woda_sodowa1 31.07.03, 22:54 ...i inne zjawiska przyrody. U mnie, na W-wskim Ursynowie, od jakiegoś czasu pięknie >grają< cykady wieczorami. Czy u was także? Gdziekolwiek jesteście - odpowiedzcie i opowiedzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daffne Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 31.07.03, 22:57 Oj pieknie mi graja , pieknie :)Koniki polne pare razy dziennie mi na 4 pietro przez okno wskakuja a moze to jeden i ten sam ? ;)) Pozdrowionka:) Odpowiedz Link Zgłoś
woda_sodowa1 Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 31.07.03, 23:46 jeżeliś na Ursynowie, o Daffne, to nie chybi -ONŻE- ten sam. Ale moje to cykady a nie kuniki pulne. Entomolog sie wypowiedział a on to wi. daffne napisała: > Oj pieknie mi graja , pieknie :)Koniki polne pare razy dziennie mi na 4 pietro > przez okno wskakuja a moze to jeden i ten sam ? ;)) > > Pozdrowionka:) Odpowiedz Link Zgłoś
daffne Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 01.08.03, 10:42 woda_sodowa1 napisał: > jeżeliś na Ursynowie, o Daffne, to nie chybi -ONŻE- ten sam. > Ale moje to cykady a nie kuniki pulne. Entomolog sie wypowiedział a on to wi. > Prosze o wyrozumialosc :)))Cos mi mozg sie wczoraj lasowal :)) Pozdrawiam:) > > Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 31.07.03, 23:27 u mnie też cykadują od paru tygodni, boska muzyka wieczorna uwielbiam wyjść na taras i słuchać, słuchać, słuchać... lampka czerwonego wina, ciepły wieczór i świerszcze Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 01.08.03, 01:13 U nas cykacdy zaczely sie odzywac w zeszlym tygodniu, gdy mielismy dwa dni cieplej pogody. Na prawdziwe granie trzeba poczekac do wiosny - jeszcze ze cztery tygodnie. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 01.08.03, 01:40 A jakie to niby piewiki występują na ursynowie- może piewik gałązkowiec ? chociaż teren chyba nie ten A może to nie żadne cykady (piewiki) tylko świerszcze polne (2 cm czarny)- samce ćwierkaja żeby wabić samiczki PS Wpadnij do lasu kabackiego około 22 to jeszcze zobaczysz świetliki Pzdrw:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Jakie cykady?! 01.08.03, 10:39 To są pewnie świerszcze polne, albo pasikoniki. Cykady w nasyzm klimacie nie występują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: ...' Cykady na Cykladach'.... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 10:47 A u mnie od dobrego miesiąca (albo i dłużej) latają świetliki, a cykady czy inne świerszczące chitynowce odzywają się tylko kiedy sucho i gorąco. Wczoraj po burzy - ani trochę (a niedaleko mam do Ursynowa). Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 01.08.03, 15:38 A u mnie nawet wczoraj wieczorem, mimo że wszak lało w dzień jak z ceberka, cykały bydlątka przepięknie.Ja i woda sodowa mieszkamy koło siebie, przez ul. Gość portalu: Gal napisał(a): > A u mnie od dobrego miesiąca (albo i dłużej) latają świetliki, a cykady czy > inne świerszczące chitynowce odzywają się tylko kiedy sucho i gorąco. Wczoraj > po burzy - ani trochę (a niedaleko mam do Ursynowa). > Pzdr. > Gal Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 01.08.03, 11:53 Na Taegówku (Praga Północ) też dają czadu te śmieszne stworzonka :))) Swoją drogą myślałam kiedyś, że cykada wygląda podobnie do konika polnego... ooo! Jakżesz ciężkie było moje rozczarowanie ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak P.S. Targówku oczywiście ;) n/txt 01.08.03, 11:56 aguszak napisała: > Na Taegówku (Praga Północ) też dają czadu te śmieszne stworzonka :))) > Swoją drogą myślałam kiedyś, że cykada wygląda podobnie do konika polnego... > ooo! Jakżesz ciężkie było moje rozczarowanie ;))) > Odpowiedz Link Zgłoś
woda_sodowa1 Re: P.S. Targówku oczywiście ;) n/txt 01.08.03, 15:44 cykady jakby z twarzy brzydsze są, ale rzecz gustu to jedynie. Za ich piękne granie, nawet ta ich gębę akceptuję. P.S. a Pajdeczka nie wierzy ...uuuuuuuuu. Odpowiedz Link Zgłoś
daffne Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 01.08.03, 11:57 Jakżesz ciężkie było moje rozczarowanie ;))) Wierz mi moje tez bylo strasznie ciezkie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 01.08.03, 12:01 daffne napisała: > Jakżesz ciężkie było moje rozczarowanie ;))) > > Wierz mi moje tez bylo strasznie ciezkie :)) No nie? Bo te stworzonka, które takie piękne maleodie natury grają są... troszku takie pokraczne i nie ma w nich nic estetycznego... Taki duże bązowo- czarne żuki poprostu... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uasiczka w pruszkowie też grają IP: 212.244.209.* 01.08.03, 12:18 tak pięknie jak na mazurach prawie - a moje koty wariują w oknie, hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 01.08.03, 13:12 Woda broń się !!!!!!!! Przekonaj mnie że to są cykady- podaj dokładną nazwę owada I najlepiej jakiś link do jego wiuzerunku.(lub dokładnie opisz jak wygląda) Cykady(piewikowate) oczywiście występują w Polsce PS Nie wiesz gdzie na ursynowie jest ta łączka o której było niedawno głośno ze względu na występowanie rzadkiego modraszka-któremu do rozwoju potrzebne są odpowiednie kwiatki i mrówki ? A ja to lubie obserwować takie niepozorne kowale bezkrzydłe (tramwaje) fajnie się łączą tymi dupkami. A na balkonach wśród kwiatów można zobaczyć zawisaka (fruczak gołąbek) - który bardzo przypomina małego kolibra- kiedy z bardzo długą wyciągniętą ssawką wysysa nektar z kwiatów machając bardzo szybko skrzydełkami (zawisa w powietrzu jak koliber) Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: ...' Cykady na Cykladach'.... 01.08.03, 15:40 Ta łączka jest b. blsko miejsca, gdzie ja mieszkam. Nie mam czasu teraz pisać, ale po niedzieli odezwę się w tym wątku i uzupełnię. koaa napisał: > Woda broń się !!!!!!!! > Przekonaj mnie że to są cykady- podaj dokładną nazwę owada > I najlepiej jakiś link do jego wiuzerunku.(lub dokładnie opisz jak wygląda) > Cykady(piewikowate) oczywiście występują w Polsce > PS > Nie wiesz gdzie na ursynowie jest ta łączka o której było niedawno głośno ze > względu na występowanie rzadkiego modraszka-któremu do rozwoju potrzebne są > odpowiednie kwiatki i mrówki ? > A ja to lubie obserwować takie niepozorne kowale bezkrzydłe (tramwaje) fajnie > się łączą tymi dupkami. > A na balkonach wśród kwiatów można zobaczyć zawisaka (fruczak gołąbek) - > który bardzo przypomina małego kolibra- kiedy z bardzo długą wyciągniętą > ssawką wysysa nektar z kwiatów machając bardzo szybko skrzydełkami (zawisa w > powietrzu jak koliber) > Odpowiedz Link Zgłoś