kropelkadeszczu 15.12.07, 12:16 Pomożcie kochane kobietki, jaki prezent kupić dla wścibskiej teściowej ... której się po prostu nie lubi .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niunka24 Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 12:20 bombonierkę "miłości" cukier w kostkach:DDD a poważnie, no to jakiś drobiazg, krem, biżuterię, w swięta chyba nie trzeba w święta udowadniać i przypominać sobie o tym,że się kogoś nie lubi... a jeśli tak bardzo jej nie lubisz ani ona Ciebie,to może lepiej w ogóle dać sobie spokój z prezentami, to taka hipokryzja niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 12:22 biorąc pod uwagę: dla wścibskiej > teściowej ... oraz: > której się po prostu nie lubi .... wybór może byc tylko jeden - miotła ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kropelkadeszczu Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 12:23 :))) Taka teściowa to tylko mi się chyba mogła przytrafić, nie wiem czy też tak macie, dzwoni po 100 razy dziennie, potrafi nawet zapytać jak nam się układa w "tych" sprawach ... to pytanie mnie już po prostu przerosło ... Odpowiedz Link Zgłoś
bradz Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 13:08 Bo często się zdarza, że teściowa chce traktować żonę syna jak swoje "nowe" dziecko-córkę i stąd te telefony, i nieokiełznana chęć nawiązania kontaktów. Jak czytam na forum - takie zachowanie przez synowe zwykle jest interpretowane jako zamach na niezależność, a prawie nigdy za troskę i potrzebę "rodzinnych" kontaktów. Nie lubisz jej - nie kupuj nic, nie ma takiego obowiązku. W końcu ona ma syna, ktory nigdy nie przestanie nim być, więc niech coś wybierze dla swojej mamy, w koncu lepiej ją zna Tesciowa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kropelkadeszczu Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 13:17 Witaj, jako teściowa masz zapewne większe doświadczenie :) ale trudno mi zaakceptować pewne zachowania, które jakoś nie mogę uznać ani za troskę ani za "potrzebę" rodzinnych kontaków. Dorosły syn ma swoje życie i zaradną żonę, której nie trzeba sprawadzać codziennie co zjadł jej syn na obiad i czemu tak późno je kolacje ... Odpowiedz Link Zgłoś
kotkaaaa Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 13:31 kup jej gruba, nudna ksiazke i potem pytaj regularnie jak sie jej podobala;) a tak na marginesie, dorosly syn powinien sam ustawic wasze relacje ze swoja matka, tak by nie byly one klopotliwe dla was, ja bym tego oczekiwala od swojego meza, a sama stala z boku i wspierala go duchowo;) Odpowiedz Link Zgłoś
bradz Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 13:46 Właśnie dokładnie to samo wyżej napisałam, tylko innymi słowami: "takie zachowanie przez synowe zwykle jest interpretowane jako zamach na niezależność, a prawie nigdy za troskę i potrzebę "rodzinnych" kontaktów." Ja to naprawdę rozumiem, dlaczego tak się dzieje. Matki nie umieją sie pozbyć odpowiedzialności za życie dorosłych "dzieci" i nie ufają w ich mądrość i samodzielność. Często mają "przymus wewnętrzny" okazywania w ten sposób miłości (bo inaczej nie potrafią), czasem kontroli (bo taki mają charakter), różnie to bywa, bo każdy człowiek jest inny. To bardzo dobrze, że wiesz jakich zachowań nie akceptujesz i powiedzo tym (ale konkretnie, dokładnie, bo do ludzi należy mówić wprost), naprawdę :)). No nic, nie mam potrzeby naprawiania świata. Tak sobie pomyślałam, że warto zabrać głos, bo wiem, że można lepiej układać kontakty wyznaczając jasno swoje granice, ale jednocześnie patrząc z humorem na dziwactwa innych. Fajny masz nick, śliczny :)), pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 16:20 No ale to, że niektóre matki nie umieją i mają przymus wewnętrzny, nie zmienia faktu, że takie zachowanie jest chore. Takiej matce trudno wytłumaczyć, że może spędzać czas z synem i synową w inny sposób i jeszcze czerpać z tego satysfakcję i radość. Ona działa na zasadzie odruchów, a nie racjonalnych decyzji. Poza tym synowej bardzo trudno jest przeprowadzać psychoterapię dla matki męża. Dlatego najczęstszym rozwiązaniem jest po prostu oznaczanie terytorium. Patrzeć z humorem na dziwactwa innych - według mnie najtrudniejsza na świecie cecha charakteru do zdobycia :) Zwłaszcza, gdy człowiek juz dawno odwykł od ulepszania swojego charakteru... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 19:18 Telefon z wyświetlaniem numeru dzwoniącego. Jeśli to teściowa, po prostu nie odbierać... Odpowiedz Link Zgłoś
ansag Re: Prezent dla teściowej 15.12.07, 15:27 Ja kupiłam dwa kremy w zestawie :P Odpowiedz Link Zgłoś