takie
                postępowania świadczy wyłącznie o konkretnym człowieku. Jak słyszę posła
                (chyba jeszcze) Bendera, to nóż mi się w kieszeni otwiera. Czy dlatego, że
                jacyś s*******e wycierają sobie gębę Polską i patriotyzmem powinienem
                wychowywać dzieci na internacjonałów?

Pzdr.
                Gal

> Pozdrawiam.
                • Gość: Lena Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 80.48.96.* 08.07.03, 22:36
                  Wszyscy politycy o Benderze mówili, że na prawo od niego jest tylko beton.
                  Goryszewski dla odmiany twierdził, że Polska może być biedna byle katolicka.
                  Oj, cytować by tu cytować ....
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: Gal Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 195.117.238.* 08.07.03, 22:48
                    Gość portalu: Lena napisał(a):

> Wszyscy politycy o Benderze mówili, że na prawo od niego jest tylko beton.
                    > Goryszewski dla odmiany twierdził, że Polska może być biedna byle katolicka.
                    > Oj, cytować by tu cytować ....
                    > Pozdrawiam.

Dlatego wolę dyskutować o ideach bez przykładów.
                    Gal

PS. Z tego wynika, że jednak jestem na lewo od Bendera;-).
                    Bender nie jest konserwatystą. Jest cynicznym skurwysynem (nawet nie chce mi
                    się kropkować) wykorzystującym naiwnych. A Kobra niedaleko od niego. I o to mi
                    chodziło.

Pzdr.
                    Gal
            • Gość: ela Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 132.198.175.* 08.07.03, 22:06

>
              > > A operacje mniejszenia zoladka???
              >
              > Wykonywane są w przypadkach patologicznej otyłości. Bywa, że ratuje życie.
              > Znów pudło.
              >
              > > Przeciez ile kto je to jego sprawa i kazdy moze to kontrolowac nie? (wiec
              > > dlacaego jest legalne?)
              >
              > Słusznie. Teoretycznie. Doświadczenie uczy, że nie każdy to może kontrolować.
              > Dowody chodzą po ulicach. Ci ludzie nie chcą być tacy. Po prostu nie są w
              > stanie się kontrolować.
              >

Ale sie to robi na zyczenie pacjeta

> >
              > > W obecnych czasach jestesmy na tyle wolnie ze przynajmniej o wlasnym
              > organizmie
              > > powinnismy byc w stanie decydowac sami.
              >
              > To nie jest samodzielna decyzja. Raczej nie podwiążesz jajowodów
              samodzielnie.

Potrzebuje tez kogos kto mi przekluje uszy ( a to tez nieodwracalne, i
              niebezpieczne czasem)

> Potrzebujesz kogoś, kto to zrobi dla Ciebie. Posługując się Twoją logiką,
              > jeżeli masz ochotę obciąć sobie rękę, to lekarz też powinien to dla Ciebie
              > zrobić. Prawo nie zabrania Ci odrąbać sobie kończyny, ale jeżeli zrobi to
              > lekarz (na Twoje żądanie), to będzie miał problemy.
              > Jasne, że demagogiczne, ale chodzi o unaocznienie faktu, że nie jesteś sama w
              > tej decyzji.
              >
              > > A jesli chodzi o nieodwracalnosc streylizacji to to tez jest juz przeszlos
              > c.
              > U
              > > panow jest to prostsze. Ot zamiast przeciac zaklada sie hm "kranik" ktory
              > > lekarz moze odkrecic prostym zabiegiem. Z jajowodami to roznie bywa i
              > > odrestaurowanie ich jest skomplikowane, ale jesli ktos podejmuje decyzje o
              >
              > > sterylizacji to rozumie ze jest to potencjalnie na zawsze.
              >
              > Sterylizacja jest zazwyczaj nieodwracalna. Rekonstrukcja jajowodów czy
              > nasieniowodów jest bardzo trudna i zazwyczaj zakończona niepowodzeniem. Ale
              > często zapłodnienie in vitro rozwiązuje sprawę.

Poczytaj to podyskutujemy
              >
              > > Nota bene, w USA sterylizacja jest pokryta przez ubezpieczenie
              >
              > Państwowe? Być może. Rodzenie i wychowanie dzieci jest gospodarczo i
              > społecznie kosztowne. Odrywa siłę roboczą od pracy. Taniej jest importować ją
              > z innych krajów. ;)
              >
              >
              W USA jest tylko prywatne (chyba ze codzi co o Medicare - ale wlasnie oni nie
              pokrywaja tego)

> A na koniec, moja opinia o sterylizacji;
              > powinna być dostępna na żądanie. Z mojego punktu widzenia nie czyni ona
              nikomu
              > krzywdy, więc decyzja powinna należeć do pacjenta. Wykonywać ją powinni ci
              > lekarze, którzy nie mają w tym przypadku problemów moralnych. Przykre jest,
              > kiedy ludzie decydują się, że nie chcą już mieć dzieci, ale mają do tego
              > prawo. Osoby (subiektywnie) niezdolne do kontrolowania swojej płodności
              > powinny mieć możliwość ustrzeżenia się konsekwencji seksu. Na własny koszt. W
              > przypadkach szczególnych (a znam takie) z ubezpieczenia.
              >
              >

no i co innego napisales?

to co ja ale "wlasnymi slowami"

> Pzdr.
              > gal
              pozrdowienia
              • Gość: Gal Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 195.117.238.* 08.07.03, 22:29
                Gość portalu: ela napisał(a):

>
                > Ale sie to robi na zyczenie pacjeta

Nie w Polsce.

> Potrzebuje tez kogos kto mi przekluje uszy ( a to tez nieodwracalne, i
                > niebezpieczne czasem)

Niebezpieczne tylko, jeżeli wykonane niehigienicznie. A nie o tym chyba
                dyskutujemy. Poza tym kolejne pudło (ileż można). Przekłucie uszu nie pozbawia
                Cię słuchu. A podwiązanie jajowodów pozbawia płodności.

> Poczytaj to podyskutujemy

Nawet nie wiesz jak dużo czytałem. I ciągle czytam. Ale z rzadka Cosmopolitan.

> W USA jest tylko prywatne (chyba ze codzi co o Medicare - ale wlasnie oni
                nie
                > pokrywaja tego)

I dokładnie o tym napisałem. Ty twierdziłaś coś innego.

> i co innego napisales?
                >
                > to co ja ale "wlasnymi slowami"

Niejaki Homer napisał "własnymi słowami" historię opowiadaną przez lud o
                Odyseuszu. Bo uważał, że może napisać ją odrobinę inaczej, położyć w innych
                miejscach akcenty, dodać coś od siebie, jakiś komentarz,,, Chyba wierzył, że
                ma to znaczenie. Nie dla wszystkich, ale zawsze. Pozwól mi więc, niegodnemu,
                też mieć takie prawo - przecież to Forum Agory.

>
                > > Pzdr.
                > > gal
                > pozrdowienia

Z uszanowaniem,
                Gal
                • Gość: ela jalowa z Toba dyskusja, poczytaj swoj tekst (n/t) IP: 132.198.175.* 09.07.03, 13:51
                • Gość: sagan Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.desy.de 09.07.03, 14:49

> Przekłucie uszu nie pozbawia Cię słuchu. A podwiązanie
                  > jajowodów pozbawia płodności.

ale o ile wiem, brak plodnosci NIE szkodzi zdrowiu.
                  czlowiek bezplodny nie ma jakis specjalnych klopotow ze
                  zdrowiem z racji swojej bezplodnosci (chyba, ze
                  bezplodnosc wynika z klopotow zdrowotnych, ale to inna
                  sprawa). moze co najwyzej czuc dyskomfort psychiczny czy
                  niesprawiedliwosc. i dlatego musi to byc jego/jej
                  przemyslana decyzja, na wlasne zadanie.
                  • Gość: Gal Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 10:28
                    Gość portalu: sagan napisał(a):

> Gość portalu: Gal napisał(a):
                    >
                    >
                    >
                    > > Przekłucie uszu nie pozbawia Cię słuchu. A podwiązanie
                    > > jajowodów pozbawia płodności.
                    >
                    > ale o ile wiem, brak plodnosci NIE szkodzi zdrowiu.
                    > czlowiek bezplodny nie ma jakis specjalnych klopotow ze
                    > zdrowiem z racji swojej bezplodnosci (chyba, ze
                    > bezplodnosc wynika z klopotow zdrowotnych, ale to inna
                    > sprawa). moze co najwyzej czuc dyskomfort psychiczny czy
                    > niesprawiedliwosc. i dlatego musi to byc jego/jej
                    > przemyslana decyzja, na wlasne zadanie.

Pozbawia FUNKCJI. A co do wpływu świadomości braku tej funkcji na psychikę
                    człowieka, nawet nie śmiałbym się wypowiadać. Ale zapewniam Cię, że bywa b.
                    różnie. Trudno przewidzieć jak BĘDZIE u konkretnego człowieka, ale lekarz (w
                    przeciwieństwie do pacjenta) ma na ten temat wiedzę i dlatego ma prawo takiego
                    zabiegu odmówić nawet tam, gdzie prawo na to zezwala.

Reasumując:
                    Szanuję prawo decyzji zarówno pacjenta jak i lekarza.

Pzdr.
                    Gal

• summa nieodwracalność? 08.07.03, 19:21
      A propos nieodwracalności sterylizacji - czytałam kiedyś, że teraz nie sa to
      zabiegi nieodwracalne (chodziło o kobiety, nie wiem jak u panów), na jajowody
      zakłada się coś w rodzaju zacisków, które w razie potrzeby można usunąć.
      W szczegóły nie będę się zagłębiać, bo nie jestem specjalistą. A może jest na
      sali lekarz?

----
      Zwycięstwo w dyskusji należy do perkusji.
      St.J.Lec
      • Gość: ela Re: nieodwracalność? IP: 132.198.175.* 08.07.03, 22:00
        no wlasnie o tym mowilam
        ale ja znam bardziej historie panow (spojrz na moj post wyzej)
        • summa Re: nieodwracalność? 08.07.03, 22:52
          Gość portalu: ela napisał(a):

> no wlasnie o tym mowilam
          > ale ja znam bardziej historie panow (spojrz na moj post wyzej)

No właśnie spojrzałam po wysłaniu swojego :((
      • anahella Re: nieodwracalność? 08.07.03, 22:41
        summa napisała:

> A propos nieodwracalności sterylizacji - czytałam kiedyś, że teraz nie sa to
        > zabiegi nieodwracalne (chodziło o kobiety, nie wiem jak u panów), na jajowody
        > zakłada się coś w rodzaju zacisków, które w razie potrzeby można usunąć.

Tez cos takiego slyszalam. Podobno jednak nie jest to w 100 procentach
        skuteczne, bo jak zacisk sie poluzuje to jajowod moze sie udroznic.

> ----
        > Zwycięstwo w dyskusji należy do perkusji.
        > St.J.Lec
    • Gość: gostowka Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 62.233.199.* 09.07.03, 22:34
      No nareszcie Cie znalazlam, a myslalam juz, ze jestem jedyna w
      Polsce kobieta, ktora sobie i innym zadaje to pytanie!
      Pisalam juz do Kuby Strzyczkowskiego, kilku poslanek, roznych
      czasopism i federacji i wszyscy chowaja glowe w piasek, moze
      sprobujemy razem naglosnic sprawe?
    • Gość: do goscia ????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 62.233.199.* 09.07.03, 22:58
      przejzalam pobieznie dyskusje na ten temat i z niepokojem
      stwierdzam, od jakiegos czasu sie nie odzywasz, mam nadzieje, ze
      sie nie poddajesz. Niestety wiekszosc wypowiedzi, ktore
      przeczytalam to czcza dyskusja. Naprawde nie rozumiem po co
      dyskutowac dla dyskusji. Ludzie to nie sa cwiczenia z
      filozofii .Prawda jest taka, ze niektore kobiety w pewnym wieku, po
      urodzeniu jakiejs liczby dzieci NIE CHCA JUZ WIECEJ RODZIC! Co
      wiecej juz nie powinny rodzic ze wzgledu na zdrowie fizyczne i
      psychiczne - przeciez te dzieci trzeba jeszcze wychowac! Jezeli taka
      kobieta nie moze poddac sie zabiegowi sterylizacji to oznacza, ze
      prawie do konca zycia bedzie musiala lykac tabletki hormonalne lub
      instalowiac sobie wkladeczki domaciczne. Ale po pierwsze hormony
      odpadaja bo pewnie wiekszosc kobiet po 2,3 porodach ma juz zylaki
      wiec w takiej sytuacji oczywiscie nie mozna, a jezeli chodzi o tzw.
      spirale to chyba kazdy wie ze wywoluja one pernamentny stan
      zapalny blony sluzowej macicy. I to by bylo na tyle jezeli chodzi o
      filozofie i gadanie o nieodwracalnosci czy takich tam... Swoja droga
      ciekawa jestem ile sposrod dyskutujacych ma juz dzieci?
      • Gość: ??????????? Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 23:49
        A myślałaś o Trybunale w Strasburgu? - dzisiaj mi to przyszło do głowy.

Przepraszam, że tylko tyle -jestem ledwo przytomna.
        Odezwę się jutro wieczorem.

Pozdrawiam
        • Gość: gostowka Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 62.233.199.* 10.07.03, 09:31
          Jeszcze o tym nie myslalam, do tej pory probowalam dotrzec do
          osob, ktore zechcialyby ten temat poruszyc publicznie w Naszym
          Kraju. Sprobuje Cie zlapac wieczorem, pewnie po 21 bo wczesniej
          czytam dzieciom na dobranoc. Czesc.
          • pavla pytajniki to ja 10.07.03, 22:19
            Strasznie już późno, ale to dlatego , że pisanie idzie mi jak „po grudzie”
            Właściwie to nie wiem co mam Ci napisać – nie jestem żadna działaczką i tak
            naprawdę to nie bardzo wiem co zrobić w „naszej” sprawie .
            Co więcej, nie znam osobiście ANI JEDNEJ kobiety, dla której to, że nie może o
            sobie decydować stanowi jakiś problem.
            Owszem, zgadzają się, że powinny mieć takie prawo i........ czym prędzej
            wracają do ciekawszych tematów.
            W tym wątku wypowiedziało się kilka mądrych osób ale to jednak strasznie mało
            w stosunki do fundamentalnego (za przeproszeniem) znaczenia tego problemu.
            „ Wrzuciłam” ten topic również na forum Feminizm myśląc,że dowiem się jakiś
            konkretów co do działań organizacji feministycznych – i nic (poza d w o m a
            głosami popierącymi) I tak się cieszę, że tych wątków nie wycięli – 3 posty
            w „niekobiecych” cześciach różnych portali albo nie były w ogóle przepuszczane
            przez „moderatorów” albo szybciutko je usunięto – rozumiesz coś z tego?
            I to niestety wszystko, co mogę Ci powiedzeć w tym temacie. Wiem, że
            spodziewałaś się dużo więcej.
            Co o tym myślisz?

PS
            Cz te federacje do których pisałaś to były jakieś federacje feministyczne?
            I nie było żadnej odpowiedzi ?! Jeśli tak , to chyba mamy dwa wyjścia:
            albo się leczyć albo emigrować.
            • Gość: gostowka Re: pytajniki to ja IP: 62.233.199.* 10.07.03, 22:39
              Ciesze sie, ze napisalas. Mam jakies dziwne uczucie, ze gdy zjawiam
              sie na forum to ludzie milkna. To troche oniesmiela.
              Ja tez nie jestem, zadna dzialaczka, poprostu jestem kobieta, ktora
              stwierdzila, ze nie ma wyjscia - albo zrobie to co uwazam za sluszne
              i dobre dla mnie ale jest nielegalnie i przez to ryzykownie albo
              poddam sie systemowi i ...
              ale jednak postanowilam sprobowac poruszyc te kwestie i moze
              przynajmniej ktos raczy mi odpowiedziec.
              Dzisiaj wyslalam e-maila do J.Rokity, Z.Gilowskiej i kilku innych
              poslanek z PO, wczesniej wysylalam do poslanek z SLD, jeszcze
              wczesniej do Federacji kobiet .... cos tam o planowaniu rodziny i do
              feministek.
              Obawiam sie, ze feministki maja podejscie pod tytulem "niech faceci
              sobie podwiazuja" wiec nie licze na poparcie z ich strony.
              Jak dotad nie otrzymalam jeszcze rzadnej odpowiedzi ale nie mam
              zamiaru sie tak szybko poddawac (pisze dopiero od kilku tygodni,
              bo wczesniej nie mialam lacza internetowego w domu) wiec
              spokojnie bede ich nekac jeszcze jakis czas.
              Pozdrawiam.
              • Gość: gostowka do Pavli IP: 62.233.199.* 11.07.03, 11:54
                Droga Pavlo ja tez zastanawialam sie co moglybysmy razem zrobic
                skoro juz wiemy o sobie. Doszlam do wniosku, ze aby cokolwiek
                osiagnac, trzeba rozmawiac z ludzmi, ktorzy maja wladze albo maja
                posluch. Rozmowy na forum sa fajne ale nie przynosza zbyt duzo
                efektow.
                Czy bylas juz na stroniach
                www.oska.org.pl/
                www.neww.org.pl/1/pl.php/index.php
                www.efka.org.pl/index.php?s=k
                www.babiniec.multinet.com.pl/o.htmlwww.waw.pdi.net/~polfedwo/

Jest tego jeszcze wiecej, moze te organizacje moglyby naglosnic
                sprawe. Wyslalam do nich swoje listy ale nie wchodzilam jeszcze na
                forum dyskusyjne, moze chcialabys tam zajzec?
                Odwiedzilam rowniez strony niektorych poslow i poslanek, a takze
                wyslalam kilka listow do dziennikarzy np. Moniki Olejnik itp.

www.rownystatus.gov.pl/ver_pl/r_zespol.htm - to jest strona
                pelnomocnika rzadu do spraw rownego statusu kobiet i mezczyzn.
                Niestety do rzecznika praw obywatelskich nie mozna pisac e-maili,
                bede musiala wyslac fax.
                Na razie, pozdrawiam!
                gostowka
                • pavla Re: do Pavli 13.07.03, 19:35
                  Przejrzałam te adresy ale ten temat prawie w ogóle tam nie funkcjonuje.
                  Twoja postawa jest naprawdę imponująca- ja również coś spróbuję podziałać.
                  Może odezwij się za jakiś czas na priva lub podaj kontakt do siebie,
                  żebym Ci ewentualnie mogła przekazać jakieś informacje (obym miała co!).
                  Życzę Ci żebyś szczęśliwie rozwiązała swoje problemy.

Pozdrawiam
    • Gość: siedem Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 213.216.66.* 11.07.03, 11:58
      bo nie masz z czego

5040
    • Gość: gostowka Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: 62.233.199.* 12.07.03, 00:58
      Przeczytalam wiekszosc wypowiedzi na forum i przepraszam za to,
      ze "z gory" nazwalam to czcza dyskusja. Widzialam kilka
      rzeczowych, madrych i sympatycznych wypowiedzi. Mam nadzieje,
      ze jeszcze jakies sie pojawia.
      Co do koncepcji matreka jakoby zakaz sterylizacji mial wyplywac z
      intencji lekarzy aby "przede wszystkimi nie szkodzic" to mysle, ze
      rzeczywiscie przede wszystkim nie chca szkodzic swojemu i
      farmaceutycznemu budzetowi! Sterylizacja bylaby nie powetowana
      szkada dla tego swiatka.
      pozdrawiam. gostowka
      • Gość: bianca Re: dlaczego w Polsce nie moge sie wysterylizowac IP: *.de.ibm.com 14.07.03, 09:54
        A kto powiedział, że nie da się w Polsce przeprowadzić sterylizacji? Moja
        znajoma po 3 porodzie podwiązała sobie jajowody, oczywiście po cichu i
        za "drobną opłatą" w prywatnym gabinecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka